Котките и градът
Публикувано: 13 May 2009 - 03:19 PM
LUDNICA, в May 13 2009, 04:06 PM, написа:
Няма естествен подпор -блъснато от кола,защото реално в природата няма коли и изроди с пушки.
Аз ти зададох няколко въпроса в предния пост : "Колко от твоите котки са се размножили за тези години,на колко хора пречат те,колко са оцеляли и нормално ли е да продължаваме така?"
И още един последен : Снимките пуснати от rodegunda харесват ли ти ?
И аз съм живяла в чужбина,ама там котки и кучета не съм видяла-държавата е Белгия.
А на твоя въпрос:На нас не ни пречат,ама от снимките ясно се вижда,че има на кого.
Аз обичам животни. И никой снимки с мъртви животни не ми харесват !
Мойте котки не пречат на никой и на никой няма да попречат. Те не са мои, а са на природата. Ако видя болна, ще помогна, ако то видя ударено, ще то спася и ще го върна на мястото, на което съм го взел - правил съм го и продължавам да го правя.
И пак - какво са виновни котките, че ги има ? Да, изроди всякакви убиват кучета, котки - за съд са хората, животните не са виновни.
И пак не разбрах - моля ви, кажете ми на кого и на какво пречат котките, едно от най полезните животни в града ?
Публикувано: 13 May 2009 - 03:20 PM
Публикувано: 13 May 2009 - 03:25 PM
Nickey, в May 13 2009, 04:06 PM, написа:
Аз лично просто съм без думи...
И за некомпетентността по въпроса с "естествената среда на котките".
И за некомпетентността по въпроса с кастрирането... било убийство?!
И за некомпетентността по въпроса с овладяването на популациите.
и т.н.
Боли, боли, боли... толкова много хора (макар и шепа на фона на всички) от тук да се борят със зъби и нокти срещу това...
PS Междувременно са писали и други.
Ами като съм админ, това значи ли, че нямам право на мнение и на въпроси ?
Явно нямам.
Разбира се, че градската среда е напълно нормална за котките. Да, имат много врагове, но котешкия род е оживял и оцелял. Без да пречи на никой. След масови кастрации - може и да го няма.
Ще гледаме котки в домовете си само и ще разказваме на децата си как котката лови мишки ... на видео.
Да, кастрацията е убийство. Наречете го както искате, но след тази манипулация което и да е животно няма възможност да се възпроизведе. То и за това се прави. Доколкото до котките - да, имам котка и съм свидетел как една котка се промени за съвсем кратко време след кастрацията си. Слава богу, че живее у дома. Навън нямаше да оцелее.
И пак - на кого пречат дивите котки, моля ви, кажете ми ... на кого и с какво ?
Публикувано: 13 May 2009 - 03:26 PM
Не пречат на онзи, който не се интересува от животните.
Не пречат на онзи, който подминава гледката на изхвърлена в боклука мъртва котка без дори да я регистрира. На размазана на асфалта от колелета котка. На куцукаща на два крака пред блока котка. На изкормена котка. На нахапана до смърт от кучета котка.
Не пречат бе, кой е казал, че пречат.
Кви диви котки бе, ало, дог.бг!
Това дето гледаш на улицата като вид му се вика домашна котка и мястото й е в дома. Другото е същото като с кучетата - нещастие, жестокост, мъка, смърт.
Публикувано: 13 May 2009 - 03:30 PM
mil_, в May 13 2009, 04:16 PM, написа:
Nickey, в May 13 2009, 02:06 PM, написа:
И за некомпетентността по въпроса с "естествената среда на котките".
И за некомпетентността по въпроса с кастрирането... било убийство?!
И за некомпетентността по въпроса с овладяването на популациите.
На мен пък ми увисна ченето. Каква ти компентентност, това не е професия, че да си компетентен. Ама да имаш някакво отношение към животните и да твърдиш, че скитащото из града безстопанствено животно си живее живота и че спирането на това било убийство ...
Нещо ... не знам къде се намирам. Невежество е думата.
Градските котки живеят между нас от много време. И никога не са създавали проблеми на никой. Бягат от хората, оцеляват.
Не зная за какви популации има за овладяване. Лично мнение - в София няма котки или почти няма. Преди години, когато дойдох тук студент, бяха много повече. Кучетата ги изместиха и в момента котешката популация е силно намаляла. Живеех в стария Лозенец и там в всяка къща имаше котки, в всяка.
Сега няма.
Публикувано: 13 May 2009 - 03:37 PM
dog.bg, в May 13 2009, 02:30 PM, написа:
Интересно къде живееш?! Лично мнение - в София, и не само, има котки, прекалено много котки на улицата, където не им е мястото.

"Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си." Джордж Бърнард Шоу
Публикувано: 13 May 2009 - 03:38 PM
Публикувано: 13 May 2009 - 03:38 PM
Ще ти отговоря съвсем конкретно на кого пречат уличните котки с няколко примера:
1. Пречат на персонала на Била на кръстовището на Сливница и Опълченска. Котките там биват залавяни с капани, но не с цел кастрация, а убиване.
2. Пречат на някакви изроди на улица Чаталджа в София, които също ги ловят и избиват.
3. Пречеха на едни перачи на пари, защото им копаеха в саксиите пред лъскавия офис и една по една мистериозно изчезнаха.
4. Пречеха на ръководството на басейна Спартак и ги наслагаха по чували и само един Господ знае дали свършиха в реката или някъде другаде.
Мога да продължа още много с примерите.
Публикувано: 13 May 2009 - 03:52 PM
Явно в гр.Русе котките пречат на някой,защото масово те биват изкормени и удушени.Давай народе размножавай котките,за да мога след време да покажа на внучето как котка хваща мишка

П.С. Ще се върна към преден мой пост : "Днес са виновни кучетата,а утре котките.На българина няма угодия.Кастрацията е овладяване на популацията." Те няма да изчезнат и да ги впишем в червената книга.

СПЕЦИАЛНИТЕ ЛЮБИМЦИ
Всичката тъмнина на света не би могла да се пребори със светлината на една малка свещичка.
Публикувано: 13 May 2009 - 03:54 PM
PURSY, в May 13 2009, 04:38 PM, написа:
Горд съм, че съм израснал на в малък град, където родителите ми са ме научили да обичам животните. Да се грижа за тях, като ги наблюдавам, да им помагам и да се възхищавам на живота им такъв, какъвто е.
Европейщината не е кастрацията, а отношението към животното.
От европейщина в въпросната Белгия, където е живял дадения потребител, няма диви животни.
Зайци няма там !
В Франция и Белгия една мечка няма, че дойде един мечок от испанските Пиринеи и правиха екскурзии от центъра на Париж до там, че да видят жива мечка.
Горд съм, че съм живял в страна, където дивите животни са запазени.
Горд съм, че съм българин и в моята страна, като излезна, мога да видя един куп диви животни и природа, каквато няма никъде.
Съжалявам, но освен че съм невежа, което не разбрах какво общо има това с котките, така и не разбрах на кого и защо пречат градските котки ?
Защо някой ще ходи да ги лови с капани и да ги кастрира и после да ги връща ?
Ами кастрирайте мъжкия, той ще си е в територията и ще си я пази, с него ще са и женските и няма да има малки. Няма да пусне друг котарак, освен ако те сами не отидат, но обикновенно женска котка с мъжки рядко ходи при друг мъжки.
Вие кастрирате наред женски котки, мъжкия като чуе зова и през десет блока ще мине и женска ще си намери.
Но аз съм невежата ...
Публикувано: 13 May 2009 - 04:01 PM
LUDNICA, в May 13 2009, 04:52 PM, написа:
Явно в гр.Русе котките пречат на някой,защото масово те биват изкормени и удушени.Давай народе размножавай котките,за да мога след време да покажа на внучето как котка хваща мишка

П.С. Ще се върна към преден мой пост : "Днес са виновни кучетата,а утре котките.На българина няма угодия.Кастрацията е овладяване на популацията." Те няма да изчезнат и да ги впишем в червената книга.
Отново - това, че има хора изроди, не означава, че котките са виновни.
Защо мислите, че ако няма котки, изрода ще спре ?
Няма да спре, ще си търси да си го изкара на следващото невинно животно.
И не животното ще е виновно, а човека, който го е направил.
Публикувано: 13 May 2009 - 04:03 PM
dog.bg, в May 13 2009, 02:54 PM, написа:
Аз мисля, че вече съвсем конкретно ти отговорих на въпроса и то не с теоретични глупости, а със съвсем конкретни примери. Ще помоля и deni_avr като види темата да даде линкове към БГМАМА с темите за Варна и Пловдив дето се надпреварваха да дават идеи за избиването на котките. Там ще прочетеш на кого и защо пречат ако от мен не си успял.
Публикувано: 13 May 2009 - 04:11 PM
Вярно, че котките са по-безпроблемни от кучетата. По-дребни са и не застрашават обществото с нападения, разкъсвания и други подобни ужаси.
Но не е вярно, че градската среда е естествената среда за тях. Има други животни, като белките примерно, които съжителстват с хората, понякога дори живеят по таваните, без дори собствениците да са наясно с това. Това е диво животно, което рядко можеш да го видиш, още по-рядко да го хванеш и подложиш на мъчения.
На мен лично ми е жал дори за нас, хората, защото едни или други условия ни принуждават да се обграждаме с бетон, да се облъчваме с най-различни вълни от какво ли не и дори да изгубим желанието си за връзка с природата.
Та в тази насока не бих пожелала на никое животинче да живее в градска среда с всичките й опасности - по селата по-може, особено ако избягват къщите и хората, тогава бих приела, че си живее по правилата на естествения отбор.
ПП. А това, че имаме запазена дива природа и животни може би се дължи донякъде на факта, че капитализмът не беше се развилнял при нас от по-рано. Сега, когато започна да вилнее, опарените държави вече са въвели някакви мерки за опазване на дивото.
Публикувано: 13 May 2009 - 04:14 PM
Уви, в града, в който живеем е абсурдно да казваш, че това е естествената им среда. Не може хем да искаш да живееш в гоелмия град, хем да се залъгваш, че около теб е природа и идилия. Няма такова нещо. Можеш да го имаш, ако отидеш да живееш на село. И да се надяваш, че кучето на съседя няма да ти изяде скитащата котка или самия съсед да я размаже с лопата, защото му мишкува в мазето.
Все едно да си пусна хамстерите на двора, пред нас, да си живеят на воля. Като стъпча 10 от тяхното потомство или ги изядат кучетата и котките, ще си кажа "естествен подбор".
Не искам да съм егоист и за да се наслаждавам на гледката на котки по улиците, да се правя, че не виждам сгазената от кола. Защото това не е естествен подбор - коли няма в природата.
И според мен е невежество да твърдиш, че една котка си избира партньор за цял живот и ако той бъде кастриран - тя няма да си потърси друг.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 13 May 2009 - 04:17 PM
Сори за острия тон, ама ти го провокираш.
Това за естентвения подбор няма да го коментирам въобще. Да ти обърна внимание на нещо друго обаче:
1. За приучването на хората да обичат животните - безнадеждна работа е, не си ли разбрал вече колко прост, жесток и завистлив народ е българския (в по-голямата си част)
2. По повод патриотичните ти изказвания, че си горд да си българин - може да си горд от това че си добър човек примерно, но да си горд че си се родил в страна на простаци и селяни ми се струва необяснимо (не пиша по-остри думи само за да не наруша приетия тон във форума)
За другите неща хората са ти обяснили по-добре от мен.
Публикувано: 13 May 2009 - 04:17 PM
dog.bg, в May 13 2009, 04:54 PM, написа:
Европейщината не е кастрацията, а отношението към животното.
От европейщина в въпросната Белгия, където е живял дадения потребител, няма диви животни.
Зайци няма там !
В Франция и Белгия една мечка няма, че дойде един мечок от испанските Пиринеи и правиха екскурзии от центъра на Париж до там, че да видят жива мечка.
Горд съм, че съм живял в страна, където дивите животни са запазени.
Горд съм, че съм българин и в моята страна, като излезна, мога да видя един куп диви животни и природа, каквато няма никъде.
Аз също съм от малък град,летата си прекарвах на село край животни-това не прави хората от големия град по-нечовечни.Относно Белгия -сега заговорихме за друго.Те нямат нашите гори,климат и т.н. Не могат да имат мечки,вълци,лисици и прочие,защото всичко е изкуствено там.Не може да сравняваш нашата природа с Белгийската.
И по твоята логика за дивите ни животни,мислиш ли,че ще има още дълго,като всеки втори е ловец???Намесвам друга тема,сори за което.Не сравнявай котките по улиците на града с дивите котки.За пояснение в Софийски зоопарк има една котка,на която пише "Дива Котка" -тя е малко по голяма от домашните,също толкова красива,но има разлика.Не ги бъркай.
P.S. Открийте разликите ;)
Прикачени снимки
Прикачени файлове
-
1.bmp (1.07MB)
Брой сваляния: 53

СПЕЦИАЛНИТЕ ЛЮБИМЦИ
Всичката тъмнина на света не би могла да се пребори със светлината на една малка свещичка.
Публикувано: 13 May 2009 - 04:26 PM
Преди няколко месеца ми разказаха случай - хванали бездомна котка, завързали й лапите за ж.п. релси......влакът минал, прерязал ги, но тя била още жива. След това я поляли с бензин и подпалили. Не е нужно да пречи на някого, при положение, че има толкова много изроди. Не са виновни котките, а хората - поне за това съм съгласна с теб. За съжаление обаче, това няма значение. В случая е важно какво да се направи, за да се спре това, а не кой е виновен. От това, че хората са виновни, котките не стават по-малко умрели или измъчвани.
Публикувано: 13 May 2009 - 04:27 PM
bushkata, в May 13 2009, 02:14 PM, написа:
И че няма да я застреля. Пепсова мама може да илюстрира с примери последното. Едни уж щастливо живеещи на село котки заведени по друг повод на лекар се оказаха прилично натъпкани със сачми.