Dog.bg Форуми : Котките и градът

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Котките и градът

#41 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 May 2009 - 04:48 PM

Показване на мнениетоZviariK, в May 13 2009, 02:26 PM, написа:

Преди няколко месеца ми разказаха случай - хванали бездомна котка, завързали й лапите за ж.п. релси......влакът минал, прерязал ги, но тя била още жива. След това я поляли с бензин и подпалили.

:zz_020: Е, вече няма да се чувствам "привилегирована" с познати-идиоти. Ти определено водиш в класацията. Да им .... мам...!

#42 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 13 May 2009 - 07:19 PM

Добра вечер на всички.
Аз рядко пиша в този раздел, главно защото ако нямам с какво да помогна не обичам и да преча.
В случая обаче мисля, че мога да помогна.
Няма сили да прочета всички мнения до тук, стигнаха ми само колкото да добия представа дог какви въпроси и мнение има, останали как му обясняват.
Мечо Пух и Дени сигурно ще си спомнят, че в един друг форум вече съм водила този диалог, естествено безсупешно.

Та сега по темата - кой от вас /главно дог, ти/ е бил в Истанбул? Там е... много интересно. И като оставим настрана всички забележителности, които има града, те си имат и друго. Имат почти нулев проблем с уличните кучета. ВИдях само пет-шест, всички маркирани, че са кастрирани. Ще кажете ех, кога ли ще ги стигнем.... Обаче другото, което си имат са хиляяяяядите котки. Там котката е свещено животно, не може да се кастрира. И затова котките са буквално навсякъде. По-често виждах котки, отколкото насекоми. И нито една здрава и щастлива не видях. Една с раздран от бой нос, една с операция на корема, една без лапа... и така нататък, всеки може да си представи какво се случва. Е, ако не се кастрират тук котките, след евентуално оправяне на проблема с кучетата, какво мислите ще стане?
И аз съм на мнение, че градът НЕ Е естествена среда на котките. Естествена за мен е гората, ама за дивата котка. Морето от коли, въздушни пушки, насъсквани улични кучета, отрови по мазетата, и прочие красоти НЕ са естествена среда за котките. Диви, подивели вторично, домашни или не, за мен няма значение. Или в гората да ловят врабчета и мишки, или в дома, над камината.
Помагам за кастрации, колкото мога, защото вярвам, че не искам да се събудя един ден като в Истанбул, заобиколена от страдащи животни, каквито и да са те.
И ако врабчето и гълъба са се приспособили, таралежа някак си оцелява в градки условия, то котките и кучетата определено не са за там.
Според мен....
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#43 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 13 May 2009 - 07:25 PM

Показване на мнениетоMechoPuh, в May 13 2009, 03:48 PM, написа:

Показване на мнениетоZviariK, в May 13 2009, 02:26 PM, написа:

Преди няколко месеца ми разказаха случай - хванали бездомна котка, завързали й лапите за ж.п. релси......влакът минал, прерязал ги, но тя била още жива. След това я поляли с бензин и подпалили.

:zz_020: Е, вече няма да се чувствам "привилегирована" с познати-идиоти. Ти определено водиш в класацията. Да им .... мам...!

Е, да, ама тия неща не се случват на покрива на гаража на дог.бг, нали? Натровените, простреляните, блъснатите, битите котки не умират на покрива на гаража пред очите на всички, нали? На покрива се качват оцелелите. До кога - месец, година, две. Някой виждал ли е възрастна котка в града? По селата съм виждала на максимум 7 години, в града максимум 5. Истината е, че аз щастлива и доживяла котка в града не съм виждала. И котките в Дружба бяха щастливи и свободни до момента, в които ги зазидаха в мазетата. И двата случая! Колко човека от двата блока знаят за това? Трима. И Роби не пречеше на никой докато не го простреяляха и оставиха инвалид няколко месеца преди смъртта му. И Грета не пречеше на никой докато не я задомих и стопаните заведоха на вет и откриха сачми. И Тоби не пречеше на никой, ама я намерихме в казана за боклук с пъпната връв. И котката на баба ми не пречеше на никой докато не бе размазана с лопата заради едно кюфте. И Моли не пречеше ама я намерих с обгоряло лице. И всичките котки по улиците с по едно око? Сигурно са извадени от събратята им. Дали? Мога и още да продължавам със случаите.

