Публикувано: 12 September 2010 - 09:02 AM
Имам въпрос за АПБТ
Значи накратко - имам АПБТ на 4 месеца и половина.
Имам опит с различни породи и нямам проблеми с обучението на кучето (до момента изпълнява перфектно 8 команди и различава над 10 наименования на предмети).
Притеснява ме факта,че когато беше на 2 месеца се засече с един Голдън ретривър,който постоянно го обикаляше и подканваше да играят,но малкият се стресна и стигна до момент в който чак приквича...Това му беше първата близка среща с друго куче и от този момент малкия страни от кучета когато искат да си играят.Като предпазни мерки започнах да го събирам само с АПБТ (най-вече с майка му,баба му и някои от котилото му),но всички знаете как тези кучета си играят....моят досега един път не е посегнал да захапе някое куче...върти се около другите питове,закача се с тях,но когато някой посегне да се захапят моят се дърпа,а е 2 пъти по-едър от братчетата си (първият месец след като го взех го хранех с варена каша от смляно чисто месо и кокали....май се престарах)
Отделно страни от малките деца и се притеснявам с израстването на кучето да не обърне тези страхове в агресия.
Майката е била същата - дърпала се е от кучета и малки деца и после от самосебе си е станала агресивна към други кучета (включително други питове) и малки деца.
Отделно искам съвет на каква възраст е препоръчително да започна с интензивни тренировки на животното (бягане с тежести например) ,чух прекалено разнородни съвети и вече не знам кои е по-добре да послушам :(
Да поясня - това ми е първият пит,който гледам,преди това съм гледал кралски пудел,ротвайлер,доберман,кокер шпаньол и за половин година - кавказка овчарка(не беше моя,собственика й замина за Англия),но съм се уверил,че всяка порода си е за себе си и не могат да се правят паралели относно възпитание или обучение.
С две думи - не желая пита да е бъзльо,още повече,че събаря по-тежки кучета само като ги блъсне...просто е смешно когато някой посегне да го гризне,а той почне да отстъпва....мисля,че трябва да го оставя другите питове да го набият няколко пъти,че да почне да се защитава поне,,но бих се радвал да чуя и други мнения по въпроса