С какво храните кучето си?
Публикувано: 09 May 2008 - 08:50 AM
"Кучето е вид, изобщо създаден поради факта, че е имало остатъци от човешката трапеза, които то да яде. Хиляди години се е изхранвало с тях. И сега изведнъж за 100 години - кое се промени толкова, че трябва да започнем да го храним с екструдирани брикети от царевица?"
А, де?
Публикувано: 09 May 2008 - 09:05 AM
Публикувано: 09 May 2008 - 09:28 AM
Отвсякъде ме засипват с приказки за това какво е "балансираното" хранене - но ето че хората не се хранят никак балансирано и все пак не страдат от авитаминози или рахит масово... Впрочем, ако се замисля за собствените си поуки за храненето - полезно е натуралното хранене, дори то да е небалансирано. Вредни са тези храни, които са минали през обработка и консервация. Че то на обработката на кучешките храни дори мумията на Тутанкамон ще им завиди! Защо аз да се опитвам да се храня с възможно най-натуралната и прясна храна, а на кучето си давам някакви спечени гранули от царевица и протеин, напръскани с мазнина и витамин С...
Не знам. Много мислих за това и май не съм видяла куче, което да яде готвен манджурляк /не говорим за сух хляб, разбира се/ и да е умряло от това. При едно спазване на правилата за домашно хранене кучето ще получава по-качествена и по-добра за него храна, отколкото гранулираната. Просто е по-трудно. А и си мисля, че ако човек наистина дава по 8лв. на кило за суха храна, както продават по-добрите храни в магазините, би могъл преспокойно да храни кучето си с истински качествена прясна храна.
Публикувано: 09 May 2008 - 09:30 AM
Цитат
"Кучето е вид, изобщо създаден поради факта, че е имало остатъци от човешката трапеза, които то да яде. Хиляди години се е изхранвало с тях. И сега изведнъж за 100 години - кое се промени толкова, че трябва да започнем да го храним с екструдирани брикети от царевица?"
А, де?
Аз сьм донякаде сьгласна с това , като отчитам че думата "остатъци " не ми звучи добре. На мнение сьм , че колкото и качествена да е една гранула , тя все пак е храна тип "бьрзо хранене" удобна за стопаните .В още по-голяма степен това се отнася за котките . И тъй като имам опит и с БАРФ , смятам че няма нищо по добро от тази система на хранене .
И за тези които сега ще скочат , ще уточня , че едното ми куче яде качествени гранули + отвреме на време сурово телешко сьс смлени зеленчуци , а другото е изцяло на БАРФ . Разликата в годините им е почти 14
Публикувано: 09 May 2008 - 09:36 AM
Публикувано: 09 May 2008 - 12:56 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 09 May 2008 - 01:10 PM
Публикувано: 09 May 2008 - 01:20 PM
Цитат
Ако мислиш, че натуралното е недостатъчно - би могал да даваш хондропротектори отделно - допълнително, както и витамини - едно СА 37 би трябвало да е достатъчно. Хората така или иначе добавят понякога и към гранулите. Ориза, например, съм чела че е супер полезен за стави и връзки.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 09 May 2008 - 01:20 PM
Цитат

Публикувано: 09 May 2008 - 01:30 PM
Цитат
Цитат
Ако мислиш, че натуралното е недостатъчно - би могал да даваш хондропротектори отделно - допълнително, както и витамини - едно СА 37 би трябвало да е достатъчно. Хората така или иначе добавят понякога и към гранулите. Ориза, например, съм чела че е супер полезен за стави и връзки.
Права си, заслужава си да опита човек. Като влючим към дневния рацион и глюкозамин и Омега 3 и 6 (които не знам дали се продават отделно?), би следвало да е ок. Не е кой знае каква занимавка. Ако песа обича готвено, то това би бил най-удачния вариант, според мен. Има и разни други неудобства де- аз, например, лятото съм нон-стоп по планини и гори, та да му нося манджи е абсурд.
Публикувано: 09 May 2008 - 01:30 PM
Цитат
И на мен това ми е болното място. Предишното си куче го хранех основно с варени пилешки всякакви плюс ориз, моркови и надробен хляб.Отвреме навреме черен дроб, риба и май с това приключва "разнообразието" в храната му. Изживя си 13-те годинки и си отиде. Ако бях намерила друг вет, все си мисля, че и още някоя можеше да изкара, но...това е друга тема. Тогава не влизах във форуми, бях го пробвала с гранули, български, защото си нямах и на понятие какво разнообразие на марки има, но той не желаеше под никаква форма да ги хапне - ти сухи, ни мокри, ни направени на каша с пилешка чорба.Сегашният ми лабко, от престараване и страх да не му стане нещо, и от много четене колко балансирана е сухата храна, го подкарах на нея и много, ама много рядко му давам някакво месце или рибка. Понякога ми е жал, че яде тия топчета, дето и аз не знам какво съдържат, а няма да опита други толкова много вкусотии.И ей така съм разкъсвана от противоречия дали правилно постъпвам или не. Ама и в нета мнения хиляди.............
Иначе и аз се надявах дистирибуторите и спецовете да се включат в другата тема, ама не би.
И онова куче беше, и сегашното, което е на 3 годинки е здравичко, да чукна на дърво, и в добра кондиция, но аз все си се съмнявам и се чудя........

прочети правилата за подписите
Публикувано: 09 May 2008 - 01:39 PM
Публикувано: 09 May 2008 - 01:51 PM
Това важи и за хората. На нас също са нужни хондропротектори, омеги и фибри. (Буши, ролята на царевицата е фибри).
През последните десетилетия се променя не нашата или на кучето храносмилателна система. Развива се бурно науката за храненето.
От небалансирано хранене не се умира. Появяват се разни нещица, никое само по себе си не е болка за умирачка. Ако ти липсва омега 3 ти излизат често гнойни пъпки и нямаш добра мастна обмяна, ако ти липсват фибри имаш нередовен стомах, ако ти липсва глюкозамин те наболяват ставите, ако са ти в повече въглехидратите дебелееш, пък си все гладен и без енергия и т.н.
От една година чета много, необятно е. Реших да се доверя на някои нови теории, които обръщат с главата надолу битували с векове схващания, например, че мазнините са вредни. С помощта на високомазнинно хранене (без трансмазнини, разбира се) се отървах от 22 кг излишна мас. Просто преди бях гладна и дебела, сега съм сита и си слабея. Вследствие на четенето започнах да вземам и добавки - омега 3, хондропротектори, фибри, имам абсолютно изпитано убеждение в необходимостта от тях. И ако баба ми се е хранила с баници и качамак и не е умряла баш от това, аз нямам намерение да следвам нейния пример.
Та и аз мисля, че най-доброто е натурално балансирано хранене с много добавки, но е наистина много сложно. Някой ден ще го започна и за куч.
Пример за сложността - два лафа за омегите. Това са есенциални незаменими мастни киселини, незаменими значи, че ние и кучетата не можем да ги синтезираме, демек можем да получаваме само с храната. Добре, ама е важно не само да се приемат с храната, но и в какво съотношение са една към друга. Омега 6 има в повече храни, омега 3 - в много малко и обикновено не достигат те. Хубаво, започваме да ги везмаме под форма на капсули рибено масло. Да, ама за да се усвояват трябва витамин Е. В повечето продавани рибени масла има добавен витамин Е. Добре, ама в един момент той може да дойде в повече, ако се съдържа и в други компоненти от дневното меню, а излишъкът от него не се изхвърля, а се натрупва в черния дроб, което пък е лошо ... Ами бая трябва да попрочетеш и посмяташ само заради едни омеги ... А те са нужни. Факт е, че народите, в чиято национална кухня присъства много омега 3 (демек тлъста риба) страдат най-малко от сърдечно-съдови заболявания.
Публикувано: 09 May 2008 - 02:49 PM
Ето един полезен сайт за натуралното хранене тук има и много писано за добавките и таблици , вьобще нета е пьлен с подобна информация и който се интересува е добре да прочете вьзможно най- много от нея . Да , сложно е на прьв поглед , трябва да се подходи с много внимание и знание , по-трудоемко и скъпо , но всеки сам трябва да прецени на базата на получената информация и от това в какво сьстояние е животното му , защото за определен домашен любимец това ще е най -доброто , но за друг може да се окаже не толкова добре . Така , че умната ;)
Публикувано: 09 May 2008 - 03:09 PM
Публикувано: 09 May 2008 - 03:10 PM
Според тази статия, пък малките кученца от large breeds, е препоръчително да се хранят с храна за възрастни:
http://www.boxerworl...ry-dog-food.htm
Някой да е чел подобни мнения?
Публикувано: 09 May 2008 - 03:15 PM
И аз на доста места сьм чела , обикновенно това го препоръчват развьдчиците и има резон , по този начин профилактират нарушенията в растежа .