Dog.bg Форуми : как да обуча куче да не взима храна от чужди хора

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

как да обуча куче да не взима храна от чужди хора Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Hellz Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 17 October 2009 - 12:34 PM

Здравейте, имам малка немска овчарка и искам да го отуча да взима храна от чужди хора, защото вече имах случай на отровен домашен любимец и не искам това да се повтори... и ако може да ми кажете как да обуча кучето за пазач?

Благодаря Ви предварително

#2 Потребителят е офлайн   Nomad Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2009 - 02:23 PM

аз ползвам следната система и резултатите са на лице .

намираш си помощник и той дава на кучето нещо много вкусно и кучето като тръгне да го взима го шибва яко по муцуната докато кучето не се откаже и така през няколко дена за месец най-много кучето ще е перфектно .

#3 Потребителят е офлайн   dqvola Икона

Публикувано: 01 January 2010 - 07:09 PM

Цитат(Hellz @ Oct 17 2009, 12:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте, имам малка немска овчарка и искам да го отуча да взима храна от чужди хора, защото вече имах случай на отровен домашен любимец и не искам това да се повтори... и ако може да ми кажете как да обуча кучето за пазач?

Благодаря Ви предварително

Здравей! Този въпрос е много интересен, но за да го научиш трябва да имаш възможност кучето да бъде хранено само и единствено от един човек, иначе не е толкова трудно да го научиш-има специални хапчета, които заедно с някакъв къс храна(хляб, месо) се хвърлят през оградата на кучето от непознати хора за него. Действието на тези хапчета е да карат кучето да повръща, но не са опасни за него-пробвано е и работи метода, а и не отнема много време.
Поздрави!

#4 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 03 January 2010 - 02:41 AM

Цитат(Nomad @ Oct 17 2009, 02:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>

намираш си помощник и той дава на кучето нещо много вкусно и кучето като тръгне да го взима го шибва яко по муцуната докато кучето не се откаже и така през няколко дена за месец най-много кучето ще е перфектно .

Този метод не го одобрявам... Всяко куче реагира по различен начин на различните дразнители. При някои кучета този метод може да предизвика агресия... и от нищо да стане нещо, т.е... от безпроблемно куче да стане проблемно. Твърдo против съм кучето да се "шибва яко по муцуната", не само от непознати от него, но и от познати...!

#5 Потребителят е офлайн   dqvola Икона

Публикувано: 03 January 2010 - 03:18 PM

Цитат(Tali @ Jan 3 2010, 02:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Nomad @ Oct 17 2009, 02:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Този метод не го одобрявам... Всяко куче реагира по различен начин на различните дразнители. При някои кучета този метод може да предизвика агресия... и от нищо да стане нещо, т.е... от безпроблемно куче да стане проблемно. Твърдo против съм кучето да се "шибва яко по муцуната", не само от непознати от него, но и от познати...!

При този вариант кучето придобива страх от боя и удара с пръчката и от агресивен пазач може да стане страхливо куче, плашещо се от човек носещ пръчка, както и да стане другата крайност-при почва на човек носещ сопа да се нахвърля върху него-в повечето случай-би получил едно страхливо куче според мен.

#6 Потребителят е офлайн   Nomad Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2010 - 03:40 PM

Да стане по-страхливо не (стига да не е страхливо бебе) , да стане по-агресивно - напълно възможно . Е има и доста по-хуманни методи - да му дават чужди хора разни "неприятни" хапки . Продават такива в някои зоомагазини за подобни цели .

#7 Потребителят е офлайн   Грахче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2010 - 04:53 PM

ми може би не е зле да започнете с едно друго простичко упражнение - забраната да взема храна от земята. За целта не е нужно да го шибвате никъде, а просто малко повечко търпение.

Слагате вкусното нещо на земята, нормалния рефлекс на кучето е да тръгне да проверява какво е и да го излапка. И тук го спирате незабавно с едно много сириозно НЕ /правилно казаното НЕ действа на кучетата като знак стоп, но дори и това се учи/. Кучето спира. Гледа ви в недоумение. Повтаряте отново забраната, викате го при себе си и тогава го възнаграждавате от вашата ръка.

След 10-ина минути пак! И пак! И пак! Щом схване каква е далаверата вдигате нивото. Щом му забраните ... небрежно се обръщате на другата страна и сякаш му давате мегдан за прегрешение. Тръгне ли да посяга СТОП командата се подава ведната. После засилете още трудността, излезте от помещението и го оставете сам с лакомата хапка, но всъщност го дръжте под око - щом се метне, веднага коригирате, ако я е хапнал - искатйе да плюе, вземате му плячката и се леко се скарвате /лошо момче, казах ли ти така НЕ/. Когато усвоите НЕ-пипането от земята минете на невзимането от чужди хора. Просто ви трябва помощник - той подава, вие коригирате. Без да удряте, да викате, без стрес и истерика. Като истински родител, който учи своето дете на важните неща в живота.Обяснявайте му нещата ясно, за да може да отличи кое считате за лошо и отбелязвате с НЕ и кое ви радва и награждавате с нещо хубаво /освен похвалата, разбира се/.

Успех!
User's Signature

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.
Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   flamewitch Икона

Публикувано: 24 January 2010 - 08:02 PM

До някъде съм съгласна с Грахче-то, но тук трябва и да се определи какъв тип е кучето. Моето куче, си знае много добре Стоп командата "НЕ" и точно по същият начин го научих да не припарва до купичката си, без да съм му позволила. Правила съм си експерименти да му оставя купата пълна, командвам "седни" и отивам в кухнята да си мия чинии... връщам се, той още си седи там където съм го оставила, вярно целият трепери от желание да се нахвърли на кльопачката, лигите му текат, но не е и посмял сантиметър да мине... Само че! Тук идва едно САМО ЧЕ е толкова лакум, че когато сме на разходка, дори и на повод, види ли нещо, което иска да захапе, здавче или просто подуши започва яко да се дърпа. Приятел от съседния блок ми даде една идея и реших да я пробвам. Даде ми една пластмасова пластинка с две жички и една батерийка, обикновена батерия. Прикачва се към къс месо и когато човек му подаде месото и кучето го захапе, батерийката се дава на контакт и така се пуска лек ток по месото. Не е прекалено много за да нарани кучето, не е и прекалено малко, защото си взехме поука. Кучетата не обичат особено тока и когато го подразни на езика, сега и не иска да си помисли да вземе от друг. Когато посяга към месото, може пак да се използва командата "НЕ" и след като не послуша и си изпати, ще разбире, че не му се забранява просто ей така, а му мислиш доброто. Става много по-бързо и с по-малко търпение, от метода с "НЕ" и също не е опасно за кучето.

#9 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 24 January 2010 - 08:26 PM

Цитат(flamewitch @ Jan 24 2010, 08:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ще разбире, че не му се забранява просто ей така, а му мислиш доброто. Става много по-бързо и с по-малко търпение, от метода с "НЕ" и също не е опасно за кучето.

Кучето определено не разбира, че "му мислиш доброто". Просто се изгражда условен рефлекс, почиващ върху опита: чужд човек дава храна>неприятно усещане. Чрез "не" се изгражда връзка и общуване между вас и кучето, докато в другия случай стопанина не участва.
Да не говорим, че това изработване на недоверие в чуждите хора при доста кучета няма да е никак полезно в цялостното им общуване с непознати.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#10 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Публикувано: 16 February 2010 - 01:10 AM

Сега ще ви кажа как се учи: в Различни дни свикваш по 2-3 ма непознати за кучето,с които се срещаш внезапно и те подават много вкусно за кучето неустоимо парче паржолка или кебабче и ..1 Х 1 идват през определено време / без ти да говориш и се смееш с тях/// при теб и кучето и му се усмихват "муци" ела,, и му подават парчето с едната ръка и едновременно с другата ръка стресиращо и рязко го цапват по устата и дърпат парчето тамън да го е лапнало кучето... и таке се редува ------подават-рязко и го изплашват с леко удряне. Така правят инсртукторите и тогава може да му подаваш командата "НЕ" както е написано по горе,когато дойде с парче месо някой убиец и го покани ласкаво за отравяне---кучето ще "Цунка отровката " ! А бисквитката дето била с неприятен вкус за отучване дето четох по горе не става в случая,защото повярвайте ми не такава ще купи убиеца, а нещо като "Свински врат -алангле"на дървени въглища!............................................................................
.........."Който може да направи такова нещо-не заслужава да живее самият"
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#11 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Публикувано: 16 February 2010 - 01:14 AM

Цитат(Nomad @ Oct 17 2009, 12:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Правилно е,,сега го прочетох това.Така се прави!
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#12 Потребителят е офлайн   Вельо Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2010 - 08:26 AM

Колко е малко кучето?
Защо никой не казва на каква възраст се изгражда този условен рефлекс, а само се спирате на метода?

За да има ефект за цял живот, условните рефлекси за невзимане на храна от земята и от непознати се изгражда още с първите разходки навън, т.е. 3-4 месечна възраст. Тогава кучето трупа първите си впечатления от света и наученото в този период остава завинаги.
В тази връзка разни корекции с повод и команди са безсмислени. Ние не винаги ще бъдем около кучето и обучението по този начин не гарантира че когато не го гледаме няма да изяде нещо.
Единствения метод който съм видял да работи безотказно е с един два леки шамара в подходящия момент. Изрично ще повторя че след 6-ия месец подобни занимания вече са закъснели и даже и да се научи за момента след 3-4 години пак има вероятност да посегне да вземе.

Задължително всеки трябва да си прецени и обратната страна на медала - дали веднъж научено кучето да не взима храна от други хора няма да доведе до проблем от типа след време да се наложи да го оставите на някой приятел за ден-два и кучето да не иска да вземе от него.

#13 Потребителят е офлайн   Eddie_r_k Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 October 2010 - 09:41 PM

Ако разрешите да споделя аз как решавам въпроса при всичките 3 кучета които съм имал - без да твърдя че при всички кучета ще подейства или да карам някого да ги използва -всеки трябва да прецени кучето си и да реши какъв метод да приложи, а аз използвам 3 начина. Добре е да се започне с това колкото може по рано с 1-то хранене и хигиенните навици, с общата дресировка [b]( без моето 2-ро упражнение - да не му повредите стомаха на кутрето - това е за 1,5-2 годишно куче)[/b]1. Въвеждам команда за хранене ( дневно хранене и даване на лакомство) - изпълнена команда- кучето сяда, похвала, лакомство пред муцуната ,команда за вземане на храната . При сегашното ми куче изобщо използвам английски команди за всичко- така че "муци-муци" , "на на ", "кучи кучи" не действат
2.Къща с двор - разпръснах големи парчета дроб пълни с тютюн, чер пипер и червен лют пипер без да съм ги пипал с голи ръце - след това разходих кучето нарочно около тях като аз се правих на разсеян до момента докато лапна 1-то -веднага "леко" закъсняла команда "не" . След това изяде и 2-то - закъсняла команда "не", на 3-то се отказа. При друго по лакомо куче се случи че изяде 4 и аз го спрях , малко по-късно повърна, но на следващия път изяде само едно и загуби интерес . Малко е жестоко но е за негово добро
3.Карам някой да му дава лакомство и ако посегне да вземе команда "не" и леко дръпване на повода ( без бой от страна на даващия)

Правил съм си експерименти да му дават печено бутче, наденичка , пържола -- всичките ми кучета просто сядаха и ме гледаха, а сегашното да же и лае този който му дава нещо. С него не съм правил упражнение 2 защото вече не живея в къща.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни