Dog.bg Форуми : БЪЛГАРСКИ СПАСИТЕЛЕН ОТРЯД!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

БЪЛГАРСКИ СПАСИТЕЛЕН ОТРЯД!

#21 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 03 June 2009 - 11:10 AM

:smile: Радвам се на ентусиазма ви. Надявам се (и пожелавам) идеята да има развитие.
От доста време самата аз събирам информация и се интересувам по въпросите за защита на бездомните и домашни малтретирани животни. Както и доста хора от този форум, които помагат на бездомните животни. За справка: този подфорум

Ще споделя с вас, кои по мое мнение са основните "препъни-камъни", за да ви спестя възможни разочарования.
1. Законова уредба си имаме - достатъчно добра. Можете да я изчетете тук. Проблемът, обаче е, че контролните органи и отговорните институции не им пука. Има единични случаи на глоби за жестокост към животни, и то само, когато натискът върху институциите е бил много силен и са се намесили и чужди организации за защита на животните.
2. Липсва регистър на домашните любимци. Липсва контрол върху стопаните по отношение на регистрацията в общините и върху "междусъседското" развъждане. Това допринася за постоянно допълване на броя на бездомните.
3. Много трудно се намират добри осиновители.
4. Броят на българите, които биха дарявали за такава кауза, е нищожно малък (справка - някоя от регистрираните фондации, работещи в тази област). Т.е. ако искаме нещо да се получи, трябва да измислим и допълнителен източник на приходи.
5. Трябва да има нещо от типа на частен приют за животните (P.S. Тези постройки тип "контейнер" не са най-подходящото). Ако приемем, че ще имаме в него 100 животни, то месечната издръжка само на тази част от дейността би била около 10000 лв. (храна, гледачи, консумативи, медицинска помощ и т.н.). Познавам управител на прищт, финансиран от немска организация. Човекът ми е споделял, че много често се налага да търси заеми, за да има с какво да нахрани животните. На няколко пъти съм карала там храна и медикаменти.

Иначе да - добре е да има такава организация/такива организации и когато съм сигурна, че е в полза на животните (а не в нечия лична), се включвам - и финансово, и с труд.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#22 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:трудна работа е това поле...остави!

Икона за мнението  Публикувано: 03 June 2009 - 03:00 PM

moon lite - Благодаря ти за подкрепата!

qabipup - 100% си права

Вижте как виждам нещата, парите са основен проблем, държавата втори!

От гледна точна на парите:

ТЕ СА ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ!!!

- Ако в град като Варна плъзнат два екита с готини рекламни дрехи "рескютим" с два автомобила, и реално действат хората много бързо ще ги забележат, така се създава и атракция за тях поне седмица ще е медийната кампания, това създава положително мнение в обществото...евентуален интерес.
...аз никога не съм дарявал на фондация пари - ЗАЩОТО НЕ ЗНАМ КЪДЕ ОТИВАТ, да но ако дадем алтернатива на хората да подаряват на палетата храна, да идват на место да се радват и помагат, много деца искат кучета, но малко родители могат да си го позволят, е защо да не им се организират посещения с възпитателна цел, събота и неделя - парти, а у...
...населението на Варна е 900 000 човека, 99% няма да ги ебе, но 1% са 9 000 човека по 2 лв = 18 000лв месечно!!!
Ако стартово се съберат пари за тия кофти фургони, в които може да се направят кабинети и клетки, ще е трамплин, не са супер алтернатива, но са приемлив вариян, все пак по лагерите за имигранти живеят хора в тях, използват се и в щатите за студентски лагери, дето берат плодове, говоря в днешно време...
Аз мога да предоставя за временна безвъзмездна употреба 2 декара на 12 км от Варна, в близост до дивечово стопанство на главния път за да сложим въпросния фургон 2х(100м2), района е силно развит, не очаквам спънки от институциите по създаване на базата, аз ще говоря лично!
Да проблема е, че започнем ли го трябва да предвидим "инкобационен" период, това е не изменна част в стартирането, за да не увиснем със 100 кучета 200 котки и да нямаме 1 кг храна!!!Аз лично се занимавам с частен бизнес, ами случвало ми се е да платя на хората и да се пребера с нула лева, бъркам в хладилника и ям каквото има.Ами повечето хора взимат заеми за да нахранят децата си, има баровци с коли за 100 000лв, дето едвам си плащат телефона и умират от кредиторите си, така че...и ние ще имаме такива периоди, ако беше лесно всички щяха да го направят!!!

Алтернативи за набиране на приходи:

- изработка на сайт/ младежта живее в интернет
- рекламни карета в "моят приятел кучето" / супер евтина опция
- продажба на рекламна площ (автомобилите са движещи се билбордове), може да се свържем с производители и вносители на храни за животни...роял канин финансира много изложби и прочие
- така или иначе ще има гледчи на заплата, ами ще дресират кучета като прихода е за фондацията
- ще имаме клетки, е винаги ли ще са пълни на 100 % ние няма да събираме всички бездомници а такива в беда,
ами ще направим и хотел за кучета...

Не е въпроса до фондацията, фондации много но работят "на тъмно" , ние ще го направим достъпно за всички!

Ние сме частници, не се занимаваме с губещи каузи, държавата да си ...майката, не искаме нищо и не даваме нищо!!!На първо време ще помагаме само на бездоми в беда, като наберем инерция и станем "продукт" с "цена" ще потърсим съдействие в медийте, даваме им скандал спасяваме едно пале...като се скандализира организацията може и някой да ни обърне внимание.
В най-лошия случай след година две няма да има бездомни :) а ние ще сме организацията на малоумниците дето се катерят по дърветата за да свалят котета :)...

извод:
Няма как да предвидм дали ще стане нещо, но ДА ПРАВИ СТЕ, идеята е хубава, реализацията изключително трудна, а каузата почти обречена!Евенуалната успеваемост на проекта гравитира около нула за момента!За това и направих анкетата исках да видя дали хората са отворени/озрели за подобен род дейност.

НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА!

Най-големия риск е никога да не рискуваш, така рискуваш никога да не направиш нищо!!!
User's Signature

Не е страшно, че понякога грешим!
Страшно е когато повтаряме грешките си!

#23 Потребителят е офлайн   MituoG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2009 - 09:21 PM

освен доброволци (които не е нужно да помагат с каквато и да е друга дейност) си трябва и стабилни финанси, защото ако парите се съберат, сичко се организира и закупи и после останем на червено ще е страшно. Бари идеята е много хубава, но според мен , колкото и клиширано да е най - важното е да осигурим средства не само за начален старт, но и за някаква ефективна работа. Доброволци ще се нямерят ние поне сме топли хора - ако си забелязал няма момиче което като види куче да не каже "ооооооооо - колко е мило":). За 1000лв съседа ще ми даде форд сиера комби(попринцип не го продава ма дипломацията ми е сила), ако има нещо друга с което мога да помагам питайте:)

#24 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 03 June 2009 - 10:01 PM

Показване на мнениетоMituoG, в Jun 3 2009, 10:21 PM, написа:

освен доброволци (които не е нужно да помагат с каквато и да е друга дейност) си трябва и стабилни финанси, защото ако парите се съберат, сичко се организира и закупи и после останем на червено ще е страшно. Бари идеята е много хубава, но според мен , колкото и клиширано да е най - важното е да осигурим средства не само за начален старт, но и за някаква ефективна работа. Доброволци ще се нямерят ние поне сме топли хора - ако си забелязал няма момиче което като види куче да не каже "ооооооооо - колко е мило":). За 1000лв съседа ще ми даде форд сиера комби(попринцип не го продава ма дипломацията ми е сила), ако има нещо друга с което мога да помагам питайте:)

Прав си мой!Парите са важни, най-важните в нашия случай!За тава написах:
"инкобационен период"- това е мъртвия период от стартиране до разработване, в който прихода е минимален, а разхода голям и баланса е отрицателен.За това се "обезпечава" един буферен период от 12 месеца поне!!

Което пак не е гаранция!Проблема си е голям, за да се стартира ще трябват десетки хиляди лева!!!!!!!Аз лично не вярвам, че може да се случи, но въпреки това бих пробвал!Трудно е, кафти манталитет сме, кофти държавна оредба, а и има мнооого "НО", много трудно ще е ако почнем, но така или иначе никой нищо не прави, какво ни бърка да пробваме?Дайте да видим след месец колко човека ще са подкрепили идеята и ще се съберем да си поговорим, може и да стане.

И ВСЕ ПАК СЕ ВЪРТИ!!! - Утреепаа чиляка шо не му вервЪт, чи землята се джурка кът въртоглаа, ба мама им!

:ab_041:
User's Signature

#25 Потребителят е офлайн   fdisk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2009 - 10:34 PM

Показване на мнениетоБари Уайт, в Jun 2 2009, 11:03 PM, написа:

... та ако не се получи нищо на края на периода за набиране на стартов капитал той според договора да внесе събраните пари по банков път към някой дом за стари хора, който ще е предварително оповестен!!!...за да няма въпроси...

Няколко предложения:

1. Ако не се получи, по-добре да се дарят парите на някоя малка организация, която се занимава с лекуване и намиране на дом на бездомни животни. Те са най-зле финансово. Все пак хората са давали пари за животинките, не за хора.

2. Ако се поразшири идеята да не е само за кучета, а и за котки, ще се приобщят още хора ми се струва.

3. Има дота хора, които отделят от личното си време и финансии да се занимават с подобна дейност. Трябва да се поговори и с тях, все пак ако не се разхвърлят усилията в много малки несвързани групи хора, ще има само ползи за онщата кауза. Пример за такава група на територията на София е сдружение "Приятели на котката" (http://catfriendsbg.hit.bg).

#26 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 05:56 AM

Аз съм изцяло за това идеята да стартира най-напред в един град. Дори мога да кажа, че е наистина хубаво този град да е Варна. Там има страхотни традиции в работата с бездомните животинки. Като цяло идеите са страхотни и не мисля, че ще има проблем с това.

Като за начало кантората ми може да направи напълно безплатно правноорганизационната форма, която сте си избрали - предполагам, че ще е фондация и ще се радвам да помогна и не само с това. Просто идеята е страхотна да се повторя още веднъж и си заслужава да се опита.

Набирането на следства, когато е с използването на всичко, което е изброено е възможно. Може и да се помисли за реклама и набиране на средства и не само в страната. Ще има много проблеми най-вече с мястото, където ще се слагат животинките, с терената, с клетките, с медицинското обслужване, но си заслужава да се пробва. С обща помощ може и да се получи!
User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   g_vasileva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 June 2009 - 09:56 AM

Да се вкюча и аз!
Първо да кажа,че идеята е добра и май за първи път чета толкова смислено мнение по тази тема,за което много се радвам.
И аз съм от Варна,работата ми е такава,че се сблъсквам с доста случаи,които направо крещят,че някой нещо трябва да направи за бездомните животни.Тези дни разпитвах хора,които са по-запознати и се оказа,че в града има около 10 организации за защита на животните :ud_009: Много се изненадах! Та тези организации се състоят от по някоко човека и повече са просто ей така на хартия.Аз лично познавам само една жена от такава организация,която с помоща на още няколко се опитва да помага...и не винаги успява.Някаолко жени,при това на възраст,само с една кола и с малко средства...За такава инициатива се искат наистина много пари,но според мен с добра реклама има от къде да се съберат!
Аз съм с вас и ще помагам с каквото мога :ae_085: Сестра ми може да удари рамо в изработката на сайт :ae_085:
User's Signature

You may say that i'm a dreamer, but i'm not the only one

#28 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 04 June 2009 - 10:31 AM

fdisk - Като цяло замисъла ми беше "бездомници в беда" , не сме се ограничавали в животинския им вид...Разгледах сайта от линка, който изпрати в по горен пост...благодаря за помоща и не спирай да пишеш, кека създадем живот в темата!
Ако не се случи нищо ще решим на кого да ги дарим , аз претенции нямам!

-хората се трупат там където има и други хора, никой не обича да е първи в боя :)!!!

ceaser - Знаеш ли какво ме плаши от цялата схема на работа!?

Аз терен ще отстъпя за безвъзмездно ползване(да лепнем фургона), все ще се разберем с кмета да разреши да сложим и фургоните, но малко е страшно като си помисля че трябва да съберем:
-10 000 - 15 000лв за въпросните фургони
- още толкова за вет.оборудване и клетки...
- Ами там трябва да има човек 24 часа, може пожар да стане, земетресение, война...това са 4 човека на заплата - поне 1200 лв (ако са на минимална заплата)...
- вет. трябва да има поне през деня, е то не един това са още поне 1500лв
- МПС 2бр - 6000лв - 10 000лв (на ръце ли ще носим гадините до базата, а и като тръгнат по улиците коли с логото на орг-то е друго, хорта ще им е интерсно и ще се закачат за каузата)
- униформи/рекламни дрехи - ние сме си рекламата, ние сме реклама и на спонсорите. така че поне 2000лв.
- фонд кризисни моменти поне 10 000лв. - ще вземем от улицата 20 животинки, зимата никой няма ни даде пари и ОП животните без храна, хайде персонала и без заплата ще преживее един месец, ама....
- доброволци ОК тях ще намерим най-лесно, но да се има в предвид 90% от тях предимно ще се радват и забавляват,
- какво мога аз да направя като доброволец, ок ще къпя животни, ще чистя, ще ги социализирам с игри.Но целия процес е отговорен и си трябва екип с ръководител и ясен план и система на работа!Не става от добра воля да се лутаме като шматки по улиците и да не знаем какво правим!

Я сега да видим какво стана тука с парите :x_194: поне 60 000 лв са нужни за да тръгне схемата, като заплатите съм ги смятал за 3 месеца напред, "инкобационния период" е направо смешен, никой себе уважаващ се предприемач няма да сложи 3 месеца, тук 2 години си трябват, но ако събираме пари за 2 год подсигуряване никога няма да почнем!!! :xa_118:
А не си заслужава, да правим поредната сМешНа ОрГаНиЗаЦиЙкА, ще стигнем пак до никъде, трябва ни една организация но стабилна, може да е в три града, но като им звъннеш да запалят колата двма човека, които знаят какво правят и да дойдат да ти решат проблема!!!Като видят хората, че си стабилен и ще ти се доверят!!!Медийте да се интересувам, любители, чуждестранни организации...Няма да дойде роял канин и да даде безплатна храна на корем, на квартална организацийка!
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 June 2009 - 10:58 AM

Бари Уайт мислил ли си, например, за съзване на проект по някаква екологична програма ? Не знам как стоят нещата в Министерство на екологията, но сигурно има някакви европейски средства, които да подпомагат подобни инициативи. Аз ще се опитам да разбера какви са възможностите, защото според мен това е един от изходите за финансиране на подобно начинание. Инициативата е страхотна, независимо, че е трудно осъществима, но то пък кое в нашата държава е лесно ?!? Както са казали по-мъдрите - всеки път започва с първата крачка.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#30 Потребителят е офлайн   fdisk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 11:16 AM

Продължавам с линковете. Тези организации и сайтове са ми по-непознати, но все пак може би е добре да им се пише по едно писмо, може да помогнат с идеи, да кажат предварително къде ще има проблеми, а и някои от тях се финансират и от чужбина предполагам, та могат да осветлят и тази тема.
Такива линкове много, но да започнем списъка с няколко, за които знам (включвам и цитираното вече сдружение):

- Сдружение "Приятели на котката"

- Четири лапи

- Park4pets

- На ти с природата

- Енимъл райтс България

- клиника "Добро хрумване" (имат опит в кампанията за инкриминиране на жестокостта към животните)

- кампания "Срещу насилието"

Списъка не е изчерпателен, всеки да допълва подходящи линкове, които знае.

#31 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 04 June 2009 - 11:22 AM

Показване на мнениетоDessyD, в Jun 4 2009, 11:58 AM, написа:

Бари Уайт мислил ли си, например, за съзване на проект по някаква екологична програма ? Не знам как стоят нещата в Министерство на екологията, но сигурно има някакви европейски средства, които да подпомагат подобни инициативи. Аз ще се опитам да разбера какви са възможностите, защото според мен това е един от изходите за финансиране на подобно начинание. Инициативата е страхотна, независимо, че е трудно осъществима, но то пък кое в нашата държава е лесно ?!? Както са казали по-мъдрите - всеки път започва с първата крачка.

Ох, това с проектите е прекрасна идея но го остави!В смисъл...Преди година с още 6 човека, се хванахме да си пишем проекти за нас самите, пълна трагедия, като пуснат програмата така пишат условията, че ...само дето не пишат номера на обувките на този дето ще спечели!Корупция е любимата им дума, печелене няма!
Аз разчитам на частния/гражданския сектор не на държавата, големите богати хора на второ место и предимно на мишоци като мен, хора които нямат много пари, но могат да си позволят удоволствието да дадат по 20-50 лв, без те да съборят бюджета им за месеца и примерно 1-2 дни в седмицата да идват за разнообразие, кой ще донесе 2 кг гранули, кой 2-3 стари нашийника за новите палета!Сития на гладния не вярва, милосърдие има в средната класа, богатите са стиснати а бедните гладни и дори да искат да дадът нямат от къде...Е винаги има изключения, но...
Истината е в това да направим нещо, да съществуваме не само на хартия, то такив квартални организации има хиляди!Да имаме като за старт една добра база и един приличен екип, та като отидем да говорим с някой да ни спонсорира и той каже, "вие кои сте?" да го поканим и да кажем ето това сме ние!Да направим стабилен фондамент на организацията, за да има над какво да се гради!
User's Signature

#32 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 June 2009 - 11:34 AM

Бари Уайт, съгласна съм с повечето неща, но и в тези проекти трябва лобиране за да те класират. Да, пари искат всички, това го залагаш още в проекта. Нали знаеш, че те си имат хора, които да напишат проектите и съответно да приберат Х-процента от него ? В това няма спор, но понеже съм виждала и разговаряла с хора, които поддържат такъв тип "приюти" да ги наречем най-общо, те функционират чрез дарителски и доброволчески акции и действия. Но си мисля, че може да се опита. Поне аз смятам да проуча как стоят нещата и дали мога да направя нещо, защото макар в Пловдив проблемът с бездомните да не е така наболял не ми харесва тарикатския подход на Общината ни и на функциониращия кучкарник. А не искам да се превръщам в "истерясалата кучкарка" на града - това не е полезно за решението на който и да е проблем. Ще ти пиша ако имам някакъв прогрес в тази посока.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#33 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 11:36 AM

Да от тази сметка дето е направена излиза, че разходите са си сериозно перо. Тази сума няма да се набера като с магическа пръчка, а пък за набирането й ще трябва време. Времето обаче на работи в полза на проекта, т.е. колкото повече се размиват нещата, толкова повече наалява шанса да се получи нещо. Наистина сериозно ще трябва да се направи един точен разчет на необходимото по пера и по степен на важност и да се обсъди преди да се захване някои с този проект.

Европейските пари не са за всеки, това е ясно. Действа се на принципа - "Дай, за да получиш!". От там да даодат някакви средства шанса е минимален. По скоро евентуално да се потърси външно финансиране от чужди организация с подобна цел. За това обаче ще трябва проекта да тръгне и да се види, че има някакви практически приложения идеята у нас.

Абе не е безнадежна ситуацията, но си е малко подобна на прочутия "Параграф 22"....
User's Signature

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 12:27 PM

Всяка информация е в наш плюс!

Това, че колкото се бавим, толкова се и отмива идеята е вярно, но има дно "но"!
"НО" ако се регистрира фондацията, направи се сметка и се създаде екип от Варна, явно има 4-5 човека готови да се давят :ab_041: , няма да се размива идеята във времето въпреки, че чакаме понеже носим отговорност за парите на хората, нали се сещаш..."Ш, ало до къде сте стигнали, колко събрахте а?"... а като са по банкова сметка се води статистика за движението им!!!Всеки месец мога да взимам от банката подробна справка за движението по сметктата!!! Така няма да се размие, все едно играеш на стани богат, цъкаш на приятели и гледаш какво става! :wb_052: Ако няма да го правим със замах, по-добре да не се хващаме!!!

Защо се намират спонсори само за най-добрите отбори, защо взимат за рекламни лица на-добрите спортисти?Ами защото всеки е склонен да дава на хората на които се възхищава, или това му позволява да изглежда и той готин!!!Ако аз си подаря колата/бричката, и дам едно петно, някой сложи една трагична постройка на петното, разни хора на които по нищо не им личи че са от един отбор(дрехи, знаци), каква визия ще имаме, и кой ще ни подкрепи?АМИ НИКОЙ - банда без команда!

Просто парите за старта наистина са много! 60 000лв не е шега, ако за една година успеем да ги съберем ок, супер, мъките започват!Ако ли не...ами на датата, на която всичко приключва теглим парите и ги внасяме на сметката на фондацията която сме определили в началото!
Е може да съберем 40 000лв, какво ще се откжем ли тогава или ще чакаме още няколко месеца? А знае ли се, може пък да сме направили до тогава контакт с чужда фондация която да иска да ни подари старото си оборудване...ей хора, за една година много неща може да се променят!!!
Най-лошия вариянт е да направим дарение за коледа 2011г. на някой трагично запустял приют за животни!!!Няма провал в нашата идея, просто няма да е станала както сме искали!!!Няма да има "спасителен отряд" , но поне интосиастите, които се мъчат ще подскачат до небето от кеф!

Според мен всички гледат на това като на игра на добродетелност!Ами не искам да Ви разочаровам но това е бизнес, просто колкото повече помагаш, толкова повече печелиш!
работиш много = правиш име = създаваш авторитет = ставаш "голяма организация" = влизаш в средите на големите = започват да те вземат на сериозно и то правят оферти...Оооо, вие сте голяма работа, ааа...ами аз таковато, произвеждам храна, ама никой не знае за това, ади дами сложите логото на капака на колата, а пъ аз ще ви подсигоря храна за псетата, магазини клиники.
- о рескю тим, тия са големи пичове, о да те дресират и кучета, моето те го дресираха...500лв
- ооо, тия знаят как да се грижат за животните, аз ще им дам моето куче на хотел като отида на почивка, вдъхват ми доверие!
User's Signature

#35 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 12:57 PM

Така става определено и си заслужава да се опита. За това и нека се направи една план сметка с точни разчети, нека се съберат данните на хората, останалото по регистрацията ще го имате от мен - устави, протоколи, решения за учредяване, бланки, образци и други щурутии...

Давайте да се действа, докато идеята още пари, че после като изстине никой няма да я иска....
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   Бари Уайт Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Икона за мнението  Публикувано: 04 June 2009 - 04:14 PM

Показване на мнениетоceasar, в Jun 4 2009, 01:57 PM, написа:

Така става определено и си заслужава да се опита. За това и нека се направи една план сметка с точни разчети, нека се съберат данните на хората, останалото по регистрацията ще го имате от мен - устави, протоколи, решения за учредяване, бланки, образци и други щурутии...

Давайте да се действа, докато идеята още пари, че после като изстине никой няма да я иска....

1. Какви са таксите по вписването?
2. Има ли изискване колко и какви лица да представляват организацията?
3. Какви документи са ти необходими?
4. Как би изглеждала според теб и от юридическа гледна точка "кристално прозрачна" фондация?
5. Тъй като съм работил с хора и съм видял какво ли не, предимно нищо хубаво бих искал да знам:
- управлението като при търговските дружества ли е?
- може ли управлението да е еднолично с контролен съвет(борд на директори), който да следи за злонамерени действия.
- държа на еднолично управление, понеже отговорността е съсредоточена в един човек и виновния е ясен
- държа на контролен орган, който да следи за прозрачността!
6. Фондацията чия собственост е, и как това влияе върху управлението й?
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 10:14 PM

Ще давам в оперативен порядък:

1.Таксите ще ги изчисля и ще ги пусна да ги знаете колко са. Те обаче няма да се плащат.

2. Няма изискване какви лица могат да представляват организацията. Предполага се обаче, че ще са физически лица. Щом сте се събрали 5-6 човека от Варна ще сте достатъчни на първо време. Няма ограничение и членове могат да са както български така и чуждестранни юридически лица и дееспособни физически лица. Степента на управление на организацията е като на търговско дружество - управител, управителен съвет, общо събрание. По желание може да се избере и контролен съвет. Организацията обаче става Юридическо лице по смисъла на закона.

3. Документите за регистрация са доста. На първо място са такива по учредяването на организацията - Устав /правилник за дейността/ и учредителен акт /протокол от учредително събрание/. Ще ви направим и двете. Като когато решите и ако решите Устава, които ще подготвим ще го пуснем тук за обсъждане и идеи. Има и още един важен въпрос, които трябва да се реши - дали ще е в обществена полза организацията или в частна полза. ЗЮЛНСЦ дава възможност от частна полза да се преобразува в обществена, но обратното е забранено от законодателя. Обществената полза в тези организации е за предпочитане с оглед на прозрачността и контрола на гражданското общество. Много важно е да се определят правилно целите на организацията. Целите могат да се постигат и с упражняване на стопанска дейност за набиране на средства. Търговската дейност е забранена по принцип. Тя е допустима само ако е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани и прихода се използва изцяло за постигане на определените от учредителите цели. Стопанската дейност се подчинява на заковите изисквания за упражняването й. Трябва и да се опрадели как се финасира организацията - стопанска дейност, дарения и др. Трябва да се определи и вида на организицията - сдружение или фондация. Като фондациите биват в обществена и частна полза. Има някои допълнителни изисквания за фондациите в обществена полза. Те са свързани най-вече с целите така наречените - общественополезни дейности.

4.Организацията се вписва по нарочен регистър воден в Окръжния съд, където е седалището й. След съдебната регистрация има и допълнителна административна такава в създадената нарочна Агенция за ЮЛТЦ към Митистерство на прасъдието и всичко по отношение на организацията става публично. Всеки, които иска може да направи актуална справка за организацията във всеки един момент. При регистрацията в Учредителния акт е задължително да фигурират следните данни:
1. наименованието;
2. седалището;
3. целите;
4. видът на дейност съгласно чл. 2 ;
5. предоставеното имущество;
6. органите на фондацията;
7. клоновете;
8. правилата относно правомощията на органите;
9. правилата относно начина на представляване;
10. срокът, за който е учредена фондацията.

Малка почивка, че ме заболяха пръстите от писане и продължавам... :ab_041: :ab_041: :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 10:24 PM

Показване на мнениетоБари Уайт, в Jun 4 2009, 05:14 PM, написа:

5. Тъй като съм работил с хора и съм видял какво ли не, предимно нищо хубаво бих искал да знам:
- управлението като при търговските дружества ли е?
- може ли управлението да е еднолично с контролен съвет(борд на директори), който да следи за злонамерени действия.
- държа на еднолично управление, понеже отговорността е съсредоточена в един човек и виновния е ясен
- държа на контролен орган, който да следи за прозрачността!
6. Фондацията чия собственост е, и как това влияе върху управлението й?

Управлението е като при всяко юридическо лице, следователно да като при търговско дружество. Могат органите да се кръщават както искате - Примерно - Управител, Председател, Директор...., Борд на директорите, Управителен съвет....

Управлението е хубаво да е колективно и да се осъществява от Управителен съвет. За пред 3-ти лица се представлява от Управителя или Председателя. Той подписва и носи отговорност еднолично за дейността й съгласно правомощията си по Учредителен акт, закона и разбира се целите на организацията. Отчита се веднъж годишно на Общо събрание на членовете. Тогава се освобождава и отговорност. Избира се за срок най-моного 5 години. Няма ограничение в броя на мандатите.

Може да има Контролен съвет, които да упражнява контрол и да гаранитра прозрачност на дейността на фондацията. Има и законова възможност и да се осъщестява външен одит от Експерт-счетоводител или Одитор, при определени законови условия е задължително иначе и доброволно.

Всичката собственост на фондацията си е само нейна собственост. Тя като всяко лице в правният мир има възможност да придобива или отчуждава собственост, с оглед на възможността и за осъществяване на стопанска или търговска дейност - там пък вече е ясно, действа се като търговско дружество.

Пак малка пауза може ли?! :ab_041: :ab_041: :ab_041: Не знаех, колко е трудно да се пише...
User's Signature

Качена снимка

#39 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 10:31 PM

Тук предполагам, че въпроса със собствеността на организацията е свързан и с въпроса какво става с имуществото при прекратяването й - може да се предвиди, същото да бъде предадено на организация с подобна цел или на съоветната община. Ако не се направи с Учредителния акт, то при ликвидирането й това се определя от компетентния съд и се дава на организация с подобна дейност в обществена полза.

Тук му е мястото да кажа, че може да се предвиди придобитото имущество още с учредяването евентуално при прекратяване къде ще отиде - това с оглед на евентуалното ненабиране на необходимите за дейността средства.

Извинявам се и за правописните грешки, където ги има.... :ab_041: :ab_041: :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 10:32 PM

Съгласно закона - Чл. 13. (1) Юридическото лице с нестопанска цел се прекратява:
1. с изтичането на срока, за който е учредено;
2. с решение на върховния си орган;
3. с решение на окръжния съд по седалището на юридическото лице с нестопанска цел, когато:
а) не е учредено по законния ред;
б) извършва дейност, която противоречи на закона или е противна на обществения ред или на добрите нрави;
в) е обявено в несъстоятелност.
(2) Решението на съда по ал. 1, т. 1 и 3 се постановява по иск на всеки заинтересуван или на прокурора.
(3) Съдът може да даде подходящ срок за отстраняване на основанието за прекратяване и неговите последици.
(4) В случаите на ал. 2 прекратяването се вписва служебно и съдът назначава ликвидатор.

Мисля, че е ясно как става. Дано обаче не се стига до тук!
User's Signature

Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни