Dog.bg Форуми : Кликер-дресура

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кликер-дресура Оцени темата: ***** 1 Гласове

#21 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 24 September 2005 - 05:29 PM

в този магазин като гледам цени не са толкова страшни,за един евро е 34.50 рубл, за 1 долар 28.4 рубл, това прави цена на кликер 150 руб. - 4.3 евро или 8.50 лева.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#22 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 24 September 2005 - 05:35 PM

Аз искам да пробвам кликер, защо то на мен е много сложно да похваля моят в "момент" да действие, започвам да хваля за едно, а той вече верши друго w) и дори трето!
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 September 2005 - 05:22 PM

Цитат

Аз искам да пробвам кликер, защо то на мен е много сложно да похваля моят в "момент" да действие, започвам да хваля за едно, а той вече верши друго w)  и дори трето!

Ама то с кликера е горе-долу същото, като да кажеш браво. Ако с бравото не можеш да уцелиш момента, как ще го уцелиш с кликера?
Смятам, че кликването по-бързо и лесно се запомня от кучето, това е разликата. Ама принципна разлика не виждам. Друго, което не знам, може да се установи само емпирично: куче, обучавано вече по словесно-жестово-допирно похвалния метод, ще реагира ли на кликер и след колко ... дни? седмици? години??

#24 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 September 2005 - 07:58 PM

Доста четох по въпроса и бях ентусиазирана от метода поради няколко причини - първо разбира се, бързото и рязко "щракване" на кликера създава условен рефлекс на кучето и чрез него много по-ефективно се улучва точния момент на похвалата (по време на изпълнението, а не след него); второ, методът е абсолютно безконфликтен и е на съвсем различно ниво на общуване м/у водач и куче... (друг е въпросът доколко един вече "закостенял" водач ще се справи с новия метод); трето - възможно е да се обучават и вече обучени кучета, както и такива с поведенчески проблеми (това е доста трудно по старите методи)... Най-трудното поне за мен е да си промени самия водач начините на работа, поведение и разбира се нужно е огромно търпение... може би хора, които никога не са се занимавали с обучение на куче и имат достатъчно "усещане" за кучетата ще се справят по-добре от "опитните" треньори. Опитах се да поставя някакви основи с вече работещо куче, но аз самата не мога да си "обърна" мисленето и да променя изведнъж маниерите си на работа... може би ако имам повече време и се захвана по-сериозно ще имам едно т.нар. "преходно" куче - обучавано по стария метод, но работещо с кликер... Ако стане ще се похваля bravo BEER cheers
П.с. Каквото и да говорим за точно навременните похвали, не мисля че бравото може да се каже точно когато и колкото бързо се налага, нито това рязко щракване да се замести с друг звук... имаше го обяснено в уроците на К.Приор, които Фурия така любезно (и безразсъдно ouu ) обеща да преведе bravo
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 26 September 2005 - 08:01 PM

sundy
.. и се труди над тях та пушека се дига от тук и до Везувий. angel
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#26 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 September 2005 - 08:13 PM

Нека ти... като обеща така лекомислено b) l) b) Сега с Ран си пием бирата BEER и чакаме да видим как аджеба трябва да го щракаме тоя кликер на български bl) Може пък да не е чак толкоз сложно, ама като не отбираме особено от чужди езици ouu ouu ouu Виж, за редакцията няма проблеми - умирам да ръчкам правописа angel
User's Signature

#27 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 January 2006 - 04:44 PM

Качена снимка
Сайтът на Керън Прайър
Конкретни съвети, ако някой се интересува.

Качена снимка
Animal Planet
Малко постни нагледни клипчета, които може да са от помощ.

П.П. Не пропускайте да си изтеглите от тук клипчето с дресирната риба. l)
User's Signature

Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 January 2006 - 05:12 PM

Свирка също става за заместител. Както при делфините, от където е взаимстван метода.

#29 Потребителят е офлайн   m_dyakova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2006 - 06:16 PM

С огромен интерес изчетох статията и всички мнения по темата...
И понеже и мен ме интересува този сравнително нов за БГ метод, а и също като mil и insult ме притесняват някой неща в статията (може би, ако беше цялата нямаше да е така r) ), а и мисля че, ако работим сами ще ни е доста трудно и ще правим греши.... Та, така де, поразрових се тук и там...
Иииииииии... b) ...с радост открих, че вече има превод и на български на информацията от един сайт, кой съдържаше уроци с клипчета. Ако не сте ги виждали ето:
"Обучение на кучето на общо послушание с използването на кликер" (видео-уроци)

Аз мисля, че са доста полезни за начало... Сега май само остава да четем, гледаме как се прави и да действаме... super А вие какво мислите за клиповете?

#30 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 01 February 2006 - 12:05 PM

Когато обучаваме куче на повод - при грешка -следва корекция.
На клиповете виждаме едно вече научено куче.
Това, което не ми стана ясно е - при грешка - какво правим? Не можеш да седиш и да повтаряш командата до безкрайност или да го "накажеш" с неполучаване на лакомство. Когато на повод правим корекция, то е, за да покажем на кучето какво искаме. А тук - как му показваме какво искаме от него? И най-вече - какво правим, когато не изпълни?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#31 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 01 February 2006 - 12:36 PM

Цитат

Не е нужно да наказвате и корегирате животното.

При обикновен начин на обучение вие обяснявате на животното какво трябва да прави, понякога се налагате със сила. Когато желаемото поведение е достигнато, кучето го хвалят, иначе наказват. При кликер-обучението трябва само да наблюдавате животното и да щракнете с кликера, когато то върши това, което искате. Щракането предварително трябва да се асоциира с нещо приятно ласка, лакомство, игра, - тоест всичко, което радва вашият ученик. Ако кучето греши или бърка някъде, вие трябва само да чакате и да опитате пак.

Това е записано, аз също се чудя как става корекцията.

Имах следния проблем, който си разреших с помощата на insult.

При ходене на ред, в момента в който откопчея повода, Кевин хуква като луд и не иска да изпълнява командата. insult подсказа, че може би кликането при откопчаване му действа и наистина се оказа така - той е приемал звука от удара на метала за сигнал, че е свободен да прави каквото си иска.

Пробвах да щтракам няколко пъти, като кучето продължава да е на повод. Реакцията винаги бе една и съща - след щракането той изведнъж е готов да хукне, но се оказва на повод b) В момента почти е свикнал, че щтракането не означава "свободен", даже минахме няколко метра спокойно без повод.

Но в случея коригирах с повода.

#32 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 February 2006 - 12:37 PM

Доколкото ми е известно, К. Прайър твърди, че не бива да възнаграждаваме кучето за прекратяване на нежелано поведение, а само за избор на желано поведение.
Т.е, няма корекция, или корекцията е липса на поощрение.
Този метод е далеч от контрастния, затова не се наемам да разсъждавам по него b). Но не бива да намесваме похвати от контрастния метод, въобще понятието корекция или наказание липсва тук.

ПП: Виждам, че Нанко е публикувал точния цитат. К. Прайър е бихейвиорист, особено течение в етологията, към което имам известни резерви или най-малкото не познавам добре.

#33 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 12:59 PM

Доколкото съм чела този метот е възникнал при обучаването на делфини, и там няма как да направиш корекция.Т.е хвалиш само желаното поведение.
Но пък съм много съгласна с "Повелителят на кучетат" че когато кучето извърши някакво нежелано действие и ти си безучастен, т.е няма корекция реално си съгласен с това действие.
Но и аз като Мил, нямам опит и не мога да коментирам.

#34 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 01:14 PM

Доколкото аз разбрах, идеята е отначало да се учат трикове /т.е неща който ако кучето не изпълни, няма нужда от корекция/. Например да се върти след опашката си. При обучението на тези трикове, отначало не се подават команди, а се дебне кога кучето само започва желаното от нас движение и се поощрява в този момент. Например обръща главата си към опашката и се кликва. Следва кликване ако то докосне опашката си и т.н.т. Или така да се каже чрез налучкване от кучето какво искате да направи, чрез кликане в момент когато то е близо, по близо, съвсем близо до това което искате. Постепенно кликвате, чак тогава когато то изцяло е направило това което вие искате от него.
В момента когато кучето разбере, че поощрявате с кликване дадено действие, то само започва да го повтаря, за да получи клика. Тогава идва времето да назовете това действие с дадена команда /например; гони опашка/. Започвате да я произнасяте когато кучето я изпълнява. След това поощрявате вече не когато то само започне да се върти, а само когато сте дали командата и то я изпълнява.
Важно е да са трикове, за да няма нужда от корегиране. По късно могат да се отработват и сериозни команди.
Ако ви е интересно мога да продължа.
User's Signature

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 02:32 PM

Моля, продължи! r)
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#36 Потребителят е офлайн   m_dyakova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 02:34 PM

Цитат

Ако ви е интересно мога да продължа.

Ако обичаш...
С интерес следя мненията, особенно на хора имащи "близък поглед" върху метода... r)

#37 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 03:01 PM

И така първия етап от кликер обучението е на незадължителни трикове с цел обучение както на кучето така и на стопанина му. Важното е в този период да се установи как точно се обучаваме без да навредим на общото послушание постигнато да този момент с други методи.
Ние с Льова стигнахме горе долу до тук, но с появата на Князик, нямам възможност да ги разделям и обучавам поотделно, а двамата заедно, на различни нива си пречат един на друг. Това време беше достатъчно да забравим част от наученото, но се надявам да се сдобия с истински кликер и ВРЕМЕ за да започна отначало, защото наистина е интересно!
Пример за използване на кликер метода при нещо по сериозно е ходенето редом без повод. За да не развалите изграден вече навик, въведете нова команда, например "С мен".
Имаме вече куче заинтересувано да получава "клик" и готово да направи много за да получи този "клик". На разходка без повод при приближаване на кучето от лявата ни страна кликваме, като продължаваме своето движение, ако кучето продължи с нас подкрепяме това движение с "клик". Кликваме във всеки от моментите когато кучето е до нас от ляво по посока на движението. Когато то разбере, че поощряваме движението му до нас от ляво, започваме да поощряваме само когато то се движи достатъчно близко до нас. На етапа когато кучето вече осъзнато се движи редом за да получава "клик", въвеждаме словесната команда. На следващия етап поощряваме движението му редом само след като сме подали командата.
Останалите ми знания са теоретични, но са предъвкани и ако мога и искате, ще изяснявам моментите които са ми ясни по този метод.
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 03:10 PM

В това обучение - има ли идея постепенно да се премахне кликването и да остане само гласовата команда?
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2006 - 03:16 PM

Цитат

В това обучение - има ли идея постепенно да се премахне кликването и да остане само гласовата команда?

Донякъде...
Използва се така нареченият ефект на ротативката.
Всеки който играе на автомат, знае че не винаги ще се изсипят монети за печалба но се надява това да стане и затова продължава да пуска монети, Но ако дълго време не получи желаната печалба /наградка, кликване, поощрение/ желанието да пуска монети ще се изгуби. Затова е добре дори на отработени и заучени вече команди да се дава от време на време "клик" поддържане на интереса и желанието за изпълнение.
User's Signature

Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 March 2006 - 03:49 PM

Хубаво, но аз в мнението на Елен никъде не прочетох за наградки. А самият клик едва ли може да е чак толкова желан от кучето. А би трябвало веднага след клика да идва и наградката. Тук определено си има доста тънки моменти

• (9 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни