Публикувано: 28 January 2009 - 06:19 PM
loco83, подкрепям те напълно за командата стой. Лично за мен най-важните и задължителни команди които трябва да знае са ЕЛА ТУК (ПРИ МЕН...) т.е. да дойде при теб като го извикаш и СПРИ (СТОЙ.....). Всички останали мисля, че са не са чак толкова нужни. Би трябвало кучето още от малко да си се е научило на седни и на място които са и най-елементарните.
П.П. уффф нещо ми е скучно а и ми е дошла писателската муза та сега ще ви поразкажа при нас какво е положението с командите ;)
При нас с Декстър положението за съжаление още не е овладяно на 100% :( Има 3 фази в нашия случай т.е.:
1. Когато сме в двора или пък навън в парка, но няма странични дразнители всичко си изпълнява като по учебник. На къс или дълъг повод също изпълнява абсолютно всяка команда. Перфектен е :->)
2. Когато сме в парка и има други кучета с които играе пак си изпълнява командите, но в 80-90% от случаите. От време на време (по 1-2 пъти на ден) му прищраква нещо и си запрашва сам на разходка из парка, викна ли го спира, обръща се, поглежда ме (тук вече е в дилема дали да дойде или не) и в повечето случаи отпрашва на някаде си ;D По време на самостоятелните му разходки носа му е забит в земята или висооко във въздуха души (явно е надушил некоя кака) ;D Ако го викна веднага няма да дойде, изчакам ли го да се разходи сам 1-2мин. и да го викна, тогава пристига веднага.
3. В този случай управия няма. Стане ли някаде бой из парка дори и да е на 200метра от него той се изстрелва на там и е първи във въргала. Не го вълнува дали се бият женски или мъжки кучета, дали са пинчери, овчарки.... той задължително трябва да е в мелето :( В тези случаи каквото и колкото и да му викам изобщо не реагира. А сбие ли се той е те тогава става неуправляем, ако не го извлека аз от въргала той не се спира по никакъв начин :angry:
Да чукам на дърво ама успокоителното е, че на вън никога до сега не е реагирал на човек. В двора положението е вече по различно :D На минувачите по улицата не им обръща внимание. Някой ако спре на 3-4 метра от оградата само го оглежда изпитателно. А някой спре ли на по малко от ментър от оградата е тогава гледай чудо, направо побеснява, целия е в/у мрежата и ако може със се нея ще излезе. Така се държи дори и с хора които ги познава, единствено с 3-4 мои приятели няма проблем, но те са през ден у нас и Декстър си свикна с тях от малък.
Между другото започнах преди 2 дена изцяло наново обучението му за командите СТОЙ и ЕЛА ТУК т.е. смених командите на СПРИ и ПРИ МЕН. Сега се учим на дълъг 7м. повод и за момента всичко е на 6 ;) Ще продължим още 5-6 дена така на повод и след това ще видим какво ще се получи в свободно състояние. За момента новите команди му ги подавам само и единствено когато е на дългия повод, не смея без него да ги пробвам за да не си развалим дисциплината ;D
Та май е това от нас за момента
охххх мислих да драсна само 2-3 реда а то какво се получииии... :o
EDIT:
П.П.П. Много готин Арес, да ти е жив и здрав и мноого да се слушате :)
М/у другото в кръга на шегата ама кучо може и да не го връзваш до московеца, него няма кой да го открадне ;D