Котките и градът
Публикувано: 21 May 2009 - 03:12 PM
Първо - страдащите и убити котки в по-голямата си част не са кастрирани, така че кастрацията нищо няма да намали.
Второ - две котила годишно от същата тази некастрирана котка предоставят възможности на изродите да се гаврят с повече животинки. Котката е по-лесна за хващане, защото голяма част от тях сами идват да се галят.
Трето - не е задължително кастрацията да промени толкова животинките. Имам 3 кастрирани кучета - нито са станали по-лениви, нито по-спокойни. Същите магарета са.
Забравих четвъртото - какви са другите мерки за ограничаване на популацията на котките конкретно? И кучетата? И кой ще ги приложи?
Публикувано: 21 May 2009 - 03:16 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 21 May 2009 - 03:38 PM
Т.е. относно това с малките котенца всички сме на едно мнение, по-добре е да не се раждат.
Според мене спора се върти около това как точно да се ограничи популацията...
А относно мита - две кастрирани котки познавам - пълна промяна - точно апатични, лениви, без интерес към абсолютно нищо и от залежаването много напълняха... И двете са мъжки, ако това по някакъв начин има значение. Стопаните им с нищо друго не промениха ежедневието им, та ще се радвам да обясните защо така се промениха, щом кастрацията не влияе. Със сигурност вашия отговор ще помогне на моите познати да си върнат характера на любимците, превърнали се в момента в плюшени играчки без никакъв характер и хъс за живот.
А относно галенето, тъй като прочетох всички постове, спорът тръгна от там, защо се улавят и кастрират диви котки, отбягващи хората, които така или иначе трудно се хващат.
Не е идеята да се нападаме, а да разберем мотивите на различните страни и в една добронамерена дискусия да се роди най-доброто решение.
Публикувано: 21 May 2009 - 03:44 PM
фех, в May 21 2009, 04:38 PM, написа:
Защото (в най-добрия случай) си кастрирал вече по-кротките. Така разичстваш периметъра - идеята е в един цял район да останат старите обитатели, без да се раждат нови. Същото като при кучетата. Къде е разликата - аз това не разбирам.
Ако някога и държавата, общините поеме своята част от задълженията, може би нещата ще се получат. До тогава можем да правим поне това. Лиспата на нови и много котки на едно място до някаква степен укротява и непримиримите с тях. Но появата на котило след котило, увлеличаващата се бройка започва да ги дразни и да търсят методи да ги изтребят. Същото като при кучетата.
А изродите - от тях отърване няма така или иначе.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 21 May 2009 - 04:15 PM

Публикувано: 21 May 2009 - 11:38 PM
dog.bg, в May 13 2009, 01:54 PM, написа:
Горд съм, че съм живял в страна, където дивите животни са запазени.
Горд съм, че съм българин и в моята страна, като излезна, мога да видя един куп диви животни и природа, каквато няма никъде.
Съжалявам, но освен че съм невежа, което не разбрах какво общо има това с котките,
Запазени са дивите животни в Страната, че как.....Най- много да видиш някой размазан язовец на шосето за Гърция.Гордост си е, няма спор, цял Един Куп .
Иначе- и аз не разбрах какво общо с градските котки .
Заради Всеобщият Мир - ще се доверя на последното ти "освен".

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 22 May 2009 - 07:16 AM
Публикувано: 22 May 2009 - 09:11 AM
Как хем кастрацията уж не променя животните пък после ги променя корено:
Цитат
А относно моите две познати котки: кастрирани са на 6 месеца едната, а другата на близо година и двете много диви сиамки. Не смятам, че за един ден са олегнали и пораснали, или че невиждането през деня ги прави апатични към живота - всъщност в семействата има и сравнително малки деца и рядко няма човек при тях, та те са в това състояние по 20 часа примерно, някак е страно в останалите 4 да пощуряват. Променени са буквално от раз, като единствената промяна в битието им е кастрацията им. Стопаните им са доволни от спокоиствието и липсата на бели, но тук не говорим за личните решения за домашните котки.
Та интересно ми е кое е изключението - промяната или не промяната на животните след тяхната кастрация.
Не ме разбирайте погрешно, ЗА ограничение на популацията съм. Просто ми е любопитно как точно стоят нещата по повод кастрацията и защо хем самите вие, които кастрирате казвате, че се променят, пък после не се променяли...
Иначе ще ми е интересно и на мен дог да сподели повече информация за неоперативните начини за контрол върху популацията на дивите животни.
Публикувано: 22 May 2009 - 09:26 AM

Но това, че няма да се разгонват и да пощуряват не означава, че характерът им трябва да се промени. Освен това домашната котка може и да си позволи да се омързеливи, да надебелее, ако стопаните не предприемат диетични мерки, но тези на улицата се борят за оцеляване всеки ден и няма как да залинеят.
А за тези препарати за контрол върху популацията, за които пише админа не знам нищо, за хапчетата обаче.....пълна страхотия!
Публикувано: 22 May 2009 - 10:01 AM
Публикувано: 22 May 2009 - 11:01 AM
mariasvetoslavova, в May 22 2009, 08:01 AM, написа:
И ние това искаме ама няма уви! Сега съм ужасно афектирана от един случай. Emma ще пусне темата да видите какви "безплатни кастрации" имаме тук в София и колко са любезни служителите в кастрационните ни центрове. Човек трябва да си вземе отпуска, за да заведе животно на безплатна кастрация! Истината е, че и ние като помагаме си плащаме и то здраво.
Фех, имам наблюдения вече върху поне 10 кастрирани котки, които съм върнала след кастрацията обратно на улицата. Нито са станали дебели, нито лениви. Никое животно, което живее в уличната джунгла не може да си позволи този лукс. Нито пък тези, които са били недоверчиви и сме ловили с капани са станали по-добри. Няма какво да ти разказвам теоретични алабалистики. Имам опит и го виждам с очите си това.
Публикувано: 22 May 2009 - 03:37 PM
А ако някой някога реши от добро сърце да кастрира без пари, то би трябвало отново да го прави старателно, иначе по-добре да не го хич.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com