Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 21 October 2013 - 01:21 PM
Публикувано: 21 October 2013 - 01:54 PM
sazo, в 21 October 2013 - 01:21 PM, написа:
И ти ли, Бруте???...

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 22 October 2013 - 01:06 AM
Кучето е на възраст 15 седмици (около 3 месеца и половина). Та, ето и нещата, които ме притесняват и ме навеждат на мисълта за доминантност ако изобщо е възможно да съществува такава на нейната възраст.
Харесала си е едно място( под една маса) и много обича да лежи там. Ако обаче реша да я дръпна, за да я изкарам от там започва да ми ръмжи и да ме хапе, разбира се не ме хапе силно, но определено се опитва да ми противоречи.
Другото интересно нещо е примерно, когато я разкарвам. От около седмица, седмица и малко започнах да я разкарвам интензивно, тъй като ваксините и са сложени. Като цяло нямам големи проблеми с разкарването (мислех, че ще е много по-трудно в началото), всичко минава по обичайния начин, тя се разсейва лесно (нормално за възрастта и), души насам натам, спира се, лапа неща от земята с цел да ги изяде и т.н., това което ме притеснява е, че от време на време, не знам поради каква причина (може би защото пътя по, който сме тръгнали не и харесва) започва да ми ръмжи, да ми скача и да ме хапе по краката. Аз и се карам, дори я шляпвам през муцунката, но това като цяло май още повече я раздразва. Но след около минута-две това поведение отминава като не и обръщам внимание и разходката продължава по стария си начин.
Та въпроса ми е това проява на доминантно поведение ли е или се дължи на нещо друго?
Не я глезя, даже напротив, държа се доста строго с нея (поне така си мисля аз). Може би и липсва внимание, въпреки че е винаги покрай нас? Общите неща ги спазвам, които трябва да се избягват, за да не се развие доминантно поведение при куче - не и давам храна докато се храня, винаги пръв излизам от вкъщи при разходка, не и позволявам да спи на леглото и т.н.
Като цяло ме слуша, примерно като се качи на леглото и казвам със строг тон "слизай веднага" и слиза, макар че от време на време ми излайва един вид сякаш ми се кара, защото аз на нея съм и се скарал. :D
Та, ща се радвам да ми помогнете с тези неща, да разбера дали се дължи на някакъв проблем, доминантно поведение или просто от игра, защото е малка...
Публикувано: 22 October 2013 - 11:49 AM
sazo, в 21 October 2013 - 11:21 AM, написа:
Душащ нашийник не върши работа при обучение. То се дърпа и го затяга. Колеги, какво пречи да е с метален нашийник и да се използва лека корекция в краен случай, металния, както всеки друг си седи на врата спокойно и не го натоварва или измъчва. Пример: при превъзбуда, при сериозно неизпълнение и много други. Не се излагайте, мислите ли, че строгия нашийник който е тренировъчен и струва 60лв. примерно ще е направен, за да измъчва животното. Хайде да не забравяме, че тези неща са правени в страни от ЕС или други, които имат най-малкото закони и лаборатории и тестват продуктите. Добре, че сме българите да говорим за тормоз на животните, а сме пълни с бездомни животни и .......... айде да не се ядосвам.
Строг нашийник е само в краен случай, според реакцията, много е индивидуално. Това не става с писания по форуми. Иска да се приложи и види на място.
Публикувано: 22 October 2013 - 01:08 PM
Публикувано: 22 October 2013 - 01:22 PM
peternm, в 22 October 2013 - 12:49 PM, написа:
sazo, в 21 October 2013 - 11:21 AM, написа:
Душащ нашийник не върши работа при обучение. То се дърпа и го затяга. Колеги, какво пречи да е с метален нашийник и да се използва лека корекция в краен случай, металния, както всеки друг си седи на врата спокойно и не го натоварва или измъчва. Пример: при превъзбуда, при сериозно неизпълнение и много други. Не се излагайте, мислите ли, че строгия нашийник който е тренировъчен и струва 60лв. примерно ще е направен, за да измъчва животното. Хайде да не забравяме, че тези неща са правени в страни от ЕС или други, които имат най-малкото закони и лаборатории и тестват продуктите. Добре, че сме българите да говорим за тормоз на животните, а сме пълни с бездомни животни и .......... айде да не се ядосвам.
