Dog.bg Форуми : Кавказка овчарка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (156 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кавказка овчарка

#1131 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 31 August 2007 - 10:14 AM

Кавказка овчарка

(Кавказская овчарка, Caucasian Shepherd Dog)

FCI No на стандарта

328 от 22.04.1996 г.

Произход:

Русия

Дата на публикация на валидния оригинален стандарт:

30.01.1985 г.

Предназначение на породата:

Овчарско, караулно и охранително куче

Класификация по FCI:

Група 2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи
Секция 2 - Молосоидни породи
Без работен изпит

Общ вид

Овчарските кучета на Кавказ са кучета с над среден и голям ръст, със здрава и еднакво груба конструкция. По природа те са агресивни и недоверчиви към непознати. Тези особености, прибавени към издръжливостта, непретенциозността и способността да се приспособява към различни климатични условия позволяват използването на кавказката овчарка в почти всички региони на бившия Съветски съюз.
Основните региони на разпространение на кавказката овчарка са Грузия, Армения, Азербайджан, Кабардино-Балкария, Дагестан и Калмикия, степните райони на Северен Кавказ и областта Астрахан. В района на Задкавказието, кучетата са с по-масивна структура, докато в степните региони те са по-леки, по-дългокраки и често късокосмести.

Поведение и темперамент:

Тип висша нервна дейност, силно уравновесено спокойно. Добре развита отбранителна реакция, проявяваща се в активна форма. Агресията и недоверчивостта към непознати са характерни.

Тип конструкция:

Здрава, еднакво груба, с масивна костна структура и силна мускулатура. Кожата е дебела, но еластична.

Индекс на костната структура:

(Отношението на периметъра на глезена към височината при холката) = мъжки 21-22; женски 20-22

Индекс на формата:

Отношението на дължината на тялото към височината при холката е 100-108

Полов тип:

Добре изразен. Мъжките са по-силни и по-масивни. Женските са малко по ниски на ръст, с малко по-лека конструкция.

Глава

Черепна област:

Череп: Масивна с широка черепна част и силно развити скули глава. Широко чело, плосък, разделен на две половини от неголяма бразда.
Стоп: Стопът не е отчетливо изразен.

Лицева област:

Носна гъба: Носната гъба е голяма, широка и черна. При белите и светло сламено оцветените кучета, кафяво (кестеняво) оцветена носна гъба е приемлива.
Муцуна: Муцуната е по-къса от дължината на черепа, леко заострена.
Устни: Месести устни, но сухи и плътно прилепнали.
Зъби: Бели, здрави, добре развити, плътно прилегнали един към друг, без видими празнини. Резците са равно разположени в основата ножична захапка.
Очи: Тъмни, малки, с овална форма, дълбоко поставени.
Уши: Висящи, високо поставени, късо купирани.

Шия:

Мощна, къса. Носи се доста ниско, толкова, че формира ъгъл 30-40 градуса по отношение линията на гърба.

Тяло:

Холка: Широка, мускулеста, добре обособена над линията на гърба.
Гръб: Широк, прав, мускулест.
Поясница: Къса, широка, леко сводеста.
Крупа: Широка, мускулеста, почти хоризонтално поставена.
Гърди: Широки, дълбоки, леко закръглени по форма. Долната линия на гърдите е на нивото на лактите или по-ниско.
Корем: Умерено повдигнат.

Опашка:

Високо поставена, ниско спусната, достигаща скакателните стави. Сърповидна, на кука или навита в кръг. Допуска се купиране на опашката.

Крайници:

Предни крайници:

Гледани отпред: прави и паралелни. Ъгъла на лопатъчно-раменната става е около 100 градуса.
Подрамене: Прави, силни, без да са дълги.
Метакарпуси: Къси, силни, поставени вертикално или с незначителен наклон.
Дължината на предните крайници до лактите е леко по-голяма, от половината от височината при холката. Индекс на дългокракост (отношението на височината на предните крайници, от точката на лакътя до земята, към височината при холката) = 50-54.

Задни крайници:

Гледани отзад: прави и паралелни; в профил: леко отворени ъгли в коленните стави.
Подбедра: Къси.
Колене: Силни, широки, с леко отворени ъгли.
Метатарзуси: Масивни, вертикално поставени.
Задните крайници не са наклонени отпред назад. Вертикалната линия, започваща от седалището, трябва да преминава през центъра на скакателните стави и метатарзусите.

Лапи: (предни и задни лапи).

Големи, овални по форма, компактни и стегнати.

Походка и движения:

Свободна, жизнена походка. Обикновено хармонична. Характерното движение е къс тръс, който в случай на ускорения, обикновено преминава в слаб, тежък галоп. При джижение, крайниците трябва да се движат в права линия, с леко приближаващи се предни крайници към средната линия. Ставите на предните и задните крайници функционират свободно. Гърба и поясницата са пружиниращи. Холката и крупата при тръс трябва да са на едно ниво.

Козина

Косъмът е прав, груб, със силно развит подкосъм, по-светъл на цвят. По главата и предната част на крайниците, косъма е по-къс и плътно прилепнал.
Различаваме 3 групи в зависимост от косъма:
- Дългокосмести: Покривния косъм е по-дълъг. Дългите косми по шията формират грива, по задната част на крайниците ресани и гащи. Обилна козина покрива цялата опашка, правещ я дебела и рунтава;
- Късокосмести: Покрити с гъста козина, относително къса, без грива, ресни и гащи, или подвес на опашката;
- Междинен тип: Дългокосамести, но без грива, ресни, гащи или подвес.

Цвят:

Зонарно сиви, в различни нюанси, обикновено светло с тенденция на почервеняване (рижи), сламени, бели, червеникавокафеви, тигрови, а също и с пъстра козина и с разпръснати петна.

Размери:

Височина при холката: За мъжките не по-малко от 65 см, за женските, не по-малко от 62 см.

#1132 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
    https://www.anfarisking.com/
    https://www.facebook.com/share/1H7dgdd5np/

Публикувано: 31 August 2007 - 11:32 AM

Не знам защо се заблуждаваш така за екпертната оценка. Куче с родословие се явява на изложба и там си получава нужната оценка - ОТЛИЧЕН (задължителна за разплодните мъжки) или МНОГО ДОБЪР (достатъчен за женските за разплод) . Показването на кучето в ринга изобщо не е трудно , само ти трябва малко съвместна работа.

#1133 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611

Публикувано: 31 August 2007 - 11:41 AM

Само не ми се смейте на снимката , но на бързо тази намерих . Холката е най високата точка на плешките . Ще уточня по-късно , че много бързам.
Отбелязана е с номер 7 .

Прикачени файлове

#1134 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 11:49 AM

Цитат

Не знам защо се заблуждаваш така за екпертната оценка. Куче с родословие се явява на изложба и там си получава нужната оценка - ОТЛИЧЕН (задължителна за разплодните мъжки) или МНОГО ДОБЪР (достатъчен за женските за разплод) . Показването на кучето в ринга изобщо не е трудно , само ти трябва малко съвместна работа.

Защо да чакам изложба като мога да я заведа на експертна оценка ?Повечето изложби са изван София на мен лично не ми е удобно и нямам толкова свободно време за съвместна работа Боли мрази да се вози в кола а и е толкова послушна че е само за изложба Представям си какъв цирк ще сме Тя иска да подуши на всякъде аз не мога да я одържам Ще иска да си играе с всички кучета а обърне ли го на игра най-малко да бутне съдията l)

#1135 Потребителят е офлайн   PAtanasova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 01:15 PM

Stkrisi,може би наистина имаш право-експертната оценка е за предпочитане,ако не желаете да се обременявате с обучение за ринг-поведение,да участвате в изложби,което си е свързано винаги с пътуване,притеснения...Никога не съм водила мое куче на изложба,за което съжелявам.Придружавала съм кучета-БОК на мои познати и от тези специализирани изложби съм останала с впечатлението,че за по-темпераментните кучета,изложбите са много изнервящи. s) Моята кавказка обаче е обучена-нямаме проблеми с движението на ринга,както и с допускането на съдия да провери захапката и зъбите,посещавах курс.Притеснява ме възрастта и-та тя е на 5 години-вече си е една възрастна дама,за да тръгва тепърва по изложби,но грешката си е изцяло моя,че не съм предприела това по-рано.Не искам да ражда,нищо че е с родословие.Може би евентуално само на експертна оценка бих я завела,и то за мое удоволствие r) За това попитах какви са изискванията?
И все пак Боли е от връзка на кавказки овчарки,членове на клуба,връзката е одобрена и регистрирана предварително от клуба(за това не сте ходили за заверка на родословие в клуба) ,хубаво е да посети няколко изложби,защото е младо куче,нормално е да е игрива и темпераментна-с малко общи тренировки,ще улегне и ще създадете синхром между вас.Просто чистосърдечно те съветвам да не пропускаш подобна възможност,защото след години може би ще съжеляваш за пропуснатото като мен.Все пак си е голяма емоция! 1super
User's Signature

Да спасим природата на България!Всички заедно срещу бетона!

#1136 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 01:17 PM

Цитат

Само не ми се смейте на снимката , но на бързо тази намерих . Холката е най високата точка на плешките . Ще уточня по-късно , че много бързам.
Отбелязана е с номер 7 .

Моля те като имаш време ще ми разясниш ли и другите точки
Как да я намеря тази холка от толкоз много козина и на пипане едва ли ще я открия bl)
Толкова ли е важна ?

#1137 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 01:26 PM

Цитат

Stkrisi,може би наистина имаш право-експертната оценка е за предпочитане,ако не желаете да се обременявате с обучение за ринг-поведение,да участвате в изложби,което си е свързано винаги с пътуване,притеснения...Никога не съм водила мое куче на изложба,за което съжелявам.Придружавала съм кучета-БОК на мои познати и от тези специализирани изложби съм останала с впечатлението,че за по-темпераментните кучета,изложбите са много изнервящи. s) Моята кавказка обаче е обучена-нямаме проблеми с движението на ринга,както и с допускането на съдия да провери захапката и зъбите,посещавах курс.Притеснява ме възрастта и-та тя е на 5 години-вече си е една възрастна дама,за да тръгва тепърва по изложби,но грешката си е изцяло моя,че не съм предприела това по-рано.Не искам да ражда,нищо че е с родословие.Може би евентуално само на експертна оценка бих я завела,и то за мое удоволствие r) За това попитах какви са изискванията?
И все пак Боли е от връзка на кавказки овчарки,членове на клуба,връзката е одобрена и регистрирана предварително от клуба(за това не сте ходили за заверка на родословие в клуба) ,хубаво е да посети няколко изложби,защото е младо куче,нормално е да е игрива и темпераментна-с малко общи тренировки,ще улегне и ще създадете синхром между вас.Просто чистосърдечно те съветвам да не пропускаш подобна възможност,защото след години може би ще съжеляваш за пропуснатото като мен.Все пак си е голяма емоция! 1super

Каде сте ходили на курс Всъщност разкажи ми за курса какво представлява Аз сам чувала от тук там разни работи но нищо съществено Може би трябва да отида на една изложба като публика и да видя за какво става на въпрос r)

#1138 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 04:10 PM

d)

#1139 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 04:11 PM

Oсновни анатомични части на кучето: http://www.bgdogs.net/anatomy.php

#1140 Потребителят е офлайн   PAtanasova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 05:53 PM

d) Как е-взехте ли мерките l) Къде ще ходите на експертна оценка-разкажете какви са изискванията,към кого да се обърна-ще cheers !
А за курсовете-ние бяхме на курс за общо послушание,защото като малка моята красавица беше доста буйна и невъздържана.Още като я донесох в къщи,извиках мой познат,който се занимава с породата,за да ми каже какво мисли за външния и вид,а и да ми даде напътствия.Думите му бяха-"Прекрасно куче,ама не е за теб,ще я съсипеш,защото си жена-ще ти се качи на главата" a) Ей,буквално луднах bash -но се амбицирах да опровергая шовинистичната му теория!И успях-в С-я бях студентка по това време и там я обучавах.Сега се провежда курс за хедлери под ръководството на г-н Хлебаров-започва септември,пак за София е,ако се интересуваш влез в сайта на forum.dogbg.com и потърси повече информация.Струва си!
1super
User's Signature

#1141 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 07:55 PM

Утре ще и взема мерките Трябва да се изкапем и разрешим хубаво d) b)

#1142 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 08:14 PM

За оценката звънах на Николина Давидовска Тя е съдя и председател на клуба за кавказка овчарка Разбрах ме се за неделя да направим експертна оценка и да платим членския внос на клуба От клуба са и дали номер още като се е родила но сега трябва да станем членове Ще ни препоръча мъжки за оплождане но аз вече сам си харесала Важний от развъдник ГАЛДОН но не пречи да видим още някои Трябва да си измисля име за развъдника заради бебетата В тяхното родословие трябва да пише от кои развъдник са и да го пише след името на кученцето Боли Мура Баян Кара Ула (Баян Кара Ула -името на развъдника )Но това е само ако ни дадат отлична оценка wink

#1143 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 10:31 PM

АБВ на ринговото представяне
« -: декември 14, 2005, 06:59:37 » Цитат

--------------------------------------------------------------------------------
Това е официално одобрената от БРФК програма за обучение, по която се проведоха последните курсове:

----------------------------------------

1. Необходимост от ринг дресура на кучето, формални изисквания на съдиите

2. Изисквания към хендлера
- външен вид, облекло
- поведение преди изложбата
- поведение в ринга
- поведение след обявяване на резултатите

3. Приспособления и аксесоари за ринг
- дресура и показване в ринг
- изложбен повод
- нашийник
- храна, играчки, поощрения
- средства за подържане на козината и външния вид
- клетки, боксове и др.

4. Подготовка на кучето за изложба
- седмицата преди изложбата
- деня преди изложбата
- пътуване
- преди влизане в ринга
- между отделните оценявания

5. Показване на кучето на съдията
- показване на зъби
- проверка на тестиси
- преглед от съдията на конструкцията на кучето
- породни особености

6. Показване на кучето в стойка
- общи изисквания
- поставяне на предни крайници
- поставяне на задни крайници
- привличане и задържане на вниманието
- взаимодействие със стопаните, другите хендлери и кучета
- отстраняване наa гресивните прояви
- поставяне на кучето върху стойка
- прикриване на недостатъци и подчертаване на ефекти
- специфични особености на тренировките за стойка
- работа с примамки и поощрения
- работа с повода и нашийника

7 . Движение на кучето в ринга
- спефични породни особености на представяне на кучето в движение
- видове и фигури движения
- темпо и ритъм на движение, синхрон хендлер-куче
- носене на главата и опашката при движение
- движение на предни и задни крайници
- работа с повода и нашийникa
- взаимодействие с публиката, другите хендлери и другите кучета в ринга

9. Движение на кучето от повече от един хендлер

10. Представяне на кучето на почетните рингове двойка, породна група, BOG, BIS Junior, BIS

11. Специални изисквания при участие в състезания за хендлери

12 Взаимоотношения между хендлер и стопани------------------------------------------

#1144 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2007 - 10:34 PM

Честно да ви кажа въобще не я виждам Боли да ги направи тези стойки bl)

#1145 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611

Публикувано: 01 September 2007 - 02:31 AM

Никога не казвай НИКОГА !!!!!! Не кучето няма да направи тези движения , а ти ще се стегнеш и ще и повлияеш . Ако кучето го поеме някой от опитните хендлери и ще видиш на какво е способно. Разбирам те , транспортирането е много по-трудно с кавказците , а особено в жегите. За курса се обърнете към г-н Хлебаров !!!

#1146 Потребителят е офлайн   automobile Икона

Публикувано: 01 September 2007 - 10:17 AM

d) Нека да помогнем на тези чистокръвни кученца, порода 'Кавказка овчарка'- родени на 07 юли 2007г., обезпаразитени, да намерят добри стопани. Снимки на родителите и потомството могат да бъдат видяни тук в Интернет nok

#1147 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• PipPipPip
    +359 884 733 611

Публикувано: 01 September 2007 - 02:47 PM

Кученцата отдавна трябваше да имат първа , че и втора ваксина вече . А имат ли направени или не ?

#1148 Потребителят е офлайн   dimow Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2007 - 09:32 AM

k

#1149 Потребителят е офлайн   PAtanasova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2007 - 01:59 PM

Привет!
Ей,много вали тук,в Ст.Загора,а се бяхме наканили да ходим за риба с кавказката и кокера s) Цък!Цял ден кучовци си изкарват мързеливо-
oo+ oo
Stkrisi,стискаме палци-успяхте,нали? bravoS Хайде,казвай добрите новини!
Получих писмо от Елена- Vabank относно специализираната изложба на кавказки със съдия Киргизкая-няма промяна в плановете-живот и здраве остава за 10.11.07! 1super
Там ще получим експертна оценка-ей,голям мерак ми е,незнам защо,ние няма да заплождаме Мечка,ама умирам от това пусто любопитство... l)
Между впрочем има ли други апартаментни кавказки освен нас-честно казано аз се чувствам по-неприятно,че съм затворена в апартамент от кучо-моята Мечка е голям мързел-само се чуди как по-удобно да oo
User's Signature

#1150 Потребителят е офлайн   xayan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2007 - 02:26 PM

Не съм от хората, които обичат да ръсят съвети и акъл, но тук става дума за нещо, което истински обичам и пред, което се прекланям- кавказката овчарка. Изпитвам ужас, когато гледам как с лека ръка и невежество повечето от хората, пишещи в сайта се отнасят към нещо, което природата е градила с ХИЛЯДОЛЕТИЯ.Ние хората винаги се смятаме за единствеите фактори, за алфата и омегата на всичко и говорим за любов без изобщо да можем да обичаме. Какаво значи да обичаш едно животно...не значи ли да се съобразиш с неговите инстикнти, потребности, особености, дадености и нужди. не значи ли да поставиш него пред себе си/а не обратното , както е в 99% от случаите/.Ако искате да превърнете кавказец в пухкаво плюшено мече, значи просто сте невежи егоисти и много болни заблудени любиели. Ако ви попитам какво мислите за изнасилването, съм убеден, че всички ще го заклеймите като нехуманно и жестоко проявление, като груба намеса в личното пространство и какво ли още не. Но мога да ви кажа , че това, което се прави с Кавказците е дори още по- жестоко. То е равносилно да геноцид. Който иска куче за изложби/поредното нещо измислено от болни мозъци/, да си вземе нещо друго. Н е и вълкодав/това е сборно име на всички кучето, чиято функция е да пазят от диви животни и хора имота, вещите и всякакво имущество на стопанина и самия стопанин./ Вълкодавът има друга роля. А тя е ДА ПАЗИ! ДА ПАЗИ С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ! Проумейте го и се отнасяйте към това с любов и УВАЖЕНИЕ. Ако един кавказец позволи на някой чужд човек да се доближи, значи е сбъркан. А ДА ГО ПИПНЕ ПО ТЕСТИСИТЕ....!!!!!?????!!!!! ТОЯ ТРЯБВА ДА Е САМОУБИЕЦ ИЛИ ЛУД. Всеки , който посегне към такова куче, трябва да знае какво го чака. Чака го болка.Така е НОРМАЛНО.Хиляди години природата е работола в тази насока. НОРМАЛНАТА реакция на вълкодава е когато нарушите ,когато пристъпите границата на личното му пространство или имота , който охранява Е ДА ВИ НАПАДНЕ. т.е, да премахне опасността, БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА КОМАНДА ЗА ТОВА. ТОВА МУ Е РАБОТАТА. Независимо дали това е човек, куче , кон, прасе, вълк мечка или динозаваър. На кучето му е все тая. ТО НАПАДА. И ако нарушителят не избяга, ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ!!!Това знае един вълкодав. защо искате да го объркате, да превърнете, тези невероятни, уникални творения на природата в котки. защо не опитате да направите същото с лъв. Набивайте му канчето от малко и го носете по изложби. Дано да се случи да изяде някои от тези профани , дето наричат себе си съдии.Това са същите хора, дето обясняват , че да се дава сурово месо на кучето е вредно/ставало по-зло/.Или, че издутината на ставата на предните лапи при малки кучета е рахит,или когто кучето пази стопанина/а това е най-естествената проява на всяко куче/ да ви казват ,ч е е свръх възбудимо.И още хиляда и едно такива неща.Та защо не опитате да си вземете лъв и да го приспособите към абсурден начин на живот. Защото няма логика нали?. С вълкодава е същото. МОтото на вълкодава е:"СТАНАХ, УБИХ, ВЪРНАХ СЕ, ЛЕГНАХ." НАУЧЕТЕ ГО ДОБРЕ. И ако има малко любов у вас, се съобразете с него. Ще получите в замяна, нещо, което и най -смелите ви очаквания не са допускали. Едно истинско, неразрушимо, безмълвно и силно приятелство, пред което може само да се поклоните. Защото така се покланяте на самата природа. Аз поне се научих да го правя. НАучи ме едно куче. Много се надявам и вас да научи някое куче, за да спрете да ги изтезавате с глупавите си коплекси.

• (156 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни