Накратко казано - ако погледнеш през няколко поста по-нагоре, ще видиш няколко прекрасни екземпляра от така наречения нов тип Нюфаундленд. Този така наречен нов тип, е плод на около 40-50 години целенасочена селекция!
Колкото повече задълбавам в материята "Нюфаундленд", толкова повече се убеждавам, че "Нов тип" е твърде условно понятие! Например титаните "Puch Cove" имат такива кучета от самото си създаване! Имам предвид, масивни; добре развити кучета; с масивна костна система; типични за породата глави (ама много типични, а не от рода на "абе-това-ми-прилича-на-нюф"); обилна и дълга козина.
Та новите ни братушки американци, са си направили труда, да запазят няколко изключително качествени екземпляри, и са запазили и подобрили породата, с години труд и усилия. Този труд е дал и своите плодове така, че да се раждат кученца, които след това ще запазят тези белези, а няма да се разсейват из породата - т.е. кученцата събират в себе си най-доброто от родителите си.
В този ред на мисли, при старият тип нюф и хаотичното му развъждане, са довели до екземпляри с недобре развити глави (това включва издължена и остра муцуна; високо поставени уши; твърде дълги уши; неувиснали бърни; малки бузи; неразвити скули; малък стоп; никакъв стоп; малка носна гъба), тънки кости, необилна космена покривка; неправилно поставена и носена опашка. За съжаление все още има такива хора, които произвеждат такива кучета. За съжаление има и такива търговци, които спомагат за поддържането на този порочен кръг и то не само с нашата порода. Това поражда разсейване на породните качества и води до направо смешни разклонения.
Ето един перфектен екземпляр от новия тип:
Еuro winner INT CH Ursinus Velutus Vaya Con Dios
Ето и един женски екземпляр от така наречения стар тип:
(извини ме за качеството на снимката)
и за сравнение един женски екземпляр от "новия" тип:
Така ги разчитам аз нещата - изводите ги оставям на теб! wink
Слава богу, едни хора от не толкова далечната Европа, в Унгария и Словакия, а отскоро и в Босна и Херцеговина, са се хванали да прекратят тази порочна практика в нашия край на света. Може би тук трябва да спомена развъдниците, защото като се вземем предвид, че недобросъвестните търговци и собственици на зоомагазини вкарват кумета оттам си е направо опасно! А именно: унгарският Skipper's, словашкият Foundland и King of Helluland, босненският Vom Darius Land.
Ето една продукция на King of Helluland:
Ето и гордоста на Vom Darius Land:
Ultra from Foundland
и още нещо от Vom Darius Land:
Charmer vom Darius Land
Та тези хора са опреснили до крайност кръвта на нюфа, взели са и качествени кучета от Америката . оттам-нататък сещай се сам какво следва. Да не говорим че във Foundland (по-горното куче с кокала, което е, обърни внимание - женски екземпляр, собственост на Vom Darius Land) провеждат такава селекция от 40 години, в Skipper's от около 25 (ако не се лъжа).
Ето ти нещо тяхно:
New Wawe Skipper's King of Helluland
(обърни внимание на главата!)
Общо взето тези два развъдника, са основоположниците на топ-линията на нюфаундленд в Европа, а оттам и в света, като нейни продължители. Да не забравяме, че в "репертоара" си, тези развъдници имат безброй световни, европейски и американски шампиони (за C.A.C.-ове и C.A.C.I.B.-и няма и да си правя труда да ги изброявам, че бая килобайти ще ми трябват b) ).
Има и една скандинавска линия, но за нея друг път - потребителят "NEWF-FAMILY DARIUS LAND" може да разкаже по-добре от мен, аз само ще сложа една снимка, за илюстрация, а във фотогалерията има още от тях:
Това, което ме прави щастлив, е че и в България вече има от тази кръв, а именно развъдника Masterpiece of Balkan, сертифициран от FCI.
Това, което ме прави още по-щастлив, е че този развъдник е в контакт с гореизброените развъдници и техните собственици, които се довериха и доверяват и позволиха да се "влее" тази топ-линия в България.
Та, надявам се да съм бил полезен и да ти е станало поне малко ясно, какви са разликите! За предимствата няма да споменавам, защото те не могат да бъдат съпоставяни!
П.П. Защо не се регистрираш и да ни разкажеш повече за кучето, което си имал? Имаш ли нейни снимки? Разкажи ни повече!?