Строг нашийник е само в краен случай, според реакцията, много е индивидуално. Това не става с писания по форуми. Иска да се приложи и види на място.
Колега незнам кой се излага.При 3-и месечно кученце няма абсолютно никакъв смисъл от строг нашийник.Казах ти вече,това е краен вариант за коригиране на поведение затвърдено с години.Пример при малко дете,което можеш да възпиташ по нормален начин,защо да прибягваш до шамари.Съжалявам за примера,но не се сетих за друг да ти го обясня по-нагледно.И като е правен в ЕС голяма работа,че те там и алкохол и цигари правят,значи ли,че са полезни.Пропагандата е голяма работа да знаеш,това,че нещо е правено еди къде си не го приемай за чиста монета.
Публикувано: 22 October 2013 - 01:59 PM
Публикувано: 22 October 2013 - 02:10 PM
Публикувано: 22 October 2013 - 02:11 PM
Публикувано: 22 October 2013 - 02:18 PM
Ей го младото САО зад нас на склада, дали го някъде на "треньор", после видях и треньора видях и как изпълнява командите животното - все едно било бито с лопата. Нямам нищо против умерено механично въздействие ако се наложи, но то трябва да е минимализирано по възможност. По самото животно веднага личи кога изпълнява командите с желание, а кога от страх от наказание, то тялото му го показва.
Стига с тези строги или електрошокови нашийници, те не са панацея.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 22 October 2013 - 02:21 PM
Публикувано: 22 October 2013 - 02:30 PM
Furia_S, в 22 October 2013 - 12:18 PM, написа:
Ей го младото САО зад нас на склада, дали го някъде на "треньор", после видях и треньора видях и как изпълнява командите животното - все едно било бито с лопата. Нямам нищо против умерено механично въздействие ако се наложи, но то трябва да е минимализирано по възможност. По самото животно веднага личи кога изпълнява командите с желание, а кога от страх от наказание, то тялото му го показва.
Стига с тези строги или електрошокови нашийници, те не са панацея.
Явно аз говоря на китайски или джедайски език.
Да това имах предвид, точно това. Просто е удобно и здраво. Не говоря да го използваш постоянно. Под постоянно използване имам предвид повишаване на гласа, да настъпиш повода, ако е куче бебе да се дръпне само, за да разбере, че трябва да реагира на командата ти. Примерно е отвързано, ти го викаш, то не идва, настъпваш повода, и то ще разбере, че не може и така лека по-лека. Металния с шип или без шип нашийник е по-траен и кво пречи да го носи? Малко преекспонирате нещата. Важна е мотивацията. Това какъв нашийник или пиниз ще приложиш няма значение.
А за висша раса, ще го подмина този коментар , че ми става смешно.
Публикувано: 22 October 2013 - 02:41 PM
За това строги, с шипове и т.н. на обикновен стопанин във всекидневието не са нужни, само се обръщат с шипове навън, файда никаква.

Публикувано: 22 October 2013 - 02:59 PM
Furia_S, в 22 October 2013 - 12:41 PM, написа:
За това строги, с шипове и т.н. на обикновен стопанин във всекидневието не са нужни, само се обръщат с шипове навън, файда никаква.
Tака, вашата порода е чау-чау. Има други породи, които не се стресират така лесно, и депресират както кучетата от тази порода примерно.

Всяка порода си има характерност, собствен характер и определен тип.
Публикувано: 22 October 2013 - 03:01 PM

Публикувано: 22 October 2013 - 03:49 PM
sazo, в 15 September 2013 - 09:34 PM, написа:
oganche, в 26 August 2013 - 09:31 PM, написа:
За вас нормално ли е да си пази играчките?Не допускайте кучето да развива ,,мания" към разни вещи или играчки,познавам кучета,които по принцип са доста добре социализирани,но става ли въпрос за въпросното нещо са готови да умрат за него(пръчки,пластмасови бутилки,играчки).Възможно е детето да е посегнало рязко и кучето да не имало шанс да предупреди чрез ръмжене.
Извиням се че с въпроса си се е получила такава дискусия.По начало няма “мания“ за играчките си, може за момента да не я дава, но тогава просто се дърпа настрана с нея, ако му се скараш я пуска и не я докосва докато не му я върнеш. Относно храната мога да кажа, че на мене и съпруга ми ни позволява да му бъркаме в купата докато яде, да я взимаме или дори да госпираме да яде като го дръпнем от нея и да не посяга докато не му се разреши.
Публикувано: 22 October 2013 - 04:08 PM
starrkopf, в 17 September 2013 - 10:21 AM, написа:
quote name='oganche' date='26 August 2013 - 07:54 AM' timestamp='1377496454' post='1116458']
здравейте, аз и съпруга ми имаме ротвайлер на година и 8-месеца. При нас често е и пременницата ни. Кучето от малко израстна с нея и си играеха, но през последните месеци понякога я ръмжи, а вчера дори я ухапа леко. Посъветвайте ни какво да направим, на какво може да се дължи това?
Тук вече идва интересното , но не заради карането , а защото ( поне за мен е така ) кучето изглежда пази всичко от всеки ...
Ако нещо съм объркал в четенето нека дамата ме поправи . Защо тя ( а и всеки пишещ ) не си зададе въпроса : упреквайки кучето не упреквам ли себе си ?
Толкова ли е трудно да му се покаже ,че играейки ( с играчка ) , тя може да бъде отнета като му се предложи смяна с лакомство ?
Та семейството не отчита това , а има претенции към едно дете.
Кучетата са готови винаги да "учат" , стига даскала да знае какво преподава.
oganche, в 26 August 2013 - 12:31 PM, написа:
съжалявам, че не съм се изразила правилно, аз се страхувам точно от това, че може да посегне на племенничката ми пак, защото съпруга ми и аз го възпитаваме и се чудим дали не сме сгрешили нещо някъде в неговото възпитание и както написах преди малко, Не то непази всичко и от всеки, само от нея, защото като му вземе нещо тя не му го връща преди ние да и напомним, че трябва. В него момент реагира така а само след час се опитваше да си играе с нея. Аз отчетам своите грешки и затова помолих за съвет за да знам как да реагирам. Но нема не би трябвало да и се карам когато се опитва да му вземе хляба от устата след като ние сме му го дали, или след като я е изръмжало и ние сме я предупредили да не го закача, а тя продължава да го прави.
Публикувано: 22 October 2013 - 04:37 PM
oganche, в 22 October 2013 - 02:08 PM, написа:
starrkopf, в 17 September 2013 - 10:21 AM, написа:
quote name='oganche' date='26 August 2013 - 07:54 AM' timestamp='1377496454' post='1116458']
здравейте, аз и съпруга ми имаме ротвайлер на година и 8-месеца. При нас често е и пременницата ни. Кучето от малко израстна с нея и си играеха, но през последните месеци понякога я ръмжи, а вчера дори я ухапа леко. Посъветвайте ни какво да направим, на какво може да се дължи това?
Тук вече идва интересното , но не заради карането , а защото ( поне за мен е така ) кучето изглежда пази всичко от всеки ...
Ако нещо съм объркал в четенето нека дамата ме поправи . Защо тя ( а и всеки пишещ ) не си зададе въпроса : упреквайки кучето не упреквам ли себе си ?
Толкова ли е трудно да му се покаже ,че играейки ( с играчка ) , тя може да бъде отнета като му се предложи смяна с лакомство ?
Та семейството не отчита това , а има претенции към едно дете.
Кучетата са готови винаги да "учат" , стига даскала да знае какво преподава.
oganche, в 26 August 2013 - 12:31 PM, написа:
съжалявам, че не съм се изразила правилно, аз се страхувам точно от това, че може да посегне на племенничката ми пак, защото съпруга ми и аз го възпитаваме и се чудим дали не сме сгрешили нещо някъде в неговото възпитание и както написах преди малко, Не то непази всичко и от всеки, само от нея, защото като му вземе нещо тя не му го връща преди ние да и напомним, че трябва. В него момент реагира така а само след час се опитваше да си играе с нея. Аз отчетам своите грешки и затова помолих за съвет за да знам как да реагирам. Но нема не би трябвало да и се карам когато се опитва да му вземе хляба от устата след като ние сме му го дали, или след като я е изръмжало и ние сме я предупредили да не го закача, а тя продължава да го прави.
Изобщо не е трябвало да допускате куето да ръмжи племенничката ви. Утре ако и скочи и я захапе? Какво правим