Vesela_5, в 14 December 2011 - 10:19 AM, написа:
Теди, ако кученцето е "племенен брак", т.е. има някакъв дефект, не ми се струва редно да се продава. Или поне цената трябва да е символична, колкото да се покрият разходите за ваксини, микрочип.
Отглеждането на 1 кучило е голямо предизвикателство - от към финанси и време. И не познавам никой, който би инвестирал толкова много и след това да си подари кучетата.
И защо? Може би за "Х" кученцето са положени по-малко труд, и не е толкова на сърце ли?
Аз ежедневно получавам обаждания от сорта: имате ли нещо бракувано или нещо застояло, да е по-евтиничко.
Да имам плюшени играчки от мойто детство ама и тях не подарявам, защо и на тях си държа.
Нещо съвсем изтрещявате.
Плюшени играчки ли произвеждате или пласмаови посуда на конвейр?! С ширпотреба ли се занимавате? Какви бракове ви гонят? Живи същества създаваме нуждаещи се от дом, обич, грижи и средства за добруването им.
На мен си ми е мило всяко и какво от това, че природата ме победила.
Добрите и съвестни нови стопани са онези, които не питат първо за цената, все едно са в магазин за ширпотреба, а онези които се интересуват първо от едни нещица дето много бързо можеш да го прецениш да ли е човек който обича кучетата и си търси най-безкористния другар в живота или е просто сноб или родител-идиот с деца идиотчета дето да им задоволява капризчетата.
Да непростимо е да се създават умишленно кучета с генетични увреждания, да, не това е приоритет на кинологията, но да има изненади неприятни във всеки развъдник, Природата е мощен и непобедим противник, и да, нормално е честно да се каже истината на новия собственик и да, куче не се подарява, това е отговорност и първата стъпка е да докажеш, че имаш възможност да му посрещнеш нуждите.
Имащо или нямащо отклонения от стандарта все пак е чистопородно, има си доказани родители, прародители, и т.н. поколения назад известни предци. Който това му се струва много има безброй кучета и в прюти и по улиците и да докаже безкористността си към животните като и ги вземе за отглеждане и то подобаващо, а не отчитащо се.