Dog.bg Форуми : Животните и религията ...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Животните и религията ...

#61 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 05 June 2009 - 01:01 AM

И понеже християнството не е единствената религия, в която има жертвоприношения, а и е ясно, че тя просто е приела тази практика от много по-стари вярвания, религии, култове - много за четене:

Жертвоприношение на животни по религиозни причини

Религията на прабългарите

Как да проверим за жертвоприношения с животни

Dog Sacrifices Found in Medieval Hungarian Village

Човешките жертвоприношения на ацтеките

Вуду не е само проклятия и восъчни кукли

Вярванията, култовете и обичаите на толтеките и на народите, живели в съприкосновение с тях

А да видим на кой му се чете :ab_041:

И малко встрани: друг поглед върху християнските празници - или от къде са крадени дати, символи и богове.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#62 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 05 June 2009 - 01:04 AM

Показване на мнениетоdog.bg, в Jun 4 2009, 10:31 PM, написа:

Жертвоприношението като ритуал в случая е разбираемо само за истински вярващите. Тези, които не вярват истински в Бог, не го разбират и няма да го оценят никога.

За мен религията и Бог са две отделни неща.Религията е различна за всички народи, според традициите им, а Бог е това в което трябва да вярваш за да не се самозабравиш, за да вярваш че има нещо по-голямо и по-велико от теб, пред който един ден ще платиш всичките си сметки./в това вярвам аз/.За всеки Бог е различен за едни е Исус за други Буда,Аллах а за някои дори е имагинерното пространство, но пред всички би трябвало да носиш отговорност.
Религията на исляма не осъжда проливането на човешка кръв, е аз това не го разбирам и значи ли, че не вярвам истински?
Религията на азиатците им позволява да ядат кучета, и това не го разбирам.
Някои култури пък религията им позволява да ядат хора, това пък съвсем не го разбирам.
DessyD много подробно ни описа кога и кой точно решава, че било по-добре езическите ритуали да се включат в ритуалността на църквата и да им се дадат християнски обяснение и причини, та следователно това не е Божия воля а на някой си простосмъртен папа.
User's Signature

АКО ИСКАШ ДА РАЗСМЕЕШ ГОСПОД.......КАЖИ МУ, ЧЕ ИМАШ ПЛАНОВЕ....

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#63 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=MQ_5Pev_44Y&feature=related
Публикувано: 05 June 2009 - 08:18 AM

"Неразбирането на християнската символика ви е очевидно, след като не разбирате, че то не умира. Не проумявате, че "тяхно е царството небесно", на невинните и не вярвате в възкресението.

Жертвоприношението като ритуал в случая е разбираемо само за истински вярващите. Тези, които не вярват истински в Бог, не го разбират и няма да го оценят никога."

dog.bg, това на мен ми звучи някак...долно. Царството небесно може да звучи много примамливо, ама аз лично не бързам да се отправям към него, предполагам, че и всички останали тук. Лесно е да твърдиш как някой ти е много скъп, как ще възкръсне, когато в крайна сметка неговата глава отлита, а не твоята.

"За мен религията и Бог са две отделни неща.Религията е различна за всички народи, според традициите им, а Бог е това в което трябва да вярваш за да не се самозабравиш, за да вярваш че има нещо по-голямо и по-велико от теб, пред който един ден ще платиш всичките си сметки./в това вярвам аз/." - denicc :we_070:
User's Signature

Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 08:52 AM

Малко се притеснявам, че ще го обърнем на тема "Вярвам ли и в какво?" или нещо подобно. Мисля, че е по-добре да обсъждаме не собствената си позиция, а някакви познания, които имаме в областта на религията, свъзани с животните. Все пак, предполага се, че едва ли имаме много големи различия в схващанията след като ни свързва това хоби - кучетата.
При всичките си постове се опитвам да обясня откъде идват някои ритуали в нашата религиозна традиция. Не коментирам вярата на никого - тя е нещо изключително лично.
bushkata е предложила няколко линка, но аз не бих използвала всички от тях. Бих се придържала към сериозната литература и автори, тъй като дори да грешат по някакъв начин в позицията си, техните изводи са на базата на доказани научно факти и са използвали доказана методика. Всичко останало го възприемам с голяма доза съмнение, особено когато идва от популярни общи списания (он-лайн или на хартиен носител). National Geographic е едно от малкото списания, които се движат "по ръба" - научно-популярни са, но начинът им на изложение не е строго академичен. Интернет е много хубаво място и възможност, но и също така може да те вкара в огромна заблуда, точно защото улеснява достъпа ти до всичко и притъпява "работата на мозъка ти". Карлос Кастанеда, пък, е един от изключителните автори, посветили се на шаманизма, но да не забравяме, че е антрополог по образование и то с добра научна степен. Въобще като се чете нещо е добре да се интересуваме от кого е написано и какъв е този човек. Да уточня - аз съм за Карлос Кастанеда.
Дали е хуманен или не някакъв религиозен ритуал е израз на лична позиция, но тя води и до обществена такава. Научният факт е, че той винаги има своето историческо обяснение. Има една много сериозна наука, която се казва културология и която се занимава точно с това да търси корените на определени традиции, бит и проявления. Арнолт Тойнби, който вече е преведен и у нас има 12-томна история на цивилизацията. Той е един от колосите в тази област. Ако някой проявява интерес към научната страна е най-добре да се запаси с търпение и да прочете всичките около 24 000 страници :ab_041: :ab_041: :ab_041: Успех! Аз стигнах само до половината на първия том, защото .... абе ще продължа ..... някой път ......
Животните са съпътствували през цялото време човешката еволюция. Има дори хипотези, че в първоначалното формиране на човешкия гонофонд природата е прибягвала до комбинации с животински гени. Затова и досега има такива проявления под формата на малформации у хората, но това е само една от хипотезите. Тя се базира на древните вярвания в митични същества като кентаври, минотаври, харпии, сфинксове и т.н. , които после придобиват статут на "пазители" или "закрилници". В по-късни времена се счита, че някои животни са медиатори между различните форми на съществуване и божието проявление, затова биват включени в различни ритуали.
Предпочитам да обсъждаме нещата от тази страна - нека не се забиваме само в християнството.

п.п. - Между другото denicc, жалко, че не ти е хрумнало да отговориш на онзи човек (който те е питал какво ще заколиш), че си се надявала някой от работниците да се пожертва, та да хване "дикиш" :ab_041: да го видим тогава какви очи ще опули...
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#65 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 09:07 AM

То май винаги така става, малко по-малко се отплесваме и темата към края е коренно различна :ab_041:
Лошото за мен е, че всички познания които имаме в областта на религията, свързана с животните черпим от данни и факти писани от хора.И както ти сама доказа непрекъснато някой ги променя и допълва в годините.Явно в един момент така е станало по-удобно на хората, някой друг да изкупува греховете ти и да плаща грешките.Някой който не е в състояние да ти потърси отговорност, и да те изправи пред съд - животното.
User's Signature

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#66 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 09:30 AM

:ab_041: ами няма откъде другаде да ги черпим тези познания - това си е човешката история, няма как, ние си я проучваме :ab_041:

Към темата - ето, например, конете са допринесли за един от най-големите скокове в развитието на човечеството. Това, обаче, не е попречило на човека да унищожи някои от старите породи или драстично да ги намали. Конете присъстват като медиаторни същества в много от древните ритуали, а и до днешни времена са на особена почит в арабските страни. В тези държави, пък, признават само една порода от кучетата - салукито. За тях това не е куче и то не се купува, а се разменя само срещу жена или кон. Интересно е, нали?
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#67 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 09:37 AM

Показване на мнениетоDessyD, в Jun 5 2009, 07:30 AM, написа:

В тези държави, пък, признават само една порода от кучетата - салукито. За тях това не е куче и то не се купува, а се разменя само срещу жена или кон. Интересно е, нали?

:ab_041: Добре, че не живея там защото мъжът ми със сигурност щеше да има салуки :ab_041:

П.П.Съжалявам за спама.
User's Signature

#68 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 09:55 AM

:ab_041: то да си само ти ... :ab_041: всички сме в кюпа .. :ab_041: :ab_041: :ab_041:

Другото същество медиатор е котката. Египтяните стигат до там, че я превръщат в богиня, при това доста зловеща в определени моменти. Арабите я почитат като свещено животно и имат страхотна легенда, която обяснява това - как Мохамед отрязъл тази част от наметалото си, защото тя била заспала блаженно върху него (преди това го спасила, но финала е страхотен).
User's Signature

#69 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 10:09 AM

Тази религия с издигането на животните в култ по-ми харесва, макар че нищо крайно не е добро и води до фанатизъм.
И явно, много религии много традиции, та ето тази мисъл вече все повече ме обърква Тези, които не вярват истински в Бог, не го разбират и няма да го оценят никога.В кое точно да вярваме сега в жертвоприношението или в издигането в култ?
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 10:21 AM

Според мен, не би трябвало да се вярва нито в жертвоприношението, нито в култа. Те са по-скоро обряди, проява на ритуалност, а вярата е свързана с някаква сила, без значение дали с времето е добила образ или е останала имагинерна представа. Предполагам, че всички вярваме по-скоро в проявлението на тази сила. Използваме ритуалите за да обосновем това проявление, не знам само защо имаме нужда от такава обосновка. Сигурно защото сме загубили нещо по пътя в развитието си досега.
User's Signature

#71 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 10:29 AM

Показване на мнениетоDessyD, в Jun 5 2009, 09:21 AM, написа:

Сигурно защото сме загубили нещо по пътя в развитието си досега.

Остава ни само надеждата и вярата, че в остатъка от пътя ще успеем да намерим всичко изгубено.
User's Signature

#72 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 10:46 AM

Да, да се надяваме ........ въпреки, че доста хипотези са свързани точно с обратното. Има философски течения, които предполагат, че човечеството ще изчезне като вид. Точно като динозаврите. Те считат, че планетата е саморегулираща се система и когато някой вид еволюира до степен да заплаши съществуването й, тя решава проблема чрез природен катаклизъм.
User's Signature

#73 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 10:57 AM

Показване на мнениетоDessyD, в Jun 5 2009, 09:46 AM, написа:

Има философски течения, които предполагат, че човечеството ще изчезне като вид. Точно като динозаврите.

Февруари в Чикаго гледах филм на National Geographic не знам дали тук са го излъчвали, та във филма са събрани големите учени и изследователи и тълкуват Нострадамус и знаците, вкл.и религиозните които са ни оставяли предишните поколения и крайният срок на годност на човечеството според тях е 21.12.2012 год. :wa_048:
User's Signature

#74 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 11:23 AM

Да, тази дата се върти в пространството точно от този филм. Забавното е, че като резултат от целия филм е останала само тя. Оттам насетне се започва едно препредаване от сайт на сайт и от човек на човек докато накрая се е получило точно като приказката за царя и онзи дето снесал 100 яйца. :ab_041: Знаеш ли, според мен е жалко, че Нострадамус е добил известност точно по този начин, а всъщност е бил много добър учен, който е отдал живота си на науката. Приемам стиховете му като еманация на знанията му. Мисля, че поезията, както всички изкуства, са проявление на висша форма на проникновение. Сигурно в някакъв момент от изследванията си е получил просветление, което е можело да бъде изказано само по този начин. Когато човек натрупва знания те непременно водят до етапа на извода и той не винаги е чисто научно изразим, особено като се има предвид, че всички сфери на живота са взаимно свързани. Не можеш да разглеждаш нещо само от теоретичната му стара и да забравиш практичната, но балансът е нещо много трудно постижимо. Затова индийците са му измислили име - нирвана - абсолютния баланс. Според тях едва тогава човек се успокоява и престава да търси, защото вече е усетил, че е част от Бог.
Аз приемам тази евентуална дата не като предвещание за катаклизъм. По-скоро се надявам да има някакво позитивно събитие, например, международно съглашение или нещо такова. Видимо е, че не може да продължаваме да живеем по този начин - да изчерпваме ресурси и да унищожаваме. Има и наченки на обществена нагласа в тази посока. Би трябвало да имаме някакъв шанс. Нали уж във всички религии се обяснява, че по някакъв начин сме любимци на върховното божество. В християнството Бог дори ни е дал изключителна възможност чрез личната жертва от Негова страна.
User's Signature

#75 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 11:43 AM

Дог.бг, защо се засягаш?
Казах само, че във християнството не би трябвало вече да има жертвоприношенията на животните.
Това е като да режеш уши и опашки, когато стандарта не го изисква, а пък и е забранено. Но по традиция продъжаваш да го правиш.
А за това какви символики съм сбъркала и от къде си измислям, ако искаш да говорим, но не тук, че ще превърнем темата в друго.
Скайп, ЛС, isq - с удоволствие, може наистина бъркам. До изводите си стигнах не за един ден и не от един прочит.
Единственното, което ще кажа е, че за мен един човек, наричащ себе си християнин е последовател на Христос и би трябвало да живее така като Той е учил. Не си спомням да е казвал нещо за боядисаните яйца или агнето за 6 май. Вярвам и във възкресението, всичко, което написах го взех от същата стара Библия. Днес тя е свободно достъпна и всеки желаещ може да изследва и да проверява. Така че ако искаш ще говорим.
:smile:
DessyD, denicc и всички, които ни четат - моля за извинение.

#76 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 11:47 AM

Показване на мнениетоDessyD, в Jun 5 2009, 09:23 AM, написа:

Затова индийците са му измислили име - нирвана - абсолютния баланс. Според тях едва тогава човек се успокоява и престава да търси, защото вече е усетил, че е част от Бог.

Да, това е може би и края на нуждата да правиш жертвоприношение, защото няма да търсиш прошката от Бог а ще бъдеш част от него.
Лошото, е че никак не е лесно да постигнеш абсолютния баланс.Най-напред трябва да постигнеш баланс между съзнание и подсъзнание.Дори и Дийпак Чопра, който е обявен за един от "100-те най-известни мъже на 20-и век" и освен традиционната медицина се занимава и с Аюрведа, пише че познава единици хора в целия свят, които са успяли да не позволяват на подсъзнанието си да влияе на съзнанието.
А колкото и съзнателно да вярваш, че Бог е част от теб, само един полъх на леко съмнение дали е така от подсъзнанието и всичко отива по дяволите.
User's Signature

#77 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 12:12 PM

Показване на мнениетоDessyD, в Jun 5 2009, 09:23 AM, написа:

Би трябвало да имаме някакъв шанс. Нали уж във всички религии се обяснява, че по някакъв начин сме любимци на върховното божество. В християнството Бог дори ни е дал изключителна възможност чрез личната жертва от Негова страна.

То така и свършва филма, че все пак всичко е в наши ръце :smile:
User's Signature

#78 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 June 2009 - 12:38 PM

Ей затова много уважавам математиката, особено онези уравнения с многото решения. Всички са верни, но се стига по различен път до резултата, а в повечето случаи тези решения се търсят години наред. :ab_041: и всичко опира до начина на мислене на решаващия. Не случайно гърците са я възприемали като божествена наука. :ab_041:
User's Signature

• (4 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни