Dog.bg Форуми : Коя команда как се учи...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Коя команда как се учи... ....... Оцени темата: ***** 1 Гласове

#121 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 February 2010 - 11:56 PM

greta i neli
Адмирации rc_036.gif wb_052.gif
гледката на възпитано, обучено куче е супер wub.gif wub.gif
благодаря за клипове, гледах с удоволствие.
Ние кога ли ще стигнем нивото на Бъди... dry.gif
User's Signature

Усмивката на Булдог е способна да разтопи камък
Style Bullet Prince

Качена снимка

#122 Потребителят е офлайн   cucumooo Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 March 2010 - 02:28 AM

Здравейте. Извинявам се, ако не е мястото на тук, за въпросите, които задавам. Затова предварително се извинявам и започвам с питанките :)
Моята Мими е на 1год и 3мес. Шар-пей е и нетипично за тази порода е адски подвижна и няма спиране, тича и дивее като ненормална. Просто не знам как да я науча да ходи редом до мен, да не се дърпа като луда. Бях чела и в други форуми, че като се дърпа кучето, трябва рязко да се дръпне повода и да се изрече командата. В нашия случай е "До мен". Дърпам повода и викам... за секунди си ходи до мен, но после пак започва да се дърпа. За лакомствата... или не иска да опита нищо или ако й давам, тя само ме следи да й дам нещо и е съсредоточена само в това да яде и ако се опитам да я "уча" нещо тя започва да подскача и да се лигави. Ако й се скарам, тя започва да ми се мазни и ме лигави цялата....
Та... това е ако е на повод...
А усети ли, че ще я пускам, само да чуе, че копчето щтраква и побягва накъдето й душа сака ab_041.gif но никога не ми е бягала...
В крайна сметка коя команда е от най-голямо значение в обучението на едно куче. Да сяда, да стои мирно ... Не знам на кое трябва да наблегна, за да има резултат в изпълнението на командите. И другото, което е - за да ме чуе, понякога трябва да й викна няколко пъти и да й кажа името (Мими, ела тук...), за да разбере, че на нея говоря.... И другото за което се сещам е металния ни повод... След като й викна "Ела тук" разтръсвам синджира, за да го чуе и така знае, че е за нея... Синджира ни служи като ориентир за всичко. Да дойде като я викна, като не ме вижда - да се ориентира къде да ме намери...
В крайна сметка как да я науча да идва веднага като я повикам? Как да спре като и кажа? За да не хуква веднага рпи друугите кучета. В такъв случай я спирам с НЕ, но го повтарям по хиляда пъти и чака само да й кажа айде бягай и на секундата я няма. Но като цяло всяка една команда в повечето случаи трябва да й повиша тон, за да чуе...
Благодаря предварително и пак се извинявам, ако мястото на въпросите ми не е тук :)

