Ние имаме подобен проблем.
От около месец и двамата му кучовци(самоеди) се чешат. Започнаха да се почесват от време на време и на мен ми се видя подозрително, защото до тогава не са се чесали. Прегледах ги за разни гадини(скоро не бяха обезпаразитявани), но не намерих нищо. Чесане се увеличи. Помислих си да не е от мръсотия и ги изкъпах. Спряха за 2-3 дни и пак започнаха. След 3-4 дни им сложих адвантикс( мислих че ги хапе нещо), не спряха с чесането. Кожата им е абсолютно чиста. Няма зачервяване, няма пъпки, абе нищо, което може да провокира такова чесане. Не е от шампоана - винаги сме се къпали с него и не е имало проблем. Не е от адвантикса - само него ползваме и пак никога не е имало проблем. Не е хранителна алергия - хранят се с една и съща храна от месеци и единствено пилешко и ориз давам понякога (няма логика да е от това - и друг път са яли).
Чух се с вета и му обясних всичко това, което казах и тук. Чешат се само по главите и краката. Другите кучета, с които се събираме също се чешат без причина така да се каже. Та вета единствено предположи, че след като не е нищо от изброените по-горе може да е от това, че са пръскани тревните площи срещу бълхи, кърлежи и комари и може да е алергична реакция. Странно. На пумитата нищо им няма, а домашните се чешат. Толкова ли пък да са алергични.
Преди няколко дни забелязах, че местата, където се чешат и хапят са се зачервили и на места дори са си протрили кожата и вече станаха ранички. Съответно като хване коричка те започват да ближат и я махат, и така - не може да мине. Прави ми впечатление, че като играем по тревата после се чешат като обезумели, а ако само се разхождаме по алеите на повод чесането е много по-рядко.
Днес се чух с една приятелка, която завърши ветеринарна медицина тази година. Обясних й всичко това и й показах снимка на мястото където единия куч буквяално се е изял от чесане. Нейното предположение беше, че това не е алергия, а по-скоро дерматит от жегите. Кучета като нашите, които не търпят много жега се спарвали и започват рефлективно да се чешат. Сблъсквала се е с този проблем, няма лек и ще се оправят като захладнее. Единственото, което мога да правя е да ги мия само с вода без никакви шампоани след всяка разходка. По този начин ще избегна инфектирането на вече раздразнената кожа и ще ги охлаждам доколкото е възможно. Каза да не третирам участъците с нищо, защото ще отслабне имунитета на кожата и ще стане по-уязвима.
Искам да попитам лекарите във форума какво ще ме посъветват. Каква е причината според тях кучета със здрава кожа да се чешат до разраняване и след като няма видими обриви или зачервяване да ходим ли за посявка или не.
Благодаря предварително
Сега се сещам за една болонка в квартала, която се чешеше като луда пак без причина и като я подстригаха спря. Възможно ли е да се спарват наистинаи как да го предотвратя това. При нас подстрижката не е вариант.