Ронгата е живял на улицата в Стара Загора. Вчера го настанихме в клиника, където ще му бъдат направени изследвания и ако те покажат, че всичко е наред - куп рутинни манипулации като ваксина, обезпаразитяване, чип и т.н. и след няколкодневна карантина ще го докарам и настаня на хотел в София, където ще го подготвя за задомяване.

Колко риджбек е Ронго? Много, е, не съвсем като за изложбения ринг. По-лесно ми е да изброя какво не му е риджбекското - няма си ридж, козината е една идея по-дълга и леко вълниста и има пети пръсти на задните крака. Всичко останало - осанка, глава, излъчване, характер - си му е риджбекско.
Има искрящо бели зъби, които казват, че е на 2 години пряко сили, може би и по-млад. Според мен не е видял кой знае какво лошо от хората. Старае се цели 15 мин. да оправдае една фраза в риджбекския стандарт, а именно "резервиран към непознати". Изразява се в това, че не се втурва да ти се качи на главата, да те оближе от глава до пети или да вземе от ръка веднага каквото му подаваш, дори да е най-вкусното лакомство. Поведението му бих нарекла по-скоро предпазливо, отколкото плахо. При това не показва никаква агресия, дори когато се почуства притиснат не сбърчи нос, не даде звук, нищо такова.
Обаче след тези 15 мин., в които настъпвах към него, сипейки лакомства, ми позволи всякакви волности. Нахлузих му нашийник и тръгна на повод. Абе, не върви редом като шампион по Шутцхунд, но се води много леко. Даде ми да го мачкам и прегръщам и да му бъркам в устата.

Прие да му сложа и намордник. Перспективата да се качи в едно бучащо нещо на колела не го възхити, но след като аз се качих, скокна тутакси до мен и се притисна плътно, вика помагай сега в тази страшна ситуация.
А в клиниката вече, заобиколен от хора, които яко бутат в устата вкусотии, се успокои, опука си порцията за отрицателно време и блажено се пльосна. Той се чувства добре между хората. Е, на моите снимки това не си личи особено добре, защото го стряскаше светкавицата на фотоапарата.

Към кучета не проявява агресия също.
Суперлативно ли звучи? Ами, не мога да кажа друго, момчето е злато. Не е изключено когато се почувства сигурен и в свои води да прояви повече доминантност. Носът му е одраскан като от друго куче, възможно е да е имало стълкновение ако са се опитали да сложат друго куче в клетката, не знам, но в клиниката имаше найсе мъжки кучета и той изобщо не се впечатли, беше много кротък.
Слаб е, ребрата и тазовите кости са изпъкнали, но не създава впечатление на хърбав. Ще се заглади бързо, апетитът му е завиден.
Чакам новини за изследванията на Ронго днес, още не го обявявам готов за осиновяване, нека мине карантината. Но си имам нова мечта - да го видя как тича с вятъра.
Много благодаря на vaiolina, която страшно ми помогна вчера, също на dikari, хората в клиниката и на всички замесени в тази история. Нямам търпение пак да видя Ронгата.