Dog.bg Форуми : Куче терапевт

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Куче терапевт Оцени темата: ***** 2 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 July 2009 - 06:02 PM

Цитат(Apso @ Jul 24 2009, 06:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
В БГ няма състезания по дресировка има само за красота. Има возможност да някой не субъективен да оцени дали куче соответства на стандарта. Но няма возможност да се тества обективно характер и обучаемост на куче. А за всеки един собственик негово куче е най добро!
Обиденс и фристаил са доступен спорт, не изисква нещо освен ЖЕЛАНИЕ!

Не е достатъчно. Трябват и организации, които да работят и да провеждат състезанията. Да канят съдии. Да обучават. За това пък трябва членска маса и пари. Ние тук нямаме дори обучение къде да получим по тези въпроси ... Та ние нямаме кучета за терапия, нещо, което е съвсем постижимо, но все пак трябва поне един професионалист, а още по-важно - методика, гол ентусиазъм не стига. Аз пък си имам своята мечта - първото нещо, което ще направя като спечеля джакпота, е да зарежа всичко и да ида на обучение в чужбина за обучение на терапи и асистънс догс.
Но на мен не ми е интересно да разискваме изостаналостта на България по отношение на кучетата. Това е толкова болезнена тема, че липсата на състезания по фристайл ми се вижда бял кахър. Всичко, което съм писала по темата касае едни по-общи глобални процеси в световната кинология, които ме тревожат.

#2 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 July 2009 - 06:49 PM

Цитат(mil_ @ Jul 24 2009, 07:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не е достатъчно. Трябват и организации, които да работят и да провеждат състезанията. Да канят съдии. Да обучават. За това пък трябва членска маса и пари. Ние тук нямаме дори обучение къде да получим по тези въпроси ... Та ние нямаме кучета за терапия, нещо, което е съвсем постижимо, но все пак трябва поне един професионалист, а още по-важно - методика, гол ентусиазъм не стига. Аз пък си имам своята мечта - първото нещо, което ще направя като спечеля джакпота, е да зарежа всичко и да ида на обучение в чужбина за обучение на терапи и асистънс догс.

Eee, mil_, какво излезе, че не само отглеждаме една и съща порода, но се интересуваме от едни и същи неща smile.gif .... дали има връзка с породата ... rolleyes.gif

п.п. - Другата ми мечта е Ванеса да стане най-стария риджбек на планетата. smile.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#3 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 July 2009 - 07:03 PM

Цитат(DessyD @ Jul 24 2009, 07:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
п.п. - Другата ми мечта е Ванеса да стане най-стария риджбек на планетата. smile.gif

Искрено ти пожелавам да се сбъдне ie_146.gif

#4 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 July 2009 - 07:20 PM

Цитат(mil_ @ Jul 24 2009, 08:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Jul 24 2009, 07:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Искрено ти пожелавам да се сбъдне ie_146.gif

Благодаря ! smile.gif

Знам, че не е по темата, но ... така или иначе стана на въпрос.... Това с кучетата-терапевти винаги ми е харесвало много. Жалко е, че няма организация, която да работи в това направление. Винаги съм си мислела, че от толкова голяма улична и безстопанствена популация и поради голямото "генетично разнообразие" в нея, сигурно има кучета, които биха могли да спасят нечий живот или да бъдат такива асистенти. Истината е, че хабер си нямам как се организира и проверява такова нещо, а съм виждала такива неща, че настръхвам само като пиша .... кучета, които събуждат хора от кома или предугаждат епилептични пристъпи, диабетични проблеми и онкологични заболявания ... вярвам в такива неща.....ревах с глас на едно докумантално филмче за дете аутист, което чрез кучето си успява да контролира състоянието си... Преди време имаше програма в близката ни конна база, свързана с терапия на деца с увреждания, но с коне .... предполагам, че по света има и такава с кучета ... темата е необятна ... какво въобще разбираме ние хората ...
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 July 2009 - 08:39 PM

Куче терапевт (нямам предвид специализираните задачи за куче-помощник) e едно най-обикновено куче. В САЩ има организация, която сертифицира кучета за терапия. Става чрез тест, тестът не е нищо повече от техния тест "добър гражданин" - става дума за социалицирано куче с уравновесен темперамент, от което не се изисква дори изпълнение на команди от типа, който е при състезанията по послушание. Да се чувства спокойно между хора, да сяда, да идва, но не е нужна особена точност. Единственото допълнително нещо е, че трябва да привикнат към болнична обстановка и някои дразнители там, например инвалидни колички или острият звук на респираторен апарат.
Кучетата-терапевти лекуват чрез общуване, нищо друго. Помагат на деца с аутизъм, хора с обричащи диагнози да изживеят последните си дни по-леко, хора в старчески домове, изобщо такива, които не могат да имат свой любимец. При деца с аутизъм резултатите са поразителни. Последната идея, която гледах - деца четат книжки на кучета! Това помага на деца с дислексия, които се притесняват да четат на глас пред хора. Амии, четат и кучетата слушат smile.gif Така децата по-лесно и бързо преодоляват една своя вътрешна граница.
Трудното е за човека. Готов ли е той да се натовари с проблемите и нещастието на болните хора и деца.
Има мрежа от доброволци, които се сертифицират и после посещават с кучетата си тези болнични заведения. Да кажем ходиш по час два пъти седмично. Заведенията пък се обръщат към организацията да им предостави доброволци. Елементарно е! Но тези, които ще го организират, трябва да имат подготовка, да се направят тестовете и методиките, а после би имало голяма борба някой да приеме това за нормално в болничните и детските заведения.
Ако считате за подходящо отделете темата.

#6 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 July 2009 - 09:55 PM

Цитат(mil_ @ Jul 24 2009, 09:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Куче терапевт (нямам предвид специализираните задачи за куче-помощник) e едно най-обикновено куче. В САЩ има организация, която сертифицира кучета за терапия. Става чрез тест, тестът не е нищо повече от техния тест "добър гражданин" - става дума за социалицирано куче с уравновесен темперамент, от което не се изисква дори изпълнение на команди от типа, който е при състезанията по послушание. Да се чувства спокойно между хора, да сяда, да идва, но не е нужна особена точност. Единственото допълнително нещо е, че трябва да привикнат към болнична обстановка и някои дразнители там, например инвалидни колички или острият звук на респираторен апарат. Кучетата-терапевти лекуват чрез общуване, нищо друго. Помагат на деца с аутизъм, хора с обричащи диагнози да изживеят последните си дни по-леко, хора в старчески домове, изобщо такива, които не могат да имат свой любимец. При деца с аутизъм резултатите са поразителни. Последната идея, която гледах - деца четат книжки на кучета! Това помага на деца с дислексия, които се притесняват да четат на глас пред хора. Амии, четат и кучетата слушат smile.gif
Има мрежа от доброволци, които се сертифицират и после посещават с кучетата си тези болнични заведения. Да кажем ходиш по час два пъти седмично. Заведенията пък се обръщат към организацията да им предостави доброволци. Елементарно е! Но тези, които ще го организират, трябва да имат подготовка, да се направят тестовете и методиките, а после би имало голяма борба някой да приеме това за нормално в болничните и детските заведения.
Ако считате за подходящо отделете темата.

Да, и според мен е по-добре да я отделят от тази. Не се връзва.
А тази оргизация само в Щатите ли има структури или имат нещо като филиали по света? Предполагам, че и тези за кучета-терапевти (със специални умения) също имат някакви сдружения по света. Филмът, който гледах беше за клиника в Швейцария. Не съм се замисляла да опитам да потърся във нета.
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2009 - 01:03 PM

Всъщност още не съм проучила подробно темата. Бях се захванала да търся европейски организации, но ми попадна тази, взех да разглеждам там подробностите и още чета сайта им.
Therapy Dogs International
Тази организация има мрежа в САЩ и Канада. Имат 19 000 регистрирани двойки куче-хендлер.
Възнамерявам да проуча и за Европа как е.

#8 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 July 2009 - 01:53 PM

Би било страхотно начинание. Бих се чувствала много по-ангажирана и по-съпричастна с такава дейност. Развъждането и тренировките са много приятно и сериозно нещо, но предпочитам да имам по-добра социална ангажираност при работата си с кучета. Още не мога да отворя линка, но ако намеря още нещо ще го публикувам тук.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2009 - 02:19 PM

Цитат(DessyD @ Jul 25 2009, 02:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Още не мога да отворя линка, но ако намеря още нещо ще го публикувам тук.

Ами то и аз както го бях пуснала не можех и аз да го отворя, поправих го.
Такава дейност мисля, че освен неоспоримата си полза за хората, би имала и един ефект, от който страшно много се нуждаем - хората без особено отношение към кучетата да погледнат на тях с други очи, а не само като на се**що-лаеща напаст. Също така би дала възможност на хора с безпородни кучета да се гордеят с тях, а не само да пускат въпроси ама моето кученце от каква порода е и защо не ме пускат на изложба.

#10 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 July 2009 - 04:00 PM

Цитат(mil_ @ Jul 25 2009, 03:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Такава дейност мисля, че освен неоспоримата си полза за хората, би имала и един ефект, от който страшно много се нуждаем - хората без особено отношение към кучетата да погледнат на тях с други очи, а не само като на се**що-лаеща напаст.

ns22.gif Много вярно !!! Може дори да се върже по някакъв начин и с идеята на онова дружество, което съобщи за инициатива за обучение на децата. Не говоря да са пряко обвързани, а да се допълват или поне подкрепят като инициативи с обществено значение.

Цитат
Също така би дала възможност на хора с безпородни кучета да се гордеят с тях, а не само да пускат въпроси ама моето кученце от каква порода е и защо не ме пускат на изложба.

Да, защото това започва да се развива като истерия, виж какво става и по клубовете - направо водят война. Сякаш става въпрос за корпорация с милиарди като капитал .....за каква кинология да говори човек, за какво развъждане .....а началото би трябвало да е в онзи момент, когато си бил дете и са ти донесли "нещо космато" в кашон smile.gif и за миг света е станал по-добър...
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2009 - 09:30 PM

Работата е там, че това с косматата топка се е случило, но сме го забравили.
Наистина в България ако човек иска да се занимава с нещо смислено, свързано с куче, единственият шанс е да хукне по изложби и да се напъва да развъжда или пък другата крайност - да регистрира сдружение за защита на животните. Защо - дявол знае. Развъждането не е за всеки, огромна безсмислица е всеки ентусиаст да развъжда. Но ентусиастът - кучелюб няма избор, това е единствената възможност, която се приема сериозно. Или развъждаш, или си никой. А има още толкова много възможности, все едно са ни сложили капаци, тичай коньо у една релса.

#12 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 July 2009 - 09:51 PM

Да, пък и всеки втори си мисли, че няма никакъв проблем да "развъди" някакви си там кучета, ма то грам мозък не се иска за таз работа .... чудничко просто.... Но си права, че има толкова по-важни и по-емоционално и ментално обогатяващи дейности, свързани с кучето, ама .... няма - изложби, та изложби. Така се изкефих на световното в Швеция когато гледах в програмата представяния и съревнования точно в такива обществено и социалнозначими дейности - спасителни кучета, общо послушание, изпитания някакви .... нормалните хора и това считат за кинология. Но то е въпрос и на манталитет до известна степен, но пък отношението може да се възпита или да се промени, в това съм сигурна.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 26 July 2009 - 10:34 AM

2. Пет-терапия, Аномотерапия, Зоотерапия
af_089.gif ФРИЙСТАЙЛ !!!!
Е, да... фрийстайл! този спорт е произлезе от пет-терапия и е част от нея.

Прикачени снимки

• Прикачена снимка

User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#14 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 26 July 2009 - 10:56 AM

2.
Асистенс-догс и пет-терапия са разни неща.
Елена Вабанк също мечтае да тренира кучета за хора с увреждания. Предполагам че на база Очи на 4 лапи би могло нешо да стане. Поне един семинар с поканен от чужбина тренер с видео материали за начало. Вопрос да ли българин може да си позволи таково куче и може ли човек с таково куче да съществува в БГ? да си пазарува например.

Пет-терапия е нещо по достижимо, само трябва да намериш клиника или кабинет (кардиолог,психолог) да се заемат с научна база. Да водят статистика и преглед. В пет-терапия е важен само контакт...(не ми се пише мързелувам)

3. фрийстайл е 10 пъти по лек и лесен спорт от обиденс, а обиденс е в 10 пъти по лесен от шутсхунд.
И на мен не се говори колко са мързеливи и отчаени хора. Колко то и да чакаме някой дойде и оправи нещата- по зле става. Вопросът : говориш или правиш? 15 години говориме за аджилити -но го няма. А състезания по шутсхунд и фрийстайл има. И няма значение че това са шепа хора, има значение че ИМА!
http://sirius-bg.net/
http://dogdance.hit.bg/turnir.htm
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#15 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 July 2009 - 03:18 PM

Цитат(Apso @ Jul 26 2009, 11:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(mil_ @ Jul 24 2009, 04:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Apso @ Jul 24 2009, 06:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
В БГ няма състезания по дресировка има само за красота. Има возможност да някой не субъективен да оцени дали куче соответства на стандарта. Но няма возможност да се тества обективно характер и обучаемост на куче. А за всеки един собственик негово куче е най добро!
Обиденс и фристаил са доступен спорт, не изисква нещо освен ЖЕЛАНИЕ!

1.Не е достатъчно. Трябват и организации, които да работят и да провеждат състезанията. Да канят съдии. Да обучават. За това пък трябва членска маса и пари. Ние тук нямаме дори обучение къде да получим по тези въпроси ...
2.Та ние нямаме кучета за терапия, нещо, което е съвсем постижимо, но все пак трябва поне един професионалист, а още по-важно - методика, гол ентусиазъм не стига. Аз пък си имам своята мечта - първото нещо, което ще направя като спечеля джакпота, е да зарежа всичко и да ида на обучение в чужбина за обучение на терапи и асистънс догс.
3.Но на мен не ми е интересно да разискваме изостаналостта на България по отношение на кучетата. Това е толкова болезнена тема, че липсата на състезания по фристайл ми се вижда бял кахър. Всичко, което съм писала по темата касае едни по-общи глобални процеси в световната кинология, които ме тревожат.

от една крачка започва великият път. великите промяни стават незабележимо

1.Един клуб или дори развъдник може да поиска всеки кандидат на "бъдищи родители" да зададе тест на зрялост,/на характер/ на обучаемост/на... може да наречем тест "Добро Куче" (ДК) за да е сигурен че бъдъщ "баща" не олигофрен от кучешки род.
За начало достаточно желаещи да се съберат на маса в някой ресторант и си направят Временен Правилник. Като пример взимат готови от обиденс, шутсхунд или дори ОКД. За начало да има само Седни, Легни, ходене на каишка и ходене на каишка между хора и кучета =4 позиции. За оценяване 0- не испълни, 1- испълни, 2- перфектно. ... минимален бал за сертификат ДК 4. Разбирасе и наказателни точки. Съдии могат да бъдат отговорник за развъдна дейност, съдия по някой кучешки спорт или някой покакен тренер с резултати от соревнования. Такива хора има.
Това е за първа стъпка. Ще "убивамв 2 зайца" 1- ще имаме зафиксиран резултат: този куче е обучаемо и 2- малко да стегнеме стопане да обучават своите кучета. Че никак не е достаточно куче да има родословие, трябва да е и обучено.
Место за проведение на такъв тест може да е сбирка на клуба на някоя поляна или на свободно место на някоя изложба.

По принцип съм съгласна, че и така сигурно може да се започне .... но .... не обичам да започвам нещо, което не ми е съвсем ясно. Искам да си изясня терминологията и границите на всички тези определения и възможности. Иначе, благодаря за събраната информация - въпреки, че имам собствени забележки за някои неща - все пак подбора е добър.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 July 2009 - 09:00 AM

mil_ , ти осъществявала ли си някаква електронна връзка с подобна организация, каквато е тази в САЩ? Предполагам, че ... ако се осъществи такъв контакт и се организираме няколко човека, можем да поканим някой от тях тук за нещо като семинар (първоначално) и ..... примерен тест .... А после да се опитаме чрез лекарския съюз и чрез сродни на него европейски организации да осъществим пробив в "бетонната стена"..... малко идеалистично е, но пък нали трябва да се тръгне от някъде. Тези организации, които обучават кучета за хора с проблемно зрение и слух също могат да помогнат.... може и да мечтая повече, не знам. dry.gif
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 July 2009 - 09:06 AM

Цитат(DessyD @ Jul 27 2009, 10:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mil_ , ти осъществявала ли си някаква електронна връзка с подобна организация, каквато е тази в САЩ?

Не. Интересувам се отскоро и искам да събера инфо за европейски организации, после ще започна евентуално да им пиша. Не обичам необмислени и недоклатени неща.
Надявам се тази тема да е за пет-терапия, за фристайл си има теми.

#18 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 July 2009 - 09:14 AM

Цитат(mil_ @ Jul 27 2009, 10:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Jul 27 2009, 10:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mil_ , ти осъществявала ли си някаква електронна връзка с подобна организация, каквато е тази в САЩ?

Не. Интересувам се отскоро и искам да събера инфо за европейски организации, после ще започна евентуално да им пиша. Не обичам необмислени и недоклатени неща.
Надявам се тази тема да е за пет-терапия, за фристайл си има теми.

Да! Не съм против фристайла, но .... друго ми повече на сърцето. Мисля си, че организациите на хора с увреждания (нямам предвид слепите и глухите, защото те са малко по-други) сигурно също имат информация за такива неща. Дали е добре да се свърже човек с тях и да видим с какво разполагат като информация?
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 July 2009 - 09:30 AM

Аз по-скоро го виждам като обратна последователност. Първо да се види има ли воля между стопаните на кучета, след това ресурс за дейността и тогава да се предложи на самите заведения, да им се каже: предлагаме ви това и това, световната практика е е еди каква си и е показала еди какви си резултати. Не знам защо, но си го представям да тръгне от сиропиталищата и старческите домове, за болнични заведения смятам, че ще е по-дълъг пътят.

#20 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 July 2009 - 09:35 AM

Миналото лято търсих нов дом за едно декоративно зайче. Мина ми през ума идеята да го дам в дом за сираци, като му осигурявам храна, талаш и т.н., а там да се учат децата на някаква минамална отговорност и да му се радват. Прозвъних 7 или 8 дома в района на София, изключително учтиво и усмихнато обясних предложението си, че ще помагам и т.н. На повечето места ме отрязаха доста неучтиво, че просто животни не гледали. Само на две културно ми обясниха, че по закон нямат право да отглеждат никакви животни и че няма и смисъл да говоря и с Управител за заведението, защото просто и в Правилниците им не било разрешено.

Та... трудна задача ще бъде, но си струва да се провери и обмисли! С удоволствие бих дала време и сили колкото мога за такава кауза!
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни