Dog.bg Форуми : Команда Легни

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Команда Легни Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Pandora Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 September 2005 - 09:11 AM

Здравейте, ще ми кажете ли по какъв точно начин да обуча кученцето си за команда "ЛЕГНИ", "ПЛАЦ" или каквото изберем?
Опитвам с издърпване на предните крака и натискане на дупето надолу, но май не схваща bl) r)
Благодаря !

#2 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2005 - 10:19 AM

опитай с наградка r) Даваш команда СЕДНИ и с наградката (кренвирш или нещо друго)ниско пред предните краченца (по земята)изтегляш бавно наградката, така че, ако иска да я лапне да се снижи и легне:))не знам дали обясних добре:)

#3 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 September 2005 - 03:59 PM

Редакция mil_ 8 години по-късно:
Описаното в темата е контрастен метод на обучение, който отдавна не прилагам. За да учите кучето на команда легни, потърсете тема за позитивно обучение. Описаните техники използвайте само при куче, което знае командата, но не я изпълнява.

Pandora, издърпването на предните крачета и натискането на дупето не дава резултат за тази команда. Ако кученцето е малко, действай с лакомство. Ако е по-голямо - около 4 мес., примерно, се работи с нашийника. Подава се командата, изчаква се секунда и се дръпва рязко повода надолу и леко напред, като се държи близо до нашийника. Може да се застъпи и с крак. В същото време се натиска по холката, не по дупето. Не бива да се причинява болка на животното, но както при другите команди, корекцията трябва да е рязка и категорична.
При тази команда задължително ще срещнете силна съпротива от доминантно, вече поизраснало куче - легналото положение е израз на подчинение. Това да не ви смущава, пресичайте категорично всеки опит за съпротива, ръмжене и т.н., дори да се налага принуда.
Не подавайте командата легни само от седнало положение. Кучето трябва да може да я изпълнява от всякакво положение: от редом, стоеж на място и т.н.

#4 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2005 - 04:03 PM

Мойто бебе вчера стана на 4 месеца. Тя знае вече седни и непрекъснато го осъваршенстваме, редом също понаучи, на стой (при нас е STAY) се учим и имаме напредък. Уча я и на легни, но с лакомство - не го владее много добре, май все още никак. Прочетох, че като е на около 4 месеца трябва да е с повода - досега го правя с лакомство само, да почна ли с повод корекция?
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 September 2005 - 04:17 PM

Е, тази граница не е толкова строга. Имам предвид възраст, в която вече може да започнеш да прилагаш по-сериозни корекции и по-твърди методи. Тъй като лабрадорчето, още повече женско, не е доминантно, можеш да изчакаш още - до 5-6 месеца. Но имай предвид, че много трудно ще коригираш ефективно 30 килограмово куче - моето тежеше толкова на 6 месеца.
Но пък ако нямаш напредък с легни, опитай с повод и нашийник, без да я дърпаш много силно. Целта е да я задържиш твърдо към земята, без излишен натиск и борба, а за това помага поводът.
И още нещо - щом легне, не й разрешавай да става, докато не кажеш нещо друго. Не забравяй освобождаващата команда, щом решиш, че стига.

Реджо го бях учила на легни с лакомство и натискане по холката като малък. После трябваше само да го накарам да изпълнява легни от движение чрез гореописаната корекция. Беше ни много лесно, докато при много кучета "легни" е някакъв Рубикон, който изисква доста борба и преразглеждане на отношения. Нашата голяма борба беше при "седни" от движение, докато научим що е то корекция.

#6 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2005 - 04:29 PM

Да, това със ставането е другия проблем. При нас седни тръгна някак от смаосебе си и вчера дори ме изненада. Тръгна да търчи към едни бездомни кучета, аз знаех, че няма да дойде на команда и не викнах, не реагира и на името си и се сетих само за седни, защото най-добре я знае. Казах седни и тя седна, а беше на 50тина метра от мен. просто както си тичаше - седна. После опитах няколко пъти, докао си игаре да я накарм да седне и тя седна - само да питам трябва да сяда където е или да идва до мен да сяда. Защото сега сяда където е.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 September 2005 - 04:32 PM

Трябва да седне там, където е.
При команда "тук" трябва да дойде и да седне срещу теб на максимално близко разстояние.

#8 Guest_Ивчето_*

• Група: Гости

Публикувано: 13 September 2005 - 09:47 PM

Аз например нямам мн голям опит с кучетата (просто не искат да ми вземат cl) ),но веднъж за 3 дни научих един ирл. сетер (на 6 мес.)да сяда,да ляга и да дава лапал b) За сядането просто му натисках таза когато казвах "седни"!след това само с леко пипване с 1 пръст и команда "седни" го правеше! nok за лягането го накарах да седне и после натиснах предните крачета с команда "легни" или развявах под нослето му наградка и я свалях постепенно към земята,след това ставаше и с тупване на земята!Взе че и този път стана и то само с тупване! oo за лапката беше лесно казвах "лапа" и му вдигах лапичката в ръка(докато е седнало)! Естественно след всяка изпълнена команда давах наградка и похвала! r) И така с хвалби и наградки успях! b)

#9 Guest_Guest_*

Публикувано: 13 September 2005 - 09:58 PM

Може би кака ще си взима кученце(МОПС сигурно)! d) Бихте ли ми дали подробни сведения за тази порода,дали се обучава лесно и ако не какво кученце ще е подходящо за апартамент в градски условия??? r)

#10 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2005 - 10:03 PM

Посетете форум "ПОРОДИ" и там ще намерите информация за доста породи.Имайте предвид че почти всички си гледаме кучетата в апартаменти,независимо от техния размер.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#11 Guest_Guest_*

Публикувано: 14 September 2005 - 09:44 PM

Blagodarq mnogo

#12 Потребителят е офлайн   redhotsfan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2007 - 02:52 PM

Прочетох всичко за командата легни. С Чарли отидохме на двора и почнах да го уча. Всеки път като го дръпвах започваша да ръмжи и да се мята и да ме хапе.Аз го пусках и пак започвахме наново. От 20 опита успя само 2 пъти да легне, но ръцете ми са изпохапани и изподрани. Чарли вече е още на 3 месеца, но е много агресивен.АБСОЛЮТНО ВСЕКИ ПЪТ КАТО ДРЪПНЕХ се обръщаше да ми харе ръката-без изключение. Какво да правя сега? Като прави така да се предавам ли - да го оставям и след време пак или да продължавам ? s)
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 03:03 PM

Привет!Бих те ли ни разказали точно как се опитвахте да обучавате кученцето си на команда"легни"(плац)?Каква порода е кучето ви?Обучавали ли сте го на комадите, които предхождат тази?Има те ли добър контакт с кучето си?Показали ли сте му, че при вас е "интересното", забавното, то приело ли вие за лидер?Поздрав.

#14 Потребителят е офлайн   redhotsfan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2007 - 03:30 PM

Сложих му повода и взех гранули в джоба си. Казвам му -седни- сяда , защото знае командата. После -легни- и веднага след това дръпвам повода(който съм хванала отблизо) напред и надолу. Чарли почва да ръмжи и прави опити да ме хапе.Аз дръпвам повода за да го отдалеча от ръката си. И пак наново същото. И пак ме хапе.Правя това,което mil_ беше написал.
Чарли е непородист,от Румъния и за майката не съм сигурна,но май е дакел - така ни казаха.
Знае командите -седни- и -стой- . -Не- я прави само като си види вестника-биялката.
Добър контакт макар и да ми е срамно смея да кажа не. Контакт като това доколко съм го опознала - да , но от страна на държанието не. При почти всеки опит да го погаля почва да ме хапе. Има леко изявена доменантна агресия, която се мъча да спра. Като минавам през вратата той иска да е пръв и се натиква пред мен преди да съм отворила, а ако случайно мина първа ме ръмжи.
За интересното и забавното - да - показвала съм му и винаги му показвам. Хвърлям му топка - той ми я носи и понякога като я пусне и ме ухапва по крака. Давам му солетки с говеждо месо и такива от пресована кожа като ме слуша. Надвора се гоним , но той като ме гони и ръмжи.Като се върна от училище ме близва 2 пъти и като вляза се нахвърля или на маратонките ми,или започва да ми хапе ръката.
Всеки път като направи нещо лошо му казвам -не- , но ако продължава го удрям с вестника или чехъла и той ляга и започва да ме гледа като ангелче. Просто незнам как на тези 3 месеца на които е , може да се държи така.
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 03:31 PM

Принципи на дресировката(обучението)на кучето

-постоянството е съществено;
-възнаграждавайте доброто поведение;
-храната, играчките и ласките са ефективна награда;

Дресировката е лесна, ако разберете как "мисли"вашето куче- как тълкува гласа ви, интонацията, езика на тялото ви и принципа, по който наказвате и давате награди.
Ако сте непостоянни в подхода си, вие създавате проблеми, които могат да се окажат трудни за коригиране.
Отделете време СЕГА, за да научите как да направлявате любимеца си; всяко куче може да бъде дресирано(обучено), но колкото по- младо е, толкова по- лесно ще бъде.
Всекидневните тренировки трябва да започнат от момента, в който донесете малкото у дома.
Бъдете последователни.
Кучето трябва да познава правилата - какво е позволено и какво-не.
Постоянството е определящо, особено когато давате похвала или порицание, и трябва да сте сигурни, че всички членове на семейството ви го разбират и се съобразяват с правилата.
Когато поощрявате или наказвате кучето си, добрите резултати зависят от добрия синхрон.
Дайте наградата веднага, щом то се опита да направи вярното действие.
Закъснялото поощрение -дори три секунди след събитието -предизвиква объркване, особено при малките животни.

Наградите.

Кучетата се нуждаят от постоянно насърчаване по време на дресировката.
Дайте възможност на любимеца си да затвърди положителното поведение.
Вкусното лакомство е може би най- въздействащата награда, която можете да предложите на повечето кучета, най -добър резултат има, когато кучето е гладно( затова тренираме с него без да е било хранено преди това-обучаваме го на гладен стомах).
Най- добре за награда да изберете лакомство, което не е част от обичайната му храна.
Например, парченца кренвирш нарязани на малки хапки, колкото да лапне хапката -без да дъфче продължително.
Играчките, са почти толкова ефективни за поощрение на кучето, особено за такива животни, които не са така лакоми по природа.
Вие трябва да откриете сами кое да бъде неговото поощрение:лакомство или играчка(малка, здрава топка, например).
Из "Всичко за Кучето "на д-р Брус Фогъл
(следва продължение)

#16 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 03:47 PM

Приключвайте тренировките винаги в добро настроение.

Винаги привършвайте дресировките с нещо, което доставя удоволствие на вашето куче.
Ако се съпротивлява да направи нещо правилно, се върнете на задачата, която знае как да изпълни добре и приключете обучението с това упражнение.
Но не запазвайте най-хубавата награда за накрая- ако го направите, неволно привиквате кучето да се стреми да приключва упражненията по -бързо, за да може да получи любимата си награда.

Наказанията.

Има много различни начини за наказание, които можете да използвате като помощни, когато обучавате кучето кое е приемливо кое не.
Те никога не трябва да бъдат прилагани под формата на отмъщение за лошо държание.

"Не!" е властна дума, която обаче трябва да се използва мъдро - запазете я за случаите, когато виждате вашето куче да прави нещо грешно.
Никога не вряскайте, не мънкайте, и не хленчете"нее!" и не използвайте командата толкова често, че кучето да започне да я пренебрегва.
Когато е необходимо, нека думата отекне, дълбоко и рязко, като в същото време погледнете твърдо кучето си.
Да се надвесите над животното, казвайки"лошо куче!", гледайки го в очите, е особено ефикасна форма на наказание.
Използвайте символичната изолация като въздействащ начин за порицание : ако кучето се държи лошо, го заведете в някоя празна стая, затворете вратата, бройте до 30 и го пуснете за излезе, но не му обръщайте внимание още няколко минути.

В някои случаи може да се наложи прилагането на по- крути мерки.Водният пистолет би могъл да свърши също добра работа.
Когато наказвате кучето, никога не го оставяйте с лошо настроение.
След порицанието се успокойте и направете заедно нещо хубаво.
Използвайте допир.Физическите награди са важни при обучението :насърчавайте кучето , като го галите по дължината на тялото му.
Свържете допира с хранителка награда и в същото време го възнаградете с устна похвала.То ще научи, че фразата"добро куче", е задоволителна.
(следва Обучение)

#17 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 04:09 PM

Обучение

-имайте реалистични очаквания;
-възползвайте се от ежедневните ситуации;
-упражнявайте се, когато сте в добра форма;

Повечето кучета доброволно се научават да идват, сядат, лягат, стават, защото искат да ви доставят удоволствие и защото е в техен интерес да го направят.
Провеждайте дресировката само когато и вие, и животното сте в добра форма.
Подгответе се: определете думите и жестовете, които планирате да ползвате, и пригответе съответните поощрения.
Кучетата оценяват незабавното възнаграждение.

Как да започнем

Започнете бавно :урок от минута или две е идеален за малко кученце.
Пет минути са прекалено много.

По-големите кучета имат по-силна способност за концентрация, но дори тези с оптимални умствени качества не могат да задържат вниманието си върху дресировката за повече от 15 минути без прекъсване.

Младите животни са в състояние да се концентрират за тренировка по няколко пъти на ден, въпреки че при някои може да се наложи да изразходват малко излишна енергия преди уроците.

Кога да тренирате

Идеалното време за дресировка при малкото куче е точно преди времето за хранене, което предоставя възможност за провеждане на три или четири тренировки дневно.

Докато расте и намалявате честотата на хранене, се упражнявайте малко след събуждане, след като е изпразнило пикочния мехур и червата си.
Изберете място за тренировки внимателно: коридорът, например, е идеален за целта- има достатъчно място за свободно движение, но липсват отвличащи вниманието фактори , които да прекъснат процеса.

След като кучето се научи да отговаря задоволително в това обкръжение, се пренесете в по- разсейваща среда, като градинката;накрая се упражнявайте в най- комплицираните условия, каквито са улицата или парка.
Повишавайте трудността на задачите постепенно: не прескачайте рязко на по- високо ниво.

Не се нервирайте

Ако вашето куче не реагира на дресировката, избягвайте натрапчивото повторение на командите- това само го обърква.

Спрете, ако тренировката не върви.

Помислете какво правите.

Проблемът е във вас, не в животното.

#18 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 04:27 PM

Команда"Ела!"

Този важен урок е един от първите, които кученцето ви трябва да се научи да разбира.
Никога не използвайте заповедта "Ела!", за да прекъснете вълнуващо занимание за сметка на нещо по-безинтересно или да повикате любимеца си за наказание.

Никога не изричайте команда"Ела!", ако не сте сигурни, че кучето ще се подчини.

Да научите кучето да ляга може да ви струва повече постоянство и търпение, защото искате то да направи нещо, което върши инстинктивно :при кучетата лягането е израз на подчинение.

Ако малкото ви кученце пълзи към вас, вместо да легне долу, коленичете до него и поставете дланите си под предните му лапки.Вдигнете го нежно до началното положение и след това го наведете бавно до легнала позиция.
Незабавно го възнаградете с похвали и ласки.
Най- ефикасния начин да го приучите към команда "легни!"е да привлечете вниманието му с вкусна хапка държейки я в едната си ръка поднасяйки му я под носа и навеждайки ръката си надолу към земята и гърдите му то инстинктивно ще "последва"миризмата на лакомството и ще легне.
В мига преди то да легне кажете"легни".
Похвалете го веднага и му подайте хапката.
Освободете го веднага след това с някаква дума, която сами ще си подберете.
Например, "игра".Казвате думата с леко побутване на легналото куче подканяйки го към игра.

#19 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 04:38 PM

Eто как изглежда командата "Легни!"при обучението на младо куче.Снимката е от тренировка на Клуб за Спортна Дресура"Сириус"-на нея треньора показва на средното азиатската овчарка Икар команда"легни".

Прикачени файлове

#20 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 04:43 PM

Отново снимка от тренировка на Клуб"Сириус" на нея водача на кучето(нок Кубрат) показва команда"Легни!".

Прикачени файлове

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни