"СРЕЩУ НАСИЛИЕТО" - официален старт 24 януари
Публикувано: 06 April 2009 - 03:43 PM
Народните представители Антонела Понева и Мария Капон ще предложат отново да влезе в пленарната зала текстът за инкриминиране на жестокостта към животните. Двете депутатки са категорични, че в българския Наказателен кодекс такива текстове трябва да съществуват, за да сме част от цивилизования свят.
Позицията, че жестокостта към животните лесно преминава в жестокост към хората подкрепиха и представители на организациите Четири лапи” и Град за отговорни хора”, както и на партия Зелените”. От организациите, подкрепящи инициативата, представиха снимки на залети с киселина, простреляни и подпалени котки и кучета, на пребит до смърт кон и на редица други агонизиращи след упражнено върху тях насилие животни. За повечето от случаите са подадени жалби, но наказани няма, уточни Явор Гечев от Четири лапи”. Той предупреди, че зачестява използването на огнестрелно оръжие срещу животните.
Само за две седмици са събрани повече от 31 000 подписа в подкрепа на инкриминирането на жестокостта към животните, които са внесени в парламента. Дебатът в Народното събрание около текста в Наказателния кодекс, който трябваше да инкриминира подобни деяния, бе определен като срамен от депутатката Антонела Понева. Тя каза, че този дебат е бил профанизиран и манипулиран.
”Дебатът за жестокостта към животните е част от дебата за жестокостта в общественото въобще”, подкрепи я Мария Капон. Когато няма отношение към животните, няма как да очакваме отношение към хора в критична ситуация, каза още тя.
На 2 април след доста объркано и повратно гласуване в пленарна зала Народното събрание зае половинчата позиция по отношение насилието над животните, като обяви за престъпление организираните боеве с животни, но остави без наказателна санкция особената жестокост към тях.
източник: http://www.vsekiden.com/?p=48679
---------------------
Депутати искат строги наказания за жестокостта над животни
Депутатите Мария Капон и Антонела Понева дадоха специална пресконференция по повод отхвърлените от Народното събрание поправки в Наказателния кодекс, които инкриминират третирането с особена жестокост на животни.
Друга причина за пресконференцията са зачестилите случаи на нечовешко отношение към животните, сред които дори и консумацията на малки кучета с лечебна цел.
Не зная в кои векове се е случвало това, заяви Понева и допълни - в Европа това не е случвало.
Тя е категорична, че жестокостта към животни е обществена опасност. Според Мария Капон в пленарна зала е приет компромисен текст по темата. Когато се грижиш за животните, значи си имал волята да се погрижиш за хората, коментира тя.
Капон посочи още, че според психолози, често убийците в детството си са измъчвали животни. Тя каза още, че в Испания се обмисля премахване на коридатата, която за испанците вече е част от миналото, но не и от времето, в което те искат да живеят сега. Тя допълни, че в Мароко при жертвоприношение например животното се покрива с бяло платно.
Понев и Капон ще се опитат отново да прокарат отпадналите текстове.
В българското законодателство животните са приравнени към предмети. Това заяви от своя страна Явор Гечев от фондация Четири лапи". По думите му според нашите законотворци жестокостта към животно е все едно да увредиш чужда вещ.
Над 30 000 подписи са събрани в подкрепа на инкриминиране на жестокостта към животни. Те са внесени в Народното събрание при председателя Георги Пирински. Резултат обаче засега няма.
източник: http://news.ibox.bg/news/id_1433917762
Публикувано: 06 April 2009 - 05:57 PM

Още една статия http://dariknews.bg/...ticle_id=345488 .
Публикувано: 08 April 2009 - 12:19 PM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 08 April 2009 - 01:27 PM

Оплитане, увъртане, разни се обаждат да кажат, че се занимаваме с глупости и как трябва да мислим за хората и дрън-дрън.
Опитвахме да се свържем и да кажем простото нещо: всички възражения на Ралчев бяха взети предвид при редакцията, предложена от Янаки Стоилов!
Но той поиска прегласуване на тази редакция!!! Той не знаеше и както виждам още не знае какво гласи тази редакция или поне не каза нищо по нея. А сега по радиото пак въртолеви срещу текста във вида му преди да бъде редактиран.
Но накрая обеща, всички чухме, как ще помогне в комисия текстът да е перфектен.
Има и нещо, на което в началото се подсмихвах, после взе да ми става досадно, вече ме вбесява. Как никой не разбра, че Град за отговорни хора не е организация, не е фондация, че ние нямаме юристи, началници или подчинени, нито финансиране. Ние сме просто хора. Толкова ли е странно, че някой в тази държава прави нещо заради убеждения, а не по принуда, за пари или за какъвто и да било дивидент?!
Кампанията трябва да продължи с пълна сила, текстът ще бъде внесен отново. Има смисъл да разлепим плакатите. Който може, молим, умоляваме за осемнайсти път, вземете плакати от д-р Бобадова да ги разлепим през уикенда.
Публикувано: 08 April 2009 - 02:38 PM
mil_, в Apr 8 2009, 12:27 PM, написа:
Хора, ето момент, в който ВСИЧКИ могат да помогнат с нещо! Нека се покажем!
Публикувано: 08 April 2009 - 08:54 PM

Публикувано: 08 April 2009 - 09:12 PM

Публикувано: 09 April 2009 - 10:41 AM
Мисля, че ни е необходима още работа по юридическото подковаване, имаме си работа с глухи слепци.
Публикувано: 09 April 2009 - 10:51 AM
Fullmoon, в Apr 9 2009, 08:41 AM, написа:
Боже, да ни гласуват. Все повече се убеждавам, че тези хора нямат и най-слаба представа, какво правят там

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 09 April 2009 - 11:04 AM
mil_, в Apr 9 2009, 08:54 AM, написа:
Именно, а не желаят да вникнат, защото според мен те също се опияняват от мисълта за измъчване на някой по-слаб от тях, по абсолютно същия начин като изродите, които го вършат на практика. Това също са хора с болни мозъци, но съзнаващи достатъчно, че за пред обществото трябва да го крият и да изтъкват някакви привидно смислени доводи.
И да, за съжаление, сред тях има и юристи и депутати.

Публикувано: 09 April 2009 - 11:11 AM
А цитата на proffit е много верен в случая.
П.П. Точно това имам предвид, комплексите си остават комплекси
bonboni, в Apr 9 2009, 12:13 PM, написа:
а също и кожи, месо и други нещица, дето могат да донесат доход.
Публикувано: 09 April 2009 - 11:13 AM
Някой им е казал за това ще гласувате,а за другото не...
Аз твърдо съм решила тази година,че няма да гласувам,ако в листите ще са същите хора!!!
За съжаление повечето хора от народа не разбират,че дали е този закон или някой друг тях не ги интересува...приемат се закони,от които някой има интерес и минават точно по този начин-този ми е приятел гласувай му закона-ама дали този закон е нормален и работи ...няма значение!!!
Слушах внимателно дебата по Дарик радио вчера-не се дадоха логични обяснения защо не се приема този закон,не се дадоха и логични обяснения защо този закон е приет в 26 европейски държави,където също има малцинства и няма проблем(даде се за пример немския закон,а всички знаем,че в Германия има доста турци),не се даде логично обяснение какво ще стане когато някое дете изяде кремвирша с трихинин хвърлен за някое бездомно куче или побеснял човек от балкона си стреля по бездомно куче или котка,която му се е качила на колата и засегне дете,попита се защо в тази държава трябва първо да се случи нещастието и след това да има дебати и закони...г-н Ралчев си повтаряше едно и също и как никой не искал да го разбере,че правно не бил издържан този закон за това не го приемали...много интересно как така в тези 26 държави е издържан правно,как нашия закон е признат като един от най добрите ,а за нашите депутати не става???
Абсолютно съм склонна да повярвам,че ги е страх ловците в парламента да не попаднат под този закон стреляйки ей така защото им е кеф по бездомни кучета.
И не чух нито един обадил се дядо,който си коли прасетата и кравите да се оплаче.
Сега ще чакаме да видим след като г-н Ралчев обеща да помогне този закон да стане правно издържан и пред парламента дали ще се гласува !!!

Публикувано: 10 April 2009 - 09:22 AM
Сутринта чух такава версия в Здравей България: тези циркаджийски изпълнения при гласуване на закони в парламента вече са стил на поведение. Възможни причини: 1. некомпетентност и незаинтересованост да се изпипват предлаганите текстове 2. театър предизборен - да се чуе риторика, да се поспряга това или онова име в пресата и т.н.
Публикувано: 10 April 2009 - 12:21 PM
Fullmoon, в Apr 9 2009, 09:41 AM, написа:
Това , че някой е юрист, за съжаление не означава нито че има здрав разум, нито че има морал. За съжаление това е факт за всяка професия.
Мисля , че много от депутатите са юристи или няккави други уж специалисти. Кой беше попитал дали рибите са гръбначни? Ами нали това се учи в 7-ми клас. Толкова за образивание.
А логика? Ако има гръбнак ( рибата) не е ли елементарно да направи връзката?
За мен този цирк , наречен парламент е истинско тържество на тъпотия и скудоумие. Когато ги слушах как си променяха вота ,без причина ми увисна ченето. Буквално.
Да не говорим пък за морал. Как да очаквам, че някои ще мисли за бъдещето на децата ми, ако едно коте не иска да защити? Как да повярвам на някои , че ще защити сираците по домовете, ако на едно куче не може да подхвърли храна.
Bсички в този форум имат осиновени кучета и котки. Защото се грижим за това , за което казваме , че се грижим. Думата е искреност. Kолко сираци за осиновили г-жа Дончева и всички , които уж ги е грижа първо за хората? Колко скитници са прибрали по домовете си? Нито един, нали? Думата е лицемерие.
Извинявайте за off-а.
Всъщност исках да попитам, няма ли идеи групата Град за отговорни хора да се регистрира като някаква официална организация? Аз бих искала да гласувам за човек с морал и съвест. Искам да гласувам за хора c гражданска позиция и лична ангажираност, каквито различни неформални групи проявяват много повече от маститие ни държавници.