Аляски маламут
Публикувано: 12 December 2007 - 10:18 PM

JulyVell Siberians
Публикувано: 12 December 2007 - 10:20 PM
Цитат
Благодаря, ще го прочета!!!
Аз мога да предоставя на който иска книгата на Робърт Золер, за която споменах по-горе - Критичните години, но тя също е на английски...

Finwe-Land - Alaskan Malamutes[br][br]
Величието и моралният напредък на една нация могат да се оценят по отношението й към животните" Махатма Ганди
Публикувано: 12 December 2007 - 10:21 PM
Цитат
Днес се изписаха толкова интересни неща ,че сигурно поставих рекорд за стоене пред монитора.Благодаря ти Huskypower за интересният пост.Много ме развълнува тази история.Преди два дни гледах по ТВ НВО филма "Осем герои"...Плаках..

Четирима са те ,все така ненаситни:Лешоядово гърло,уста на чакал ,маймунски ръце и очи на човек!
Публикувано: 13 December 2007 - 08:19 AM
Цитат
Войните имали ефект върху северните породи, същият както и върху европейските породи, но по различен начин. Техният брой намалял от експедициите на адмирал Бърд, от спасителната и снабдителска работа. През Втората Световна война в сраженията участвали много кучета, сред които и аляски маламути от линията Коцъбю. Тогава станала една трагидия, която потресла любителите на кучета по целия свят. През една от последните арктически мисии военните вързали с вериги кучетата на един леден блок и отплавали. Моряците на борда на кораба, извършили този ужас били на ръба на бунта и историята стигнала до развъдчиците на маламути. Тази загуба на линията Коцъбю, която представлявала породата в племенната книга била трагична. Собствениците на линията МЛут типа Аляски маламути произхождащи от Юкон, се обърнали към Американския Кенъл Клуб с предложението да се отвори на ново регистъра на племенната книга за рода МЛут за поддържане на породата. Американският Кенъл Клуб дава съгласието си, но с известни резерви. Става така, че два типа Аляски маламути се сливат заедно, за да се продължи породата. Но разликите между двата типа са толкова големи, че любителите четат в клубните обяви изрази като чист Коцъбю или концентрирани МЛут кръвни линии или понякога смес на МЛут и Коцъбю кръвни линии. Така добавката на линията МЛут оказала влияние върху породата такава, каквато я познаваме днес.
Има даже и цяла книга за войниците и впрегатните кучета по време на войната.
направо настръхнах,много интересно и полезно :palec:

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 13 December 2007 - 03:41 PM
Що се отнася до военните - и те са оценили качествата на тези прекрасни кучета. Доколкота разбрах, изпозлвали са също така Сибирски Хъскита и Инуитски кучета. Явно връзките на Сийли с Адмирала, командващ тези войски е причината да използват маламути предимно от линията Коцебю, което едва не довело до изчезването и. Ако трагедията не беше станала, кой знае как би се развила историята на породата. А военните са постъпили като военни - изоставят ненужното. Жестоко, като на война. Макар местните жители да не са били по-големи добряци, щом са били готови при нужда да нахрянат кучетата от впряга с едно от тях, поне са го правили с единствената цел да оживеят.
Интересно ми е къде минава границата между популациите на маламутите и инуитските кучета в родината им, наблюдават ли се смесени типове.
Публикувано: 13 December 2007 - 08:04 PM
не се бях досетил за www.Amazon.com , а там има повече от 100 книги
МНООООООГО БЛАгодаря и продължавайте да пишете във форума стана адски интересно :)
Публикувано: 17 December 2007 - 10:30 AM
Цитат
...
Интересно ми е къде минава границата между популациите на маламутите и инуитските кучета в родината им, наблюдават ли се смесени типове.
borislav
Ти поставяш въпрос, на който аз не бих могла да отговоря. Не зная кое е накарало изменение на визията на МАЛАМУТА (не на линията Коцебю), но предполагам защото и други хора са отглеждали такива кучета и са сметнали, че явно не само линията Коцебю олицетворява маламута като цяло... Не зная... ако някой друг може да отговори.
На мен също ми е интересно за връзката между маламутите и инуитските кучета. Сигурно има и смесени типове. Но тъй като липсва много информация за инуитските кучета, не мога и на този въпрос да ти дам задоволителен отговор. Ако намеря нещо, ще напиша тук.

Величието и моралният напредък на една нация могат да се оценят по отношението й към животните" Махатма Ганди
Публикувано: 17 December 2007 - 11:23 AM
Сега ще пробвам пак, дано стане
Цитат
Ех, любов..... :blink: Дейзи да не е новият ви домашен любимец ;)
Много ми хареса снимката на която Горан сериозен е легнал в снега :wub:
Ето и от нас малко снежни снимки.
Започвам с Бриян (в неделя на Витоша) - Маламут в цялото си великолепие :wub:

Публикувано: 17 December 2007 - 11:44 AM

Публикувано: 17 December 2007 - 12:14 PM
Цитат
Сега ще пробвам пак, дано стане
Цитат
Ех, любов..... :blink: Дейзи да не е новият ви домашен любимец ;)
Много ми хареса снимката на която Горан сериозен е легнал в снега :wub:
Ето и от нас малко снежни снимки.
Започвам с Бриян (в неделя на Витоша) - Маламут в цялото си великолепие :wub:
Finve,страхотни снимки! :yahoo:Бриян е великолепен наистина!И ние слагаме вече хамут,но както се досещаш Горан не му се радва много.При нас снежната покривка се задържа и всички сме в еуфория.Навън е прекрасно!Горан по цял ден тича в снега и е много щастлив.Виждам,че вие практикувате снежен футбол ;D ;D.Представям си каква игра пада. :yahoo:

Четирима са те ,все така ненаситни:Лешоядово гърло,уста на чакал ,маймунски ръце и очи на човек!
Публикувано: 17 December 2007 - 12:47 PM
Цитат
Бриян е :OK: Той ми напомня толкова много за Финве като беше малък, в същото време се развива като най-мощното куче от кучилото - наследственост от страхотния си баща... В него има черти и от майка Фрея, татко Астор и вуйчото Финве ;)
Ех, сняг - при нас се задържа вече цяла седмица, но като гледам днешния слънчев ден - май до два-три дни няма да го има вече... :(. Но сега сме много щастливи, такова лудеене пада - че не ми е за разправяне - вече нямат задръжки за нищо - прецапват през забранените в двора места без да им пука, нали има сняг - уж не виждат къде бягат... Енергията им е почти неизчерпаема в студените снежни дни, нищо че на снимките позират уморени - това е след неколкочасово беснеееееееееееенеееееееееееееее! B)

Публикувано: 17 December 2007 - 03:01 PM
Публикувано: 17 December 2007 - 05:07 PM
Цитат
Ето едно мнение на потребител Finve,което ще ти помогне да разбереш какво точно търсиш:
Цитат
Когато купувате маламут, винаги има риск какво бебе ще порасне (особено ако не знаете нищо за неговите родители и прародители кои са, ако не сте ги виждали) - няма как да определите с точност, че сте купили "най-съвършения маламут на света". Но със сигурност истинските развъдчици ще ви дадат поне куче порода аляски маламут, а не подобие на маламут или друга порода, която ви представят като маламут. Затова моят съвет е: намерете си кученце от развъдник - не ползвайте услуги на прекупвач, посетете сайтове на развъдници, харесайте си тип маламут (като изражение, като конструкция, като цвят на козината и т.н.) и се свържете с развъдчика... Така поне ще избегнете риска да получите друга порода куче.
И не бързайте... дайте си време, проучете внимателно нещата.
Ако не искате да търсите чрез Интернет-търсачките, пишете ми - аз ще ви изпратя линкове на развъдници. А и тук в тази тема - в предните страници имаше публикувани адреси на развъдници за аляски маламути от Европа и Америка.
Изчетете цялата тема "Аляски маламут" - само 36 страници са - там ще намерите много отговори на въпросите, които си задавате, а също така и много снимки на маламути - и на бебета, и на възрастни кучета. Ще видите спецификата и може това да ви помогне в избора
Желая ви успех
Finwe - Alaskan Malamute