По-добре започнете да четете отзад-напред. Или поне постове, не по-стари от 2г. Когато аз бях нова тук, започнах да чета от първите страници. Оказа се, че много от нещата са верни, но остарели. Вече термина "доминантно поведение" не е това, което беше. А и самите "интервенции" срещу това са се променили много... Затова чети, каквото решиш, но обръщай внимание на скорошни постове от опитните във форума.
Опитах се да отсея важните неща във поста ти, но ми беше трудно. Нормално е, като за първо писане.
Имам няколко въпроса, за да се уточнят "проблемите".
Виждали ли сте бащата на кучето?
Има ли кучета, с които си играе без проблем и какви са те - пол, възраст, размер...
Колко често се вижда (играе) със едни и същи кучета, с които се разбира?
Нормално е когато зряло мъжко куче (особено след годинката) срещне друго зряло, мъжко и
непознато куче, да се "дуелират" за позиция, терен, женски и т.н. Това е инстинкт. Просто, ако вашия момък е напет и срещнете друг напет момък, избягвайте пряк контакт, за да няма разправия.
Единственото, което по-скоро ме притесни е ръмженето при ядене, когато сте в стаята. Затова - още няколко въпроса:
Защо бъркате в купата, докато се храни? Колко често го правите? Предизвиквате ли го по друг начин (дърпане, бутане)?
(Ровенето в купата е измишльотина. Кучето трябва да се храни на спокойствие.)
Когато кучето ви е налапало нещо, вие можете ли да го вземете от устата му, когато решите?
Когато му се скарате за нещо, ръмжи ли ви?
Може би, ако отговорите на тези въпроси, картинката ще стане по-ясна. И не се шашкайте, поне на първо писане, не виждам "грандиозен проблем".