Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#381 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 July 2006 - 12:17 PM

Цитат

Redy, а ти какво мислиш за изхода от двубоя между пит и вълк? b)

Присъствах на такъв 1995г. Беше пълен провал, вълка прескочи ринга , пита след него и започна една гонитба около ринга и всички зяпачи се разбягаха. Но с твърдението, че пита освен за бой за друго не става, не съм съгласен, но знам , че за това е най-добър, както и кангала е най-добър за охрана на овце от хищници.

#382 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 12:28 PM

Цитат

Като ви гледам как философствате тук

имате стилове на борба за различните животни.......

Не искам да зачеквам темата за кучешките борби , но не се сдържам като ви слушам как правите предположения за изхода на двубой между пит и вълк , като и през живота си не сте виждали подобна борба.

А одата на г-н Атанасов за кангала направо си е рекламна кампания за популяризация на породата в Бг, но не виждам тук за какво би могло да се използва подобно куче.

Всичко освен , използването му за пастирско куче би било измяна на целта ,

Господине, аз не философствам и казвайки това би следвало изцяло да изчерпя по-нататъшна комуникация с Вас.

Аз нямам стилове на борба. Такава имат кучетата, за които говоря и на които съм посветил не малко време от съзнателния си живот.

Интересно Вие къде сте виждал битка между вълк и пит, още повече, след като аз казвам "в естествената за вълка среда". Може да Ви изненада, но съм виждал битка между пит и пума, между пит и диво прасе, между пит и мечка, но само и винаги в клетка. Няма да се впускам в подробности относно поведението на изродите около арената, нито за изхода от битките. Те винаги са били със загуба за нещастните диви животни, поставени в нетипична за тях среда.

Оди и поезия пишех през пуберитета. А що се отнася до кучето Кангал, няма защо да правя реклама на една порода, която в мимента до най-голяма степен е съхранила качествата си на куче пазач на селскостопанските животни от хищници. Що се отнася до това дали виждате за какво ще се използва това куче или не, явно сте сгрешил попадайки във форум, чийто заглавие е красноречиво, но явно на вас не говори нищо.

И накрая още нещо. Ако не друго, поне се научете да диференцирате куче пазач от пастирско куче.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#383 Потребителят е офлайн   onufri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 12:28 PM

С кангала не съм запознат изобщо.....доста едър и авторитетен изглежда...но въпреки всичко мисля,че случаите куче да победи вълк са единични....доколкото азбирам идеята е вълка да бъде прогонен,а не изяден и предвид на факта,че стадото се охранява от няколко кучета,макар и с различни функции, прогонването на вълка се превръща в изпълнима задча....

#384 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 12:47 PM

Цитат

С кангала не съм запознат изобщо.....доста едър и авторитетен изглежда...но въпреки всичко мисля,че случаите куче да победи вълк са единични....доколкото азбирам идеята е вълка да бъде прогонен,а не изяден и предвид на факта,че стадото се охранява от няколко кучета,макар и с различни функции, прогонването на вълка се превръща в изпълнима задча....

Точно така, това вече съм го обяснявал. А за разнообразие може да видите това от форума в моя сайт:

http://www.cynology....wtopic.php?t=39
User's Signature

Качена снимка

#385 Потребителят е офлайн   onufri Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 12:58 PM

Цитат

Цитат

Точно така, това вече съм го обяснявал. А за разнообразие може да видите това от форума в моя сайт:

Писанието ми беше към redy, но вие сте ме изпреварили с поста...съжалявам за объркването.
да, съгласен сам,че е възможно,но една птичка пролет не прави...в повечето случаи победител според мен ще е вълка....

#386 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2006 - 01:15 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Писанието ми беше към redy, но вие сте ме изпреварили с поста...съжалявам за объркването.
да, съгласен сам,че е възможно,но една птичка пролет не прави...в повечето случаи победител според мен ще е вълка....

Въобще не го оспорвам !!!

Почти винаги в естествения ареал на вълците те остават непобедими. Затова именно кучетата, победили вълк се цитират като легенди сред представителите на съответната порода.

На такива кучета, след победа и убиване на вълк се дава месо като храна (само след победата, като своеобразна награда). Това по-точно не е чисто месо а парче лой от тлъстите задници на овцете. В тези райони се развъждат тлъстозаднести (курдючни) породи овце.

Освен това убитият вълк се оставя на кучето да се наиграе с него, да го подави още малко, така че стръвта му към хищника да не спада.
User's Signature

Качена снимка

#387 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 25 July 2006 - 10:18 AM

Да, трудно е да се приеме, че някой може да се интересува от кучето като животно, без задни мисли. Но пък дано да има повече такива хора ! 1super

Въпрос - вътрепородни типове при кангала ? Има ли, с какво се различават, от различни области ли са, има ли разлика примерно в височината, типа глава, захапка ? От какво се обуславят ? Може ли да дадете примери ?

#388 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2006 - 12:57 PM

о.к., за мен ще бъде интересно ...

другия въпрос ми е - как се определят разплодниците ? Всъщност има ли организация, която се занимава с породата ? Има ли нормативни документи, необходими изисквания за разплод, за отстраняване от разплод на дадени екземпляри било поради неподходящ екстериор, било поради недобри работни качества или да кажем характер ? Как определят работните качества всъщност на разплодниците ? Има ли някакви характеристики, на които трябва да отговарят кучетата ? Има ли статисктика примерно, която да показва дали настъпва уеднаквяване на типа кучета ? Имам предвид горния ми пост ... в редица изследвания, които съм чел, се казва, че при аборигенното развъждане обикновенно съществуват вътрепородни типове, а с заводското развъждане постепенно типа кучета се уеднаквява. Дали това се наблюдава и има ли статистика, която да го доказва ?

Май станаха доста въпроси ...

#389 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2006 - 08:52 PM

Официално стандарта разглежда породата като единно, консолидирано цяло. Породата обаче се развъжда екстензивно, все още под влияние на редица критерии, отстоящи встрани от развъдната наука.

Типизирането на представителите е предимно по териториален принцип, а не толкова по екстериор или работни качества. Придвижвайки се от изток на запад в Анадола може да се говори за Кангал в Ерзинкан, Кайзери, Киршехир, Невшехир, Нижде, Киркале, Коня, Караман, Аксарай.

Според областта, където за пръв път е описано кучето Кангал и където породата е с най-голямо разпространение, като най-правилно се смята названието Куче Сивас Кангал. На български език произнасянето на звучи много добре. На турски то е Сивас Кангал Кьопеджи, а на английски Сивас Кангал Дог. В международната номенклатура, а по късно и в самата Турция се приема като коректно название на породата Кангал Дог (англ.) и Кангал Кьопеджи (тур.) Названието Кангал винаги се съпътства с названието Куче (Дог англ, Копек тур.).

Като официален е приет съставения през 1997 г. Стандарт, който е патентован под номер TS 12172. Породата е призната от Обединения Кенел Клъб на САЩ. Разликата между турския стандарт и този на Обединения кенел Клъб е несъщестествена. В същото време породата има т.н. научен стандарт, който е изключително подробен, обхващащ и най-малките детайли, но се използва само за научни проучвания на породата. Този научен стандарт бе докладван на Международния симпозиум през 2005 г.

Основните различия при кучето Кангал се базират на цветовата окраска на космената покривка. Задължителен породен белег е черната маска на муцуната и черния връх на ушите, като това черно оцветяване може да бъде по-голямо или по-малко.

По цвята на космената покривка различаваме:

Опушено сиво до Светлобежово това е най-популярния цвят, обуславящ се от доминантен ген. Кучета с такъв цвят са популярни в района на Сивас и Кангал.

Сивкав цвят (на турски Кирчил сивкав, клонящ към побеляване) детерминира се от ген с рецесивен ефект. Кучета с такъв цвят се срещат най-често в района Акмаден-Йозгат, Шаркишла, Малатия.

Пепеляв цвят явява са като вариетет на Сивкавия цвят, но при тази окраска кучетата имат бяло петно на гърдите, и бели долни части на крайниците. Този цвят също се обуславя от рецесивен ген. Общо взето кучетата с такова оцветяване са малко по-масивни и замускулени, с по-твърдо поведение.

Сивокафяв който често има оформеност на окраската по начин, наподобяващ тигровата окраска при някои породи кучета. Често такива кучета се наричат Каракая Кангал. Най-често могат да се открият в района на Дамал и Ханак. Този цвят също се обуславя от рецесивен ген.

Жълто оцветен Кангал от Ерзурам много характерно жълто с цвят на злато или малко по-тъмно. Кучета с такъв цват се срещат най-често в района на Ердузум. Това са едни от най-красивите представители на породата.

Порода е под протекция на държавата. Контрол над нея се осъществява от Министерството на земеделието. Има и научноизследователски център с база за разплод, който също провежда кантрол. Имаше клуб, оглавяван от Доган Картай, но там като че ли нещата тръгнаха повече към търговия, отколкото към селекция. От миналата година има нов клуб, оглавяван от Онур Канли.

Не може да се каже, че се води някаква сериозна племенна работа. Всеки развъдчик води на отчет разплодните си кучета и от коя разплодна двойка какви потомци са получени.

С учредяването на Турската Федерация по Кинология се изготви и нещо като племенна книга, където от една страна се записват всички кучета, а от друга тези, които са разплодници.

Избирането или отстраняването на дадени кучета за разплод се осъществява по преценка на собственика на съответните кучета.

Кучето Кангал се разделя по два основни критерия:

Кангал, който работи с овце Кангал Сюрю Кьопеги и Кангал, който охранява район Кангал Бекчи-Корума Кьопеги. Единия тип кучета никога не се смесва с другия. Кучетата, които пазят стадата от хищници са на по-висока почит и нито един сериозен развъдчик не съешава свое куче с тези, които се използват само като охраняващи разни обекти.

Едни от най-известните развъдчици в момента в Турция вече извършват масово рентгенография на кучетата си за тазобедрена дисплазия, а така също и ДНК тестове. Снимките за дисплазия се правят в Турция от оторизиран специалист, но разчитането и удостоверението се издава от (OFA Ортопедичната фондация по животновъдство в САЩ). ДНК тестовете се извършват в Турция и удостоверенията се издават на място.

За сериозна статистика по отношение на редица критерии и показатели на породата в Турция на този етап не може да се говори. Такива се извършват в САЩ.

Възможно е нещо да съм пропуснал в обясненията си, за което приемам нови въпроси. Ако са в сферата на компетентността ми, ще отговоря.

Искам да допълня, че и превода на някои от названията на турски език не е много сполучлив, но не мога да намеря адекватни български еквиваленти.

Помествам и статистически данни Сравнителна характеристика на работата на различни породи кучета пазачи. За съжаление качеството е лошо, но не мога да я форматирам по-добре. Таблицата е изготвена на база данни от САЩ.

Качена снимка

Николай Атанасов
http://www.cynology.info
User's Signature

Качена снимка

#390 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2006 - 03:17 PM

Позволявам си да поместя няколко снимки, които не са много приятни за гледане, но необходими, за да се разясни един от основните проблеми, който се наблюдава при кучета от породи, предназначени да охраняват овце, но несоциализирани към тях.

От какво са провокирани тези снимки? От факта, че всевъзможни специалисти изливат компетентността си из форумите за КК и БОК, изказват мнения за чистопородност и породна принадлежност, представят снимки на уж чистопородни кучета, а не вземат под внимание един от съществените фактори, който определят кучето пазач като такова.

Преди около година или две даваха репортаж по телевизията как някакви специалисти от някаква организация, която целяла запазването на българска местна порода раздавала на овчари кучета, които да им пазят стадата.

Само преди броени дни случайността ме срещна с човек, който си е взел от тези кучета. Същият ми каза, че в момента много повече се плашел кучето да не направи нещо на овцете му, отколкото евентуален хищник би им направил.

Въ връзка с това помествам снимки на овце /на една от снимките има кози/, станали жертва на кучета, вкарани допълнително сред стадото, несоциализирани към селскостопанските животни.
Снимки 1
На долния ред средната снимка е на разкъсани кози, а на последната снимка овцата е убита от НОК.
Снимки 2
Забележка: Снимките не са от български източници.

Николай Атанасов

edit mil_: Моля при необходимост от публикуване на подобни снимки ползвайте линкове.
User's Signature

Качена снимка

#391 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2006 - 03:20 PM

От тези снимки има ли такива, които да са пострадали от кучета, пазачи на стада ? Не приемам НОК за куче, пазач на стадо, това куче никога не е било такова.

#392 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2006 - 03:22 PM

Цитат

От тези снимки има ли такива, които да са пострадали от кучета, пазачи на стада ? Не приемам НОК за куче, пазач на стадо, това куче никога не е било такова.

Всички останали. Просто в името на обективността, посочих, че жертвата е на НОК. Много добре зная, че това не е куче пазач.
User's Signature

Качена снимка

#393 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 August 2006 - 03:28 PM

Странно ... освен липсата на социализация, това означава ли, че гена не работи ? Допускам, че все пак някъде има и изкривяване, не всяко куче е куче пазач на стадо, нали ? Въпреки че може и да е родено сред овце, не допускате ли, че е възможно да има кучета с повишена агресивност, породена от други фактори, а не от това, че не са израснали с стадато ? И все пак това е по скоро изключение, а не правило, нали ?

#394 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2006 - 03:40 PM

Цитат

Странно ... освен липсата на социализация, това означава ли, че гена не работи ? Допускам, че все пак някъде има и изкривяване, не всяко куче е куче пазач на стадо, нали ? Въпреки че може и да е родено сред овце, не допускате ли, че е възможно да има кучета с повишена агресивност, породена от други фактори, а не от това, че не са израснали с стадато ? И все пак това е по скоро изключение, а не правило, нали ?

Аз съм привърженик на една стара развъдна максима, която е водеща в селекцията на животни, а така също и за социалното формиране на човешката личност. Това е принципа на генотип-среда.

Писал съм за това във форумите, затова ще се върна към написаното само с няколко думи. Никога не трябва нещата да се разглеждат едностранно само като наследствена обусловеност или само като средови фактор /условия, в които живее и се възпитава дадено животно, в частност - човек/.

Наследственността и средата, в която се изявява тази наследственост са в строга корелация. Затова при кучетата пазачи има два основни момента:

1. Потомък на кучета пазачи, доказали се като такива.
2. Отглеждане /от възможно най-ранна възраст/, израстване и постоянен живот само и единствено сред стадото животни, които кучето ще охранява, а в последствие и охранява.

Всяко друго отклонение от този основен принцип води до аномалии, често пъти с фатален изход, но най-важното нерационално използване на кучето като пазач и дори невъзможност да бъде определено като такова.

Допускам и наличието на кучета не с повишена, а по-точно с патологична агресивност, което ги прави неподходящи като пазачи, но това са изключения от общото правило, ако са спазени основните принципи - куче, с произход от доказани пазачи и отглеждано в среда, която да го "възпита" като пазач.
User's Signature

Качена снимка

#395 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2006 - 06:45 AM

След малко отсъствие - две снимки на бъдещи пазачи и на истински пазач:

Качена снимка

Качена снимка

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#396 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 19 August 2006 - 06:55 PM

Един пазач - домашен любимец:

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#397 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 August 2006 - 01:16 PM

Цитат

В случая използвам не много научни термини, но се надявам да бъда разбран.[/b][/color]
Някои хищници обаче (вълци напр.) действат в глутница. Хуква кучето от полето в гората да гони вълка и .... не се връща.

Точно така. Стратегията на глутницата е едно или няколко животни да се покажат пред кучето или да наближат на такова разстояние до стадото, че то да улови миризмата им.

Куче, което не е пазач, а научено да се бие със себеподобни, хуква, част от глутницата го огражда и то свършва по начина, който и вие имате предвид. А в същото време останалите вълци унищожават безнаказано.

Веднага искам да вметна, че горното ми обяснение е на ниско ниво, но принципът е именно този.

]

Ще си позволя да ви опонирам .
1-во вълците тръгват на лов срещу подветрената страна целта им е да не бъде уловена миризмата им или да не бъдат чути,и да могат те да надушват и чуват.Когато открият плячка не атакуват моментално а дебнат и изчакват наи подходящата позиция и избират подходящата жертва,наи-често това са куци животни, стари ,болни ,малки,затова и му казват "селекционера".когато те подгонят вече избраното животно гонят само него .Ако са в стадо се опитват да го отделят то пък се опитва да се върне в него,възможно е да му мине покраи муцуната друго животно ,но на него не посяга.Вълка никога не ловува чрез "примамване",макар да има различни стратегии за различните животни винаги се свеждат нещата до откриване издебване и преследване .Тази тактика за която разказвате наблюдавал ли сте я?Сигурен съм че не.

Кучетата пазачи на стада не могат да преследват вълци дори и да го искат .те нямат качества за това .
Кучета които облаиват от място не са добри а страхливи или наи малкото несигурни в себе си,ако чобанина е там тои си мисли че кучето ги е прогонило с лая си,но истината е че вълка не е атакувал ,дали заради него или нежеланието му да напада охранявано стадо няма значение,атака не е имало но значи ли че така се охранява стадо да облаива може всяко куче.Ако вълците са гладни и няма чобанин те ще атакуват къде ще отидат тогава кучетата а?ще се бият ли?сигурен съм че ще избягат ако са от тези които само облаиват.

п.п.обученото за бои куче не може да стане пазач защото то просто няма да следва стадото това е първата разлика има и други разбира се
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#398 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 August 2006 - 10:03 PM

Petko, 1super
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#399 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 23 August 2006 - 10:11 PM

Питон атакува !

Качена снимка

Снимката ми е предоставена от принцеса фон Бухвалд
и няма отношение нито към по-горния постинг, нито към горедемонстрирания поздрав
User's Signature

Качена снимка

#400 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 August 2006 - 06:30 PM

Цитат

Преди около година или две даваха репортаж по телевизията как някакви специалисти от някаква организация, която целяла запазването на българска местна порода раздавала на овчари кучета, които да им пазят стадата.

Само преди броени дни случайността ме срещна с човек, който си е взел от тези кучета. Същият ми каза, че в момента много повече се плашел кучето да не направи нещо на овцете му, отколкото евентуален хищник би им направил.

]

Кара шапка свалям за политиката на макк всеки заграбил по някои разплодник от някъде и произвежда ли произвежда ......а макк -умно хем работа ще вършат хем може ид а се докажат ,та нали качестват се доказват по време на работа.Едно на година да се докаже стига струва повече от всички недоказани и едри "овчарски кучета',нали?Колко пари са стрували тези кучета или са били безвъзмездни
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни