Проблем! Кучето ми е на годинка и все още пишка в къщи...
Публикувано: 25 April 2009 - 01:06 PM
П.П. Има случай когато по 4-5-6 дена няма беля...и хоп... пак.... вярно е че сменяме доста често къщите и сменяме и режима, но като цяло си мисля че вече трябваше да се е научила...
Благодаря Ви предварително......
Публикувано: 25 April 2009 - 07:00 PM
И аз имах същия проблем с моята пинчерка. Тя сега е на 6 месеца и нещо и като я взехме само вътре пишкаше и акаше навсякъде. После всяка сутрин майка ми я взимаше с нея в банята така се научи да ходи почти само там до тоалетна, а като почнахме навън да я извеждаме си свикна навън и май почна и да стиска, за да ходи навън до тоалетна.
Не се отказвай от нея, може и на инат да ходи в стаите.
Публикувано: 25 April 2009 - 07:39 PM
Публикувано: 25 April 2009 - 07:49 PM

Публикувано: 25 April 2009 - 09:12 PM
Публикувано: 25 April 2009 - 09:27 PM
Не знам какво да ти кажа, при нас стана някак си изведнъж приучаването, не че не се случва да се изака някъде в коридора или не точно в банята, но мисля, че с пишкането вече се научи (да чукам на дърво), защото и при нас беше голям проблем. Продължавай да упорстваш и мисля, че ще има резултат и не смятам, че ще й остане навика.
Публикувано: 25 April 2009 - 09:49 PM
Това със смяната на къщите също го преживявахме и на всяко ново място сякаш наново трябва да го приучаваш, кучето се обърква. Аз го стягам, майка ми го глези и така го разглезихме малкия

Това, което можеш да направиш, е да купиш една подвижна преградка, изглежда като кошче за бебе, пускам по-долу линк. Когато не си в къщи или когато не й обръщаш внимание, я дръж там.
http://www.ferplast....raining_eng.php
Пинчерите са много големи инатчета, добре поне, че имаш дама

Публикувано: 26 April 2009 - 07:57 AM
Публикувано: 26 April 2009 - 08:29 AM

Кръвна група А1 (-)
Публикувано: 26 April 2009 - 09:07 AM
Публикувано: 26 April 2009 - 09:51 AM
Темата за хигиенни навици е тук
Публикувано: 26 April 2009 - 10:29 AM
Публикувано: 26 April 2009 - 10:35 AM
Публикувано: 26 April 2009 - 11:01 AM
В поста на mil_ по-нагоре е посочена чудесна тема, която задължително трябва да прочетете. Няма куче, независимо от възрастта, което с правилните методи да не се приучи на хигиенни навици. Никога не трябва да се използват удари, викане, затваряне на кучето в банята... какво постигате с това - само страх и стрес, нищо повече! Кучетата не са като хората - те разбират корекцията само в момента на извършване на дадено действие!

Публикувано: 26 April 2009 - 01:20 PM
Публикувано: 26 April 2009 - 02:04 PM
Разказвай ни за напредъка на малката, пиши и при нас в темата за мини пинчерите. Много ще се радвам един ден да ни кажеш, че си разрешил проблема с пишането и че малката ви носи вече само положителни емоции.
Преграда може да се намери по зоомагазините, предполагам че ги има. Ето какво открих аз за София (изпращат безплатно покупки над 100 лв. из цялата страна):
http://zoomagazin.eu...p...67&cat1=827
Сигурна съм, че може да се намери (измайстори) и по-евтин вариант. Да ти кажа честно, на мен ми се видяха скъпи, но се оказа, че в Италия тази фирма Ferplast продава даже и по-скъпо по кучешките магазини там.
Публикувано: 26 April 2009 - 02:24 PM
Tomolino, в Apr 26 2009, 01:20 PM, написа:
.... и не иска мда спя в пикнята му. След като аз създавам режим а тя ми пикае на труда.... нормално да се изнервям и да ме дразни...
Любезни Tomolino, скромен съвет - първо се успокойте и недейте да се нервите!
Базова грешка при вас е, според мен, че гледате на кучето като на ЧОВЕК, който разбира какви хигиенни проблеми ви създава и, въпреки това, напук продължава да ви дразни и да цапа, за да ви се хили злорадо отстрани, докато вие превивате гръб да чистите.
Нищо общо няма това с истината, колкото и логично да изглежда.
Според мен всяко куче си има ВРОДЕНИ хигиенни навици - да не цапа там, където живее, а ролята на стопаните му е не да изграждат такива, а просто да не му пречат да развие и затвърди това, което му е заложено в природата - след определена възраст, естествено, то и бебетата човешки акат в гащите (памперсите).
Във вашия случай това не се е случило - не по ваша вина, разбира се, и резултата е налице, за жалост.
Кучето не е човек и не разбира нещата по "човешки", а по своему - по "кучешки".
Как точно - ами сложен въпрос, без еднозначен отговор за всяка ситуация. Всеки, който гледа куче, търси отговора за себе си. В основата на всичко е изграждане на система в отношенията "човек - куче", намиране на общ език за разбирателство.
Всякакви видимо прости съвети за "натъркване муцуната в пишканото", бой с вестници, затваряне в банята и прочее наказания са всъщност "бабини деветини" - полза никаква, поне не и в дългосрочен план. Непоследователни, противоречиви и нелогични действия от страна на стопаните пък объркват кучето, то губи представа какво трябва да прави и какво - не, и то не само по "хигиенните въпроси", а накрая "махва с лапа" и го подкарва по своему, както му хрумне.
Ако наистина искате да решите проблема си - намерете време да прочетете написаното тук, във форума, има много теми и съвети. Четете критично, отберете само това, което намирате за логично и подходящо за вашия случай, опитайте се да си направите план за действие и да го приложите. Имате шансове за успех независимо от не съвсем благоприятната за това ситуация, в която лично вие сте попаднал.
С поздрав - стопанка на куче, което като малко пишкаше и акаше НАВСЯКЪДЕ, където и хрумне. Сега има перфектни хигиенни навици, а преди малко и се наложи да повръща - ами изтича на коридора, повърна до външната врата, нямаше възможност да излезе навън, а искаше!
Никога не съм я наказвала за "локви" и "тортички", за повръщане пък - абсурд! Не съм й давала наградки за правилно свършена работа.
Просто тя си знае къде е домът й и какви са правилата в него.
Ако не ви се занимава ... ами повечко парцали и това е, за съжаление.
Желая успех!
Публикувано: 26 April 2009 - 04:33 PM
Ако е свикнало на бели черги, сега си ги търси, защото това е правело предишните му стопани щастливи. Вие сте ги махнали, но явно не са заместени в неговия ум с нещо друго. Т.е. кучето се е объркало.
Наказанията, след като белята е направена, нямат никаква файда. Причината е проста - кучетата не са в състояние да направят причинно-следствена връзка с нещо, което са направили преди и наказанието сега. Наказанието (корекцията) трябва да се прави, В МОМЕНТА на прегрешението. Т.е. хващаш го да пишка/ака и му се скарваш, за да разбере, че когато прави така, ще е неприятно. Ако го направиш 10 минути или повече след като се е изакало, то не разбира защо си ядосан - само усеща, че си ядосан.
Пишкането/акането е за него естествено, явно не разбира за какво се нервите. Да те предупредя - това, което ние оценяваме като "виновен поглед" и приемане за осъзнаване на вина, всъщност е поза, което кучето е осъзнало, че успокоява гнева на човека (calming signals в англоезичните източници). Не значи, че разбира какво точно е сгрешило, усеща твоя гняв и прави това, което е забелязало, че успокоява ситуацията. Подобни сигнали кучетата ползват и помежду си.
Публикувано: 26 April 2009 - 04:49 PM
Tomolino, в Apr 26 2009, 12:20 PM, написа:
Именно. Има разлика в твоето съзнание, в това на кучето - не. То не може да разбере защо се чувстваш нещастен, обаче прекрасно разбира, че следва нещо лошо (шамар, затваряне в баня) - респ. проблемът се задълбочава. Ти му сочиш локвата, значи самото присъствие на тази локва в очакване на твоето завръщане прави животното нервно и стресирано и т.н., контактът между вас се руши, вместо да се гради.
Предполагам също така, че кучето не е получавало похвали за добро представяне, а това е част от системата да му покажеш какво се иска от него.
Разбирам защо се ядосваш, когато мислено си подредил нещо, а ти казват, че не е така. Нормално е човек да се съпротивлява в началото на една привидно сбъркана логика. Само разбери едно - на нас тук не ни е интересно да се "караме" на някого, много по-интересно ни е да помогнем и човек с куче да се чувстват добре заедно.
Успех!
Публикувано: 26 April 2009 - 05:41 PM
Бъдете живи и здрави