Животните и религията ...
Публикувано: 04 June 2009 - 04:19 PM
Юдеите чакаха Месия (и все още чакат). Христос (Исус от Назарет) е бил евреин и юдеин.
Подробностите на идването на Месия са описани много подробно в книгата на пророк Исая и не само там.
Животът на Христос, обстоятелствата на Неговата смърт и ..... също. Затова (и не само) се приема, че очакваният Спасител е точно Той. На гръцки "христос" - "помазан". Затова и последователите Му се наричат християни.
Написах поста си защото:
- да, аз съм човек вярващ в това, което пише в Библията. Но на никой не му натяквам в какво да вярват или не.
- някой спомена, че в България в православната традиция все още се принасят жертви. Това не го знаех и бях много учудена. Затова и писах, как така, че в една религия, която се основава върху Библията, се прави нещо, което вече няма никакъв смисъл и не се изисква. Дори днес питах колегите си вярно ли е, че се принасят жертви. Разбрах, че да.
Мога да си обясня жертвите при сегашните юдеи - те все още чакат своя месия и ги принасят както се е изисквало в Стария Завет.
Мога да си обясня мюсюлманите вероятно, но за тях нямам много инфо (за това, какво пише в Корана, по-точно).
Мога да си обясня всякакви племена ..... защото тяхната религия е такава.
Но не мога да си обясня принасящи жертва християне, когато няма нужда от това и никой не им го иска.
ZviariK, в Jun 4 2009, 05:12 PM, написа:
Разбрах само това на pami и greeneyed.
Няма никакъв смисъл от тях.
Публикувано: 04 June 2009 - 04:56 PM
rodegunda, в Jun 4 2009, 03:19 PM, написа:
Ами традицията с яденето на агнета по Гергьовден не е ли вид принасяне на жертва?И пуйките по Коледа.

Публикувано: 04 June 2009 - 05:14 PM
DessyD, в Jun 4 2009, 11:58 AM, написа:
Може би става въпрос за есеите, които били членове на аскетична и мистическа юдейска секта от ІІ в. пр. Хр.
Защото есеист е автор на очерци.

Публикувано: 04 June 2009 - 05:18 PM
denicc, в Jun 4 2009, 05:56 PM, написа:
Вероятно. Това е езическа традиция, която няма нищо общо с християнството. Днес много малко хора се замислят защо трябва да се заколи агнето, всъщност трябва ли въобще? Но ако не се заколи - няма да има ядене и пиене с оправданието "такава ни е религията".
Публикувано: 04 June 2009 - 05:24 PM

Публикувано: 04 June 2009 - 05:32 PM
denicc, в Jun 4 2009, 06:24 PM, написа:
И аз това се питам
Всъщност заради това започнах разговора.
Публикувано: 04 June 2009 - 05:39 PM
Ще потърся подробности.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 04 June 2009 - 05:48 PM

Публикувано: 04 June 2009 - 07:00 PM
denicc, в Jun 4 2009, 03:14 PM, написа:
Вече писах по-горе, че папа Григорий (там с поредния номер
В БГ науката има много добри проучвания на тема "паганистично християнство".
п.п. - Да, яденето на пуйки и агнета по разни религиозни празници Е жертвоприношение. Друг е въпросът, че в отделните религии има определени хора/фамилии/ касти и прочее, които са "упълномощени" да извършват това действие по съответния начин, ще рече - бързо и най-вече с еднократно действие. В Израел има специализирани раздели в супермаркетите, на които са изложени за продажба само такива храни и те са "в пъти" по-скъпи от останалите, защото условието за добиването им не е свързано само с убийството на съответното същество, а и с начина му на отглеждане и задължителното му освещаване от съответния хазан.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 June 2009 - 10:26 PM
DessyD, в Jun 4 2009, 05:00 PM, написа:
В случая дали използваме Дан Браун,тълковния речник или Библията, разликата не е голяма.Все пак говорим/пишем/ за неща, които са се случили преди хиляди години и никой от тук пишещите не е имал честа да присъства на събитията, за които гадаем.Вярваме на данни от исторически документи и се надяваме да са достоверни.Всеки тълкува нещата според собствените си виждания за живота,ценностите в които вярва и средата, която го заобикаля.Двама човека може да гледат едно и също нещо, и да го виждат по коренно различен начин.За мен камикадзетата ислямисти са болни фанатици, за тях и за религията си в която вярват, са извършили най-великото дело в живота си.Ние жертвоприношаваме животни, те хора.
Дан Браун едва ли може някой да го използва като източник на информация, защото той самият не дава информация, а използва същите факти, които всеки един от нас е описал тук и ги е представил пречупени през неговата си призма.Но пречупени така, че да предизвикат и търговски интерес.Това пък не значи, че и неговото виждане не може да е интересно.
Папа Григорий някой си номер решава, че било по-добре езическите ритуали да се включат в ритуалността на църквата и да им се дадат християнски обяснение и причини.Аз съм вярваща, но явно по мой си начин и не съм съгласна с това, въпреки че е бил папа.И пак стигнах дотук,че или си фанатик и вярваш във всичко, или вярваш в това което е най-близко до собственото ти АЗ и те прави щастлив и спокоен.Аз за себе си съм спокойна, че не пролях кръв на невинно животинче за да си построя къща, но явно пък друг е спокоен и се чувства защитен точно от това,което мен ме притеснява.

Публикувано: 04 June 2009 - 10:40 PM
denicc, в Jun 4 2009, 11:26 PM, написа:
Дан Браун едва ли може някой да го използва като източник на информация, защото той самият не дава информация, а използва същите факти, които всеки един от нас е описал тук и ги е представил пречупени през неговата си призма.Но пречупени така, че да предизвикат и търговски интерес.Това пък не значи, че и неговото виждане не може да е интересно.
Папа Григорий някой си номер решава, че било по-добре езическите ритуали да се включат в ритуалността на църквата и да им се дадат християнски обяснение и причини.Аз съм вярваща, но явно по мой си начин и не съм съгласна с това, въпреки че е бил папа.И пак стигнах дотук,че или си фанатик и вярваш във всичко, или вярваш в това което е най-близко до собственото ти АЗ и те прави щастлив и спокоен.Аз за себе си съм спокойна, че не пролях кръв на невинно животинче за да си построя къща, но явно пък друг е спокоен и се чувства защитен точно от това,което мен ме притеснява.
Няма какво да се добави към това!
Публикувано: 04 June 2009 - 10:56 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 June 2009 - 11:14 PM
Нямала съм и намерение да те убеждавам относно Дан Браун- това е моето мнение относно творчеството му.Просто на моменти се замислях, ами ако има нещо малко вярно в украсата му?
Да в науката има факти, но и толкова неразгадани неща......

Публикувано: 04 June 2009 - 11:19 PM

Публикувано: 04 June 2009 - 11:22 PM
DessyD, в Jun 4 2009, 09:19 PM, написа:
А де?

Публикувано: 04 June 2009 - 11:24 PM

Публикувано: 04 June 2009 - 11:38 PM
DessyD, в Jun 4 2009, 09:24 PM, написа:
Ужас, стигнахме до "консенсус".
Ама не съвсем, аз пак си твърдя че си е до човек, а не до драматични събития.И аз съм имала драматични събития - болест, смърт и т.н., но нито веднъж не ми мина през акъла да оскубя някое нещастно създание за сметка на моето!
Ако човек е в състояние да го направи, той ще си го прави и без да има драматизъм.Как например да си обясня какъв драматизъм е да градиш нов дом.Това са положителни емоции, а прас отиваш заколваш един нещастен хайван под домът си, и после спиш доволен и щастлив.И на всичкото отгоре вярваш,че той нещастния и заклания те е изкупил.Пък за капак и църквата го поткрепя, доволния вярващ убиец - не кради,не убивай ...........

Публикувано: 04 June 2009 - 11:49 PM
ZviariK, в Jun 4 2009, 03:12 PM, написа:
Не знам каква полза имат хората от жертвоприношенията.
Ние не колим агнета по Гергьовдин, пуйка пък за Коледа никога не сме колили.
А как да си обясня, че класният ми, който има най-високия авторитет в училището, организираше екскурзия до някаква селска къща, изреди много страхотни неща и накрая: "Кой иска да заколи няколко кокошки?", при което половината клас /момчешката част/ започна да скача и да крещи!? Майка ми като чу, каза "Нали не искаш да ходиш!?"
П.П. Всички в семейството сме вегетарианци, само брат ми чат-пат похапва пуешко.
Публикувано: 05 June 2009 - 12:31 AM
rodegunda, в Jun 4 2009, 05:19 PM, написа:
Юдеите чакаха Месия (и все още чакат). Христос (Исус от Назарет) е бил евреин и юдеин.
Подробностите на идването на Месия са описани много подробно в книгата на пророк Исая и не само там.
Животът на Христос, обстоятелствата на Неговата смърт и ..... също. Затова (и не само) се приема, че очакваният Спасител е точно Той. На гръцки "христос" - "помазан". Затова и последователите Му се наричат християни.
Написах поста си защото:
- да, аз съм човек вярващ в това, което пише в Библията. Но на никой не му натяквам в какво да вярват или не.
- някой спомена, че в България в православната традиция все още се принасят жертви. Това не го знаех и бях много учудена. Затова и писах, как така, че в една религия, която се основава върху Библията, се прави нещо, което вече няма никакъв смисъл и не се изисква. Дори днес питах колегите си вярно ли е, че се принасят жертви. Разбрах, че да.
Мога да си обясня жертвите при сегашните юдеи - те все още чакат своя месия и ги принасят както се е изисквало в Стария Завет.
Мога да си обясня мюсюлманите вероятно, но за тях нямам много инфо (за това, какво пише в Корана, по-точно).
Мога да си обясня всякакви племена ..... защото тяхната религия е такава.
Но не мога да си обясня принасящи жертва християне, когато няма нужда от това и никой не им го иска.
ZviariK, в Jun 4 2009, 05:12 PM, написа:
Няма никакъв смисъл от тях.
rodegunda, познавам добре историята на религиите, в това число и на изчезналите такива.
еврейското светилище, първо напърво агнето сочеше към Христос, който един ден трябваше да умре за греховете на всички хора. Тогава, всеки човек за греха си принасял своето агне, което той самият отгледал, за да не греши после. Точно затова, че когато си го отгледал ще те боли много и следващия път преди да извършиш някаква гадост ще се замислиш.
След време те започнали да купуват жертвени животни и тогава вече не те боли чак толкова.
В светилището е имало завеса, върху която се пръскала кръвта на животното, но точно в момента, когато Христос умира, завесата се раздира вертикално, откривайки достъп към най-святото място, където никой не имал право да влиза, освен първосвещеника и то един път годишно.
Опитвам се културно да ви обесня, че деня, в който умира Христос е на разпети петък, седмицата преди Великден, наричана още страстна седмица - вие сте "вярваща", както чета в горния ви пост, значи за да го запомните - на Великден се чукаме с яйца, а на Гергьовден ядем агне, на Коледа се е родил Спасителя. На този ден, месец април, няма древна традиция да се коли агънце, по простата причина че те тогава те са много малки, току що са се родили и още са безпомощни, не ходят добре, сучат още - съжалявам за подробните обяснения, но явно има нужда да разберете, че тогава агънцетата не са се продавали в магазина по всяко време. Традицията в всички религии е агънце да се коли май месец - не защото е май, имало е и други календари, но по това време малките тръгват с стадата на лятната паша, това е древна овчарска традиция, ако искате наречете я езическа, но агне - не овца, а агне, се коли тогава.
По повод вярванията ви - не зная в какво вярвате, но прочита на библията не дава вяра, когато не можете да осъзнаете, че без страдание няма Възнесение. В тази връзка, когато се коли животно, както написах, се избира най доброто, най хубавото - то е нашия дар за него. Разбира се, че страдаме за животното, но това е и начина да го почетем като най свидното, с което се разделяме заради него, този, който жертва сина си заради нас.
Неразбирането на християнската символика ви е очевидно, след като не разбирате, че то не умира. Не проумявате, че "тяхно е царството небесно", на невинните и не вярвате в възкресението.
Жертвоприношението като ритуал в случая е разбираемо само за истински вярващите. Тези, които не вярват истински в Бог, не го разбират и няма да го оценят никога.

Вход

Горе
Цитиране +