Опитваме се да научим като се разхождаме с повод да не се дърпа или изостава а да върви със скоростта на моите крачки.То като се измори не се дърпа много ама изостава или пак иска да върви пред мен.
Значи, по повод разходките на повод - гледай няколко от сериите на Сизар Милан "Повелителят на кучетата". Трябва ти да си лидерът и кучето да го е разбрало - тогава ще те следва с твоята скорост, ще спира, като забавиш и ще забързва, като забързаш, но за това се иска време - за 2-3 дена може и да не стане, но трябват редовни тренировки.
Когато моят Шаро се дърпаше в началото, правехме така - първо с много бърз ход разходка, докато се поумори, дори го пусках да потича първо, вървяла съм и близо до стена, за да не може да мине пред мен, а да е малко зад мен, като при всяко дръпване, дърпам силно повода за корекция. Обаче ако кучето е пълно с енергия и не е разхождано, ще ти е трудно - те са много силни, затова първо гледай да го измориш, после провеждай тренировки по ходене на повод - поне докато свикне, после няма да е проблем. Поводът трябва да е високо на шията на кучето, под ушите - там има файда, иначе, ако е на раменете му, това му е силната част, а твоето куче е доста силно, ще ти е трудно да му устоиш.
Другото, което опитахме, е нашийник, който минава по муцуната (тип холти), за да може като дръпнем, главата да се извива към нас - кучето, както и конете, вървят в посоката, в която им сочи муцуната, най-често. Нещо такова:
http://base1.googleh...q...12754&hl=enОбикновено се ползва краткотрайно, докато кучето се научи. Имай предвид, че ако кучето е своенравно, няма да му хареса холтито изобщо, но ако си упорит и твърд, ще разбере, че мърдане няма. Моят Шаро ми дръпна такава сцена, квича и се тръшка около 5 минути, докато се примири, след което още няколко пъти имаше дърпане, но накрая клекна. Нещо като обяздване на кон се получи