10 НЕ в храненето на кучето и котката
Публикувано: 14 September 2006 - 07:48 AM
Публикувано: 14 September 2006 - 08:11 AM
Цитат
Цитат
5. Страшният антифриз!
Ето това е действително опасно. Работата е там, че автомобилният антифриз е сладък и кучетата намират миризмата му за привлекателна. За съжаление, дори чаена лъжичка антифриз е смъртоносна доза и за едро куче!
И никакви случаи от живота, както разбирате, няма.
Списание "ДРУГ " февраль 2005
това за антифриза превод ли е или е Ваша информация, защото не е много точна.
Ето минималните летални дози на антифриза - 4.2-6.6 ml/kg при кучета, и 1.5 ml/kg при котки. Една чаена лъжичка е равна на 5 мл, сами изчислете.
И двата материала са преводни. Източниците са посочени.
Публикувано: 14 September 2006 - 08:20 AM
Публикувано: 09 October 2006 - 02:04 PM
Публикувано: 13 October 2006 - 07:35 AM
Няма по-концентрирана или по-неконцентрирана храна, има по-пълноценна и по-непълноценна, има диетична (за различни болестни състояния) и конвенционална.

Д-р Ангел Ангелов,[br]Вет. кабинет"ИДА-ВЕТ"[br]гр.Плевен[br]0898/514376
Публикувано: 22 November 2006 - 04:44 PM
Публикувано: 11 July 2007 - 11:51 PM
Публикувано: 12 July 2007 - 07:58 AM
Публикувано: 12 July 2007 - 08:12 PM
Цитат
Не съм сигурен дали е така при цитираната марка, но наистина за млади и малки кучета от едри породи протеиновото съдържание корелира със здравето на ставите. Има общо взето две тенденции при храненето на млади кучета - с много и с умерен протеин. Колкото до марката, ясно е какво бих препоръчал.
Публикувано: 14 July 2007 - 08:40 PM
Публикувано: 14 July 2007 - 08:58 PM
Цитат
Това за (не)усвоването на "месния" протеин е много интересна концепция и ми е много интересно кой "гений" я е изобретил. Убеден съм, че си го чул от някой "специалист" и настоятелно те съветвам да подложиш компетентността му на съмнение.
Публикувано: 14 July 2007 - 09:19 PM
b) b) b)
Публикувано: 14 July 2007 - 09:38 PM
Едит: Намерих безумието: http://www.dalportal...nt/view/169/27/ има известна доза истина - за свинското и "тъмното" месо. Но това определено не води до извода, че далматините не усвояват животински белтъци.
Публикувано: 14 July 2007 - 10:08 PM
Значи не става въпрос за месни протеини, а за съдържанието на ПУРИНИ в тях. Пурините могат да са както в продукти от месен произход така и в продукти от растителен произход. Далматините имат предразположеност към образуване на камъни в пикочните пътища, защото произвеждат пикочна киселина, а не пикочина (мисля, че така е термина) както е при другите породи.
За далматините количеството на протеините не е толкова важно за влошаване или подобряване на здравословното състояние, колкото типа на протеина, а именно протеините, включващи пурини.
Цезар е много прав за едно нещо - храненето на далматина не подлежи на обсъждане. Който има далматин и е чел за породата знае как правилно да храни кучето си. Всякакви други съвети са противопоказни. Най-опасното нещо е когато някой дава съвети, без да познава същината на въпроса. Прекалено много съм се наслушал на реклами на сухи храни, които обясняват колко са подходящи за породата и как решават всичките й проблеми, а в действителност нямат нищо общо с реалността. Знам за 5 кучета, които направиха камъни и то от "компетентни" съвети за хранене и подлъгваща реклама NNN .
Аз лично познавам голяма част от храните, които се продават в България. Има няколко подходящи за далматин, но нито една от тях не е от рекламираните за породата.
По подробна информация относно уролитиазата:
УРОЛИТИАЗА - КАМЪНИ В ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА
Има и още ред статии относно храненето, натурално хранене и т.н. , но това за собствениците на далматини. За други породи не знам.
Публикувано: 14 July 2007 - 10:11 PM
Цитат
Когато имате далматин, тогава имате право да определяте кое е безумие за далматина и кое не. Давайте съвети за породата, която познавате, съвети за храненето на далматина НЕ.