Малко се притеснявам, че ще го обърнем на тема "Вярвам ли и в какво?" или нещо подобно. Мисля, че е по-добре да обсъждаме не собствената си позиция, а някакви познания, които имаме в областта на религията, свъзани с животните. Все пак, предполага се, че едва ли имаме много големи различия в схващанията след като ни свързва това хоби - кучетата.
При всичките си постове се опитвам да обясня откъде идват някои ритуали в нашата религиозна традиция. Не коментирам вярата на никого - тя е нещо изключително лично.
bushkata е предложила няколко линка, но аз не бих използвала всички от тях. Бих се придържала към сериозната литература и автори, тъй като дори да грешат по някакъв начин в позицията си, техните изводи са на базата на доказани научно факти и са използвали доказана методика. Всичко останало го възприемам с голяма доза съмнение, особено когато идва от популярни общи списания (он-лайн или на хартиен носител). National Geographic е едно от малкото списания, които се движат "по ръба" - научно-популярни са, но начинът им на изложение не е строго академичен. Интернет е много хубаво място и възможност, но и също така може да те вкара в огромна заблуда, точно защото улеснява достъпа ти до всичко и притъпява "работата на мозъка ти". Карлос Кастанеда, пък, е един от изключителните автори, посветили се на шаманизма, но да не забравяме, че е антрополог по образование и то с добра научна степен. Въобще като се чете нещо е добре да се интересуваме от кого е написано и какъв е този човек. Да уточня - аз съм за Карлос Кастанеда.
Дали е хуманен или не някакъв религиозен ритуал е израз на лична позиция, но тя води и до обществена такава. Научният факт е, че той винаги има своето историческо обяснение. Има една много сериозна наука, която се казва културология и която се занимава точно с това да търси корените на определени традиции, бит и проявления. Арнолт Тойнби, който вече е преведен и у нас има 12-томна история на цивилизацията. Той е един от колосите в тази област. Ако някой проявява интерес към научната страна е най-добре да се запаси с търпение и да прочете всичките около 24 000 страници

Успех! Аз стигнах само до половината на първия том, защото .... абе ще продължа ..... някой път ......
Животните са съпътствували през цялото време човешката еволюция. Има дори хипотези, че в първоначалното формиране на човешкия гонофонд природата е прибягвала до комбинации с животински гени. Затова и досега има такива проявления под формата на малформации у хората, но това е само една от хипотезите. Тя се базира на древните вярвания в митични същества като кентаври, минотаври, харпии, сфинксове и т.н. , които после придобиват статут на "пазители" или "закрилници". В по-късни времена се счита, че някои животни са медиатори между различните форми на съществуване и божието проявление, затова биват включени в различни ритуали.
Предпочитам да обсъждаме нещата от тази страна - нека не се забиваме само в християнството.
п.п. - Между другото denicc, жалко, че не ти е хрумнало да отговориш на онзи човек (който те е питал какво ще заколиш), че си се надявала някой от работниците да се пожертва, та да хване "дикиш"

да го видим тогава какви очи ще опули...