Dog.bg Форуми : Котките и градът

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Котките и градът

#61 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 May 2009 - 03:12 PM

Това звучи по следния начин: по-важно е една котка да бъде по-подвижна, за което не бива да се кастрира, така че да не й се намалявят шансовете да избегне насилствена смърт.

Първо - страдащите и убити котки в по-голямата си част не са кастрирани, така че кастрацията нищо няма да намали.

Второ - две котила годишно от същата тази некастрирана котка предоставят възможности на изродите да се гаврят с повече животинки. Котката е по-лесна за хващане, защото голяма част от тях сами идват да се галят.

Трето - не е задължително кастрацията да промени толкова животинките. Имам 3 кастрирани кучета - нито са станали по-лениви, нито по-спокойни. Същите магарета са.

Забравих четвъртото - какви са другите мерки за ограничаване на популацията на котките конкретно? И кучетата? И кой ще ги приложи?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#62 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 21 May 2009 - 03:16 PM

Кастрираната котка НЕ е по-апатична, по-бавно подвижна и прочие изброени неща. Кастрираната котка просто не оставя всяка пролет нови некастрирани котенца, на които да им се случват все гадни неща. Това са някакви митове, неясно откъде дошли. Кастрораната котка пак си живее същият живот, като досега, и ако не й се случи едно от многото споменати гадости, пак може да доживее щастлива старост. Просто няма да има потомци на нея, които да бъдат... споменатите гадости по-горе.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#63 Потребителят е офлайн   фех Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 May 2009 - 03:38 PM

Незнам кое е мит и кое не, за ограничаването на популацията на кучета и котки мисля две мнения няма.
Т.е. относно това с малките котенца всички сме на едно мнение, по-добре е да не се раждат.
Според мене спора се върти около това как точно да се ограничи популацията...

А относно мита - две кастрирани котки познавам - пълна промяна - точно апатични, лениви, без интерес към абсолютно нищо и от залежаването много напълняха... И двете са мъжки, ако това по някакъв начин има значение. Стопаните им с нищо друго не промениха ежедневието им, та ще се радвам да обясните защо така се промениха, щом кастрацията не влияе. Със сигурност вашия отговор ще помогне на моите познати да си върнат характера на любимците, превърнали се в момента в плюшени играчки без никакъв характер и хъс за живот.

А относно галенето, тъй като прочетох всички постове, спорът тръгна от там, защо се улавят и кастрират диви котки, отбягващи хората, които така или иначе трудно се хващат.

Не е идеята да се нападаме, а да разберем мотивите на различните страни и в една добронамерена дискусия да се роди най-доброто решение.
User's Signature

Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 21 May 2009 - 03:44 PM

Показване на мнениетофех, в May 21 2009, 04:38 PM, написа:

А относно галенето, тъй като прочетох всички постове, спорът тръгна от там, защо се улавят и кастрират диви котки, отбягващи хората, които така или иначе трудно се хващат.

Защото (в най-добрия случай) си кастрирал вече по-кротките. Така разичстваш периметъра - идеята е в един цял район да останат старите обитатели, без да се раждат нови. Същото като при кучетата. Къде е разликата - аз това не разбирам.
Ако някога и държавата, общините поеме своята част от задълженията, може би нещата ще се получат. До тогава можем да правим поне това. Лиспата на нови и много котки на едно място до някаква степен укротява и непримиримите с тях. Но появата на котило след котило, увлеличаващата се бройка започва да ги дразни и да търсят методи да ги изтребят. Същото като при кучетата.
А изродите - от тях отърване няма така или иначе.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#65 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 04:15 PM

Е аз пък тоя мит за кастрираната омърлушена котка не разбирам. Това, че стопаните "не виждат" котката, не значи, че тя е омърлушена. Аз имам в момента 5 кастрирани котки у нас. Нито една не е кротка, омърлушена или плюшена. Няма ме по цял ден, не им обръщам кой знае какво внимание. Но за сметка на това вечер всичките до един се напреварват да ми показват магариите си. Сиси например е на около 5 години и търчи като бесен кон всяка вечер. Малките мъжкари пък умират да се катерят по комарници и пердета, успешно съсипвайки и двете. Нормално е котката след 3-годишна възраст да се кротне и не дивее така, както е било когато е била малка. Кастрацията влияе върху нагона им, не върху характера им. Напълняването се регулира с правилна храна.
User's Signature

Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 11:38 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в May 13 2009, 01:54 PM, написа:

Горд съм, че съм израснал на в малък град, където родителите ми са ме научили да обичам животните.
Горд съм, че съм живял в страна, където дивите животни са запазени.
Горд съм, че съм българин и в моята страна, като излезна, мога да видя един куп диви животни и природа, каквато няма никъде.

Съжалявам, но освен че съм невежа, което не разбрах какво общо има това с котките,

Запазени са дивите животни в Страната, че как.....Най- много да видиш някой размазан язовец на шосето за Гърция.Гордост си е, няма спор, цял Един Куп .
Иначе- и аз не разбрах какво общо с градските котки .
Заради Всеобщият Мир - ще се доверя на последното ти "освен".
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#67 Потребителят е офлайн   dora7511 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:Фитнес,йога, източна литература,здравословен начин на живот...кучета и котки:)

Публикувано: 22 May 2009 - 07:16 AM

Дивите котки може и да не могат да бъдат хванати с ръце(за да ги тормозят), но когато броят им нарастне и започнат да дразнят хората , могат да бъдат застреляни, хванати в капан за мишки и после доубити , отровени ит.н.А освен това тези котки раждат бебета така или иначе и броят им продължава да расте.Та не виждам що за аргумент беше това за дивите котки?!
User's Signature

