Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 December 2008 - 08:29 AM

Добре, какъв водач съм аз, ако оставям кучетата сами да уредят статуса си. Аз не искам те да се слушат едно друго, а да слушат мен. Още повече, че моите се и бият. Едва щом разбраха, че те нищо не делят една с друга, а аз определям кой какво/колко ще получи, вкъщи е спокойно.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#22 Потребителят е офлайн   Илит Икона

• Негасена вар
  • Икона

Публикувано: 16 December 2008 - 11:37 AM

Чета ви и ми стават все по-ясни грешките, които съм допускала със своето куче.
Има ли начин водачът на глутницата (аз) да промени установената вече (от години) йерархия? Нашата глутница е от 4 човека и едно куче. Подредбата е аз, бебето, мъжът ми, Зита, големия син. Проблеми има единствено м/у кучето и големия ми син. Толкова се страхувах да не издевателства над кучето (беше по-малък и не му разбираше много-много главата), че заставах на страната на куч. Тя израстна убедена, че е над него в йерархията. Сега ляга на леглото му и не му дава да припари, взима играчки (негови) и ръмжи, ако поиска да си ги прибере. В момента, в който се появя аз, слиза от леглото и връща играчките, но не и за детето. Когато и се карам за тези изпълнения, определено се учудва -за нея такъв е нормалния ред на нещата. С бебето нямаше проблем -едно-две "не"-та, когато се опитваше да го натисне с лапа, и бяха достатъчни, за да го определи по-високо от себе си. Нямам видео материал, но се включвам тук, защото разисквате сходни теми.
User's Signature

Ти си моето куче,
аз съм твоят човек!

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 16 December 2008 - 11:52 AM

Щом ти си лидера,значи можеш да промениш ерархията.Като за начало бих препоръчала сина ти да се грижи за кучето под твое наблюдение.Да дава храна и вода,особенно ако кучето е научено по команда да чака.Нека има същите изисквания като теб.Следващия етап е разходката.По възможност зад повода да е той.Ако няма физическата сила,има вариант с два повода,твоят е по-дълъг от неговия.Ти само от там можеш да контролираш,но командите да ги дава сина ти.Ако кучето е научено да играе,нека да е пак със сина ти.Това мога да ти кажа ,така отстрани погледнато.Нека и другите изкажат мнението си.
User's Signature

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 11:56 AM

Цитат

Добре, какъв водач съм аз, ако оставям кучетата сами да уредят статуса си. Аз не искам те да се слушат едно друго, а да слушат мен. Още повече, че моите се и бият. Едва щом разбраха, че те нищо не делят една с друга, а аз определям кой какво/колко ще получи, вкъщи е спокойно.

Водачът на глутницата не се интересува кой с какъв статус е (след него) и не го подрежда.
Интересува се да се спазват правилата, които той е поставил.
Така и аз - докато се спазват правилата, няма бой и прекрачване на граници, аз не се интересувам кое куче с какъв статус е, нито смятам да им го разпределям.
Моето куче е с по-висок статус от някои и с по-нисък от други и това не ме засяга, гледам да не го объркам, защото ще внеса напрежение в иначе доброто равновесие. Има ли някакво напрежение го прекратявам, защото това противоречи на правилата.
Разберете, че позволявате или не - кучетата ви се намират в такива отношения помежду си.
Нито детето, което общува само с родителите си, нито това, което не общува с тях, живее пълноценно. Недоумявам защо трябва изборът да се свежда до едно от двете. Но не обичам да правя паралели между хора и кучета, тук става дума за друго, което няма аналогия в човешките отношения.
Илит, естествено, че може да се промени статусът, виж проблемът втори номер във важни, агресия.

#25 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 12:08 PM

Нямах предвид, че аз подреждам статуса на кучките една спрямо друга, а само, че определям начина по който става това - в този смисъл съм съгласна. Просто при нас не кучето, което е по-високо в йерархията ще вземе играчката, а кучето от което я поискам/на което я дам.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#26 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 12:11 PM

А защо трябва да я поискваш от едното и да я даваш на другото?
Всъщност, да те попитам: как са подредени те или това е плаващо?

#27 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 12:37 PM

Аз не я искам от едното, за да я дам на другото. Искам си я за мен.
Те още не са подредени - Лъки е на 5, Френ на 7 месеца и тепърва ще се подреждат. Проблемът е, че Лъки е страшно агресивна за възрастта си и в началото директно се хвърляше да хапе.

Всъщност аз по принцип не давам - аз "разменям", така й на куч му е по-интересно.
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 12:58 PM

Не знам дали ще ми повярваш на фона на дискусията тук. Мисля, че един от факторите за проблемите между кучетата е това твое поведение. Не им даваш възможност да се подредят. Или когато го постигат го объркваш.
Това е описано Тук като вмешателство на собственика.
На тази възраст те вече имат социално осъзнаване, макар да са далеч от социална зрялост. За теб е важно да разбереш как са подредени и да използваш това.
Между другото, една статийка , в която се твърди, че цялата концепция за човека като водач на глутницата е погрешна  ;), просто ми стана интересно.

#29 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 16 December 2008 - 01:34 PM

В нейния случай е рано да се каже.Времето  и резултатите ще покажат.
User's Signature

Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 December 2008 - 01:37 PM

Аз веднъж (по-неволя) оставих кучето ми да се "подреди" с една свободно пусната овчарка ....резултата беше следния - моя лабрадор беше жестоко нахапан , а психическия стрес още си го влачим. Ами ако имах пинчер.....?
Най ми хареса мнението на Апсо , че глутницата сме аз , моето семейство и моето куче....другите не са , и не е нужно да се въвлича в някаква йерархия с тях. С другите само се запознава , ако му се прииска (малко вероятно) да поиграе , бих го оставила за малко , но да се бият в никакъв случай ....за съжаление, по някога, не зависи само от мен.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#31 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 01:43 PM

Абсолютно не разбирам защо ми говорите за боеве, когато аз говоря за ненамеса в установена социална йерархия.
А дали ще се запознавате или не с други кучета си е ваше решение.

#32 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 16 December 2008 - 02:10 PM

Знам  защо Мария дава този пример.Веднъж наблюдавах стопани на няколко кучета свободно оставени да създават социална ерархия.За няколко минути видях три схватки.Аз това отказвам да го приема за нормално.Какво учи младото куче от подчинението си в такава структура?
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 02:14 PM

Цитат

Какво учи младото куче от подчинението си в такава структура?

Ами Френ се научи да хапе! Никога преди това не се е сбивала - е показвала е зъби, но дотам. Ама като я хапят нея, няма да стой естествено - отвръща.
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 02:15 PM

Не, Галя, това не е нормално създаване на йерархия и никога не съм позволявала подобно нещо.
Мисля, че го изясних дори излишно подробно, има и в линка, който пуснах.
За хиляден път само ще кажа:
НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ ОСТАВЯТ КУЧЕТАТА ДА СЕ БИЯТ.

#35 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 16 December 2008 - 02:19 PM

Говоря принципно,а не конкретно.Питам не за нашите кучета в къщи,а за общуването на вън с другите кучета.
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 02:22 PM

Питаш какво научават от общуване с други кучета или какво научават от БОЙ?

#37 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 16 December 2008 - 02:28 PM

Цитат

Знам  защо Мария дава този пример.Веднъж наблюдавах стопани на няколко кучета свободно оставени да създават социална ерархия.За няколко минути видях три схватки.Аз това отказвам да го приема за нормално.Какво учи младото куче от подчинението си в такава структура?

Кучето учи как се общува със себеподобни. Така, както едно дете научава, че не може да връхлети в стаята, където си говорят големи хора и да почне да крещи, защото иска да каже нещо. (груб пример)
Куче, което знае къде му е мястото почти никога няма проблеми със себеподобни. Защото когато имаме една нова група и ако всяко знае и е научено на кучешки  - то веднага заема стъпалото си и групата се подрежда.
Напротив - кучета, които не са имали никога тази възможност обикновено дори не знаят кучешки. Не разбират нито от ръмжане, нито от високо вдигната опашка. Такива кучета или се хвърлят да играт с "киселия" водач, който не желае подобни волности и в резултат биват моментално наказани от него (леко или грубо - зависи от кучето) или се ежат и  скачат на бой на всеки, който дори леко ръмжи. Защото приема ръмжането единствено като покана за бой, а не като задължителния разговор, който се провежда, за да се подредят нещата.

п.п. Както Мил каза, за бой изобщо не става дума.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#38 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

Публикувано: 16 December 2008 - 02:32 PM

Цитат

Питаш какво научават от общуване с други кучета или какво научават от БОЙ?
Ами дори и боя с другото куче е вид общуване.Не казвам че е правилно да се бият,но ако това се случи кучето пак се учи и изгражда определени черти в характера си............... ;)

#39 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 02:33 PM

Макар че боят започва там, където общуването свършва  ;)

#40 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 December 2008 - 03:32 PM

Хайде нещо не съвсем по темата, но за разведряване на обстановката. Ами то ще е най-чесно да призная, че водача вкъщи май е котката Макси, защото тя ни буха всичките и даже Лъки вече се страхува от нея. ;D
User's Signature

• (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни