Dog.bg Форуми : Обучение на ловни кучета!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Обучение на ловни кучета!

#81 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 September 2005 - 03:13 PM

Втемата за ягдтериера писах ,че точно заради тези оценки на изпитанията и състезанията,не е добре да се обучава териера в дупка на котки.Ако някой се интересува да ми пише на лични,за да му изкажа съображенията защо не трябва да се учи на котки.

#82 Потребителят е офлайн   nykoy Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Dogo Group

Публикувано: 07 September 2005 - 08:45 PM

А как тогава,кой е начина при който кучето прави това което трябва?Скромният ми опит показва че най-добре е ако се пускат по две кучета,по-безопасно е и по-вероятно младото куче да прихване нещо от вече наученото.Моето вадеше и язовец,но със друг териер.

#83 Guest_Guest_*

• Група: Гости

Публикувано: 09 September 2005 - 06:05 PM

Някой мойе ли да ми каже от къде мога да си намеря книгата "Обучение на ловното куче" автор Клаус Ролфс,изд."Наслука"? Предварителнно ви благодаря!

#84 Потребителят е офлайн   nerongt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2005 - 06:19 PM

Здравейте колеги! Казвам се Георги и влизам във форума с името Nerongt.От скоро съм ловец,но страстта,която ме е обзела за всичко около лова расте със всеки изминал час.Имам и куче на 5 мес. и искам да го обуча както трябва!Във тази вразка искам да Ви попиам някой може ли да ми каже от къде мога да си намеря книгата "Обучение на ловното куче" автор: Клаус Ролфс изд."Наслука"?Предварително Ви благодаря!
User's Signature

[Качена снимка

#85 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2005 - 07:45 PM

Разбрах,че книгата е издадена отново,защото предишното издание се изчерпа преди 3 г. Надявам се скоро да я намерим при разпространителите.И аз трябва да я взема,че старата ми от предаване от ръка на ръка си намери нов собственик,но халал да му е поне да се научи на нещо.

#86 Guest_Guest_aquilon_*

Публикувано: 10 September 2005 - 10:48 AM

Цитат

Здравейте колеги! Казвам се Георги и влизам във форума с името Nerongt.От скоро съм ловец,но страстта,която ме е обзела за всичко около лова расте със всеки изминал час.Имам и куче на 5 мес. и искам да го обуча както трябва!Във тази вразка искам да Ви попиам някой може ли да ми каже от къде мога да си намеря книгата "Обучение на ловното куче" автор: Клаус Ролфс изд."Наслука"?Предварително Ви благодаря!

Здравейте, въпросното издание се продава все още в гр. Русе, в книжарница "Пингвините".

#87 Guest_Guest_nykoy_*

Публикувано: 13 September 2005 - 06:54 PM

Остава месец до свинския лов.Как си подготвяте кучетата?Сега е още топло,но все трябва да се прави нещо.

#88 Guest_Guest_*

Публикувано: 20 September 2005 - 09:57 AM

Цитат

Здравейте колеги!Казвам се Стоян,а влизам във форума с"nykoy"защото първия път когато писах желанието ми беше само да изкажа мнение.Сега по темата:навсякъде където ходя на лов срещам "специалисти" които имат или обучават ловни кучета.Прехвалването на тези "прекрасни"животни в повечето случаи е с комерсиална цел,а където липсват мераци за забогатяване,просто комплексарщина.А това води до изкривяване дори на мерките за качествено куче.Мисля че обученито и възпитанието на кучето трябва да се прави според възраст,порода и най-вече според характера на конкретното животно.Надявам се тази тема(чрез въпроси отговори и споделен опит) да помогне на тези от нас които имат куче и искат да "извадят" максималното от възможностите му.Споделянето на грешките(които всеки е правил)ще ни предпази от повтарянето им.

Здравейте колеги. Казвам се Петър Петев и съм от Русе. Млад ловец съм- от 3 години. Имам къща в едно село наблизо и един приятел ми подари наскоро две гончета. В момента са на 3 месеца, а аз не знам какво да правя за да ги обуча за свинари. Засега ги храня яко, пускам ги на разходка, бил съм им всички ваксини и вече две седмици подред ги извеждам на полето и им гръмвам по един път от около 50 м. Не знам обаче как да продължа и дали нещо специално трябва да правя. Моля ако някой знае да ми посочи литература или да ми даде съват какви стъпки да предприема, за да не пропусна нещо с времето. Желанието ми е да ги направя свинари, а за дребен дивеч да взема друго куче.

#89 Потребителят е офлайн   curi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 September 2005 - 11:25 AM

Здравейте г-н Петев,
Първо се опитайте да се регистрирате когато посещавате форума ,под някъкво име.Разгледайте темата от самото начало и ще видите много полезни съвети.Колегите са доста напред в материята по отношение на обучение на кучете за лов на диво прасе.Ще бъдем отзевчиви.

#90 Guest_Rashko_*

Публикувано: 25 November 2005 - 09:58 AM

аааааааааааааааа Анди теми за писане да искаш само желание да имаш да обясняваш ние сме на среща. Незнам освен теп на никой не мусе пише ако трябва да уплъем някой да намерим кусури насреща сме но спорет мен тук сме да споделям да се учим един от друк.Сигорно си влизал в теми те за САО шапка му свалям на Мартен не е оставил никой бес отговор и се опитва да обеснява показва неговото фийда не за нещата но и е отворен за нови идеи може да е всякакъв него познавам но шапка му свалям за желанието.Така че пиши когато имаш време мисля че всички които се интересуват от лов имат нужда от това знаеш как са старите ловци не имсе обеснява на всички а сега и едно хубаво клише ЛОВ БЕС КУТЧЕ НЕ Е ЛОВ.

#91 Guest_nykiy_*

Публикувано: 25 November 2005 - 01:07 PM

Аз не съм стар ловец,но имам някакъв опит с обучението на свинари.Приятели ловци са ме питали как точно съм си научил кучето да прави или да не прави нещо,и са били учудени че с толкова малко усилия от моя страна(разбирай команди)успявам даналагам контрол над кучето си.Според мен ключът към доброто обучение е връзката между стопанин и куче да е достатъчно силна.Да научиш животното си да работи на прасе е фасулска работа,малко тренировки на поглед с научено куче,следа с парче кожа(щото е по лесно от това да мъкнеш прасе на повод) и накрая следа с прасе на повод поне километър и най-малко 30-40мин. след пускането на следата трябва да пуснем кучето на нея(аз правя разходка поне 2км. преди да я пресечем"случайно").Трудното идва тогава когато трябва да отсява единия дивеч от другия,за домашни животни и хора срещнати извън населеното място изобщо няма да говоря всички си го знаем.Убеден съм че младите свинари трябва да имат предварителна подготовка,освен ако не се ловува в някой резерват))))).

#92 Guest_Guest_*

Публикувано: 25 November 2005 - 01:32 PM

Nykiy e то за това говоря колеги за споделяне на успехи и грешки мисля че грешки те са час от процеса.А че убочение трябва няма и дума не вярвам на хора които казват че стояло на сенжир(не го приемай те боквално)и от там направо в гората нямам опит но мисля че така не става.Нямам време сега за повече НАСЛУКА на колеги те b) .

#93 Guest_predbalkan_*

Публикувано: 25 November 2005 - 04:34 PM

[Уважаеми посетители на сайта и любители на кучета!
Радвам се, че имам възможност да ви съобща, че от 1990 г в Лесотехническия университет в София е разкрита програма за подготовка на експерт кинолози. Тези от вас, които биха проявили интерес могат да посетят сайта "ecocaning.com", където биха научили за съдържанието на учебните дисциплини. Вероятно много от вас биха намерили отговор на многобройните въпроси, някои от които заслужава да се дискутират на академично ниво. За студенти се приемат само лица, които действително биха проявили траен интерес към подготовката за кинолози и за да придобият професионална квалификация за експерти в областта на кинологията. Желаещите трябва да са със средно образование, с успех не по-нисък от добър (4), но за предпочитане е да ползва чужди езици и притежава компютърни умения.
Не бива обаче да се мисли, че само с едно двугодишно обучение, колкото и много практически занимания да провежда ще даде изчерпателни познания по всички въпроси на тази огромна по своята информативност наука. Но със сигурност може да се каже, че подготовката в програмата дава едно систематично методично познание на основните дялове от науката: класификации на дивите и домашни кучета, доместикация, произход, киноложки организации, отглеждане, анатомия и физиология на кучето, болести и профилактика, екстериор, конституция и кондиция, поведение, теория и методика на общото и специализирано обучение на различни породи, в това число и на ловни такива, методика на експертизите, съдийството на изложби и изпитания, генетика и селекционно развъдна дейност и клубна и кенълна развъдна практика. Общо дисциплините са осем, разпределени в три семестъра и в обучението се включва шестмесечна подготовката и защита на дипломна работа.
В помощ на студентите са вече пет писмени пособия - адаптирани за по-широка аудитория учебници.
Обучението е платено, като записването е предварително. Когато се наберат достатъчен брой кандидати, обучението започва. Обикновено има приема в годината. За справки и записвания може да се отнесете към Центъра за следдипломно обучение и квалификация при ЛТУ -София г-жа Нели Тепавичарова и на тел. 02 /962 39 53.
С уважение!

#94 Потребителят е офлайн   dogidog Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 November 2005 - 11:48 PM

А кои са преподавателите?! Приложение в практиката?

#95 Guest_predbalkan_*

Публикувано: 28 November 2005 - 11:51 AM

Цитат

А кои са преподавателите?! Приложение в практиката?

Преподавателите и техните области:
1. Проф. д-р Георги Ковачев, Анатомия и физиология на кучето
2. Гл. ас. д-р Петко Захариев, Болести, профилактика на кучето
3. Експ. кин. Юлия Велкова, Обща кинология, Кенълна и клубна развъдна дейност
4. Полк. Лъчезар Цветанов, Служебна кинология
5. Н.с. инж. Иван Недков, Ловна кинология
6. Инж. лес. Красимир Петров, Ловна кинология
7. Експ. кин. Методи Тодоров, Спасителни кучета
8. Експ. кин. Веселин Югов, Митнически кучета
9. Доц.д-р Тодор Маринков, Гинекология и акушерство
10. Доц. д-р Ралчев, Генетика
11. Н.с. д-р Андрей Мицулов, Обща кинология, ектериор, поведение, обучение, репродукция

Сфера на приложение на професионалната квалификация:
1. В МВР: гранични войски, полиция, жандармерия, одорология
2. Агенция митници за борба с наркотрафика
3. Планинска спасителна служба - инструктор на лавинни кучета
4. Горски и дивечовъдни стопанства - инструктор по обучение и ползване на ловни и други кучета
5. В частния сектор: инструктори по отглеждане, хендлери, инструктори по обучение, експерти по породи, експерти по различни експертизи: актировка, бонитировка, експерти по развъждане и селекция.
6. В обществения сектор: в работата на националните клубове като отговорник по развъдната дейност, инструктор по обучение, експерт по изпитания и екстериорни изложби

#96 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 02 December 2005 - 08:48 PM

Вече срещнах кучето си с кожата от прасето, но сега изниква друг проблем. Той има голям страх от пиратки, който се появи изведнъж след много стрес наведнъж. Пробвах с по-малки пиратки, хвърлени на по-далече. Реакцията му е сядане до мене и треперене. Неискам да пробвам докато е захапал кожата да пускам пиратка за да не се откаже от кожата. Как да го приуча да не обръща внимание на гърмежи?
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#97 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2005 - 02:30 PM

Привет Инче!
Ще бъде мноооогоо трудно, за да не кажа почти невъзможно.Но в крайна сметка всичко зависи от характера на кучето.На първо време замени пиратките с пистолет с капси.Пиратката преди да гръмне издава звук, който е вече възприет като неприятен от кучето.Истрела трябва да го възпроизведе втори човек, докато ти си играеш с кучето или го храниш.Желателно е растоянието от човека с пистолита до кучето да бъде минимум 40-50метра.В последствие след като разбереш как реагира можеш да скъсиш растоянието.Може и да произвеждаш истрели докато кучето ти е заето с нещо.Например играе с друго куче.Има и още, но ........ в момента не съм писателски настроен r) .Вероятно и някой друг ще вземе отношение.Дръж ни в течение и НЕ ИЗПОЛЗВАЙ ПИРАТКИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ d)

#98 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2005 - 02:32 PM

В почти всеки ловно рибарски магазин се продават сигнални пистолети с капси.Цената им варира като най ефтините са от 15 до 20 лв.Цената на един брой капса е 0,10лв. super УСПЕХ

#99 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 04 December 2005 - 12:06 PM

Благодаря! Ще направя това, което ми каза.
След малко ще се доразпиша.
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#100 Guest_Guest_nykoy_*

Публикувано: 04 December 2005 - 03:31 PM

Първо ще взема отношение по проблема със страха от изтрел.Ще разкажа случай,а ти Инче си направи изводите.С Мути не съм имал този проблем,но с нея съм от шестия и месец в гората.Мислил съм какво бих правил ако се страхуваше от изтрел,и не намерих никаква информация по въпроса.Сблъсках се с този проблем когато трябваше да иведем Морис на лов(Морис е баща и).Знаех че го е страх от изтрел.Пуснахме следа с живо прасе малко над километър и пуснахме кучетата.Мути откри прасето и залая,а Морис отиде на лая.Прасето се беше скъсало и увеличило дължината на следата.Когато отидохме вече го бяха съборили и се бяха боядисали в червено.Оставихме ги 10-15 мин. и вече трябваше да стреляме.Ставаше и с нож,но все пак имахме избор.Извиках Мути а Росен съответно Морис който естествено не дойде.Тогава Росен стреля.Морис пусна прасето,и секунда след това двете кучета отново бяха в-у него.Срахът от изтрел почти беше излекуван(стреляхме отново два или три пъти във въздуха докато дърпаха),а със няколкото лова след това мога да кажа че вече нямаше такъв проблем.Имах едно куче(не ловно)което не се страхуваше от изтрел.Веднъж го бях взел с мен на едно стрелбище.След трети или четвърти пълнител влезе под една пейка близо до мен.От тогава след гърмеж от ауспух или пиратка ставаше неспокойно и търсеше къде да се скрие.С Мути проблема е че пощурява като чуе гърмеж.Когато е с мен няма проблем,казвам и "място"и минавам метър само с вдигната опашка и търсещ нос,но когато я извежда приятелката ми започва едно викане,гонене.Съветвам те да послушаш колегите с повече опит. Сега за лова с нож.По принцип става обаче.......Това си е бракониерство.Стани ловец,или намери такъв с който да излизаш в гората(когато има как).През по голямата част от годината когато не се ловува животните са или бременни или имат малки.Тогава не върви да си вкарвам кучето в гората(щото не е чело закона),абе кофти работа,все пак трябва да мислим(няма кой друг) за дивеча.

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни