Аляски маламут
Публикувано: 11 December 2007 - 10:24 PM
Без да визирам премеждията преди тях ;)
А за развъдник или развъдна група... нещо и аз не разбрах, защото нито за едното става , нито за другото :huh: :izcherven:, но явно са искали повече масовост да има :sviruka:
Пожелавам ти още много приятни емоции с тях и както виждам никак не ти липсват, нито в ринга, нито в снега :yahoo:

JulyVell Siberians
Публикувано: 12 December 2007 - 10:21 AM
Keri14
lusi_ta
Huskypower
Благодаря за хубавите коментари, радвам се, че ви е харесало :yahoo:. Нали все пак този форум е за да общуваме, да ни просвещава, да обменяме информация и да се забавляваме (това е мое мнение разбира се) и на мен ми се иска да споделяме своите преживявания. За съжаление снощи компютъра ми блокира много пъти, не знаех какво е излязло на сайта, какво не - затова нервите ми не издържаха и съкратих репортажа си ;D, бях планувала да ви покажа повече... Ама днес ще "досаждам" още малко със снимки и разкази ;)
Цитат
Целувки на пучовците! :wub: :wub: :wub:
lusi_ta
Всъщност не разбирам защо питаш дали вият ТОЧНО вечер? :rolleyes:
Ами не - не вият вечер, вият когато остават дълго време сами, когато минава полицейска или пожарникарска кола с пусната сирена, вият, когато оставям единия а с другите съм на разходка, вият когато са недоволни от нещо или нещо ги притеснява (например спешно да отидат до тоалетна)... Те си имат свои си причини да вият, но нашите маламути вечер предимно спят като заклани... Е, има инциденти, но те са рядко...
Цитат
Без да визирам премеждията преди тях ;)
А за развъдник или развъдна група... нещо и аз не разбрах, защото нито за едното става , нито за другото :huh: :izcherven:, но явно са искали повече масовост да има :sviruka:
Пожелавам ти още много приятни емоции с тях и както виждам никак не ти липсват, нито в ринга, нито в снега :yahoo:
Huskypower
Емоции никак не липсват - всякакви - приятни, неприятни - но емоции има. Не зная как сме живяли преди без тези кучета - явно много сив живот е било, аз вече нямам спомен. Ти вероятно ще разбереш какво имам предвид...

Finwe-Land - Alaskan Malamutes[br][br]
Величието и моралният напредък на една нация могат да се оценят по отношението й към животните" Махатма Ганди
Публикувано: 12 December 2007 - 10:58 AM
Цитат
Ето още една прекрасна новина!Да са живи и здрави бебчетата!Бебчетата маламути са невероятни сладурчета! :P :P :PСобствениците са щастливци!Да ги нагушкат от нас ,много ,много силно! :wub: :wub: :wub:

Четирима са те ,все така ненаситни:Лешоядово гърло,уста на чакал ,маймунски ръце и очи на човек!
Публикувано: 12 December 2007 - 11:20 AM
Цитат
...
Ето още една прекрасна новина!Да са живи и здрави бебчетата!Бебчетата маламути са невероятни сладурчета! :P :P :PСобствениците са щастливци!Да ги нагушкат от нас ,много ,много силно! :wub: :wub: :wub:
Горан - привет!!!Много мило, че ви липсвам... аз се чувствам много щастлива, че има съвсем човешки и красиви отношения между нас - дано винаги да е така (знаеш защо го казвам, визирам твой пост относно отношения между българите с кучета и завистта помежду им, грубостта ) ;).
Много сте далече - чак в Банско - как да се виждаме често. Макар че размерите на нашата страна са толкова малки, че направо е неудобно да говорим такива работи. Но времето е пред нас, да сме живи и здрави всички, да се виждаме по-често - и не само на изложби...
Фрей много порасна, сигурно и Бриян също - той си беше най-едрото бебе от кучилото и така върви - голям, едър... А Индис - тя вече не расте на височина, а дебелее ;D, от снимката горе на снега се вижда... Финве беше малко болен - стомашни проблеми, биха му два дни инжекции, беше унил, не ядеше - много се притесних, сега вече е по-добре, след разгонването на Индис и 3-дневното му ежечасно дежурство пред клетката й, без спане, без храна... (ужас), сега вече яде като змей - от малък не съм го виждала такъв лаком. Но си и трябва, защото много отслабна по любов към Индис ;D. Сега вече като се размина всичко, вече отношенията са само приятелски.
Фрея е добре, тя също по едно и също време с Индис беше разгонена - и на строг режим. Сега вече е яка и красива (жалко че нямам нейни снимки)
За кученцата на Иван - ще предам, ако се чуем (не поддържаме толкова често връзка, но все пак се чуваме от време на време) ще предам вашите поздрави :P. Аз също съм любопитна да видя новите бебета - и от двата развъдника. Дали има нещо по-красиво от бебета-маламутчета, не знам :P
Сърдечни поздрави от цялата ни маламутска банда за вас и Горан
:wub:
П.С. - хайде пускайте снежни снимки, в Банско има сняг, нали? Завиждам ви благородно

Величието и моралният напредък на една нация могат да се оценят по отношението й към животните" Махатма Ганди
Публикувано: 12 December 2007 - 11:28 AM
Това е Барди (Бьорн Бардолф фром Финве-Ланд), който ако си спомняте живее в Сибир, Русия и е безкрайно обичано и щастливо куче, с един много добър приятел - невероятно красив самоед. Той е щастлив, защото при него има много сняг, разхожда се в красиви гори, тренира ски-джоринг...
Барди на 5,5 месеца, заслужава името си - Мечо (Бьорн):

Публикувано: 12 December 2007 - 11:33 AM
Бео - на почти 6 месеца, много пораснал и невероятно много приличащ на брат си Бриян:
П.С. - Бео е моята слабост, най-гальовното бебе, липсва ми много общуването с него...

Публикувано: 12 December 2007 - 12:54 PM
Публикувано: 12 December 2007 - 01:27 PM
Цитат
Мислех, че пише за маламути :rolleyes: ;) :podigravka:
bonboni:
Цитат
да е по темата
;D ;DИстината:"Това на снимките с Горан са мечока Тодор и мечката Калинка от резервата за "Танцуващи мечки".Наскоро сключихме шефство ;D ;D.Няма никакъФ спам B). ;D ;D
Шегичкааа... :yahoo: :yahoo: :yahoo:
А сега сериозно,наистина.Надявам се всички породи да бъдем приятели и по-често по форумите да виждаме общи снимки! :yahoo: :yahoo:

Четирима са те ,все така ненаситни:Лешоядово гърло,уста на чакал ,маймунски ръце и очи на човек!
Публикувано: 12 December 2007 - 01:37 PM
Цитат
Това е Барди (Бьорн Бардолф фром Финве-Ланд), който ако си спомняте живее в Сибир, Русия и е безкрайно обичано и щастливо куче, с един много добър приятел - невероятно красив самоед. Той е щастлив, защото при него има много сняг, разхожда се в красиви гори, тренира ски-джоринг...
Барди на 5,5 месеца, заслужава името си - Мечо (Бьорн):
Този пухчо ми беше любец от всички бебета :yahoo:.Сега вече порснал и много щастлив :wub: :wub:!И стопаните му са щастливци,че го имат!
Цитат
Бео - на почти 6 месеца, много пораснал и невероятно много приличащ на брат си Бриян:
П.С. - Бео е моята слабост, най-гальовното бебе, липсва ми много общуването с него...
Ама наистина страшно прилича на Бриян :yahoo:!Глезльо значи :P :P :P,защо ли ми е толкова познато ;D?Трябва да си организираме една среща на маламутите.Сигурно ще е страшно забавно с нашите любими глезльовци ;D :P :yahoo:!

Публикувано: 12 December 2007 - 02:52 PM
Цитат
Цитат
Мислех, че пише за маламути :rolleyes: ;) :podigravka:
bonboni:
Цитат
да е по темата
;D ;DИстината:"Това на снимките със Горан са мечока Тодор и мечката Калинка от резервата за "Танцуващи мечки".Наскоро сключихме шефство ;D ;D.Няма никакъФ спам B). ;D ;D
Шегичкааа... :yahoo: :yahoo: :yahoo:
А сега сериозно,наистина.Надявам се всички породи да бъдем приятели и по-често по форумите да виждаме общи снимки! :yahoo: :yahoo:
^_^ майтапче беше де! :meche: :meche: :meche:
Ноооо трябва да има ред! Общите снимки в общи теми, тропам с крак - тук е за маламути, точка. ;)

JulyVell Siberians
Публикувано: 12 December 2007 - 03:19 PM
Цитат
Ноооо трябва да има ред! Общите снимки в общи теми, тропам с крак - тук е за маламути, точка.
:gnqv:
Тъй вярно! :pionercheta: ;D ;D ;D ;D

Публикувано: 12 December 2007 - 04:09 PM
Цитат
borislav
Благодаря ти, че откри тази тема - наистина интересно, и ще се радвам, ако по-разбиращи хора се включат в дискусията. Важно и полезно е да се знае от всички. Чела съм в нета историята на маламута, даже започнах да превеждам интересни за мен неща на български, за да могат и другите любители на породата да ги прочетат, но признавам си доникъде не стигнах с превода... Има много интересни статии по тази тема, стига човек да има време да чете...
Не съм с претенции на много разбираща, но ще се опитам да напиша нещо за линиите на породата... Всъщност те не са две, а ТРИ - известните Kotzebue и M'Loot, както и линията известна с няколко имена Hinman (или Hinman-Irwin, или Хъски Пак или даже като Третата линия).
Разликата между първите две линии е в големината на кучетата. М-лут са по-едри от Коцебю, Коцебю имат окраска само вълчо-сива до сиво-бяла, докато М-лут варират в цветовете - вълчо-сив, черно-бял, seal (тюленов), син! и бял. Освен това Коцебю са по-малко агресивни и по-действени (енергични).
Третата линия - Хинман-Ървин (въведена по-късно от първите две) в комбинация с линията М-лут произвежда някои от най-добрите представители на породата. Линията Хинман/Хъски-Пак на Роберт Золер, въведена малко по-късно във времето от другите две, произвежда само няколко кучила в периода началото на 1950-те години до 1968 г., но много от тях са станали шампиони и кучета-основатели за породата, такава каквато я знаем днес. Кучетата от тази линия са едри като М-лут, но с красива композиция като Коцебю. Роберт Золер е пътувал до най-затънтените селища на инуитите (местните племена на полярните области в Северна Америка), за да подбере подходящи екземпляри.
Аляският маламут е създаден като отделна порода през 30-те години от Ева Сийли /Шорт/, когато тя селектира няколко типични екземпляра, послужили за основаването на нейната линия Коцебю. Тези кучета са и началото на новата регистрирана порода в АКС (Американският киноложки клуб), а именно Аляски маламут. Кучетата, която тя избрала са били предимно със сиво-бял цвят и подобни на другите местни впрегатни кучета. По същото това време Пол Вьолкер развива паралелно линията М-лут, но за разлика от Ева Сийли, той не регистрира своите кучета тогава. Правят го по-късно други развъдчици, купили от него кучета.
През 1935 г. когато официално е въведен стандарта, е записано, че мъжките са високи 22 - 25 инча (приблизително 60 - 63,5 см), тежат 65-85 паунда (29,5 до 38 кг); женските съответно 20-23 инча (50,8 до 58,4 см) и тегло 50-70 паунда (22,7 до 32 кг). Създаването на породата от г-жа Сийли се базирало на описанията, които имали местните впрегатни кучета преди Златната треска в Аляска от 1890.
Дълго време докъм 60-те години на миналия век е имало спор между развъдчиците в САЩ кой е "правилния, коректния" маламут. През 1960 г. стандартът на АКС е бил ревизиран, за да отрази приноса на линиите М-лут и Хъски Пак към породата и да увеличи размерите от първия стандарт, такъв какъвто е и сега препоръчителния размер на маламута - 23 инча, 75 паунда за женските и 25 инча и 85 паунда за мъжките кучета.
Аз съвсем наскоро открих, че Робърт Золер (Хъски Пак) е написал книга за истината в развитието на породата аляски маламут в САЩ, под заглавието "Критичните години", в която той описва конфликтите между развъдчиците и битката, която се води между старите развъдчици на Коцебю и новите развъдчици. Все пак той успява да наложи промяната в стандарта на Аляския маламут (който в началото е описвал изцяло само линията Коцебю), такъв какъвто е познат сега, борба, която бележи развитие в породата. Обмислените кръстосвания между Коцебю и М-лут подобрява изгледа, баланса и цялостното качество на породата. Тези кръстоски стоят в основата на днешните развъдници за аляски маламути.
(Офф-топик: Четейки книгата, си мислех, че в 50-те години на миналия век, в американските киноложки среди са се вихрели скандали и непоносимост, омраза и завист, съвсем типични негативни човешки отношения, каквито са ни познати сега тук...)
На първата снимка е Ева Сийли с кучетата-основатели на линията Коцебю, а на третата снимка - Роберт Золер, с кучето Cliquot, което е на емблемата на АМСА - Клубът на аляските маламути в Америка.

Публикувано: 12 December 2007 - 04:56 PM
Публикувано: 12 December 2007 - 05:02 PM
Цитат
Ами какво да се прави, имаме сега възможност пишем, друг път с месеци - нищо не се случва в тази тема... а сега ми е паднал компютър с Интернет - ще четете ;D, че после може и да не мога да пиша толкова. А пък и музата явно ми е дошла ;)

Публикувано: 12 December 2007 - 05:49 PM
Цитат
Цитат
Ами какво да се прави, имаме сега възможност пишем, друг път с месеци - нищо не се случва в тази тема... а сега ми е паднал компютър с Интернет - ще четете ;D, че после може и да не мога да пиша толкова. А пък и музата явно ми е дошла ;)
Finve,с огромно удоволствие прочетох иформацията ти за създаването на породата Аляски маламут.За мен ,а и за останалите предполагам е много интересно всичко ,което пишеш.Явно имаш писателски заложби,защото умееш да селектираш най-важното и да го поднесеш по изключително достъпен и образен начин, на нас твоите читатели :blink:.Продължавай да "изписваш света" и гледай музата да не те напуска защото на нас ни е много интересно с теб,тук във форума.

Публикувано: 12 December 2007 - 08:12 PM
Преди време рисувах това куче за удоволствие. Ето какво се получи

JulyVell Siberians
Публикувано: 12 December 2007 - 08:16 PM
Войните имали ефект върху северните породи, същият както и върху европейските породи, но по различен начин. Техният брой намалял от експедициите на адмирал Бърд, от спасителната и снабдителска работа. През Втората Световна война в сраженията участвали много кучета, сред които и аляски маламути от линията Коцъбю. Тогава станала една трагидия, която потресла любителите на кучета по целия свят. През една от последните арктически мисии военните вързали с вериги кучетата на един леден блок и отплавали. Моряците на борда на кораба, извършили този ужас били на ръба на бунта и историята стигнала до развъдчиците на маламути. Тази загуба на линията Коцъбю, която представлявала породата в племенната книга била трагична. Собствениците на линията МЛут типа Аляски маламути произхождащи от Юкон, се обърнали към Американския Кенъл Клуб с предложението да се отвори на ново регистъра на племенната книга за рода МЛут за поддържане на породата. Американският Кенъл Клуб дава съгласието си, но с известни резерви. Става така, че два типа Аляски маламути се сливат заедно, за да се продължи породата. Но разликите между двата типа са толкова големи, че любителите четат в клубните обяви изрази като чист Коцъбю или концентрирани МЛут кръвни линии или понякога смес на МЛут и Коцъбю кръвни линии. Така добавката на линията МЛут оказала влияние върху породата такава, каквато я познаваме днес.
Има даже и цяла книга за войниците и впрегатните кучета по време на войната.

JulyVell Siberians
Публикувано: 12 December 2007 - 08:43 PM
Публикувано: 12 December 2007 - 08:49 PM

А ето тук има и другир ако ползваш свободно английски ;)

JulyVell Siberians
Публикувано: 12 December 2007 - 09:29 PM