Dog.bg Форуми : За и Против кастрирането на бременни кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За и Против кастрирането на бременни кучета

#1 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 01 April 2009 - 10:10 AM

По повод този пост:

Показване на мнениетоAnubisA, в Apr 1 2009, 09:48 AM, написа:

И ако са, какво се прави тогава?
Не мога да проумея, как за някакво сгазено куче, намерено на улицата се дават егати парите, за да се оправи и тн, а другите примерно 5, се убиват е така без шанс за живот или нещо такова.. не че искам да има още бездомни по улиците, просто.. странни са ми тия виждания..

Авторката въртя, сука, зададе въпроса многократно, докато си каже мисълта, а можеше да започне направо от нейната гледна точка. И понеже провокира дискусия не в темата, в която трябва - то копирам поста й тук, за да може да получи толкова търсението отговори и да покаже своята гледна точка.

Аз имам конкретен пример и питам, като моля за кратък отговор.
Намираш блъснато куче, бременно. Носиш кучето на лекар, даваш за него "егати парите", но го и кастрираш, убивайки малките. Какво е твоето предложение, Анубиса? Освен грижата за болно, възстановяващо се куче, да поема и тази за неговите 5-6-7 малки ли? Имаш ли идея изобщо как се отглеждат (айде това-лесно), но как се раздават малки бебета? Или понеже не мога да се погрижа за малките -да оставя кучето на улицата, да роди, пък ако може да се оправя.
Интересно ми е как би постъпила в такава ситуация?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#2 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 01 April 2009 - 10:51 AM

:)
Пак на заяждане мина, или поне на по- остър тон темата, но не това е целта ми.
Аз лично не бих се хванала нито да храня, нито да помаггам на каквото и да е бездомно куче. Наистина, жестоко и още не знам какво е това от моя страна, но не се вълнувам от съдбата на уличните кучета- предпочитам да ги няма и да има само домашни такива. Не бих наранила такова животно, но не бих и тръгнала да помагам.

Но ми е странно как другите тук, които посвещавате голяма част от времето и емициите си и тн. на тези същества, полагате неистови усилия за някакво куче ( което и да е, не визирам конкретно никое, защото са прекалено много ), за да се оправи и да е ок и да си намери дом, а пък други с лека ръка биват убивани, и това се нарича кастрация..

А отделно от тази гледна точка, действително ми стана интересно какво се случва с плодовете на кучешката любов като бъде кастрирана майката.. ако са жизненоспособни, както се изрази д-р Коко, какво се прави? Оставят се да спрат да са такива, приспиват се, какво?

В крайна сметка човек пита, за да получи някакво инфо, и вместо да получи един два точни отговора, се почват някакви драканици...
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#3 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 01 April 2009 - 11:11 AM

Показване на мнениетоAnubisA, в Apr 1 2009, 08:51 AM, написа:

Аз лично не бих се хванала нито да храня, нито да помаггам на каквото и да е бездомно куче. Наистина, жестоко и още не знам какво е това от моя страна, но не се вълнувам от съдбата на уличните кучета- предпочитам да ги няма и да има само домашни такива. Не бих наранила такова животно, но не бих и тръгнала да помагам.

Тогава не се прави на моралистка, ако обичаш. Защото аз съм от хората, които го правят и въпреки това ми е неприятно да говоря за това, представи си. Не е хубаво усещане да знаеш. Затова никой не искаше да ти отговаря. Как ще стане "да ги няма", ако всички "не се интересуваме"?
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#4 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 April 2009 - 11:30 AM

А на мен пък ми е адски странно как може да нямаш капка жал към животните по улиците и да искаш да ги няма без значение как е постигната целта ама да се тръшкаш така упорито за няколко зародиша?! На мен лично ми е безкрайно неприятно да се кастрират животни в напреднала бременност и бих предпочела кастрацията да става ПРЕДИ животното да е забременяло, но за жалост в реалността не винаги се получава. А и как така не проумяваш, че тези ембриончета са някаквите си там бъдещи бездомни дето някакви си там хора се хабят да спасяват, лекуват, хранят, задомяват?!?! Единственият въпрос, който пък вълнува мен от онази тема е КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КУЧЕНЦАТА след като се родят? Защото е повече от ясно, че супер чистопородното куче няма да бъде кастрирано! Не видях никъде отговор в прав текст на този съвсем простичък въпрос!

#5 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 April 2009 - 11:30 AM

Имам проблем с връзката и ми постна отговора два пъти. Моля модератор да изтрие втория.

#6 Потребителят е офлайн   кикита Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 April 2009 - 12:15 PM

Искам само да дам малко тема за размисъл не само на Анубиса,ами на всички колебаещи се да кастрират бременна женска от морална гледна точка.
Първо не може по никакъв начин да правите сравнение между порастнало куче и неродено/пък било то и родено,но още сляпо/ бебе.По простата причина че това "някакво" си сгазено куче вече разсъждава като порастнало и знае,че е живо,страхува се,има чувства,емоций и т.н.Бебетата още неродени не съзнават че са живи.Не милсят!Не чувстват!/имам предвид,че не чувстват емоций не болка/.Вие преценете кое е по-хуманно.Не може да се прави сравнение м/у двете.Да с кастрацията се отнема правото на живот на малкото,но това е точно толкова нехуманно,колкото и аборта при хората.При нежеланата бременност е за предпочитане да не се раждат от колкото да живеят в лоши условия,пък да не говорим на улицата,където при всички положения ще намерят смъртта си само че няма да има упойка,или вече ще бъдат разумни и чувстващи същества/ако доживеят да порастнат/.От друга страна пък с раздаването на тези малки се отнема шанса на други вече родени и порастнали кучета да намерят дом.

От здравословна гледна точка за кучката не вярвам да има някой,който да не е съгласен,че е по добре да бъде кастрирана.

За малките.Първо те са под упойка.Второ с прерязването на пъпната връв сърчицата им спират директно без да чувстват болка,тъй като са упоени.Просто си заспиват.И не съзнават,че някога са били живи.

ПП.Леле колко поста пуснахте преди моя явно пиша много бавно :)
ППП.Буш бих добавила и котки в заглавието.Тук има и коткари не само кучкари ;)

#7 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2009 - 12:38 PM

И в качеството си на каква авторката задава тези въпроси при положение, че "не би се захванала да гледа някакво си безодмно куче"? Смешно е, че голям човек разсъждава така. С какво едно недоразвито бебе заслужава да живее повече от вече отгледано куче? Ами ако в действителност се износи плода, но се родят недъгави бебета? Кой ще ги иска, кой ще си вземе безпородно, че и и недъгаво бебе? Особено след като толкова много хора си разсъждават точно като Анубиса не искат да имат допир с бездомни, а какво остава и за недъгави... Като няма кой да се грижи за тях по - добре изобщо да не се раждат.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 01 April 2009 - 01:22 PM

Показване на мнениетоlonesome, в Apr 1 2009, 10:38 AM, написа:

И в качеството си на каква авторката задава тези въпроси при положение, че "не би се захванала да гледа някакво си безодмно куче"?

Мда, именно! Интересно е, че винаги подобни защитници на неродените бебета са именно хора, които грам не се интересуват от бездомните, но чуят ли за кастрирана бременна кучка или котка скачат веднага. В клуба на дир.бг има двама индивида, които са по същия начин. Явно мотото на подобни хора е "Не ми пука за бездомните, оправяйте се както си знаете с тях, но ако кастрирате бременни аз ви осъждам". Не ги и интересува какво ще се случи после с така защитаваните от тях бебета. Да умрат в реката, под гумите на кола, натровени или стреляни не е жестоко, но да умрат като зародиши е супер жестоко.
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 01 April 2009 - 01:34 PM

Цитат

Тогава не се прави на моралистка, ако обичаш.

Ами не се правя, просто ми е интересно какво мислите по въпроса- на мен ми е все тая. Нито се възмущавам, нито протестирам, просто питам какво мислите за това нещо :)

Цитат

А на мен пък ми е адски странно как може да нямаш капка жал към животните по улиците и да искаш да ги няма без значение как е постигната целта

Ами, завиждам на хората, до чиито домове живеят кротки и хрисими улични кучета. В моя блок живеят три, а около него- още 5. Три от всичките понякога захапват нечии крачол, а всичките накуп тормозят собствениците на кучета, в т.ч. и мен с Фабел. За това нямам жал и искам да ги няма, и наистина не ме интересува как.

Цитат

няколко зародиша

Не мисля, че кучето в напреднала бременност, ден - два преди да роди носи в себе си ембриони, по - скоро са си оформени, готови да живеят кученца. Точно това ме учуди.. и никъде не съм се изказала с пренебрежението, с което го правиш..

Цитат

супер чистопородното куче няма да бъде кастрирано

На този въпрос отговор няма да видиш, най- вече защото не съм го повдигала никога :) Нито съм твърдяла, че моето куче е такова, и тн..

И пак на заяждане го избихте, и не получих отговор на въпроса :

Цитат

А отделно от тази гледна точка, действително ми стана интересно какво се случва с плодовете на кучешката любов като бъде кастрирана майката.. ако са жизненоспособни, както се изрази д-р Коко, какво се прави? Оставят се да спрат да са такива, приспиват се, какво?

Тука малко редакция на поста, че видях следващите отговори!

Благодаря на Кикита за краткия и ясен отговор, който исках от самото начало!

Цитат

И в качеството си на каква авторката задава тези въпроси

В качеството си на човек, който има желанието да се информира по даден въпрос, и за дадено мнение на останалите хора, които ги засяга по някакъв начин темата :)) Ти в качеството си на каква ме питаш? ;)

Цитат

"Не ми пука за бездомните, оправяйте се както си знаете с тях, но ако кастрирате бременни аз ви осъждам".

А това не е вярно, защото никъде не съм написала, че не одобрявам, или съм против този акт, че мисля, че е жестоко и тн.. четете малко по- задълбочено, защото за осемнайсти път казвам, че не желая още кучета по улиците, и също така ми е интересно вие как приемате нещата, и как се прави самото нещо практически...
Хайде вие като големи хора, стига с дракането..
User's Signature

... and through it all,

#10 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 01 April 2009 - 01:47 PM

Искаш да се осведомиш, интересно ти е? Ами ето един отговор, който надявам се ще те удовлетвори - прави се това нещо. Кастрират се бременни дори ако започват да раждат. Защо? Защото няма място, нито възможност, нито ресурси, нито достатъчно домове за бебетата. В обичайния случай тези бебета умират на улицата преди да достигнат 6 месеца или година или в най-добрия случай биват "задомени" някъде по селата, вързани цял живот на синджир. Има още куп възможности за тях, ни една положителна. От едно кучило с 10 броя най-много 2 да имат нормален живот. И под нормален нямам предвид такъв на хрисим бездомник пред блока. Колкото и да не им е приятно на хората, които го правят, те избират по-малкото зло.

Практически? Попитай доктора си.
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 01 April 2009 - 01:55 PM

Тук има достатъчно лекари, които при добро желание биха могли да отговорят. А и се съмнявам, че някой от вас, като е тръгнал да прави нещо такова, не се е осведомил предварително какво ще се случи, и че няма представа.
Отговора на Кикита мисля че е доста задоволителен откъм безпристрастна информация.
Надявам се, че повече хора ще си пазят кучетата и няма да ги пускат да правят кученца безразбоно.

А относно мойто собствено куче- ако недай се Боже се случи така, че тя забременне от недоберман, непреднамерено, не се съмнявайте, че ще бъде кастрирана, най- малкто защото не бих допуснала породата, в която съм влюбена, да се размива заради мен..

И още малко- надявам се, че друг път когато някой поска инфо от по- знаещите, и то напълно добронамерено, не реагирате така агресивно, защото е много неприятно :))

И ооще малко- мисля, че е по- добре да се прекръсти темата на нещо от рода на "Полза и същност на кастрацията на бременно животно", отколкото това, което е в момента.
User's Signature

... and through it all,

#12 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2009 - 02:12 PM

Показване на мнениетоAnubisA, в Apr 1 2009, 12:55 PM, написа:

И още малко- надявам се, че друг път когато някой поска инфо от по- знаещите, и то напълно добронамерено, не реагирате така агресивно, защото е много неприятно :))

Добре, сега съвсем добронамерено и се извинявам предварително на съфорумците: Когато човек бърка в кофата с л...та, последното което му трябва, е някой с бели ръкавички да го пита, как мирише. Такова, меко казано нетактично поведение дразни, затова и резките отговори. Ако пак поискате такава информация, говорете по-добре с ветеринаря си.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#13 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 01 April 2009 - 02:30 PM

Аз пък мисля, че тук е форум точно за това, за да може да попита човек и да получи отговор. щото иначе и за други неща, дето не миришат, може направо в библиотеката да идеш, и да се ровиш, например.
По начина, по койт оизлизат нещата според отговора ви, човек трябва да премисли дали това, което иска да знае няма да ви подразни, и тогава да попита, за да не бъде нападнат по някакъв начин. Това е доста нетолерантно и тн., не мислите ли?
User's Signature

... and through it all,

#14 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 01 April 2009 - 02:45 PM

И аз се извинявам, ама какво толкова възбужда интереса ви, не мога да разбера? Нима не сте чувала за аборт при човека? Ми същото е. Както се прави аборт в първите месеци, така и в последните е възможно. Голяма тема, големи въпроси...
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 01 April 2009 - 02:53 PM

Ами, успоредно с това се интересувамч и от човешките обарти, но не тук, в този форум.. не разбирам какво толкова ви дразни? Не е забранена тема, това че е неприятно, защо значи, че не трябва да се обеснява, коментира и говори за него?
User's Signature

... and through it all,

#16 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 01 April 2009 - 05:16 PM

Показване на мнениетоAnubisA, в Apr 1 2009, 02:55 PM, написа:

Не повтаряй "добронамерено", защото е повече от ясно за какво иде реч. Когато проявяваш нездраво любопитство и питаш едно и също, няколко пъти, осъждайки конкретно действие. Това определено не е добронамерено и определено не конкретиката те интересува. Това е причината за резките постове.
Твои цитати, които определено не са добронамерени, а осъждащи :

Цитат

И ако са, какво се прави тогава?
Не мога да проумея, как за някакво сгазено куче, намерено на улицата се дават егати парите, за да се оправи и тн, а другите примерно 5, се убиват е така без шанс за живот или нещо такова.. не че искам да има още бездомни по улиците, просто.. странни са ми тия виждания..

Цитат

Аз пък имам един друг въпрос, свързан косвено с нежеланата бременност- ако се кастрира кучката преди да роди, какво се прави с кученцата? в смисъл те са някак си живи в този момент, вътре в нея, нали? приспиват се, или какво?.. Или просто се изхвърлят с останалия "отпадък" от кастрацията?
Вчера видях полупитбулката, дето тия дни я кастрирахте.. това поражда в мен тези въпроси.. които не са с цел да се заяждам или нещо такова!

Да, и ние, които го правим, и ветовете сме изверги и хвърляме полуживи кученца с "отпадъците".

Цитат

Извинявайте за въпроса, ама да кастрирате кучката ден два преди да роди не е ли същото като да я изчаката да роди и после да ги убиете? На мен така ми звучи :(((((

Да, убиваме ги. Защо - аз лично обясних с въпрос още в първият си пост.

(кикита, не мога вече да сменя името на темата, минаха 4 часа)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#17 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 02 April 2009 - 09:49 AM

Бушка, начина, по който сте възприели тези ми конкретни изрази, не е начина, който аз съм искала да вложа. Но наистина ми е странно как в еднаа ситуация давате мило и драго, а в друга взимате такова решение, на мен не ми пука за тия всичките кучета дето ги събирате от улиците, за да осъждам или каквото и да било...
А и да, за мен суми от порядъка на 1000 лева за някво намерено куче, са точно егати парите...
И тн и тн, но забелязвам, че наистина тука повечето от вас, дето правят нещо за въпросните животни, се взимате малко прекалено на сериозно, когато става въпрос за нещо, свързано с тях, и скачате бойно.. Ваша си работа, в крайна сметка.
User's Signature

... and through it all,

#18 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 02 April 2009 - 10:04 AM

AnubisA, може ли да ти задам един въпрос.
Представи се, че кучето ти е избягало /не говорим за това, че много слуша и ..../, на всеки може да се случи. И след известно време я намираш напреднало бременна не се знае от кого. Какво ще направиш?
Отделно - не се заяждам, но някъде срещах твое мнение, че кучето ти ти е повредило телефона за 1200лв. Според мен за някакъв телефон - са точно егати парите. Въпрос на гледна точка.

#19 Потребителят е офлайн   Илит Икона

• Негасена вар
  • Икона

Публикувано: 02 April 2009 - 10:29 AM

AnubisA, казваш много силни думи, а това не е хубаво, защото човек никога не знае как ще се завъртят нещата и какво му предстои.
Представи си (не дай си Боже), че изгубиш кучето си. Предполагам, че я обичаш. На какви хора ще предпочетеш да попадне? На такива като нас, които ще се погрижат за нея, ще те потърсят и ще и помогнат, или на такива като теб, които ще я подминат и хич няма да ги интересува дали е ранена, болна или гладна?
Преди десетина дни кастрирах (не лично. Не съм лекар) две бездомни кучки. И двете бяха бременни, едната -много напреднала. Може би не съм добър човек, не зная, но угризения или морални дилеми по този въпрос не съм имала. Кученцата и в двата случая биха били на улицата, заедно с гладните си майки. Като знам какво им предстои (а това го знам, защото ми пука), наистина считам, че и за тях е по-добре да не се раждат.
Относно парите и усилията за вече родените, чувстващите кучета -всяка стотинка си струва. Ако твоето куче пострада, ще дадеш ли 1200лв, за да се оправи? Ако отговорът ти е "Да", приеми, че за мен всички кучета са "мои" -и моето, и твоето и онези на улицата. Така вероятно ще разбереш защо се правят тези неща, макар и да са капка в морето. Ако отговорът ти е "Не"... Хич не ми пука за такива хора. Честно.
User's Signature

Ти си моето куче,
аз съм твоят човек!

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 02 April 2009 - 10:33 AM

Цитат

А относно мойто собствено куче- ако недай се Боже се случи така, че тя забременне от недоберман, непреднамерено, не се съмнявайте, че ще бъде кастрирана, най- малкто защото не бих допуснала породата, в която съм влюбена, да се размива заради мен..

Ами аз съм го написала, ....

Иначе за това, свързаното с телефона и парите.. права си..
За съжаление не го казах точно в този смисъл, че не си заслужава да се дадат за това нещо..
Става банално вече, писна.
User's Signature

... and through it all,

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни