Публикувано: 28 April 2010 - 10:30 PM
Не, в никакъв случай не мога да претендирам за особени познания при сетерите. Просто благодарение на Вихра съм добила едно по-особено отношение към тях и в някакъв смисъл са ми понятни като темперамент и проявление. Да ти призная за пръв път чувам да има развъдник за сетери в Асеновград, но ... предполагам, че по някакъв начин е свързан със съдията Георги Христозов. Знам, че той организира по някакъв начин киноложкия живот в Асеновград (разбира се, може и да греша). За 10-те години, в които активно се занимавам с киноложки прояви съм видяла много малко ирландци на изложби, а от тях само 2 са били българска собственост, внесени отнякъде. Собственикът им се появи на едни изложби на морето, в Камчия. Мъжкият беше много млад и си говорихме, че тепърва ще прави козина и ще се развива. Мнението на всички беше, че е много перспективно животно, но не знам какво стана после. Знам, че през 80-те години, благодарение на Пенчо Кубадински са били вкарвани много добри сетери (ирландски и английски) при това с работни изпитания, но като всяка българска работа "книжата" им са били буквално изпозагубени, а връзките между тях не особено добре проследени, пък и те са били развъждани в тогавашните ферми - тип ловни стопанства. Затова и дереджето на породата е такова. Може и да има тук-таме някое и друго куче, но не се показва на изложби или на тестове. А Зорана я познавам покрай далматините. Тя е приятелка на Ненад Девич от Ниш, той има развъдник за далматини, а тя за английски сетери. От него знам, че тя има много добри успехи на киноложките изложби, но не знам дали ги води на някакви изпитания.
Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi