ВСИЧКО ЗА ЙОРКШИРСКИЯТ ТЕРИЕР
Публикувано: 20 February 2011 - 02:25 AM
Публикувано: 20 February 2011 - 06:30 AM
espoir_amour, в 19 February 2011 - 11:30 PM, написа:
Надявам споделеното от хората, които пишат тук да Ви помогне. Не е никак трудно да се гледа кученце от тази порода.
Публикувано: 23 February 2011 - 04:47 AM
Публикувано: 03 March 2011 - 09:54 PM
МИЛИ БЪДЕЩИ СОБСТВЕНИЦИ ТОВА Е ЛЪЖА. В НИТО ЕДНА СТРАНА ЧЛЕНКА НА FCI ДОРИ И ЕКСПОРТНОТО РОДОСЛОВИЕ НЕ СТРУВА ТОЛКОВА. РОДОСЛОВИЕТО ГО ПОЛУЧАВЕТЕ БЕЗПЛАТНО ТО Е ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА НА КУЧЕТО.
АКО ИСКАТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ НЕ ВИ МАМЯТ ОБАДЕТЕ СЕ В СЪОТВЕТНАТА ФЕДЕРАЦИЯ. МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕЛ РАЗГОВОР НЯМА ДА ВИ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ЛЕВА
ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ ОБАДЕТЕ НА МЕН ИЛИ НА ЕКАТЕРИНА ДИНЕВА член на УС на БНККПЙТ и отговорник по развъдна дейност.
Публикувано: 09 April 2011 - 04:05 AM
Аз като повечето "новаци" рискувам да помествам темата не на точното място . Надявам се да бъда извинена :)
Реших , именно днес , почти приключвайки с изчитането на форума , да поместя своето кратко представяне и да изляза от състоянието "инкогнито" в което бях около седмица ( докато се запознавах с написаното тук) .
Искам да изкажа своите адмирации към създателите на този форум , своето положително отношение към всички участници в дискусиите и да благодаря за приятните емоции които ми създадохте !
Няма да крия , че до скоро породата йоркширски териер за мен беше позната единствено дотолкова че да разпозная йорки от булдог

И все пак ако донякъде съм научила любопитни неща , то тук е мястото да кажа "мерсиии" на всеки един от вас, било защото е поместил интересен материал , изказал е мнение или просто е задал въпрос на който без да искам и аз съм научила отговора .
Както забелязах , началото на всички обсъждания и дискусии е положено доста отдавна . Включвам се късничко , но се надявам отсега нататът това малко виртуално кътче всеки ден да ме зарежда с приятни чувства и изживявания .
Само за минути и то "задочно" успях да разменя по няколко думи с три дами , за който йоркширският териер е не просто професия , а неизменна част от техния живот . Едва ли някой има съмнения , че говоря за Мария Цанева

Всъщност , аз май не се представих :) Казвам се Христина ! Нямам си йорки за огромно съжаление

Много съм щастлива ,че този форум го има и мога да стана част от него , макар че все още си нямам " Принцеса Адея " ( мечтаното име

За мен ще бъде удоволствие !!!
Много сладки моменти за всички йорки и йорки-lovers :)
Публикувано: 09 April 2011 - 07:08 AM
Публикувано: 30 April 2011 - 09:48 PM

Именно в този форум,като видях една от публикациите,взех да разбирам защо Лидия толкова много се ядосва...
И имам още един въпрос - ако случайно някой знае, да ме "упъти" от къде да прочета за козината през развитието на йоркито - как се променя, изсветляване - много е написано тук, може би съм чела нещо,но ако трябва пак да преровя целия форум... малко ми идва в повече :) Та и аз по лесния начин - ако някой иска да сподели информация...

Публикувано: 01 May 2011 - 07:56 AM
Chris_f, в 30 April 2011 - 07:48 PM, написа:

Именно в този форум,като видях една от публикациите,взех да разбирам защо Лидия толкова много се ядосва...
И имам още един въпрос - ако случайно някой знае, да ме "упъти" от къде да прочета за козината през развитието на йоркито - как се променя, изсветляване - много е написано тук, може би съм чела нещо,но ако трябва пак да преровя целия форум... малко ми идва в повече :) Та и аз по лесния начин - ако някой иска да сподели информация...

Аз вече споделих, че не ползвам калции, просто сигурно при мен така се получава. Храня с Еукануба пупи, слагам в нея извара, сиренценце и парченца кашкавал. Калция е необходим когато кученцето расте, това е до 6-7-я месец и когато му растат млечните зъби и после сменя с постоянни. Смяната на млечните зъби започва около 6-я месец и продължава до 1 година (пак има индивидуалност). Много е важно как е хранена майката по време на бременността и по време на лактацията. Когато тя е хранена с пълноценна храна, кученцето си взима необходимото чрез кърмата. За майката ползвам храна на Екануба, която е специално за бременни, лактиращи и за кучета с голямо натоварване. Като станат на 7 месеца кученцата ги захранвам с Адулт за дребни породи. Гранулата е по-голяма и клатещите млечни зъбчета падат по-лесно и си спестявам гризене на чехли, пантофи, крака на столове, маси и така нататък. Недостатъчното количество на калции е вредно, но и натрупването му също е вредно. При голяма част от йоркширските териери най-трудно падат млечните, така наречени кучешки зъби. В голям процент от случаите се налага ваденето им от ветринар. Добре е да се направи снимка и манипулацията да се извърши под упойка, тъй като може да стане така, че да се нарани израстналия вече постоянен. По време на растежа на кученцето и смянта на зъбите, ушичките му ту клепват, ту се изправят. Преценява се индивидуално, дали да се дава допълнително калции или могат да се направят специални шини, или и двете. Козината на гърба, главата и гърдите, задължително трябва да променя своя цвят с растежа и с възрастта. Процеса е индивидуален при различните екземпляри и при различните полове.
Въобще е много трудно да се обяснява просто с писане, по-лесно е нагледно, но снимките в повечето случай не могат да покажат конкретиката. Също така е много трудно да се преценява когато не се познават родителите и прародителите на мъника и няма информация как са отглеждани и как са се развивали.
В легитимните развъдници това е по-лесно, тъй като развъдчика е запознат с по няколко поколения на кученцето назад и още на 2-я месец може да прецени в 90% как би изглеждало кученцето в зряла възраст и неговия характер.
Бих препоръчала да се посещават изложби. За посетителите те са безплатни, но са полезни, тъй като там на живо могат да се видят кученца на различна възраст и човек да добие реална представа. При това всеки развъдчик с дългогодишна практика се стреми да има, тъй наречената "своя линия", т.е. виждайки кученце си казвате: аха това е от еди-кой си развъдник, или син, или дъщеря на куче от еди-кой си развъдник"
Звучи сложно, но всъщност не.
Най-правилните съвети може да даде само онзи, който е създал дадено кученце. Останалото си е чисто експерементиране. Един ще препоръча едно, друг друго и в крайна сметка може да се получи обратен ефект.
И отново да се върна на ушите. Има екземпляри, които отделят повече ушна кал, има такива, които нямат въобще. На едни трябва да се почистват изцяло космите в ушите, на други, не. Едни се нуждаят не само от почистващи капки, но и от други капки, тъй като могат да правят възпаление на ушите.
Няма точни правила за нищо. Има примерни неща от практиката.
Най-важното е правилно да се преценява от къде ще се вземе кученцето и второто най-важно нещо е кадърния и способен ветеринар. Първото Ви гарантира здраво кученце, а второто, едно здраво кученце да не стане едно болно кученце.
Това с магазините е страшна работа. Имах един случай. Изрично бях казала на хората да не купуват нищо предварително, като се срещнем ще им напиша какво да купят, но те в еуфорята си нямали търпение. Пристигат щастливи и: виж какво сме взели на мъника. Отварят багажника и щях да припадна. За 400 лева накупили такива излишни неща, които никога нямаше да им потрябват. Така ги посъветвали от магазина

Публикувано: 02 May 2011 - 03:35 PM

Козината ми е малко странна,тъй като не зная точно как трябва да се развива,променя... Слагам му едни ампули на Дермосцент и му давам вътрешно на Вирбак едни сашета - Мегадерм или нещо подобно - омега 3 и 6 мастни киселини. За да му е хубава козината

Публикувано: 02 May 2011 - 04:54 PM
Chris_f, в 02 May 2011 - 01:35 PM, написа:

Козината ми е малко странна,тъй като не зная точно как трябва да се развива,променя... Слагам му едни ампули на Дермосцент и му давам вътрешно на Вирбак едни сашета - Мегадерм или нещо подобно - омега 3 и 6 мастни киселини. За да му е хубава козината

И аз ползвам Епи отик за ушите. Мегадерма е също много добро за козината. Е като си иска роял канин няма проблем.
Това което описвате за цветове на главата поне доколкото мога да си го представя, звучи в границите на нормалното.
А иначе когато се прехвърля от една храна на друга не се прави директно. Новата и сатарата се смесват, като постепенно се увеличава количеството на новата, а се намалява количеството на старата. Директното прехвърляне и трудно и не е полезно. Пък и може да използвате хитринки, като примерно слагане на гранулите в бульон от пиле.
За сега е малък и нека си седи на Роял Канин.
За по-израснали кучета Еукануба има много добри храни, със сьомга, с дивечово месо, с пуешко, също така имат една за проблеми с кожата и козината.
Публикувано: 02 May 2011 - 05:05 PM
Какво е Вашето мнение?
Между другото храната на Вирбак със Сьомга е страхотна

Публикувано: 02 May 2011 - 10:22 PM

Дилянка, моят ветеринар ми препоръча и Петнил и тези сашета на Вирбак. Като приключа със сашетата,ще пробвам да му давам и Петнил :) Искам да му е хубава козината и дълга,лъскава,здрава (тук само ще вметна,че ако генетично не му е заложено едва ли бих променила нещо много,ама... както и да е)... и нещо много съм се въодушевила

Публикувано: 03 May 2011 - 06:08 AM

Затова многократно съм споменевала, че като се взима кученце от място където не е много сигурно, че хората разбират от развъждане да се взима кученце на възраст около 5-6-7 месеца.
Когато са бебета всички са много сладки.
Публикувано: 03 May 2011 - 10:08 AM