Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 16 December 2008 - 08:29 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 16 December 2008 - 11:37 AM
Има ли начин водачът на глутницата (аз) да промени установената вече (от години) йерархия? Нашата глутница е от 4 човека и едно куче. Подредбата е аз, бебето, мъжът ми, Зита, големия син. Проблеми има единствено м/у кучето и големия ми син. Толкова се страхувах да не издевателства над кучето (беше по-малък и не му разбираше много-много главата), че заставах на страната на куч. Тя израстна убедена, че е над него в йерархията. Сега ляга на леглото му и не му дава да припари, взима играчки (негови) и ръмжи, ако поиска да си ги прибере. В момента, в който се появя аз, слиза от леглото и връща играчките, но не и за детето. Когато и се карам за тези изпълнения, определено се учудва -за нея такъв е нормалния ред на нещата. С бебето нямаше проблем -едно-две "не"-та, когато се опитваше да го натисне с лапа, и бяха достатъчни, за да го определи по-високо от себе си. Нямам видео материал, но се включвам тук, защото разисквате сходни теми.
Публикувано: 16 December 2008 - 11:52 AM
Публикувано: 16 December 2008 - 11:56 AM
Цитат
Водачът на глутницата не се интересува кой с какъв статус е (след него) и не го подрежда.
Интересува се да се спазват правилата, които той е поставил.
Така и аз - докато се спазват правилата, няма бой и прекрачване на граници, аз не се интересувам кое куче с какъв статус е, нито смятам да им го разпределям.
Моето куче е с по-висок статус от някои и с по-нисък от други и това не ме засяга, гледам да не го объркам, защото ще внеса напрежение в иначе доброто равновесие. Има ли някакво напрежение го прекратявам, защото това противоречи на правилата.
Разберете, че позволявате или не - кучетата ви се намират в такива отношения помежду си.
Нито детето, което общува само с родителите си, нито това, което не общува с тях, живее пълноценно. Недоумявам защо трябва изборът да се свежда до едно от двете. Но не обичам да правя паралели между хора и кучета, тук става дума за друго, което няма аналогия в човешките отношения.
Илит, естествено, че може да се промени статусът, виж проблемът втори номер във важни, агресия.
Публикувано: 16 December 2008 - 12:08 PM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 16 December 2008 - 12:37 PM
Те още не са подредени - Лъки е на 5, Френ на 7 месеца и тепърва ще се подреждат. Проблемът е, че Лъки е страшно агресивна за възрастта си и в началото директно се хвърляше да хапе.
Всъщност аз по принцип не давам - аз "разменям", така й на куч му е по-интересно.

Публикувано: 16 December 2008 - 12:58 PM
Това е описано Тук като вмешателство на собственика.
На тази възраст те вече имат социално осъзнаване, макар да са далеч от социална зрялост. За теб е важно да разбереш как са подредени и да използваш това.
Между другото, една статийка , в която се твърди, че цялата концепция за човека като водач на глутницата е погрешна ;), просто ми стана интересно.
Публикувано: 16 December 2008 - 01:37 PM
Най ми хареса мнението на Апсо , че глутницата сме аз , моето семейство и моето куче....другите не са , и не е нужно да се въвлича в някаква йерархия с тях. С другите само се запознава , ако му се прииска (малко вероятно) да поиграе , бих го оставила за малко , но да се бият в никакъв случай ....за съжаление, по някога, не зависи само от мен.

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 16 December 2008 - 02:10 PM
Публикувано: 16 December 2008 - 02:14 PM
Цитат
Ами Френ се научи да хапе! Никога преди това не се е сбивала - е показвала е зъби, но дотам. Ама като я хапят нея, няма да стой естествено - отвръща.

Публикувано: 16 December 2008 - 02:15 PM
Мисля, че го изясних дори излишно подробно, има и в линка, който пуснах.
За хиляден път само ще кажа:
НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ ОСТАВЯТ КУЧЕТАТА ДА СЕ БИЯТ.
Публикувано: 16 December 2008 - 02:28 PM
Цитат
Кучето учи как се общува със себеподобни. Така, както едно дете научава, че не може да връхлети в стаята, където си говорят големи хора и да почне да крещи, защото иска да каже нещо. (груб пример)
Куче, което знае къде му е мястото почти никога няма проблеми със себеподобни. Защото когато имаме една нова група и ако всяко знае и е научено на кучешки - то веднага заема стъпалото си и групата се подрежда.
Напротив - кучета, които не са имали никога тази възможност обикновено дори не знаят кучешки. Не разбират нито от ръмжане, нито от високо вдигната опашка. Такива кучета или се хвърлят да играт с "киселия" водач, който не желае подобни волности и в резултат биват моментално наказани от него (леко или грубо - зависи от кучето) или се ежат и скачат на бой на всеки, който дори леко ръмжи. Защото приема ръмжането единствено като покана за бой, а не като задължителния разговор, който се провежда, за да се подредят нещата.
п.п. Както Мил каза, за бой изобщо не става дума.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 16 December 2008 - 02:32 PM
Цитат
Публикувано: 16 December 2008 - 03:32 PM