Моите любими цветя
Публикувано: 18 March 2009 - 07:34 PM
Но само да ги гледам отстрани... Все забравям да ги поливам (не, че на кактусите им трябва много), но все пак
Публикувано: 25 March 2009 - 08:23 AM
Тази дългокоска много си държа на нея. Взех я голяма преди година и половина и току-що я пресадих. Знам, че не обичат много ръчкане и умирам от шубе сега да не й стане нещо.
Тези дребосъци дали ще доживея да ги видя големи колкото дългокоска?
А този пък е с нова прическа. И на двамата ни е за първи път да се фризираме. Супер тъпа съм, че не го снимах преди фризирането.
Бенджи е леко странен. Когато го купих листата му бяха шарени - пръскани. Новите откакто е при мен са си зелени. Някой ми каза, че цветарите вършат някаква щуротия - заразяват растението с нещо, за да се получи пръскано. После то или се справя с болестта и си става нормално, или умира. Ега ти извращението, радвам се, че мой бенджи е жив и здрав.
Приемам всякакви съвети. Този прозорец е южен и растенията се чувстват добре, макар да ги оставям на пряка слънчева светлина, а зиме да са на климатик. Пръскам нон-стоп, даже по няколко пъти дневно. Рижото чудовище пък се грижи прозорците винаги да са с обилни отпечатъци от нос и език, та сигурно това им прави шарена сянка.
Публикувано: 25 March 2009 - 08:49 AM
Аз от показаните от тебе цветя имам опит само с два бенджамина.
Единия е на бившата ми съквартирантка, другия е сега мой.
За бенджамините съм с впечатление, че са много издръжливи цветя!
Първият, от студентски град го гледахме ние с гаджето, въпреки, че не беше наш.
Стоеше на пряка слънчева светлина точно до прозореца в, айде сега, каква е стаята, в която до обяд е слънце
Вторият си е наш, гледаме го в страни на голям прозорец, но реално е в сенчест ъгъл. Полива се когато изсъхне и той е жив и здрав. Та в тоя ред на мисли, незнам какви усилия трябва да положи човек, за да си убие бенджамина
А тези "дългокосите" (не им знам имената), мъничките ти посадени ли са, или са си купени?
Публикувано: 25 March 2009 - 11:21 AM
Расте адски бавно. Тези малките са посадени от семена, ще станат като дългокоската след много години. Ама не съм си ги аз садила, купих си ги вчера. Като растат листа най-долните се късат и това оформя стеблото. Прави сметка колко време е нужно, за да порасне от грудка до стебло 30 см. Тогава върхът може да се отреже и от него изникват няколко фонтана - снопчета с листа, както е дългокоската, тя има 3 снопчета. Върхът може пък да се посади също. За година и половина всяко снопче е пораснало да кажем със сантиметър-два на стебло, за това време само листата се удължиха видимо. Но аз не искам да расте по-бързо, харесвам си я такава, само да не я уморя. Не е капризна, стига да си има светлина, най-опасното за нея е преполиване, по-добре да се засуши отколкото преполее.
Публикувано: 25 March 2009 - 06:07 PM
Публикувано: 25 March 2009 - 07:54 PM
Събира в стеблото влага, затуй е дебело стеблото, растението е пустинно.
Аз дългокоска си я купих с 30 см-во стебло за 60 пари, но високите с няколко фонтана бяха стотици, не помня точно, не съм добра във финансите. Високи казвам сигурно метър и нещо, не бяха по-мисоки от теб.
А това на снимката не знам колко би струвало, аз такова не съм виждала, изрових го от нета. Но ако е отгледано в друг климатичен пояс на открито, това е съвсем друга работа.
Публикувано: 25 March 2009 - 08:49 PM
Аз страшно харесвам бонсаите, само че съм чела, че се гледат много трудно- някой ако има опит, да сподели.
П.П. Вижте тая дългокоска, направо е шемет!
Публикувано: 26 March 2009 - 07:49 AM
А бонсаите - правят се от резник на нормално дърво, като с много търпение в продължение на години се подрязват, с разни телове се насочват и извиват клонките. Не е за мен тая работа, аз някак не си падам по неестествената красота, макар наистина да са много красиви.
А купените готови от магазин бързичко загиват, бяха ми подарили и умря. Те са гледани в специални условия и тъпкани с препарати, ти не можеш да осигуриш същите условия в дома си и растението не може да се аклиматизира.
Публикувано: 03 April 2009 - 08:53 AM
И последно-преполиването е пагубно за нолината!
Публикувано: 09 May 2009 - 05:05 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 09 May 2009 - 05:45 PM
alisa, в May 9 2009, 06:40 PM, написа:
... ви ...
Леле, колко официално, недей така
Алба, се казвало, или по-известно като царско/кралско мушкато.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 18 May 2009 - 09:11 AM
Моля ви който разбира от агрономия да помага със съвет. На село миналия ден си засяхме една тревичка /не райграс, ами някаква гръцка която не иска косене/ обаче тя нали е на семена, мравките започнаха да ги изнасят.
За друг път ще знаем, че трябва да се сее на есен когато се приберат мравките, но сега няма ли начин да я запазим?

Вход

Горе
Цитиране +