Качена снимка

#68 Потребителят е офлайн   фех Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 May 2009 - 09:11 AM

Всъщност питам доста чистосърдечно и надявам се да ми отговорите.
Как хем кастрацията уж не променя животните пък после ги променя корено:

Цитат

Дори много кротки кучета стават агресивни,когато не са кастрирани и има разгонена женска.И при мен има такава глутница.След като ми изпозастреляха кастрираните,обезпаразитени и социализирани кучета,които си живееха в района от много време,мястото стана ничия територия и постоянно прииждат нови некастрирани и вследствие от това агресивни кучета.Ако избият кучетата при вас или ги извозят някъде задължително ще дойдат нови.Единственото адекватно решение е да се кастрират всички кучета.Характера им ще се промени коренно,а ако въпреки кастрацията пак е агресивно това за което говорите се обадете отново в Екоравновесие да го вземат,но задължително лично им го посочете,за да не го отнесе някое невинно куче.Само така може да се реши проблема ви.

А относно моите две познати котки: кастрирани са на 6 месеца едната, а другата на близо година и двете много диви сиамки. Не смятам, че за един ден са олегнали и пораснали, или че невиждането през деня ги прави апатични към живота - всъщност в семействата има и сравнително малки деца и рядко няма човек при тях, та те са в това състояние по 20 часа примерно, някак е страно в останалите 4 да пощуряват. Променени са буквално от раз, като единствената промяна в битието им е кастрацията им. Стопаните им са доволни от спокоиствието и липсата на бели, но тук не говорим за личните решения за домашните котки.

Та интересно ми е кое е изключението - промяната или не промяната на животните след тяхната кастрация.
Не ме разбирайте погрешно, ЗА ограничение на популацията съм. Просто ми е любопитно как точно стоят нещата по повод кастрацията и защо хем самите вие, които кастрирате казвате, че се променят, пък после не се променяли...
Иначе ще ми е интересно и на мен дог да сподели повече информация за неоперативните начини за контрол върху популацията на дивите животни.
User's Signature

Качена снимка

#69 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=MQ_5Pev_44Y&feature=related
Публикувано: 22 May 2009 - 09:26 AM

фех, много често следствие кастрацията се ограничава агресията, породена от разгонването. Мъжете са готови да се правят на велики, за да впечатлят жените - и при хората е така, хормони.... :ab_041: . Женските пък като имат малки се чудят как да ги опазят и също са способни да проявят агресия в такъв момент /моят нос си знае/.
Но това, че няма да се разгонват и да пощуряват не означава, че характерът им трябва да се промени. Освен това домашната котка може и да си позволи да се омързеливи, да надебелее, ако стопаните не предприемат диетични мерки, но тези на улицата се борят за оцеляване всеки ден и няма как да залинеят.
А за тези препарати за контрол върху популацията, за които пише админа не знам нищо, за хапчетата обаче.....пълна страхотия!
User's Signature

Качена снимка

#70 Потребителят е офлайн   mariasvetoslavova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 May 2009 - 10:01 AM

Истината е винаги някъде по средата .Съгласна съм че вариянта не е отделни хора да хващат кварталните котки и да ги водят на кастрация,след това да се молят на ветиринаря,както е в моя случаи да задържи писана колкото може повече време ,за да се възстананови ,естествено от упоики и т .н.Снощи я прибрах и я пуснах пак зад блока,просто защото нямам какво да я правя,по дейните сигурно няма да са съгласни,но просто това е положението.Та исках да кажа че нито е трудно подвижна нито нещо подобно,гони си врабчета без проблеми.Моята в къщи пък с храната за кастрирани котки не е качила и грам след кастрацията все си е 2,90.Аз бих искала да има мащабни мерки,бих искала повече хора да са ангажирани с проблема но уви не е така.Трябва да кажа че във Варна безплатни или преференциални цени няма,така че като помагаш си плащаш.

#71 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 May 2009 - 11:01 AM

Показване на мнениетоmariasvetoslavova, в May 22 2009, 08:01 AM, написа:

Аз бих искала да има мащабни мерки,бих искала повече хора да са ангажирани с проблема но уви не е така.Трябва да кажа че във Варна безплатни или преференциални цени няма,така че като помагаш си плащаш.

И ние това искаме ама няма уви! Сега съм ужасно афектирана от един случай. Emma ще пусне темата да видите какви "безплатни кастрации" имаме тук в София и колко са любезни служителите в кастрационните ни центрове. Човек трябва да си вземе отпуска, за да заведе животно на безплатна кастрация! Истината е, че и ние като помагаме си плащаме и то здраво.
Фех, имам наблюдения вече върху поне 10 кастрирани котки, които съм върнала след кастрацията обратно на улицата. Нито са станали дебели, нито лениви. Никое животно, което живее в уличната джунгла не може да си позволи този лукс. Нито пък тези, които са били недоверчиви и сме ловили с капани са станали по-добри. Няма какво да ти разказвам теоретични алабалистики. Имам опит и го виждам с очите си това.

#72 Потребителят е офлайн   mariasvetoslavova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 May 2009 - 11:11 AM

Безплатен обяд няма,но истина е че се чувствам адски добре,след като платих парите,а и в случая кастрацията и лечението бяха животоспасяващи.А на ветиринарите съм ужасно благодарна.Няма да ги споменавам не знам дали е редно.

#73 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 22 May 2009 - 03:37 PM

Пак да подсетя, че "безплатните" кастрации са безплатни за нас, но на лекарите се плаща от чуждите организации - така те помагат на бездомните в Бг. И за това би трябвало да се правят тези кастрации както трябва.
А ако някой някога реши от добро сърце да кастрира без пари, то би трябвало отново да го прави старателно, иначе по-добре да не го хич.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

• (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни