как да обуча куче да не взима храна от чужди хора
Публикувано: 17 October 2009 - 12:34 PM
Благодаря Ви предварително
Публикувано: 17 October 2009 - 02:23 PM
намираш си помощник и той дава на кучето нещо много вкусно и кучето като тръгне да го взима го шибва яко по муцуната докато кучето не се откаже и така през няколко дена за месец най-много кучето ще е перфектно .
Публикувано: 01 January 2010 - 07:09 PM
Благодаря Ви предварително
Здравей! Този въпрос е много интересен, но за да го научиш трябва да имаш възможност кучето да бъде хранено само и единствено от един човек, иначе не е толкова трудно да го научиш-има специални хапчета, които заедно с някакъв къс храна(хляб, месо) се хвърлят през оградата на кучето от непознати хора за него. Действието на тези хапчета е да карат кучето да повръща, но не са опасни за него-пробвано е и работи метода, а и не отнема много време.
Поздрави!
Публикувано: 03 January 2010 - 02:41 AM
намираш си помощник и той дава на кучето нещо много вкусно и кучето като тръгне да го взима го шибва яко по муцуната докато кучето не се откаже и така през няколко дена за месец най-много кучето ще е перфектно .
Този метод не го одобрявам... Всяко куче реагира по различен начин на различните дразнители. При някои кучета този метод може да предизвика агресия... и от нищо да стане нещо, т.е... от безпроблемно куче да стане проблемно. Твърдo против съм кучето да се "шибва яко по муцуната", не само от непознати от него, но и от познати...!
Публикувано: 03 January 2010 - 03:18 PM
Този метод не го одобрявам... Всяко куче реагира по различен начин на различните дразнители. При някои кучета този метод може да предизвика агресия... и от нищо да стане нещо, т.е... от безпроблемно куче да стане проблемно. Твърдo против съм кучето да се "шибва яко по муцуната", не само от непознати от него, но и от познати...!
При този вариант кучето придобива страх от боя и удара с пръчката и от агресивен пазач може да стане страхливо куче, плашещо се от човек носещ пръчка, както и да стане другата крайност-при почва на човек носещ сопа да се нахвърля върху него-в повечето случай-би получил едно страхливо куче според мен.
Публикувано: 03 January 2010 - 03:40 PM
Публикувано: 04 January 2010 - 04:53 PM
Слагате вкусното нещо на земята, нормалния рефлекс на кучето е да тръгне да проверява какво е и да го излапка. И тук го спирате незабавно с едно много сириозно НЕ /правилно казаното НЕ действа на кучетата като знак стоп, но дори и това се учи/. Кучето спира. Гледа ви в недоумение. Повтаряте отново забраната, викате го при себе си и тогава го възнаграждавате от вашата ръка.
След 10-ина минути пак! И пак! И пак! Щом схване каква е далаверата вдигате нивото. Щом му забраните ... небрежно се обръщате на другата страна и сякаш му давате мегдан за прегрешение. Тръгне ли да посяга СТОП командата се подава ведната. После засилете още трудността, излезте от помещението и го оставете сам с лакомата хапка, но всъщност го дръжте под око - щом се метне, веднага коригирате, ако я е хапнал - искатйе да плюе, вземате му плячката и се леко се скарвате /лошо момче, казах ли ти така НЕ/. Когато усвоите НЕ-пипането от земята минете на невзимането от чужди хора. Просто ви трябва помощник - той подава, вие коригирате. Без да удряте, да викате, без стрес и истерика. Като истински родител, който учи своето дете на важните неща в живота.Обяснявайте му нещата ясно, за да може да отличи кое считате за лошо и отбелязвате с НЕ и кое ви радва и награждавате с нещо хубаво /освен похвалата, разбира се/.
Успех!

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 24 January 2010 - 08:02 PM
Публикувано: 24 January 2010 - 08:26 PM
Кучето определено не разбира, че "му мислиш доброто". Просто се изгражда условен рефлекс, почиващ върху опита: чужд човек дава храна>неприятно усещане. Чрез "не" се изгражда връзка и общуване между вас и кучето, докато в другия случай стопанина не участва.
Да не говорим, че това изработване на недоверие в чуждите хора при доста кучета няма да е никак полезно в цялостното им общуване с непознати.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 16 February 2010 - 01:10 AM
.........."Който може да направи такова нещо-не заслужава да живее самият"

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND
Публикувано: 16 February 2010 - 01:14 AM
Правилно е,,сега го прочетох това.Така се прави!

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND
Публикувано: 16 February 2010 - 08:26 AM
Защо никой не казва на каква възраст се изгражда този условен рефлекс, а само се спирате на метода?
За да има ефект за цял живот, условните рефлекси за невзимане на храна от земята и от непознати се изгражда още с първите разходки навън, т.е. 3-4 месечна възраст. Тогава кучето трупа първите си впечатления от света и наученото в този период остава завинаги.
В тази връзка разни корекции с повод и команди са безсмислени. Ние не винаги ще бъдем около кучето и обучението по този начин не гарантира че когато не го гледаме няма да изяде нещо.
Единствения метод който съм видял да работи безотказно е с един два леки шамара в подходящия момент. Изрично ще повторя че след 6-ия месец подобни занимания вече са закъснели и даже и да се научи за момента след 3-4 години пак има вероятност да посегне да вземе.
Задължително всеки трябва да си прецени и обратната страна на медала - дали веднъж научено кучето да не взима храна от други хора няма да доведе до проблем от типа след време да се наложи да го оставите на някой приятел за ден-два и кучето да не иска да вземе от него.
Публикувано: 21 October 2010 - 09:41 PM
2.Къща с двор - разпръснах големи парчета дроб пълни с тютюн, чер пипер и червен лют пипер без да съм ги пипал с голи ръце - след това разходих кучето нарочно около тях като аз се правих на разсеян до момента докато лапна 1-то -веднага "леко" закъсняла команда "не" . След това изяде и 2-то - закъсняла команда "не", на 3-то се отказа. При друго по лакомо куче се случи че изяде 4 и аз го спрях , малко по-късно повърна, но на следващия път изяде само едно и загуби интерес . Малко е жестоко но е за негово добро
3.Карам някой да му дава лакомство и ако посегне да вземе команда "не" и леко дръпване на повода ( без бой от страна на даващия)
Правил съм си експерименти да му дават печено бутче, наденичка , пържола -- всичките ми кучета просто сядаха и ме гледаха, а сегашното да же и лае този който му дава нещо. С него не съм правил упражнение 2 защото вече не живея в къща.