#123 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 March 2010 - 09:57 AM

Цитат(cucumooo @ Mar 1 2010, 12:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте. Извинявам се, ако не е мястото на тук, за въпросите, които задавам. Затова предварително се извинявам и започвам с питанките :)
Моята Мими е на 1год и 3мес. Шар-пей е и нетипично за тази порода е адски подвижна и няма спиране, тича и дивее като ненормална. Просто не знам как да я науча да ходи редом до мен, да не се дърпа като луда. Бях чела и в други форуми, че като се дърпа кучето, трябва рязко да се дръпне повода и да се изрече командата. В нашия случай е "До мен". Дърпам повода и викам... за секунди си ходи до мен, но после пак започва да се дърпа. За лакомствата... или не иска да опита нищо или ако й давам, тя само ме следи да й дам нещо и е съсредоточена само в това да яде и ако се опитам да я "уча" нещо тя започва да подскача и да се лигави. Ако й се скарам, тя започва да ми се мазни и ме лигави цялата....
Та... това е ако е на повод...
А усети ли, че ще я пускам, само да чуе, че копчето щтраква и побягва накъдето й душа сака ab_041.gif но никога не ми е бягала...
В крайна сметка коя команда е от най-голямо значение в обучението на едно куче. Да сяда, да стои мирно ... Не знам на кое трябва да наблегна, за да има резултат в изпълнението на командите. И другото, което е - за да ме чуе, понякога трябва да й викна няколко пъти и да й кажа името (Мими, ела тук...), за да разбере, че на нея говоря.... И другото за което се сещам е металния ни повод... След като й викна "Ела тук" разтръсвам синджира, за да го чуе и така знае, че е за нея... Синджира ни служи като ориентир за всичко. Да дойде като я викна, като не ме вижда - да се ориентира къде да ме намери...
В крайна сметка как да я науча да идва веднага като я повикам? Как да спре като и кажа? За да не хуква веднага рпи друугите кучета. В такъв случай я спирам с НЕ, но го повтарям по хиляда пъти и чака само да й кажа айде бягай и на секундата я няма. Но като цяло всяка една команда в повечето случаи трябва да й повиша тон, за да чуе...
Благодаря предварително и пак се извинявам, ако мястото на въпросите ми не е тук :)

Щом кучето е подвижно, значи му трябва много движение. Помисли дали му осигуряваш достатъчно тичане - ако е поизморена, няма да се дърпа толкова - и разбира се, като се научи да ходи на повод нормално.

Кучето трябва да има стимул, за да дойде при тебе. Почни с лакомство, което му е вкусно - а не това, което ти си мислиш, че е хубаво. Играй с него, така че да иска да идва, за да му е интересно. Ако навън му е интересно, а ти само крещиш след него и си недоволен/на, когато дойде - на кучето няма да му се иска да идва. Струва ми се, че Мими не е успяла да разбере какво значи "ела тук" - щом идва за синджира, а не идва на устна команда, значи за нея синджира е команда "ела тук"

Това с хукването към други кучета ще отмине постепенно, ако успееш да изградиш добра връзка с кучето и то знае, че с тебе е по-интересно. Тогава ще отива да каже "здрасти", ще ги подушва, обаче едното око ще бъде в тебе - и като свирнеш или махнеш или го повикаш - ще търчи. И трябва да се отработи забранителна команда - ако не е работено върху нея, не очаквай кучето да я разбира от само себе си. То не разбира български език, ако не го научим на него - то си разбира кучешкия език. me_065.gif Ние сега имаме обратния проблем - понеже Шаро е много енергичен, малко кучета са му подходящи за игра - тича все обратно при нас, защото знае, че с нас ще се натърчи като бесен и ще му е хубаво. ab_041.gif

Ето ни и нас - как изпълняваме команди седни (sit), легни (lie), търколи се (roll over), помоли (ask), изправи се (tall)
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   Nasko Mladenov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 03 March 2010 - 09:09 PM

Здравейте искам да ме посъветвате как да постъпя.Имам куче на име Ричи (немска овчарка) на 3 години е.За съжаление като малък не го убочавах защото още не бях запознат добре с дресурата.Може ли да ми помегнете.Като го водя на разходка с повода се дърпа ужасно и в някои ситуации не мога да го удържам.Та искам да ми помогнете как да го науча да ходи със моите крачки (тоест командата редом).Той не е малко кученце и мисля че ще е трудна дресировката.Посъветвайте ме как да постъпя в дресурата на ричи с тази команда като се има предвид че е на 3 години и рядко го разхождам защото се дърпа ужасно много и постоянно иска да избяга за да тича.Според мен е добре да започнем със това да го пусна на широко безлюдно място да се натича и след това как да го дресирам на посочената от мен команда.Ако ме посъветвате ще ми помогнете много.Благодаря предварително!

#125 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 04 March 2010 - 12:05 AM

Първо- разходките ви трябва да станат всекидневно занимание! Ако може дори по повече от веднъж!
Второ- поради рядкото извеждане на кучето от твоя страна съм убедена, че няма никаква връзка между вас... кучето просто гледа как да се натича и наиграе, независимо с кого и с какво, а не гледа вас като най- голям дразнител!
Трето- наистина, обучение на кучето се започва след като то се поизмори, и винаги малко на гладен стомах!

Няма значение, че кучето е на три години, подхода е един!
Ето клипчета с възрастно безпородно куче, Първият му урок на Редом;

http://www.youtube.c...h?v=J58LPDottu8
http://www.youtube.c...h?v=u2B9oOhFvqA
http://www.youtube.c...h?v=80SKqmDxJGU

В клипчетата е показано много ясно ученето на командата, особено в първото клипче са първите стъпки- "обясняването" на кучето що е това редом.

Препоръка; хубаво е командата да се отработва с повод за да се прават корекций при нужда!

Нещо от нас- Тук, Място, Редом, бла-бла-бла.... ab_041.gif
http://www.youtube.c...h?v=xf6dzEzWNWQ

#126 Потребителят е офлайн   greta i neli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 04 March 2010 - 02:28 PM

Браво Тали много хубав редом ba_025.gif
User's Signature

Качена снимка

#127 Потребителят е офлайн   greta i neli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 05 March 2010 - 02:26 PM

"Ето ни и нас - как изпълняваме команди седни (sit), легни (lie), търколи се (roll over), помоли (ask), изправи се (tall) "

Супер! ad_018.gif xb_035.gif
User's Signature

Качена снимка

#128 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 March 2010 - 10:32 PM

Цитат(Tali @ Mar 3 2010, 10:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Първо- разходките ви трябва да станат всекидневно занимание! Ако може дори по повече от веднъж!
Второ- поради рядкото извеждане на кучето от твоя страна съм убедена, че няма никаква връзка между вас... кучето просто гледа как да се натича и наиграе, независимо с кого и с какво, а не гледа вас като най- голям дразнител!
Трето- наистина, обучение на кучето се започва след като то се поизмори, и винаги малко на гладен стомах!

Няма значение, че кучето е на три години, подхода е един!
Ето клипчета с възрастно безпородно куче, Първият му урок на Редом;

http://www.youtube.c...h?v=J58LPDottu8
http://www.youtube.c...h?v=u2B9oOhFvqA
http://www.youtube.c...h?v=80SKqmDxJGU

В клипчетата е показано много ясно ученето на командата, особено в първото клипче са първите стъпки- "обясняването" на кучето що е това редом.

Препоръка; хубаво е командата да се отработва с повод за да се прават корекций при нужда!

Подкрепям Тали за всикчо, което е казала. Много хубав редом, наистина, Тали, браво! Ние също можем да ходим редом, обаче... не винаги искаме. Когато сме на поляната, за да хукне след топката, Шаро може да върви с много хубав редом, да прави всичко, което искам. Много хубаво върви на повод, когато е с колелото - явно знае, че там шега няма - ако изостане - колелото дърпа, а и не може да тича напред, когато си иска.

Като е на повод с мен, върви относително добре - след първите 100-тина метра, когато може малко да подръпне, после вече е много примерно куче. Обаче не можем още да вървим без повод редом другаде, освен на полянката, когато има стимул - иска си топката или е много гладен и очаква да го нахраня, ако е послушен. В другите случаи все върви изпреварващо. Като кажа "редом" или с обувката направя звук - се връща до мен, обаче в следващата секунда пак е хукнал 2-3 крачки напред. Улицата поне се научихме да пресичаме заедно уж... тя е тихичка, нашата, на другите сме с повод.
User's Signature

Качена снимка

#129 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 05 March 2010 - 11:57 PM

Ох, благодаря ви! smile.gif
Аз за нашия редом не държа да е идеален, все пак кучето ми е взето за домашен любимец- да си се радваме взаимно. Но държа на това да ходи спокойно близо до мен без да дърпа, което при хъскитата не се постига лесно (и не само при тях)... Пък какво остава за идеалния редом. :)
Редома го изпълнява при почти всякакви ситуаций и на всякакви места, със или без повод. Нашия знак е свиване на ръката в лакътя (то се вижда и в клипчетата). Гласова команда нямаме. За ученето на самата команда процедирах така- започнахме да я учим направо на вън, в разнообразни ситуаций и места, със дразнители и без, като цяло ученето беше хаотично. Отначалото само на повод заради корекцийте, след това открих начин как да правя корекций и без повода.

#130 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 March 2010 - 11:42 PM

Цитат(Tali @ Mar 5 2010, 09:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ох, благодаря ви! smile.gif
Аз за нашия редом не държа да е идеален, все пак кучето ми е взето за домашен любимец- да си се радваме взаимно. Но държа на това да ходи спокойно близо до мен без да дърпа, което при хъскитата не се постига лесно (и не само при тях)... Пък какво остава за идеалния редом. :)
Редома го изпълнява при почти всякакви ситуаций и на всякакви места, със или без повод. Нашия знак е свиване на ръката в лакътя (то се вижда и в клипчетата). Гласова команда нямаме. За ученето на самата команда процедирах така- започнахме да я учим направо на вън, в разнообразни ситуаций и места, със дразнители и без, като цяло ученето беше хаотично. Отначалото само на повод заради корекцийте, след това открих начин как да правя корекций и без повода.
Споделяй безценен опит, де... ae_085.gif Ние на повод сме добри, не се дърпаме, обаче без повод... зор. Зор, че много ни се търчи и сме като... шейтани vi_179.gif
User's Signature

Качена снимка

#131 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 March 2010 - 05:29 PM

Опитах да направя клипче с корекций... но за съжаление само един пример се вижда в клипчето на 1.08 минута.
http://www.youtube.c...h?v=tyynAPD3iZk
При нас този вид корекций се получават много лесно и спонтанно, тъй като когато правим нещо повечето ни команди за жестови, рядко използвам гласови и Райа е принудена постоянно да ми гледа ръцете- така се получават и корекцийте. Не крия, че има значение и връзката между човека и кучето. Тя е главното... Така ми е по- лесно да правя корекций, защото кучето ми ги разбира по- добре... докато с повода й трябва повече време за да разбере кое как е и защо.
При всички е индивидуално... Мил@, ти най- добре знаеш! md_064.gif
За редома корекцийте са следните- ако избързва места китката си леко назад (вижда се в клипчето) и тя автоматично забавя темпото и влиза в крачка. Ако пък забави прекалено темпо опъвам китката близо до тялото и Райа автоматично избързва и влиза в крачка. Почти невидимо за човешко око, но пък за кучето- очевидно.

#132 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 March 2010 - 07:31 PM

Щракнете за оригинален размер

<object width="400" height="300" ><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/1329434315641" /><embed src="http://www.facebook.com/v/1329434315641" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="400" height="300"></embed></object>

Бъки на полянката
User's Signature

Качена снимка

#133 Потребителят е офлайн   gngpaint Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Рисуване
Публикувано: 15 March 2010 - 08:50 PM

Рита знае командите:седни,легни,скачай,на място,моли се,умри,дай лапа(дясна или лява),претърколи се,редом,дай глас и дръж(използвам командата когато съм задала команда на място и хвърля играчката)Чудех се на какво ново мога да я науча? ae_085.gif
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#134 Потребителят е офлайн   greta i neli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 March 2010 - 11:28 PM

Браво на Рита доста неща знае smile.gif
Има много команди на които можеш да я научиш....например(завърти се,обиколи ме,слалом,ходене назад,..и др.)

User's Signature

Качена снимка

#135 Потребителят е офлайн   weight Икона

Публикувано: 16 March 2010 - 10:01 PM

[color="#483D8B"][color="#000000"]Преди два дена си зехме малка немска овчарка родена на 26.01.2010 ... казва се лиа. когато тя се събуди от сън и започва да си играе ама повечето пъти започва да хапе .. на игра е ама някой път боли доста смисъл не ръмжи мята опашка и се радва . искам да питам как да я отуча да хапе още докато е малка за да нямам проблеми занапред... аз мисля че ще спре като порасне ама след като прочетах тази тема :

http://forum.dog.bg/...aded#entry74127 започнах да се притеснявам.

какво мислите вие как трябва да подходя ?

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#136 Потребителят е офлайн   Bobolin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 March 2010 - 10:16 PM

Цитат(Tali @ Mar 3 2010, 11:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Кучето изпълнява ли показаното "редом" на дълго разстояние и най-вече когато сте някъде на вън на открити пространства а не в двора на къщата?

#137 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 16 March 2010 - 10:52 PM

Нашия редом е изпробван многократно без повод на оживена улица (по тротоара разбира се)... засега не сме имали отклонения smile.gif Изпробван е за минаване покрай котки и кучета (отново без повод)... но виж... с птиците винаги имаме проблеми ab_041.gif
Ще направя клипче на свободния редом като се намери кой да ни снима md_064.gif

wight писано е много за твоя проблем... и мисля, че мястото на питането ти не е тук. Поразрови се из темите за възпитание на малкото куче. Там я има всичката необходима информация! И тези големи букви са излишни... както и черния им цвят ;)
Кучето ти е още малко за каквато и да е агресия и още по- малко за доминантна... Спазвай правилата и режима, който ще изградите с времето.... засега няма място за притеснение!
И прочети раздела "Възпитание на малкото куче"... или там както беше формиран...
Поздрави!

#138 Потребителят е офлайн   Bobolin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2010 - 12:38 AM

Цитат(Tali @ Mar 16 2010, 09:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Нашия редом е изпробван многократно без повод на оживена улица (по тротоара разбира се)... засега не сме имали отклонения smile.gif Изпробван е за минаване покрай котки и кучета (отново без повод)... но виж... с птиците винаги имаме проблеми ab_041.gif
Ще направя клипче на свободния редом като се намери кой да ни снима md_064.gif

Браво! ae_085.gif
Благородно завиждам ... wb_052.gif

#139 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 March 2010 - 02:20 AM

Мноого сладки клипове, браво на всички!
Дайте акъл как да науча моя Шаро да ходи назад? Някой да покаже как става? Да обясня - нямаме намерение да се състезаваме или нещо подобно, просто като учи нови неща, на него му е интересно, иначе му доскучава - пък и на мен.

Искам да го науча и да прескача крака ми, но нещо се инати. Може да скача хубаво, прескача оградки, за да отиде на брега на пясъка, като му изкомандваме, дори веднъж се възкачи на една стена около метър и двайсет самичък, за да мине по-напряк, обаче като го караме да прескача крак на човек, се стряска и лае по някаква причина.

Благодаря предварително.
User's Signature

Качена снимка

#140 Потребителят е офлайн   Blinki Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2010 - 03:55 PM

http://www.youtube.c...player_embedded Виж тук, от 40-тата секунда е това, което може да ти помогне. smile.gif Някъде на по-тясно място, за да не ходи наляво - надясно, да няма избор. Ние по този клип научихме цялата команда за 2 дни, но ако искаш, можеш да спреш само на ходенето назад. smile.gif
А за прескачането на краката - пробвай пак някъде на тясно, коридор или загради със столове. Покажи му наградка от другата страна на крака ти и Шаро ще не ще, ще мине. smile.gif В началото крака може да е съвсем ниско, дори опрян на земята, само да е като бариера, над която да мине. smile.gif
Успех! И да се похвалите дали става.
User's Signature

Качена снимка

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема