Цитат
именно господин Атанасов ,но ниако хора са се наслушали на легенди и вярват на глупости ,включително и израждане като акушерка.а такова куче (израждащо),яде мъртво родените,басирам се за това ,и няма нищо лошо ,нормално е.,Но отстрани изглежда различно за хората които четат от любопитство еднот куче родено овчарско("израждащото")а другото не защото яде агнета (макар и умрели)
------------------
мисля че във вшия саит сум го чел (може и тук),казах че не сум сигурен .но можете сега да отговорите смятате ли ,че трябва да се обучава на команди един пазач -на какви и как?
Предполагам сте го чел в моя сайт, но не съм сигурен. В момента не ми се правят проверки къде точно съм го писал.
Аз съм казвал "
добре е" кучето да бъде научено. Това съвсем не означава, че Овчарското куче трябва задължително да бъде научено. Става думи като команди за донасяне, за прескачане, за издирване.
Преди време една компания от привърженици на тезата за "каракачанско" при среща с мене започнаха да ме подкачат, че кучето трябвало да бъде научено да носи гегата на овчаря, че като се напиел, нямало да може да си я намери.
Това може да го роди само пияна глава или достатъчно елементарно разсъждаваща над моите думи (ако въобще е разсъждавала).
Овчарските кучета (с малки изключение) са с азиатски произход. Всички те имат тип нервна система, различен от този на европейските кучета (в частност, т.н. "овчарки") поради различното естество на нервно-психичните процеси и начина, по който те протичат, тези кучета трудо могат да бъдат обучавани по някоя от "западните" методики.
Като кучета, плод на народната селекция, кучетата пазачи са обособили в себе си качества, полезни за тяхната работа. В същото време в тях е много по-силно развит инстинкта "за икономия на силата". Те лежат, почиват, изглеждат мудни и флегматични, но това е до момента на поява на съответния дразнител (хищник).
Имам познати, който обучават такива кучета и почти вече са обучили такива кучета (Кангал). Важно е да отбележа, че тези кучета не са пазачи (не работят като такива).