Кликер-дресура
Публикувано: 01 March 2006 - 04:16 PM
Публикувано: 02 March 2006 - 09:15 AM
Цитат
Права си, но аз напоследък доста изчетох за кликер дресурата. Не трябва в никакъв случай да се обучават две кучета, когато са заедно. Трябва винаги с теб да е само едното куче. Кликера се използва най-вече за ученето на нови команди.Кгато те се превърнат в условен рефлекс, тогава кликът вече не е толкова необходим, там върши работа вече радостта и хвалбите на висок глас.
В последствие самите наградки също не са толкова важни, за животното кликът се превръща в израз на твоето голямо задоволство и радост и то е готово на всичко за да ги получи.
В момента чакам да ми доставят 20 кликера и DVD за обучение. Цената на кликера е 7.50 лв., а ако някой се навие да направи субтитри на DVDто, можем след това да го презапишем за желаещите.
Публикувано: 02 March 2006 - 03:16 PM
Цитат
А за обучението на кучетата отделно - изключително трудно и неудобно, ние затова го зарязахме. Когато си навън с четирима е направо невъзможно да се отдалечиш толкова, че другите да не чуват, а и да отделиш достатъчно внимание на всеки.
Аз имам и една много яка книга за кликер-дресурата на английски ако някой има интерес да му я дам да си я снима.
Публикувано: 03 March 2006 - 11:40 PM
Цитат
Цитат
А за обучението на кучетата отделно - изключително трудно и неудобно, ние затова го зарязахме. Когато си навън с четирима е направо невъзможно да се отдалечиш толкова, че другите да не чуват, а и да отделиш достатъчно внимание на всеки.
Аз имам и една много яка книга за кликер-дресурата на английски ако някой има интерес да му я дам да си я снима.
Имам един въпрос към пишещите по темата за т. н. "кликер дресура". Оставам с впечатленето, че голяма част я приемате като някаква "панацея" по отношение обучението на кучето. Кое ви дава основание да мислите така и да стигате до такива изводи.
Интересно ми е да споделите.
Кликер дресурата е в тясна връзка с т. н. "оперантно поведение" - елемент от бихейвиоризма, система, която не е най-сполучлива в дресирането на животни в ползователно направление.
Публикувано: 03 March 2006 - 11:45 PM
Цитат
Цитат
Щом пристигне пратката ще опитам да го кача на фрий сървър
Публикувано: 03 March 2006 - 11:48 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Имам един въпрос към пишещите по темата за т. н. "кликер дресура". Оставам с впечатленето, че голяма част я приемате като някаква "панацея" по отношение обучението на кучето. Кое ви дава основание да мислите така и да стигате до такива изводи.
Кликер дресурата е в тясна връзка с т. н. "оперантно поведение" - елемент от бихейвиоризма, система, която не е най-сполучлива в дресирането на животни в ползователно направление.
Аз не виждам тук човек, който да я възприема като "панацея". Малко или много, всички писали в тази тема се занимават с обучение. Методът е много интересен и поне на мен ми е интересно какви резултати могат да се постигнат. Затова смятам да пробвам
Публикувано: 04 March 2006 - 12:08 AM
Цитат
Може би изказването ми е прозвучало по-крайно и не съм разбран правилно. Аз не отричам този метод за използване кучето да бъде приучено към конкретни действия.
Но бих бил благодарен някой да изтъкне предимствата му пред утвърдените класически методи на обучение.
Още повече, че аз нямам ни най-малко претенции на човек, занимаващ се с дресировка на кучета и всяка компетентно поднесена информация би била интересна за мене.

Тази мила дама въведе т. н. "кликер дресура" при кучетата.
Публикувано: 04 March 2006 - 09:01 AM
Цитат
Цитат
Може би изказването ми е прозвучало по-крайно и не съм разбран правилно. Аз не отричам този метод за използване кучето да бъде приучено към конкретни действия.
Но бих бил благодарен някой да изтъкне предимствата му пред утвърдените класически методи на обучение.
Още повече, че аз нямам ни най-малко претенции на човек, занимаващ се с дресировка на кучета и всяка компетентно поднесена информация би била интересна за мене.

Тази мила дама въведе т. н. "кликер дресура" при кучетата.
Непременно ще обсъдим предимствата и недостатъците, но СЛЕД като опитаме. Този метод е коренно рзличен от досега използваните от нас, така че нищо конкретно не мога да кажа засега.
Фактът, че най-добрите състезатели по аджилити, фристайл и фрисби, както и кучетата участващи в киното се обучават по този метод ми подсказва, че явно работи и то доста добре.
Публикувано: 09 March 2006 - 03:24 PM
Цитат
кликването ВИНАГИ е свързано с НАГРАДА. НИКОГА клик без награда. можеш да РАЗРЕЖДАШ кликанията но това не значи че трябва кликането да не е последвано от награда.
Публикувано: 09 March 2006 - 03:27 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Цитат
Аз не виждам тук човек, който да я възприема като "панацея". Малко или много, всички писали в тази тема се занимават с обучение. Методът е много интересен и поне на мен ми е интересно какви резултати могат да се постигнат. Затова смятам да пробвам
резултатите са зашеметяващи. дори и с най-твърдоглави кучета. дори и със стари кучета с утвърдени вредни навици.повярвайте.
Публикувано: 09 March 2006 - 03:41 PM
Цитат
Цитат
кликването ВИНАГИ е свързано с НАГРАДА. НИКОГА клик без награда. можеш да РАЗРЕЖДАШ кликанията но това не значи че трябва кликането да не е последвано от награда.
По Прайор е така. В началото за всеки клик. Постепенно намаляват.Пък и ако за всеки клик даваш награда, трябва да мъкнеш торби със себе си (love) Да не говорим, че се губи ефекта от няколко последователни клика за насочване, ако след всеки спираш за да дадеш наградка. Пропуснал си часта за "едноръкия".
Я прочети пак книгата!
Публикувано: 10 March 2006 - 04:49 PM
Цитат
Цитат
Цитат
По Прайор е така. В началото за всеки клик. Постепенно намаляват.Пък и ако за всеки клик даваш награда, трябва да мъкнеш торби със себе си (love) Да не говорим, че се губи ефекта от няколко последователни клика за насочване, ако след всеки спираш за да дадеш наградка. Пропуснал си часта за "едноръкия".
Я прочети пак книгата!
ти иначе си говори и философствай
Публикувано: 11 March 2006 - 10:33 AM
ДВДто ме разочарова, за нищо не става, добре че поизчетох доста за кликер дресурата. От утре заформяме група бебета за кликер дресура. Ще се учим в движение.