Dog.bg Форуми : С какво храните кучето си?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (10 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

С какво храните кучето си? Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 May 2008 - 08:50 AM

Снощи се натъкнах на забележително силен аргумент в полза на храненето на кучето с човешка храна. Един много интересен ветеринарен лекар, американец, беше написал нещо от типа на:
"Кучето е вид, изобщо създаден поради факта, че е имало остатъци от човешката трапеза, които то да яде. Хиляди години се е изхранвало с тях. И сега изведнъж за 100 години - кое се промени толкова, че трябва да започнем да го храним с екструдирани брикети от царевица?"
А, де?
User's Signature

Качена снимка

#62 Потребителят е офлайн   buch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 09 May 2008 - 09:05 AM

Не знам за този лекар но в днешно време хората готвят много мазно и с много потправки а потправките водят до камъни в бъбреците а преди кучетата сигорно храносмилателната им система е могла да понесе тези храни незнам това е според мен  аз на мойте им давам гранули и свинско или пилешко надробено с малко черен хляб или слагам и гранули вътре и буьона на месото
User's Signature

КУЧЕТО - КАКВО Е ТО ЗА НАС? НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ, НАЛИ?

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2008 - 09:28 AM

Буч, защо подправките да водят до камъни в бъбреците??? И как точно храносмилателната система се променя така фантастично за 50-60 години /откак има суха храна и съответно реклама/? Дали наистина "в днешно време" хората готвят по-мазно?

Отвсякъде ме засипват с приказки за това какво е "балансираното" хранене - но ето че хората не се хранят никак балансирано и все пак не страдат от авитаминози или рахит масово... Впрочем, ако се замисля за собствените си поуки за храненето - полезно е натуралното хранене, дори то да е небалансирано. Вредни са тези храни, които са минали през обработка и консервация. Че  то на обработката на кучешките храни дори мумията на Тутанкамон ще им завиди! Защо аз да се опитвам да се храня с възможно най-натуралната и прясна храна, а на кучето си давам някакви спечени гранули от царевица и протеин, напръскани с мазнина и витамин С...

Не знам. Много мислих за това и май не съм видяла куче, което да яде готвен манджурляк /не говорим за сух хляб, разбира се/ и да е умряло от това. При едно спазване на правилата за домашно хранене кучето ще получава по-качествена и по-добра за него храна, отколкото гранулираната. Просто е по-трудно. А и си мисля, че ако човек наистина дава по 8лв. на кило за суха храна, както продават по-добрите храни в магазините, би могъл преспокойно да храни кучето си с истински качествена прясна храна.
User's Signature

Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 09:30 AM

Цитат

Снощи се натъкнах на забележително силен аргумент в полза на храненето на кучето с човешка храна. Един много интересен ветеринарен лекар, американец, беше написал нещо от типа на:
"Кучето е вид, изобщо създаден поради факта, че е имало остатъци от човешката трапеза, които то да яде. Хиляди години се е изхранвало с тях. И сега изведнъж за 100 години - кое се промени толкова, че трябва да започнем да го храним с екструдирани брикети от царевица?"
А, де?

Аз сьм донякаде сьгласна с това , като отчитам че думата "остатъци " не ми звучи добре. На мнение сьм , че колкото и качествена да е една гранула , тя все пак е храна тип "бьрзо хранене" удобна за стопаните .В още по-голяма степен това се отнася за котките . И тъй като имам опит и с БАРФ , смятам че няма нищо по добро от тази система на хранене .
И за тези които сега ще скочат , ще уточня , че едното ми куче яде качествени гранули + отвреме на време сурово телешко сьс смлени зеленчуци , а другото е изцяло на БАРФ . Разликата в годините им е почти 14
User's Signature

Качена снимка

#65 Потребителят е офлайн   buch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2008 - 09:36 AM

insult ами на нас така ни каза вета а за храносмилателната систем незнам това просто беше предположение.А за храненето с манжи имам типичен пример един наш съсед имаше кучка която я хранеше с хляб и варена карантия купена от магазина замразена вкъщи я размразява залива с топла вода и храни кучката а кучката не  беше боледувала никога.беше най-енергичното куче в квартала.Това показва че куче хранено с храна за 3 лв кучето му може да е перфектно ая козината и беше толкова лъскава.Но и според мен в миналото кучетата са се хранели точно с такива неща останки от масата кости карантия :Бляк!:
User's Signature

КУЧЕТО - КАКВО Е ТО ЗА НАС? НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ, НАЛИ?

Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 09 May 2008 - 12:56 PM

insult, и аз се вълнувам от същите неща в съседната тема (Коя е най-хубаватахрана). Зададох и въпроси, очаквайки застъпниците и най-вече дистрибуторите на сухи храни да ме оборят, ама не би (попитах и от кога и защо в менюто на кучето се появява царевицата и каква е нейната роля). Те се борят само помежду си, когато трябва да доказват на кой храната е по-добра. Мен това не ме вълнува, вълнува ме по принцип ползата или не от сухата храна.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#67 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 01:10 PM

Несъмнено най-доброто за песа е натуралното хранене. Но балансирано такова. За тази система БАРФ не мога да коментирам, не съм я изпробвала, но със сигурност ако му сервирам тая смес от сурови гадорийки, песа ще ме погледне с насмешка в стил "Яж го ти това". Затова и не експериментирам, а и ме мързи честно казано. Повечето хора, които хранят с готвено, варят ориз с месо на песовете, което е крайно недостатъчно. Десетките витамини, минерали, хондропротектори и куп други сложни наименования, които се съдържат в гранулите, би следвало да се добавят в храната на песа, ако той се храни натурално. А не знам някой да го прави. Ако има такива хора- евала. И с две думи- съдържанието на гранулираната храна, ако я предоставим в пресен вариант, със сигурност ще е 100 пъти по-доброто меню за куч, ама...
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#68 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2008 - 01:19 PM

Някой ще ми каже ли къде да прочета повече за тази система БАРФ, или да питам чичко google? Благодаря!
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#69 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 01:20 PM

Цитат

Десетките витамини, минерали, хондропротектори и куп други сложни наименования, които се съдържат в гранулите, би следвало да се добавят в храната на песа, ако той се храни натурално.

Ако мислиш, че натуралното е недостатъчно - би могал да даваш хондропротектори отделно - допълнително, както и витамини - едно СА 37 би трябвало да е достатъчно. Хората така или иначе добавят понякога и към гранулите. Ориза, например, съм чела че е супер полезен за стави и връзки.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#70 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 01:20 PM

Цитат

Някой ще ми каже ли къде да прочета повече за тази система БАРФ, или да питам чичко google? Благодаря!
http://dog.bg/forum/...ic,11271.0.html
User's Signature

#71 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 01:30 PM

Цитат

Цитат

Десетките витамини, минерали, хондропротектори и куп други сложни наименования, които се съдържат в гранулите, би следвало да се добавят в храната на песа, ако той се храни натурално.

Ако мислиш, че натуралното е недостатъчно - би могал да даваш хондропротектори отделно - допълнително, както и витамини - едно СА 37 би трябвало да е достатъчно. Хората така или иначе добавят понякога и към гранулите. Ориза, например, съм чела че е супер полезен за стави и връзки.

Права си, заслужава си да опита човек. Като влючим към дневния рацион и глюкозамин и Омега 3 и 6 (които не знам дали се продават отделно?), би следвало да е ок. Не е кой знае каква занимавка. Ако песа обича готвено, то това би бил най-удачния вариант, според мен. Има и разни други неудобства де- аз, например, лятото съм нон-стоп по планини и гори, та да му нося манджи е абсурд. 
User's Signature

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 01:30 PM

Цитат

insult, и аз се вълнувам от същите неща в съседната тема (Коя е най-хубаватахрана). ...........Мен това не ме вълнува, вълнува ме по принцип ползата или не от сухата храна.

И на мен това ми е болното място. Предишното си куче го хранех основно с варени пилешки всякакви плюс ориз, моркови и надробен хляб.Отвреме навреме черен дроб, риба и май с това приключва "разнообразието" в храната му. Изживя си 13-те годинки и си отиде. Ако бях намерила друг вет, все си мисля, че и още някоя можеше да изкара, но...това е друга тема. Тогава не влизах във форуми, бях го пробвала с гранули, български, защото си нямах и на понятие какво разнообразие на марки има, но той не желаеше под никаква форма да ги хапне - ти сухи, ни мокри, ни направени на каша с пилешка чорба.Сегашният ми лабко, от престараване и страх да не му стане нещо, и от много четене колко балансирана е сухата храна, го подкарах на нея и много, ама много рядко му давам някакво месце или рибка. Понякога ми е жал, че яде тия топчета, дето и аз не знам какво съдържат, а няма да опита други толкова много вкусотии.И ей така съм разкъсвана от противоречия дали правилно постъпвам или не. Ама и в нета мнения хиляди.............
Иначе и аз се надявах дистирибуторите и спецовете да се включат в другата тема, ама не би.
И онова куче беше, и сегашното, което е на 3 годинки е здравичко, да чукна на дърво, и в добра кондиция, но аз все си се съмнявам и се чудя........
User's Signature

прочети правилата за подписите

#73 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 09 May 2008 - 01:39 PM

Зачетох се вчера в темата за храненето и линка към онзи сайт с анализите. Ами много от супер, мега примиум храните в България, бяха много ниско оценени. Направо си се уплаших и си зададох въпроса 3 години си храня кучета с гранули, дали това е най-правилният начин? Иначе и както Ени писа, кучето изглежда добре, козината всичко е на 6, но четейки все повече почва да ме обземат съмнения. В онзи сайт с анализите също пише, че храната трябва да е разнообразна, което противоречи на всичи мнения, които до сега съм срещала. Не знам...дори и да храним според БАРФ, как да сме сигурни най-малкото в качеството и безопасността на месото?

#74 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2008 - 01:51 PM

Аз съм напълно съгласна с мнението на shadow.
Това важи и за хората. На нас също са нужни хондропротектори, омеги и фибри. (Буши, ролята на царевицата е фибри).
През последните десетилетия се променя не нашата или на кучето храносмилателна система. Развива се бурно науката за храненето.
От небалансирано хранене не се умира. Появяват се разни нещица, никое само по себе си не е болка за умирачка. Ако ти липсва омега 3 ти излизат често гнойни пъпки и нямаш добра мастна обмяна, ако ти липсват фибри имаш нередовен стомах, ако ти липсва глюкозамин те наболяват ставите, ако са ти в повече въглехидратите дебелееш, пък си все гладен и без енергия и т.н.
От една година чета много, необятно е. Реших да се доверя на някои нови теории, които обръщат с главата надолу битували с векове схващания, например, че мазнините са вредни. С помощта на високомазнинно хранене (без трансмазнини, разбира се) се отървах от 22 кг излишна мас. Просто преди бях гладна и дебела, сега съм сита и си слабея. Вследствие на четенето започнах да вземам и добавки - омега 3, хондропротектори, фибри, имам абсолютно изпитано убеждение в необходимостта от тях. И ако баба ми се е хранила с баници и качамак и не е умряла баш от това, аз нямам намерение да следвам нейния пример.
Та и аз мисля, че най-доброто е натурално балансирано хранене с много добавки, но е наистина много сложно. Някой ден ще го започна и за куч.

Пример за сложността - два лафа за омегите. Това са есенциални незаменими мастни киселини, незаменими значи, че  ние и кучетата не можем да ги синтезираме, демек можем да получаваме само с храната. Добре, ама е важно не само да се приемат с храната, но и в какво съотношение са една към друга. Омега 6 има в повече храни, омега 3 - в много малко и обикновено не достигат те. Хубаво, започваме да ги везмаме под форма на капсули рибено масло. Да, ама за да се усвояват трябва витамин Е. В повечето продавани рибени масла има добавен витамин Е. Добре, ама в един момент той може да дойде в повече, ако се съдържа и в други компоненти от дневното меню, а излишъкът от него не се изхвърля, а се натрупва в черния дроб, което пък е лошо ... Ами бая трябва да попрочетеш и посмяташ само заради едни омеги ... А те са нужни. Факт е, че народите, в чиято национална кухня присъства много омега 3 (демек тлъста риба) страдат най-малко от сърдечно-съдови заболявания.

#75 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 02:46 PM

Мил, безценен източник на информация си!  :palec: Оставам на гранули.  :namigam:
User's Signature

Качена снимка

#76 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 02:49 PM

В много малко гранулирани храни , а и добавки с ненаситени мастни к-ни ,  се среща правилно сьотношение омега3:омега 6 , в повечето случаи когато сьм питала дистрибуторите защо е така и те не могат да отговорят , .  Говоря за всекидневната храна на здраво куче . Забележете обаче в диетичните  храни ,примерно за заболявания на ставите или за ракови заболявания сьотношението е в полза на омега 3 (вьпреки че пак не е 5:1 , но е все пак  е с превес на омега 3  ) Значи когато се разболеят ще ядат храна с правилно сьотношение , до тогава няма значение  :huh:Пак казвам има и изключения .
Ето един полезен сайт за натуралното хранене тук има и много писано за добавките и таблици , вьобще нета е пьлен с подобна информация и който се интересува е добре да прочете вьзможно най- много от нея .  Да , сложно е  на прьв поглед , трябва да се подходи с много внимание и знание , по-трудоемко и скъпо , но всеки сам трябва да прецени на базата на получената информация и от това в какво сьстояние е животното му , защото за определен домашен любимец  това ще е най -доброто , но за друг може да се окаже не толкова добре  . Така , че умната  ;)
User's Signature

Качена снимка

#77 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 03:09 PM

В тази книжка Preventing and treating cancer in dog , в раздела за ненаситените мастни киселини има доста интересни неща за ролята на омега 3 и омега 6 вьрху туморния растеж . Накратко омега 3 забавя и дори може да редуцира туморния растеж , докато омега 6 го стимулира .Това е  вече при болни животни , но щом има такьв ефект , защо да не се прави превенция по някакьв начин като се балансира в готовите храни ?
User's Signature

Качена снимка

#78 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 09 May 2008 - 03:10 PM

Със сигурност ще трябва доста четене за БАРФ. Ако някой има или чел книжка по въпроса, ще се радвам да ми препоръча такава.
Според тази статия, пък малките кученца от large breeds, е препоръчително да се хранят с храна за възрастни:
http://www.boxerworl...ry-dog-food.htm

Някой да е чел подобни мнения?

#79 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 03:15 PM

Има фирми , които имат храна за подрастващи от едри породи в които протеините са намалени до тези при вьзрастните .
И аз на доста места сьм чела , обикновенно това го препоръчват развьдчиците и има резон , по този начин профилактират нарушенията в растежа .
User's Signature

Качена снимка

#80 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2008 - 03:26 PM

Абсолютно. Нашите кучета, например, минават на Джуниър още на 5тия месец, заради интензивния растеж.
User's Signature

Качена снимка

• (10 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема