Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#421 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 September 2006 - 08:07 PM

точно за това говорех ,продължавам да си мисля че е излишно (в наи лекия случаи) и грешно ,инак няма лошо но нека е от корги а тои не е пазач така ,че го отписвам от темата.

........имате познати ???
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#422 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2006 - 08:11 PM

Цитат

........имате познати ???

Не ми е ясно какво означава това. Аз имам много познати.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#423 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2006 - 08:15 PM

так завършваше поста ви ......."имам познати"

говорим за охрана на стада гн Атанасов ?
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#424 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2006 - 08:18 PM

един вупрос пак човек когото смятам за кучкар твърди ,че кангалите опикават територията (като всяко куче според мен)и така държат вълците на рзстояние,според него другите не плашат вълка
User's Signature

#425 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2006 - 08:27 PM

Цитат

един вупрос пак човек когото смятам за кучкар твърди ,че кангалите опикават територията (като всяко куче според мен)и така държат вълците на рзстояние,според него другите не плашат вълка

това твърдение не мога да го приема като стойностно. Маркирането с урина е метод за идентификация, но тя не може да спре животно от друг биологичен вид, особено когато в него говори инстинкта за оцеляване.

а това за познатите. Да, имам и такива, които обучават Кангали по различни методики. Единият е от САЩ и малко по-нагоре съм поместил снимки на неговото куче. Имам познати и в Турция, като едно от кучетата в момента се обучава по методиката Шутцхунд.
User's Signature

Качена снимка

#426 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 10:09 AM

Как ще коментирате статията в "24часа" за зачестилите нападенията от вълци и за коментарите за избягалите пазачи 'каракачанки или БОК" r) .

#427 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 10:20 AM

Цитат

Цитат

това твърдение не мога да го приема като стойностно. Маркирането с урина е метод за идентификация, но тя не може да спре животно от друг биологичен вид, особено когато в него говори инстинкта за оцеляване.

а това за познатите. Да, имам и такива, които обучават Кангали по различни методики. Единият е от САЩ и малко по-нагоре съм поместил снимки на неговото куче. Имам познати и в Турция, като едно от кучетата в момента се обучава по методиката Шутцхунд.

гн.Атанасов не твърдя цхе не е възможно да се обучи куче ,от такива породи ,по шутсхунд или там другото,може би ще е по трудно.говоря за куче което пази стадо от хищници и смятам ,че за тях е и излино и грешно.
--------
за маркирането и аз мисля така, но пък виждам кучета които изпитват страх и ужас понякога само като надушат вълци. а кангалите какво правят? карал съм ги на" местопреступлението" подушат малко и започват да маркират яко.
User's Signature

#428 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 10:29 AM

Цитат

Как ще коментирате статията в "24часа" за зачестилите нападенията от вълци и за коментарите за избягалите пазачи 'каракачанки или БОК" r) .

реди .......как искаш кажи и може ли да се коментира нещо което не си видял ,кои твурди че са избягали
-------------
имам приятел комуто подарих кангал миналата седмица му отнесоха две овце,според чобанина му вулците пръснали стадото (по принцип това е възможно,но го правят в мъгливо време и във сумрак) когато ги събрал вече липсавали две ,намерил ги ,но късно.питам кучетата избягаха ли ,тои ми казва че даже не са усетили вулците ,баси смешката а ,ако ми беше казал ,че са се скрили в краката му(пет са),или че са избягали да бих се съгласил.истината според мен е че ги изгубил предната вечер ,ама как да каже на чорбаджията ,защо не ги е потурсил ще го пита .само трябва един репортер и глеи кво става.
User's Signature

#429 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 10:36 AM

Цитат

Цитат

Как ще коментирате статията в "24часа"  за зачестилите нападенията от вълци и за коментарите за избягалите пазачи 'каракачанки или БОК"  r) .

реди .......как искаш кажи и може ли да се коментира нещо което не си видял ,кои твурди че са избягали
-------------
имам приятел комуто подарих кангал миналата седмица му отнесоха две овце,според чобанина му вулците пръснали стадото (по принцип това е възможно,но го правят в мъгливо време и във сумрак) когато ги събрал вече липсавали две ,намерил ги ,но късно.питам кучетата избягаха ли ,тои ми казва че даже не са усетили вулците ,баси смешката а ,ако ми беше казал ,че са се скрили в краката му(пет са),или че са избягали да бих се съгласил.истината според мен е че ги изгубил предната вечер ,ама как да каже на чорбаджията ,защо не ги е потурсил ще го пита .само трябва един репортер и глеи кво става.

Не съм бил там но си е явно защото се е случило вечерта, вълците са влезли в кошарите и са убили 10-15 овце и са изяли няколко, а кучетата са изчезнали, като се върнали са били без драскотина даже, е не знам как по-друг начин би могло да се коментира дадената ситуация.
Има и друго някаква организация раздавала кучета на пострадалите овчари, много ми е интересно тези кучета дали са наистина от работещи родители или са само изложбени манекени.......

#430 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 11:26 AM

Цитат

Има и друго някаква организация раздавала кучета на пострадалите овчари, много ми е интересно тези кучета дали са наистина от работещи родители или са само изложбени манекени.......

Интересно ,дали тези кучета дето са се скрили в миша дупка са били от тези раздадените,или сега им се дават на тези пострадали овчари.

#431 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 01:14 PM

[quote] [/QUOTE]
Не съм бил там но си е явно защото се е случило вечерта, вълците са влезли в кошарите и са убили 10-15 овце и са изяли няколко, а кучетата са изчезнали, като се върнали са били без драскотина даже, е не знам как по-друг начин би могло да се коментира дадената ситуация.
Има и друго някаква организация раздавала кучета на пострадалите овчари, много ми е интересно тези кучета дали са наистина от работещи родители или са само изложбени манекени....... [/quote]
а сигурен ли си че кучетата са били там (затова ти разказах историята)
има и друго положение някои хора си вземат ,куче от порода специална и си мислят че то е човек ,трябва си и обучение,и то правилно.социализират кучетата с тях си а не със стадото когато се приберат вечер и кучетата след тях ,или някуде на маината си.като на жел пазача избягул на цели 10 километра ,че не се и върнало ,в такъв случаи кво пази и добро да е като не е намясто кел фаида.
----------
за организацията :трябва да е макк ,другите продават.и това е наи големия им принос за съхранение на породата (ма ти едва ли ще вденеш).дали са им добри зависи и от обучението ,а това не тяхна работа ,тяхната работа е да предоставят естествена среда на кучетата..наи вероиатно ще има и негодни сред тях ,но ще се разбере а ако са само по изложби?винаги ще има брак(особено за пастирски кучета ),ако няма значи проссто плодят.
хората вземали кучета от тях споко могат да се брукнат 300 евро за бок от сои (трябват 4'5),могат да си вземат и от комшията ,избора е техен. не съм чул за работещо бок а ти?.кои са манекени според теб?
User's Signature

#432 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 02:35 PM

Петко,думата "ИЗБЯГУЛ",в този случай ,които ви описах,не е точна.

#433 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 03:45 PM

все тая жел .не е бил на точното място дори и да е добър пазач по природа
мнго добре разбрах какво е станало ,но когато човек иска да преиначи нещата може да ги разглежда и от друга гледна точка.ако твоето куче (бок)напусне стадото по същия начин и в това време го нападнат вълци,значи ли че то е страхливо понеже е цяло,демек не се е било. значи ли че бок са неспособни да охраняват а?ти така би казал маи ,аз бих казал че първо не е чобанско по обучение .ако съм сигурен че е било там и е избягало значи е страхливо да и следователно не е чобанско по природа .
User's Signature

#434 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:11 PM

Цитат

Как ще коментирате статията в "24часа"  за зачестилите нападенията от вълци и за коментарите за избягалите пазачи 'каракачанки или БОК"  r) .

Лично на Вас не ми се отговаря, но ще го направя.
Това въобще не ме изненадва. Няма да се впускам в подробности. Постарайте се да намерите това, което съм писал за начините как едно кученце от порода пазач, се превръща в пазач. Съвсем не е достатъчно да кажем, че кучето е каракачанско или българско овчарско, или кавказко и каквото друго изберете.

Механизмите не са особено сложни, но те не се определят само от породната принадлежност.
User's Signature

Качена снимка

#435 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:14 PM

Цитат

гн.Атанасов не твърдя цхе не е възможно да се обучи куче ,от такива породи ,по шутсхунд или там другото,може би ще е по трудно.говоря за куче което пази стадо от хищници и смятам ,че за тях е и излино и грешно.
--------
за маркирането и аз мисля така, но пък виждам кучета които изпитват страх и ужас понякога само като надушат вълци. а кангалите какво правят? карал съм ги на" местопреступлението" подушат малко и започват да маркират яко.

Да, да се отклонява куче пазач, работещо като такова, с други методи на обучение е безсмислено - да не кажа, глупаво.

А това, че кангала маркира е напълно нормално. Това е абсолютно доминантно куче и такова поведение показва, че е именно такова. но това съвсем не е като да се маркира територия с цел да се каже "тук е моята зона, не прекрачвай".
User's Signature

Качена снимка

#436 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:19 PM

Цитат

Това дали са от работещи родители си знаят само тези, които са ги раздавали. Другото е интересно - че кученцата са раздавани на възраст, на която трудно биха станали пазачи независимо какви са родителите им. Преди време писах за мой познат, взел си такова кученце, но за пореден път написаното от мене бе посрещнато с насмешка, така че - безсмислено е да се впускам отново в коментари.
User's Signature

Качена снимка

#437 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:28 PM

аз бях този които ви репликира.тогава не казахте че кучетата са раздадени в неподходяща възраст ,възможно е и да са социализрани преди това,казах ви и тогава че всеки овчар би разбрал веднага дали е социализрано .
ако аз си взема куче от на Канли значи ли че то ще е вълкодав не,значи че ако го науча ще стане,но може да стане и боино ако река ,може и пазач на двора (тва е малко по трудно),може и нищо да не стане,мога да го науча да яде овце ,после какво да кажа,
после ,куче което за една година не е нападнало овцете ,и изведнъж човека притеснен еми цяла година да чакат не вярвам ако тои,овчаря е объркал нещо ,кои му е крив.
е не звучи ли така както аз ви отговорих
User's Signature

#438 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:32 PM

Цитат

аз бях този които ви репликира.тогава не казахте че кучетата са раздадени в неподходяща възраст ,възможно е и да са социализрани преди това,казах ви и тогава че всеки овчар би разбрал веднага дали е социализрано .
ако аз си взема куче от на Канли значи ли че то ще е вълкодав не,значи че ако го науча ще стане,но може да стане и боино ако река ,може и пазач на двора (тва е малко по трудно),може и нищо да не стане,мога да го науча да яде овце ,после какво да кажа,
после ,куче което за една година не е нападнало овцете ,и изведнъж човека притеснен еми цяла година да чакат не вярвам ако тои,овчаря е объркал нещо ,кои му е крив.
е не звучи ли така както аз ви отговорих

Не помня вече какво сте ми отговорил, но е точно така. Да съм твърдял противното ?
User's Signature

Качена снимка

#439 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:33 PM

добреееее.според вас едно куче за да нападне стадот генетиката ли му е виновна?
User's Signature

#440 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:37 PM

Някъде още в началото на тази тема бях писал за заложен от мене експеримент с две кученца Роки и Чоки. Открийте го и го ппрочетете.

Кучето (и всяко животно) е продукт на два основни фактора - това е неговата наследственост и другият фактор е средата, в която се проявява тази наследственост.

Кучето (хайда да бъде Кангал, защото ми е слабост) може да стане пазач, може да стане охранител на дома, може да стане и най-големия враг и убиец на овцете.

Всичко зависи от неговия произход (наследственост) и как ние ще използваме наследствената му програма, за да го "моделираме" според нашите изисквания.

Разбира се тук представям нещата малко опростенчески, защото това е селекция, това е обучение, това е начин на отглеждане и трудно може да се вмести като обяснение в един форум, казано набързо и накратко.
User's Signature

Качена снимка

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »