Публикувано: 05 July 2007 - 04:52 PM
Нека ме извинят тези, които знаят легендата, но не можах да се сдържа да не я преведа и напиша в темата за тези кучета. Попаднах на нея в руски форум. Ето я - много красива, развълнува ме и изведнъж ме грабна.
Разказват, че веднъж Бог решил да огледа това, което е сътворил, и тогава, на остров Нюфаундленд, блъскан от щорма, видял малък народ от рибари, хора сурови, свикнали със суровото време, как мъжествено се борят с природните условия, когато зимните мразове, безпощадният прибой и морето искали своето и вземали човешки жертви. Независимо от всичко, смелите хора от Нюфаунленд не се предавали и упорито се държали за живота.
Бог ги гледал с безгранично състрадание и мислел, как да направи по-леко тяхното съществуване. Той търсел сред всички създадени от него същества, но не намирал нито едно, което би могло да помогне на тези хора.Тогава Бог решил да сътвори ново същество.
Той взел тялото на мечката, чийто скелет би издържал на тежка работа и чиято гъста козина би могла да противостои на пронизващия студ на остров Нюфаундленд. После решил да смегчи този силует с гъвкавите, подвижни линии на морския лъв, с неговите превъзходни способности да плува и бързо да се плъзга по вълните. И, когато Той погледнал морето, видял играещите делфини, весело плуващи след кораб. Техните ласкави и добри очи издавали открит характер. И нещо повече те така обичали хората, че често ги спасявали в морето. Да, те също трябвало да станат част от новото създание. Бог извайвал, придавал форма, и изведнъж от ръцете на Твореца се появил великолепен звяр с блестяща черна козина, могъщ и нежен едновременно. Това ново животно трябвало да притежава верност и преданност, да бъде изпитан и честен приятел, за да живее заедно с човека и да бъде готов да пожертва живота си за своя стопанин. И в същия миг, когато Бог поставил в гърдите му сърце на куче това станало. От този ден морските хора имали до себе си смел приятел, винаги пълен със сили, винаги верен Нюфаундленда!

прочети правилата за подписите