Котките и кучетата нямат място по градовете. Помня една котка в Лозенец, която си бе родила малките в шахта и за да влиза в тази шахта се извърташе на осморка.

Мечопух, няма нужда да давам линкове към БГмама. Или пък трябва?

"Здравей и аз съм от Пловдив и живея в къща. При нас също се разхождат котки, но поне всички дружно ги мразим и като станат повече някой им слага нещо в храната та понамаляват."

"Мъжа ми взе прашка - проблема се решава за известно време"

"За мен няма решение освен отровата или капан. Не зная какво да правя! Тук не става въпрос дали обичам животните или не. Обичам ги и съм отглеждала и котка в дома си, но това при мен е напаст. "

"Не, не и пак не! Не можете да ме засрамите, по никакъв начин!
Нали знаете от къде се вмирисва рибата от главата! Когато липсват адекватни мерки срещу бездомните животни, когато те си разнасят бълхите, тениите и още куп болести върху нашите деца, как мислите, че са принудени да действат родителите! Именно защого съм родител и мисля за детето си, аз трябва да взема мерки!"

Последния цитат изяснява защо котките ПРЕЧАТ. Спестила съм практическите съвети как точно и с какво се тровят. Не мисля, че има смисъл да се разпространяват безплатни хинтове.
User's Signature

Качена снимка

#44 Потребителят е офлайн   mariasvetoslavova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 14 May 2009 - 01:56 PM

Здравейте,до всички които са писали в тази тема искам да кажа че днес ,кастрираха писана,но със доста усложнения заради голямото количество гнои който е бил вътре в матката и около нея.За сега няма нищо сигурно,но надежда има доста.Благодаря на две момичета от Варна ,които ми се обадиха franceska и wind.

В тази тема са отделени постовете, които се отклониха от вашата тема. А тя е тук.
мод

#45 Потребителят е офлайн   mariasvetoslavova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 14 May 2009 - 02:14 PM

Искам да направя уточнение ,че хората които се свързаха с мен са много повече,просто аз съм се заблудила.Благодаря на всички.

#46 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 May 2009 - 02:21 PM

Стискам палци на мацата! Дано да се възстанови бързо и успешно!

#47 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 May 2009 - 09:41 PM

Аз....Извинявам се, ама нямам нерви да изчета всичко. Като цяло съм втрещена.
Кастрации, разбира се! Това е методът, който е единтвен възможен за намаляване на популациите! И не е мое това изявление, а на СЗО.
Допуснахме хиперпопулация от кучета, подмотавахме се с кастрациите. И сега ги избиват, стрелят, разчекват, обезглавяват, бесят и т.н. Хората, да, те причиняват това, но защо? Защото животните им се набиват в очите. Защо? Защото са много. Хайде да не допускаме това и с котките, а?
Подмотвайки се, спорейки кое е убиство, кое е морално и кое богоугодно, ще си докараме масова истерия на животномразците срещу котките. Между другото...Понеже казвате, че не пречат. Имам си случай, личен, мой си. 6 котки в двор. Разгонени. Комшията...Изнервен ли, подпийнал ли, или просто си е идиот, решил, че тоя шум му пречи. Устите на 6те котки бяха разчекнати на сутринта. Евтаназирахме ги всичките. Иначе не пречат викате...
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#48 Потребителят е офлайн   dios1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 May 2009 - 09:32 AM

Сега,няма да давам мнение за кастрацията просто ще кажа че имам куче и то е кастрирано.Става дума че повечето от вас са толкова убедени в правотата си че не проявяват разбиране към опонента.Дали смятате че назидателното отношение към всеки който не е на вашето мнение ви печели поддръжници.Ако правилно разбирам тук става дума че заради действията на хората,мерките които трябва да се взимат пак са за сметка на потърпевшите,тоест котките в случая.По просто казано искуствено се ограничава броят им за да не бъдат малтретирани от малоумници.Самата идея е правилна но нали виждате как звучи,,щото ги трепем по добре да ги няма,,Аз мисля че има хора които нямат нищо против кастрацията но трудно приемат принципа за ,,нямането,,което не ги прави веднага в обект на охулване.В повечето от случаите това скачане ,,щом не си за значи си против,,не е най правилният начин за действие,и обикновено води до 150 страници безмислици,комплексарски исказвания и тн.Мислите ли че това за ,,нямането,,се приема от всички хора толкова лесно,и ако някой го притеснява точно това ,,нямане,, /защото приема вината за хиперпопулацията лично/веднага става враг на кастрациите и трябва да бъде,,наказан,,.Лично аз не смятам че начинът ви на убеждаване /особено към хора които са доказали отношението си към животните/ е най правилният.

#49 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 11:08 AM

Показване на мнениетоdog.bg, в May 13 2009, 01:30 PM, написа:

Градските котки живеят между нас от много време. И никога не са създавали проблеми на никой. Бягат от хората, оцеляват.

Не зная за какви популации има за овладяване. Лично мнение - в София няма котки или почти няма. Преди години, когато дойдох тук студент, бяха много повече. Кучетата ги изместиха и в момента котешката популация е силно намаляла. Живеех в стария Лозенец и там в всяка къща имаше котки, в всяка.
Сега няма.

Ти го каза- оцеляват.Опитват се
Нямало котки ли ? оцеляващи ,хърбави, раждащи, сакати ,без очи ,без лапи , убивани ,одрани ,изкормени ..В Лозенец ли ги нямало това??
Извинявай ,дог, но това, което си написал е емоционално и невярно.Не знам в кой стар Лозенец си живял ти и в кой нов сега не виждаш котки, но ще ти кажа ,че те са в пъти повече от преди 4-5 години -за Лозенец думам.Причината - че кучета в квартала намаляха наистина в пъти, поради труда на хората да ги кастрират- не е убийство тази операция ,а ако Е - ок, аз съм една от убийците -кастратори.Другата причина- яката повсеместна раждаемост на котките - е тях поне почти не ги "убиваме чрез кастрация"!
Фактите от последните дни - само около моя блок лозенец - 5 бременни женски котки (вероятно по 5 бебета да ги сметнем в обща прогноза).Диви са ,не могат да се уловят .Не могат да се обезпаразитят ,но то едва ли е Така важно -нали кучета най-вече БИЛИ виновни за паразитозите ....Няма проблеми.Две други видях преди дни убити -едната беше като съсечена червата и бяха изсипани, раната беше с гладки ръбци, като от нож или друго сечиво пречинена .Другата беше в контейнера, като си изхвърлях боклука ми замириса на мърша и погледнах - видях я в кръв. Дане ти разказвам за пицарията на булеварда- там персонала си ги трепе периодически щото са им ги били ГАДНИ..Направо си мисля ,че уличните котки си живеят щастливо по къщята и не са мислене.Поздрави и ще пратя снимките на Безокия; на другия без козина, ма грам ; на женската старичка сивата с тумора на устата колкото орех и да - труповете, както и на бременните оцеляващи..упс..едната се окотила била под балкона на домоуправителя ни, бивш военен.Децата вчера след обед снимали неговото решение на проблема- ще го пусна тук, но нали няма да го триеш ?

п.п.Мерси за примера с котките в Истамбул- давала съм го и аз за преди време.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#50 Потребителят е офлайн   Гатофила Икона

• Advanced Member
  • Икона

Моля модераторът да сложи бележка на тази тема - Слабонервни да не четат!
Уффф, аз вече знам и няма да я отварям, но примерите в спора, наистина.... :zz_020:

#51 Потребителят е офлайн   g_vasileva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Седнах и някак си успях да прочета всичко това...и не знам и аз какво изпитвам...една смесица от почуда,възмущение и страх...страх,че няма оправия!
Родителите ми живеят на село,там къща без котки и поне едно куче няма!Та и в нашата има 3 котки,две от които женски!Кастрирани!Като го направих това "убийство" както го наричате с първата котка,нашите ми се разсърдиха.За другата котка самите те настояха!Мисленето си е мислене,но и то търпи промени!
Та като говорим за идилията с котките на свобода,ние сме близо до нея...но кастрирани!Понеже ,признавам,ако раждаха 2 женски,по 2 пъти годишно,щяхме да сме доста далеч от идилия!
А примери на кого и с какво пречат,кой помага с "естествения отбор",предпочитам да не давам...Защото там найстина става дума за убийство!Не за кастрация!
User's Signature

