Dog.bg Форуми : Тазобедрена дисплазия - въпроси ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Тазобедрена дисплазия - въпроси ?

#41 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 November 2005 - 07:51 PM

Благодаря отново! Наистина научих много интересни неща! В никакъв случай няма да се отказвам, когато взехме кучето, наистина имахме амбиции за изложбена кариера и развъждане, но още щом се появиха първите съмнения за дисплазия , всичко отпадна . Сега най-важно за нас е добре да се грижим за кучето, за да му осигурим, нормален пълноценен живот, като домашен любимец! Много я обичаме и тъй като аз наистина знаех за дисплазията много малко до преди това да ни се случи, основното ми притеснение е да не взема погрешно решение! Например според група руски хирурзи в едит ветеринарен форум кучето е спешно за операция, операцията трябвало да бъде направена преди да се развият артритни процеси в ставата, а тези процеси вече били започнали! Даже вече, понеже било късно можело операцията да не е на 100% успешна! Това ме притесни. Но хирурзите, както и хуманните така и ветеринарните бързат винаги да оперират!
Благодаря на д-рПейчев , мнението ви ни най-малко не ме огорчава, още повече че никой няма вина за това състояние, тази диагноза е факт! По важно ми е с какво аз мога да помогна в случая! Така или иначе сме решили, когато кучето завърши резтежа си да потърсим помощ в чужбина, в Австрия най-вероятно. Имаме и добри препоръки за д-р Новак мисля че се казваше в Белград! Ще направим нови снимки и ако е наложително ще сменим едната или и двете стави с изкуствени! До тогава не ни остава нищо друго освен да се грижим за нея по най-добрия начин!
Това което ме успокоява е , че за сега кучето се движи добре, няма болки или поне няма признаци, че я боли! Игрива е . Правя и масаж всеки ден, натоварвам я по-малко - ходи на повод, отначало с нормална темпо, постепено увеличавам темпото до леко тичане! Казаха ми, че е добре да дърпа въже, като докато дърпа леко я повдигам, така че да почне да пружинира на задните си крака! Не знам дали това упражнение не я натоварва, за това не прекалявам. Добре ще е да плува, но май сега не е подходящия сезон! Нямам басейн, нито дори вана! b) Кофти! Не мога в момента да я пускам да се движи свободно понеже е разгонена на всичкото отгоре! Та това е нашата история! Ще ви държа в течение.

#42 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 November 2005 - 09:54 PM

Добри специалисти има в Турция и Гърция.Но в Европа най-добри са в Цюрих- www.kyon.ch .Макар, че в Европа слагат безциментни протези, т.е. от по -примитивния тип.В Америка е по-евтино и се работи с цимент-по- доброто.
Всеки, който ти казва ,че ще се оправиш без протези те лъже.Успех!!!
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#43 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 29 November 2005 - 11:32 AM

Имам въпрос - доказано ли е, че дисплазията се прехвърля генетично ? Зная, че има много изследвания по въпроса, но няма категорично мнение. Доколкото си спомням, и при абсолютно здрави родители и предци, изследвани и нямащи дисплазия, е възможно да се появи това заболяване.

Какво е вашето мнение по въпроса ? За произход и причини ?

#44 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 November 2005 - 11:52 AM

Къде си прочел че няма категорично мнение? Родителите може да са здрави но техни предци може да са имали този проблем.

#45 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2005 - 12:24 PM

Цитат

Къде си прочел че няма категорично мнение? Родителите може да са здрави но техни предци може да са имали този проблем.

Така е.
User's Signature

#46 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 01:53 PM

Когато тазобедрената дисплазия е факт, подчертавам при КУЧЕТО, обратното развитие за съжаление е невъзможно, независимо от степента на развитие. Иначе ще има много дипломи на боклука. Наследствена компонента категорично има, защо иначе по цял свят тези животни ще се изключват от разплод.
Нещо за четене:
http://www.bgvet.com.../canhypdis.html

#47 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 29 November 2005 - 02:52 PM

Бях чел някъде, че дисплазия може да се появи дори и при кучета, при които са извършвани изследвания доста назад. Примерно при немска овчарка, колкото и да изключват кучетата с дисплазия от разплод, тя пак се появява ... има ли някакво изследване примерно за процент при различните породи ?

#48 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 November 2005 - 02:56 PM

Ами трябва да разделиш нещата, едното е наследстевена а друга е придобита. Още повече че има определни степени на дисплазия при койт осе допуската кучетата до разплод, при това положение няма как да не се появи в поколенияата.

#49 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 04:02 PM

Това което съм чела е че може да се предаде от 14 коляно, но ако е толкова далечна степента е лека на дисплазията.

#50 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 04:06 PM

Искам само да кажа, че поставянето на протези не е лека работа. Няма гаранция, че кучето ще приеме протезата като хората, че ще ходи без болка (понякога без видима причина болката е ужасяваща) и че хората които се грижат за него ще се справят с постоператоарния живот. Има си и рискове, така че- сто пъти мери, един път режи, в случая трябва да бъде напомнено.

Нали бяхме пред дилема за поставяне на протеза на ханша на моето куче, та говорих много с хирурзите и те изрично казаха, че такива решения НЕ трябва да се взимат без много, много добра информация преди операцията.

И Мартен е прав, диети, леки упражнения, повече плуване докато не се реши какво точно да се прави в случая.

#51 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2005 - 04:31 PM

Цитат

Искам само да кажа, че поставянето на протези не е лека работа. Няма гаранция, че кучето ще приеме протезата като хората, че ще ходи без болка (понякога без видима причина болката е ужасяваща) и че хората които се грижат за него ще се справят с постоператоарния живот. Има си и рискове, така че- сто пъти мери, един път режи, в случая трябва да бъде напомнено.

Нали бяхме пред дилема за поставяне на протеза на ханша на моето куче, та говорих много с хирурзите и те изрично казаха, че такива решения НЕ трябва да се взимат без много, много добра информация преди операцията.

И Мартен е прав, диети, леки упражнения, повече плуване докато не се реши какво точно да се прави в случая.

за Бога -не е лесно, но си струва.Пък тия доктори - аман от пенкелери!!! В Бг нНЯМА вет.хирург с опит при имлантиране на тазобедрени изк.стави!!!!!!!!!!За инфото- изчетох и видях за цяла дисертация! А за показаното куче с тежка ТБД- а как се живее когато краката ти са откъснати от торса ти?Или само си дрънкаме.....
User's Signature

#52 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 06:40 PM

Агалина, моля малко по-неагресивно, ако обичаш. Тези доктори са в Лиеж (Белгия) и правят редовно такива операции. Не са хора, които не си разбират от работата. Преди да се правят такива тежки операции човек е длъжен да се информира максимално добре и рисковете са част от тази информация. Не е като да сложиш протезата и хоп, всичко да е наред има МНОГО потенциални проблеми. Още повече, че не всики кучета с тазова дисплазия стават за операция.

Абе има много какво да се каже, но няма да е зле да се направи с дружелюбен тон.

#53 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2005 - 07:12 PM

Цитат

Агалина, моля малко по-неагресивно, ако обичаш. Тези доктори са в Лиеж (Белгия) и правят редовно такива операции. Не са хора, които не си разбират от работата. Преди да се правят такива тежки операции човек е длъжен да се информира максимално добре и рисковете са част от тази информация. Не е като да сложиш протезата и хоп, всичко да е наред има МНОГО потенциални проблеми. Още повече, че не всики кучета с тазова дисплазия стават за операция.

Абе има много какво да се каже, но няма да е зле да се направи с дружелюбен тон.

аз говорех за докторите в Бг;несъм те разбрала и не съм агресивна b)
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 07:21 PM

Цитат

Цитат

Ок, така прозвуча, но във форумите винаги е трудно да се разбере.

А за българските ветеринари.. ми то трябва техника, специализации, трябва и да има хора, които да плащат такива операции. Няма как, такова е положението засега. Сигурна съм че масата са съвестни и искат да си свършат работата възможно най-добре.

#55 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2005 - 07:38 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Ок, така прозвуча, но във форумите винаги е трудно да се разбере.

А за българските ветеринари.. ми то трябва техника, специализации, трябва и да има хора, които да плащат такива операции. Няма как, такова е положението засега. Сигурна съм че масата са съвестни и искат да си свършат работата възможно най-добре.

Дай Боже ,аз сьм скептик.Бедни хора -бедни лекари- оттам дяволии.Колко като мен ще платят за куче тия ужасно мн. пари ....
User's Signature

#56 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 07:49 PM

По дисплазията не се спори доколко тя е генетично унаследяема.Спори се в каква степен е придобита.По този въпрос няма едно мнение.
Освен това ,както се установи всички аномалии по повод постав на костите към таза,се класифицират като дисплазия.Много интересно?
Някои са възстановими,и за това имам и практически примери,макар и с порода ротвайлер,а има и други.
Разчитам на възможностите на всеки жив организъм да се самовъзстановява/самолекува.Това също е неизследвано.
Следователно- имаме няколко неизследвани докрай теми,а сме категорични.
Тайсън да не си хвърля дипломата.Просто ще получи още две висши.
Да изчакаме няколко месеца.
Силата на мисълта/желанието за живот е нещо което влияе на физиологията,условията на живот също.По това- струва ми се че не бива да се спори.
Не бих искал да вдъхвам ,разбира се,фалшиви надежди.Но има опит и опит.И в крайна сметка,едното не пречи надругото.
Радвам се ,че Иглика ще се бори докрай.
С това приключвам участието си по тази тема.
User's Signature

Marten BG

#57 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 November 2005 - 08:15 PM

Цитат

По дисплазията не се спори доколко тя е генетично унаследяема.Спори се в каква степен е придобита.По този въпрос няма едно мнение.
Освен това ,както се установи всички аномалии по повод постав на костите към таза,се класифицират като дисплазия.Много интересно?
Някои са възстановими,и за това имам и практически примери,макар и с порода ротвайлер,а има и други.
Разчитам на възможностите на всеки жив организъм да се самовъзстановява/самолекува.Това също е неизследвано.
Силата на мисълта/желанието за живот е нещо което влияе на физиологията,условията на живот също.По това- струва ми се че не бива да се спори.
Не бих искал да вдъхвам ,разбира се,фалшиви надежди.Но има опит и опит.И в крайна сметка,едното не пречи надругото.

Добре казано!!!
User's Signature

#58 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2005 - 10:24 PM

Цитат

Цитат

Освен това ,както се установи  всички аномалии по повод постав на костите към таза,се класифицират като дисплазия.Много интересно?

Добре казано!!!

Наистина добре казано.
И освен това. Никога не бих броил своите дипломи и квалификации. Не броя и приятелите, важното е, че ГИ има!!
Благодаря.

#59 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 December 2005 - 12:09 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Освен това ,както се установи  всички аномалии по повод постав на костите към таза,се класифицират като дисплазия.Много интересно?

Добре казано!!!

Наистина добре казано.
И освен това. Никога не бих броил своите дипломи и квалификации. Не броя и приятелите, важното е, че ГИ има!!
Благодаря.

Имах предвид, че Иглика трябва да се бори и т.н.- извинения, ако сте разбрали друго.
User's Signature

#60 Потребителят е офлайн   Tyson Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 December 2005 - 10:52 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Цитат

Добре казано!!!

Наистина добре казано.
Благодаря.

Имах предвид, че Иглика трябва да се бори и т.н.- извинения, ако сте разбрали друго.

Разбрах всички твои постинги, няма проблем.
Поздрави.

• (8 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни