От доста време самата аз събирам информация и се интересувам по въпросите за защита на бездомните и домашни малтретирани животни. Както и доста хора от този форум, които помагат на бездомните животни. За справка: този подфорум
Ще споделя с вас, кои по мое мнение са основните "препъни-камъни", за да ви спестя възможни разочарования.
1. Законова уредба си имаме - достатъчно добра. Можете да я изчетете тук. Проблемът, обаче е, че контролните органи и отговорните институции не им пука. Има единични случаи на глоби за жестокост към животни, и то само, когато натискът върху институциите е бил много силен и са се намесили и чужди организации за защита на животните.
2. Липсва регистър на домашните любимци. Липсва контрол върху стопаните по отношение на регистрацията в общините и върху "междусъседското" развъждане. Това допринася за постоянно допълване на броя на бездомните.
3. Много трудно се намират добри осиновители.
4. Броят на българите, които биха дарявали за такава кауза, е нищожно малък (справка - някоя от регистрираните фондации, работещи в тази област). Т.е. ако искаме нещо да се получи, трябва да измислим и допълнителен източник на приходи.
5. Трябва да има нещо от типа на частен приют за животните (P.S. Тези постройки тип "контейнер" не са най-подходящото). Ако приемем, че ще имаме в него 100 животни, то месечната издръжка само на тази част от дейността би била около 10000 лв. (храна, гледачи, консумативи, медицинска помощ и т.н.). Познавам управител на прищт, финансиран от немска организация. Човекът ми е споделял, че много често се налага да търси заеми, за да има с какво да нахрани животните. На няколко пъти съм карала там храна и медикаменти.
Иначе да - добре е да има такава организация/такива организации и когато съм сигурна, че е в полза на животните (а не в нечия лична), се включвам - и финансово, и с труд.