You may say that i'm a dreamer, but i'm not the only one

#52 Потребителят е офлайн   Гатофила Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 11:22 AM

Показване на мнениетоg_vasileva, в May 21 2009, 10:08 AM, написа:

Седнах и някак си успях да прочета всичко това...и не знам и аз какво изпитвам...една смесица от почуда,възмущение и страх...страх,че няма оправия!
Родителите ми живеят на село,там къща без котки и поне едно куче няма!Та и в нашата има 3 котки,две от които женски!Кастрирани!Като го направих това "убийство" както го наричате с първата котка,нашите ми се разсърдиха.За другата котка самите те настояха!Мисленето си е мислене,но и то търпи промени!
Та като говорим за идилията с котките на свобода,ние сме близо до нея...но кастрирани!Понеже ,признавам,ако раждаха 2 женски,по 2 пъти годишно,щяхме да сме доста далеч от идилия!
А примери на кого и с какво пречат,кой помага с "естествения отбор",предпочитам да не давам...Защото там найстина става дума за убийство!Не за кастрация!

Ето, аз като професионалист, намерих думата. Няма да говорите за КАСТРАЦИЯ, а за КОНТРОЛ ВЪРХУ РАЖДАЕМОСТТА. По е благородно някакси, почти социологично. И съвсем правилно, защото социумът на котките - и той си има проблемите, нали? Хем няма да звучите като 'изкормвачи' пред противниците на
кастрацията. :af_089:

#53 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 11:43 AM

Показване на мнениетоГатофила, в May 21 2009, 09:22 AM, написа:

Ето, аз като професионалист, намерих думата. Няма да говорите за КАСТРАЦИЯ, а за КОНТРОЛ ВЪРХУ РАЖДАЕМОСТТА. По е благородно някакси, почти социологично. И съвсем правилно, защото социумът на котките - и той си има проблемите, нали? Хем няма да звучите като 'изкормвачи' пред противниците на
Прав си.Подкрепям.По -добре да си говорим не за реалността , а примерно за мюзикхола "Котките" - я колко красиво го е казал човека: "Докосни ме, толкова е лесно да ме загубиш..."... :smile:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#54 Потребителят е офлайн   g_vasileva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 12:19 PM

:ae_085:
User's Signature

You may say that i'm a dreamer, but i'm not the only one

#55 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 May 2009 - 01:38 PM

Не знам дали и вие имате такива примери, но аз съм говорила с жена на село- гледат женска, некастрирана котка, която почудо оцеляла, след като се хванала в нечий капан- от онези със зъбците, които чупят кости. Въпросната котка, както вече написах оцелява без вет намеса (така са хората на село, вет има за козата, кравата и прасето... понякога) и ражда два пъти в годината. Ха сега познайте какво става с котенцата... давят ги! Намират ги, слагат ги в торба и ги хвърлят в близкото блато. Това е "естественият" подбор там- всички гледат котки, ама мъжки. Никой не иска женската, защото после ще трябва да се разправя с малките. Да, говорила съм многократно с тази жена- категорично отказват кастрация. Щом аз знам за една такава къща, мисля си, че едва ли ще е само тя.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#56 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 21 May 2009 - 01:42 PM

Показване на мнениетоГатофила, в May 21 2009, 12:22 PM, написа:

Не съм противник на кастрацията - написал съм в темата, че имам кастрирана котка, но вие явно не четете, защото явно това не ви интересува. Против съм против кастрацията на котки, които се улавят с капани, кастрират се и се връщат там, откъдето са взети - да, намирам това за абсолютно безсмислено, защото ще им се случи това, което се случва и на всички останали.

Защото сте написали че сте "професионалист", а като такъв трябва да знаете, че контрола върху една популация не се постига само с кастрация, а с комплексни мерки, които да водят до овладяването и с отчитане на спецификата на живот, начина на търсене на храна, местата за криене и спане, владеене на дадена територия. Да не казвам, че има и медицински препарати, които намаляват раждаемостта, използват се при овладяване на популации от диви животни и са доказано ефективни без да се налага каквото и да е оперативна намеса.

И отново - колкото и да се кастрира, без комплексни мерки няма да има овладяване на популация нито при кучета, нито при котки.

d-r Bobadova, сигурно ще ви учудя, че съм чел доста от нещата на световната здравна организация. Дори и там бе записано, че кастрацията е ефективна и работи САМО КАТО ЕДНА ОТ МЕРКИТЕ, които могат да се предприемат, но без широк комплекс от мерки тя не е ефективна.

Не съм "професионалист", но зная, че всяка една популация животни има свойството да се възпроизвежда, когато е заплашена - женските започват да раждат повече, при кучета има случаи, когато периода на разгонване се скъсява. Аналогичния случай е и когато има достътъчно "добри условия" за живот и се отглежда в "домашни условия", с обилна храна - поколенията домашни кучета раждат повече, отколкото предците им, живеещи в аборигенни условия, където храната е оскъдна.

Доколкото до убийствата на животни - хора изроди има и на тях, ако днес са котките, утре ще е нещо друго - я гълъбите, я врабчетата, бездомното куче, катеричките в парка ... . За такива хора трябва да има закон, който работи - за проявена жестокост към животни - голяма глоба, затвор при системни прояви.

#57 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 May 2009 - 02:42 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в May 21 2009, 12:42 PM, написа:

Против съм против кастрацията на котки, които се улавят с капани, кастрират се и се връщат там, откъдето са взети - да, намирам това за абсолютно безсмислено, защото ще им се случи това, което се случва и на всички останали.

Т.е, ти си ОК преди да им се случи това, което ще се случи, да народят котенца безчет, на които също да започне да се случва това, което се случва?

#58 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=MQ_5Pev_44Y&feature=related
Публикувано: 21 May 2009 - 02:53 PM

dog.bg, наистина съм много разочарована. Разбира се, нямам право да съм толкова, колкото останалите, защото за разлика от мен са активни, но въпреки това съм разочарована.
Смятам, че тези, които по една или друга причина не помагаме за по-доброто бъдеще на животинките на улицата, трябва поне да не пречим.
На тези хора и без това им е достатъчно трудно - всеки ден се сблъскват с поредната кошмарна история и изпадат в трудни ситуации, всеки от тях отделя много време, сили и средства, за да направи каквото може.
Да, контролът върху популацията изисква доста повече от усилията на шепа хора. Трябва да има качествена държавна политика и най-важното гражданска отговорност. Уви и двете са кът тук и сега. Бездействието и гледането отстрани обаче няма да помогне. Те правят.....и то не нещо, а много. Най-малко заслужават администраторът на dog.bg /мястото, което ги обединява/ да омаловажа трудът им. Не ти отива да го правиш.

Отделно от това, ти какво предлагаш да се направи? Трябва да има закон, с който изродите да се вкарват в затвора, съгласна съм. Всички тук са съгласни, мисля. Поради тази причина събирахме подписи, разправяхме се с ненормалници в студа, но ... някои умаловажиха и това.
Моля, дай идея какво да се прави сега? Кое е правилно според теб? Хората да се примирят или да се опитват да помогнат поне на част от нещастниците на улицата? Аз за себе си съм отговорила, надявам се да прочета твоето мнение.
User's Signature

Качена снимка

#59 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 21 May 2009 - 02:56 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в May 21 2009, 02:42 PM, написа:

И отново - колкото и да се кастрира, без комплексни мерки няма да има овладяване на популация нито при кучета, нито при котки.

С това съм напълно съгласна.

Работата обаче е там, че останалите мерки зависят от хора, които и пръста си не искат да помръднат за прилагането им. Затова по-добре с една мярка, отколкото без никакви.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#60 Потребителят е офлайн   фех Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 May 2009 - 03:03 PM

Всъщност имам усещането, че не разбрахте мнението на дог.
Аз го изтълкувах така - кастрираната и върната котка на улицата, няма ли да е по-лесна мишена за ненормалниците, предвид че става по-апатична, бавноподвижна и прочее, докато преди да се кастрира тя има инстинкти да се пази (не че това я спасява винаги)...
Т.е. доколкото разбирам дог не критикува ограничението на популацията, а това кастрирани котки да живеят на улицата и като заместител на кастрацията спомена за други начини за въздействие върху популацията...
User's Signature

Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни