Dog.bg Форуми : Закони, отговорности, контрол

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Закони, отговорности, контрол Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 October 2008 - 12:19 PM

Опс, в грешка съм.
ЗВМД:
Чл. 178. Кметовете на общини, райони и кметства организират контрола за спазване изискванията по чл. 172, т. 1 и 2, чл. 173, т. 1 и чл. 177, ал. 1, т. 3 и 4.

Общините контролират обществения ред при отглеждане, разхождане и пр.
НВМС контролира хуманното отношение.

Според столичната наредба за придобиване и отглеждане на домашни животни - пак те.
Чл. 14.  (1) Контролни органи по смисъла на Наредбата са кметът на СО, кметовете на райони и населени места, упълномощените от тях длъжностни лица и Столичният инспекторат.

И не приемам аргументи за липса на финансов ресурс, защото става дума за събиране на глоби. Пари.

#62 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 14 October 2008 - 12:35 PM

Сега се обадих в НВМС. Попитах секретарката към кого да се объщаме, при случаи на нарушение на ЗВМД ? Научих, че имат хора които отговарят за това. Как точно отговарят можем да научим утре:
Д-р Полина Деянова -шефката /днес в командировка, утре да се обадя/ тел 915 98 50
г-жа Мариела Найденска - с нея говорих, каза че Д-р Деянова утре може да обясни какво да се прави.

Обадих се и в РВМС-София: Имат инспекция за контрол: Д-р Георгиев + още инспектори, които ходели по сигнали на граждани: тел 833 32 21. Ама ходят само, ако има жалба в писмен вид, занесена при тях и заведена с входящ номер. Резултат може да се очаква седмица. Демек за моментни ситуации няма създадени мобилни групи (това си го знаем де).
Който намери друго инфо да дава. За ден нищо не можем да променим, но и ние като общество трябва да направим своите крачки и да изискваме спазването на законите и усъвършенстването им.
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#63 Потребителят е офлайн   annna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 14 October 2008 - 12:58 PM

здравейте на всички, имам 7 големи кучета, които или са на повод или на 10 метра въже по време на разходка, едно да не ухапят някой, и друго че пари за обещетения нямам, винаги когато ги водя за ваксина ми прави впечатление едно и също, сядам в парка за почивка и някоя майка идва с дете и буквално се завира в нас  казвайки ,, виж мами кученце,, , или пенсионер с бастун и го размахва пред кучето , и аз изтръпвам да държа повода или да им казвам защо си завира детето или защо го дразни с бастун.и това е всеки път, вече се принудих от село с колата до вета и обратно. имам чувството че някои или са тъпи или на такива се правят. и най тъпия отговор беше ,, - ами да видя кво ще направи ,, / като го дразни с бастуна/. а изведнъж ако скочи и го бутне например, кво става, аз съм виновна че той се наврял.за пуснатите кучета в парка винаги си имам едно на ум, но има хора които ги е страх , съгласна съм да са на повод- най -лесното едно 20 метра въже е 4-5 лв. това зависи от нас хората.
User's Signature

господ да ни пази от приятели, от враговете се пазим сами.0888183312-anna
www. newagrotec.com www.balkanav.com www.karakachan.org

#64 Потребителят е офлайн   annna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 14 October 2008 - 01:09 PM

случки от този род с лопата да ги ринем, но искам да попитам, как едно социализирано животно, кротко, не конфликтно ,изведнъж ще нападне ей така без нищо ,или както ние си казваме , ще ухапе ей така за кеф?без да е предизвикано, без да е дразнено, без причина, ей така?

това което съм видяла дотук в контакта ми с животни-- не конкретизирам, гоборя за общо понятие --в 90% от случаите на ухапан, ритнат, съборен и уплашен човек, животното е било предизвикано.  и като сложим факта че някои деца обичат да замерват с камъни и пръчки, и белята станала.
User's Signature

#65 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2008 - 01:25 PM

Нека не говорим наизуст. За едно куче може да бъде дразнител какво ли не - ненадейно появяване на някой на пусто място, подтичващо дете, развълнувани викове на някое хлапе, носене на пръчка - все неща, нормални за екопътека. Чак сега изгледах репортажа на БТВ, видях едни разумни хора, които търсят проблема на правилното място. Щом е уточнено, че там не може да се пускат кучета, редно е собственика да не разчита на личната си преценка, а да се съобрази.
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#66 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2008 - 01:28 PM

Къде е споменато,казано със сигурност,потвърдено от етолог,че ротвайлера(въпросния) е спокойно,социализирано куче?Сега,съжалявам,но ...никой не знае какво се е случило и да гадаем дали детето не е предизвикало кучето е просто безсмислено и неправилно.
Не можем да съдим само по това,което сме видели,защото не знаем всичко.Ако 100 % от случаите в нашия опит показват,че хората са виновни,.това не значи,че навсякъде ,при всички случаи е така.
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#67 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2008 - 01:31 PM

Специално за Търново има и друг проблем-липсата на място,където хората да си разхождат кучетата.При Картала има достатъчно свободно пространство,което да се загради и направи за разходка на кучетата.Иначе всяка зелена площ в града е за децата.Това не е никак лошо,но къде да се разхождат кучетата?
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#68 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 14 October 2008 - 01:37 PM

Вижте сега, все пак не живеем в гората, а сред хора. И сме длъжни да се съобразяваме и да не пречим, щом сме направили избора да гледаме куче. Има хора, които ги е страх. Има хора, които не е имало кой да ги научи на общуване с животни. Това, че ние обичаме любимците си за тях не може да е аргумент.
Оценка на характера на кучето може да даде само специалист. Това, че ние си мислим, че то е кротко и социализирано - не винаги е така. И мойто е социализирано, пък и обучено даже. Ама не чаках да захапе друго куче, или, недай Боже, човек, който приближава дъщеря ми. А си го водя навън вързан и с намордник.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#69 Потребителят е офлайн   annna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 14 October 2008 - 01:41 PM

съгласна съм с теб ;)

китана , нямах предвид ротваилер , а зададох въпроса като обобщаващ за кучетата, а не конкретно за рот или пит или нок или кк, то един пинчер е по злобен от тях , нали ;) ;D все пак благодаря за отговорите :wub:
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 14 October 2008 - 01:55 PM

Обадих се в Община Лозенец: в сайта видях дежурен по район и реших да звънна. Обясних за какво се обаждам, а човекът отсреща ми вика. "Обадете се на тел хххххх - Екоравновесие. Аз:"Абе как Екоравновесие, те не се занимават с това ?", а той : "Ами така пише тука в моя указател: "Екоравновесие" - за кучета...  :rolleyes:
После реших да се обадя на зам. кмета на общ. Лозенец Велислав Добрев. Той учтиво обясни, че за първи път постъпва такова запитване при тях, че те не се занимават с това, и да съм се обадила в Столична община. океееей
Обадих се и в Столична община - Направление "Законност и обществен ред, координация и контрол" - говорих с Катерина Бегинова, секретар на зам.кмет Юлия Ненкова , тел. 987 14 87. Тя обясни, че такъв контрол трябва да се осъществява от общините по райони (на тях СО делегира правомощия), ама след като се приеме Наредба № 1 за обществения ред, която още не била гласувана.
User's Signature

Качена снимка

#71 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2008 - 02:02 PM

Това не е по наредба за обществения ред, а по наредба за реда за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община
http://www.sofiacoun...=...nance&id=36
Наредба за обществения ред си има, какво иначе прави тя на сайта на СО. Само че не се занимава с кучетата.

#72 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 14 October 2008 - 02:15 PM

Цитат

Това не е по наредба за обществения ред, а по наредба за реда за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община
http://www.sofiacoun...=...nance&id=36

Да, аз знам това, обаче те явно не си знаят наредбите и си прехвърлят топката. Специално я попитах коя наредба има предвид. Обадих се, по скоро за да си потвърдя опасенията.
User's Signature

Качена снимка

#73 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2008 - 02:18 PM

Което идва да покаже, че не е имало нито един сигнал досега.
Но вникакъв случай не ги оневинява, защото ЗВМД и Наредбата съществуват черно на бяло.

#74 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 14 October 2008 - 02:25 PM

Цитат

Което идва да покаже, че не е имало нито един сигнал досега.
Но вникакъв случай не ги оневинява, защото ЗВМД и Наредбата съществуват черно на бяло.

Да, аз утре все пак ще звънна на докторката от НВМС, да видим тя какво изказване ще направи. А за столична община може би трябва да се чуе мнението на още някой оттам. Като им гледам сайта голям избор има - само директори и началници на отдели  ;)
User's Signature

Качена снимка

#75 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 14 October 2008 - 02:39 PM

Като чета за разговорите, които си провела и отговорите, които са ти дали (особено този "за кучета - Екоравновесие" :huh:), не знам защо се сещам за Мавриков от "Господари на ефира".
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#76 Потребителят е офлайн   sanita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2008 - 02:42 PM

Не прочетох всичко написано, но защо говорите само за София? Още повече, че конкретно този случай е от Велико Търново, тоест столичната наредба не е в сила.
User's Signature

...Дай му сърцето си и то ще ти даде своето...
from Марли&me
http://www.greenbalk...u...8&cat_id=35

#77 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2008 - 02:43 PM

Великотърновци би трябвало да ни информират за тяхната община, ние си говорим за нашата.
Съгласи се, че би било глупаво от София да звъним по телефоните на община Велико Търново.
Ще разделя темата, но не мога веднага.

#78 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 14 October 2008 - 02:49 PM

Цитат

Като чета за разговорите, които си провела и отговорите, които са ти дали (особено този "за кучета - Екоравновесие" :huh:), не знам защо се сещам за Мавриков от "Господари на ефира".

Аха, тези от общината, а пък и другите от РВМС и НВМС, направо са за "Господари на ефира" - ще напълнят поне 3 предавания само с тях  ;D
User's Signature

Качена снимка

#79 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2008 - 03:42 PM

Цитат

Обадих се в Община Лозенец: в сайта видях дежурен по район и реших да звънна. Обясних за какво се обаждам, а човекът отсреща ми вика. "Обадете се на тел хххххх - Екоравновесие. Аз:"Абе как Екоравновесие, те не се занимават с това ?", а той : "Ами така пише тука в моя указател: "Екоравновесие" - за кучета...  :rolleyes:
После реших да се обадя на зам. кмета на общ. Лозенец Велислав Добрев. Той учтиво обясни, че за първи път постъпва такова запитване при тях, че те не се занимават с това, и да съм се обадила в Столична община. океееей
Обадих се и в Столична община - Направление "Законност и обществен ред, координация и контрол" - говорих с Катерина Бегинова, секретар на зам.кмет Юлия Ненкова , тел. 987 14 87. Тя обясни, че такъв контрол трябва да се осъществява от общините по райони (на тях СО делегира правомощия), ама след като се приеме Наредба № 1 за обществения ред, която още не била гласувана.

Що ли си мислех, че така ще стане.. Тия не си знаят задължениета бре!! За контрола по ЗВМД отговарят кметовете на общини, значи сигнали се подават в общината, където се случва нарушението. Направо ми вдигат кръвното такива, за това им се плаща все пак! А пък това, че трябвало писмена жалба, за да отидат на проверка... по-голяма тъпотия от това няма! Срещу кого да подам жалба аджеба? Сигурно трябва да ида при нарушителя и да му искам име и адрес.  :huh: Виждам нарушение и искам да сигнализирам, кви са тия глупости... УТре и аз започвам да звъня и ще ги побъркам.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#80 Потребителят е офлайн   sanita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2008 - 03:54 PM

Раздел седми

Контрол при отглеждането на домашни животни

Чл. 38. (1) За регистрация на кучета в населените места на Общината, собствениците им заплащат годишна такса в размер на 12 лв. за гр. Велико Търново и 10 лв. за останалите населени места.

(2) Освобождават се от такса собствениците на кучета по чл. 117 от ЗМДТ.

(3) В 3-месечен срок от придобиването на кучето собственикът подава декларация в общината или кметството по постоянното си местоживеене и заплаща определената такса, а за досега притежаваните в 3-месечен срок от приемането на настоящата наредба.

(4) Гражданите са задължени да разхождат кучетата с повод (каишка), а свободно пуснатите - задължително с намордник.

(5) Всеки собственик е длъжен да показва паспорта на кучето на контролните органи при поискване, както и документ за платена такса по ЗМДТ.

Чл. 39. Забранява се:

отглеждането на кучета и котки на тераси, балкони и подземия за общо ползване в жилищните сгради;
разхождането на кучетата в парковете "Марно поле", Майка България, зелените паркови площи, цветните площи, в училищните райони, детските и спортни площадки, в районите на болничните заведения;

Източник:

http://www.veliko-tu...obs/naredbi.htm

Ако е необходимо мога да се обадя в Общината, но какво точно ви интересува?
User's Signature

...Дай му сърцето си и то ще ти даде своето...
from Марли&me
http://www.greenbalk...u...8&cat_id=35

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема