УИПЕТ малка английска хрътка
Публикувано: 20 February 2013 - 03:28 PM
Аз с такова куче не съм живяла и не мога да споделя нещо конкретно, но имам някакъв допир с тях и впечатления. Уипетите, които съм виждала, са нямали някаква особена миризма, каквато имат кучета от други породи. Пък и косми не пускат много. Все пак собствениците, на такива, биха били по-категорични в това, че са много чисти кучета. Също знам, че не са кучета, които си падат по белите. Мисля, че точно в тази тема четох, че те са много активни кучета, но само, когато тичат, а вкъщи предпочитат да мързелуват.
Моето куче е само някакво подобие на тази прекрасна порода и не си го представям на двор.

Публикувано: 22 February 2013 - 11:42 PM
За такова ми го дават(не че има значение какво ще стане)но нямам и бегла представа как изглежда кученце от тази порода.
Мъника е на 5 седмици.Сега е малко по-голям от на снимките.
Публикувано: 23 February 2013 - 06:47 PM

Тати Спенсър е пристигнал в Америка. Той ще прекара няколко месеца със своите съсобственици Ред и Дениз Татро (р-к Redglen), които са и собственици на едно от нашите момиченца - "София" Iberia's Pride A Nice Tan For Me.

Публикувано: 24 February 2013 - 01:52 PM

Едно от нашите момчета англичанчета Iberia's Pride Because I'm A Star "Стар", на 8 месеца, се е справило отлично на изложба вчера - Best Puppy In Breed, Best Puppy in Group 3rd, Puppy Dog Stakes 1st и втори млад уипет до евентуален победител в породата!

Не мога да ви опиша колко сме щастливи и горди. Той и неговата собственичка Рона се справят изключително добре и полагат големи усилия. Повод за гордост е и фактът, че една от най-многобройните породи на изложби във Великобритания е Уипетът, понякога броят на тези кучета надвишава 100, а за едно толкова младо и непознато куче в страната не е лесно да се справи толкова добре! Също така Стар и неговият брат ДжейДжей са първите уипети родени в България, които живеят във Великобритания! Надяваме се те първа да се радваме на такива резултати!

Публикувано: 27 February 2013 - 10:12 PM

Тези мили и обичливи същества няма как да не те разтопят

И разбира се красивата ни принцеса Бейли, която определено знае какво притежава

Специално за simona623
Един прекрасен черен красавец
Am DC Can Swe CH Snow Hill Dakota Bad Sneakers SC FCh

И три бели красавици - Eurostar`s Drift of Snow, Еurostar's Joyfull Melody, Eurostar's Juwel

Публикувано: 27 February 2013 - 11:13 PM
Да, черния наистина е голям красавец, разгледах и развъдника, който го притежава. Имат кучета от други цветове, които също ми харесват. Белите също са красавици, по-силно впечатление ми прави тази по средата. Белите са от Германия, нали? Това ли е сайта на развъдника? - http://www.eurostars...ts.de/Home.html
Нямам търпение още някоя година да мине и да се сдобия с такова другарче. Всъщност си мисля да са две.

В интернет се запознах с един човек от Америка, който има два уипета. За имената на кучетата не се сещам, трябва да проверя, но са много красиви. Цветово са като Бейли и те са женски. Другия път ще видя как се казваха и ще сложа снимки.
Понеже ми писна да се обяснявам всеки път, когато ме питат по улицата, какво ми е кучето, реших да казвам нещо от рода на "хрътка с териер". Ако някой повече се интересува, казвам уипет или уипетоподобно и джак ръсел(не мога да казвам само уипет, а другото, на което прилича моя пес, е джак ръсела). Ами до сега са ме питали много хора (стотици), а само една двойка (мъж и жена на средна възраст) знаеха за породата уипет. Просто не мога да повярвам, че толкова малко хора в България са запознати с породата. За мен са перфектните кучета, качествата и екстериора им са съчетани перфектно.

Публикувано: 27 February 2013 - 11:26 PM
Публикувано: 28 February 2013 - 09:06 AM

Публикувано: 28 February 2013 - 10:45 AM

На хората, които ме питат каква порода е, казвам така, защото ми писна да обяснявам, че един "специалист" казва, че в него има еди какви си породи, а друг "специалист" казва, че има други еди какви си... Става много дълго, а "хрътка с териер" е най-краткото, което можах да измисля. Поне прилича и на двете кучета, а един Господ го знае какво всъщност има в него. После, ако се интересуват повече, им обяснявам каква хрътка и какъв териер (отново казвам тези, на които прилича по някакъв начин). Избрах да казвам така, защото да казвам, че не знам какво ми е кучето... Звучи малко странно да не си знаеш кучето какво е. Сигурна съм, че всеки стопанин на безпородно се заглежда в него и се опитва да определи какво е мешано в него. А това е и един прекрасен експеримент, с който мога да видя колко е популярен уипета.
Както и да е, да не го превръщаме в офтопик, пуснете снимки на красавиците. Виждам, че и човек с мъжкари се е включил, да качи и той снимки.

Публикувано: 28 February 2013 - 05:08 PM
Интересно ми е твоето момче колко е голямо като размер? И изобщо няма значение, че той няма порода! Важното е, че си е твоето момче и че много го обичаш!
А относно момчето, на което пуснах снимка, много харесвам развъдник Snow Hill. И по този случай ще разкажа как преди няколко месеца започнах преговори (къде неволни, къде не чак толкова

Малко по-късно видях, че той се продава. И понеже бях шокирана, от къде на къде ще продават "моето момче", реших да им пиша с молба да ме уведомят когато си намери нов дом, за да знам къде ще мога да го намеря. На кратко отговорът им беше, че той ще бъде продаден като домашен любимец и след това кастриран, освен ако ние не го искаме. И това ми беше - мухата ми влезе в главата. В същото време с Tony Groenendijk (р-к StripPoker, Холандия) имаме общи идеи за общо бъдеще и той също наливаше масло в огъня как това момче трябва да е наше.

Общо взето човек никак не е застрахован от това да се влюби и пак, и пак в някои уипет, в най-неочаквания момент.

Малко по-късно през годината ще има специализирана изложба, така че ако успееш да дойдеш определено ще можеш да се нагледаш на всякакви хрътки.
Публикувано: 28 February 2013 - 06:10 PM
Това куче кастрирали ли са го и по какви причини? Изглежда чудесен мъжкар. Даже ме е яд, че не сте го взели.
За точните размери на Бари не съм сигурна, ще го измеря довечера. На килограми е близо 10. За уипетите пише 15–30 pounds, а 15 паунда са някъде 7 кг. И все пак, доколкото знам килограмите им зависят от това какъв тип са (състезателни, изложбени). Не знам дали това е вярно и до колко. Вие ще ме просветлите. http://www.akc.org/b...ed_standard.cfm Довечера ще знам и височина. На мен ми изглежда с малко по-нисък от уипет, но не знам с колко точно.

Публикувано: 28 February 2013 - 06:54 PM

Относно Хърши нямам представа, но мисля, че е продаден като домашен любимец. В САЩ кучетата, които са клас домашен любимец се продават или кастрирани, или с договор за кастрация. Когато попитах какви са причините, поради които продават това страхотно куче, отговорът беше "Движенията му не са такива, каквито очаквахме". За това намерих негово видео в движение. След това, което видях на видеото бях убедена, че движенията му не биха били единствена причина за продаването му. Споделих го с няколко приятели развъдчици, на които имам доверие, за да се уверя, че това не е проблем и си струва да се боря за момчето. Мнението на повечето от тях беше едно и също - не е най-добрият mover на света, но движенията му са в пъти по-добри от тези на повечето уипети в Европа. След няколко разменени имейли с неговите собственици и развъдчици, след като се опитах да ги убедя, че ние няма да имаме никакви проблеми в това да го приучим мирно да живее с котки, те си държаха на мнението. Въпреки, че това момче е имало много победи както в Америка, така и в Канада, изводът, който успях да си направя е, че може би е имал друг дефект, заради който не са искали да го изпратят при нас (тук все пак щеше да бъде воден по изложби и щеше да бъде включен в развъдната ни програма) и са преценили, че е по-добре да си остане домашен любимец.
Големите развъдчици са големи непукисти. Не се притесняват да продадат и да се разделят с пораснало куче, а причините може да са много - че кучето се е развило не по техните очаквания, че се е сдобило с някой дефект като счупена опашка, например, че е извън развъдната им програма и т.н. Това е нещо, което ние никога не бихме могли да направим.
FCI стандартът казва следното за височината на уипетите:
Dogs 47-51 cm (18 1/2 - 20 ins)
Bitches 44-47 cm (17 1/2 - 18 1/2 ins).
А в САЩ те са малко по-големи, има мъжки уипети високи 56cm. За това понякога е проблем, когато човек е в Европа, а се води по Американските кръвни линии. Във Франция, например, по-дребните уипети имат по-голямо предимство. Но честно казано ако мога да избирам между дребно и едро куче, а едрото изглежда по-добре, бих пренебрегнала височината без изобщо да се замисля. Съдиите и развъдчиците трябва да се взират много по-дълбоко, а не както в повечето случаи цветът и 1-2 сантиметра отгоре да играят най-важната роля. Това, разбира се, си е мое лично мнение. В САЩ е обратното и се предпочитат по-големите.
Относно килограмите, зависи от структурата на кучето. Може дребно куче да е силно замускулено, да има тежка костна система и да тежи доста. И обратното. Нашата Лейси е по-различен тип от Дайра, Брейди, Бейли и Купър. Тя е дребничка, с тънички крачета, но с достатъчно подкожни мазнинки и тежи почти 14кг. Едното ни момченце Брейди е голямо набитаче, тежи почти 16кг, а брат му Купър е 14.
Публикувано: 28 February 2013 - 08:44 PM
Пак е добре, че ако е имало дефект са го продали за домашен любимец, а не са се опитали да излъжат някой начинаещ или сега запалил се по породата човек, като мен. Пък после той да има да се чуди защо на изложби не му се получават нещата.
До колко цвета играе роля в оценката на съдията? Нали цветовата окраска не играе значение? Или се има предвид наситеността на цветовете?

Публикувано: 01 March 2013 - 04:00 PM
В нашата порода абсолютно всички цветове са позволени и именно за това съдията не би трябвало да се влияе от тях при избора си. Но за съжаление много съдии си имат предпочитания и биха оставили на първо място куче, което е с "любимият" им цвят и не е толкова добро както друго куче с непредпочитяния от съдията цвят. Всичко това, разбира се, не е редно, но и такива неща се случват по изложби.
Цветът играе роля при избора на кученце, както ти, например, искаш черно уипетче. Освен това бъдещият собственик може да има и други предпочитания - да иска кученце със светли очи и пигментация. Също цветът може да играе роля и в избора на мъжки. В тези случаи да, но когато между две или повече кучета трябва да се избере най-доброто цветът просто трябва да се забрави.
Ето един интересен и подробен сайт за генетиката при уипетите http://bellsouthpwp....tics%20old.html
С риск без да искам да те "запаля", в Унгария мой добър приятел Даниел Новак има кучило от PetrezselyemProjekt Inner City Life "Сити" и Legend Of The Golden Rain Lady Elizabeth "Лизи" (дъщеря на Джеймс, полусестра на двете ни момчета и две от момичетата ни). Едно момче е черно, а другите черни са моми.