Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1781 Потребителят е офлайн   shmotz Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 June 2014 - 03:30 PM

[/quote]
Единственното поощрение е добрата дума, или ако е много запъхтян - вода.
Никакви лакомства - аз за какво съм го изкарал на "къра" - за да го тъпча, или за да го тренирам.

Тия дни ще го уча да идва при изстрел, а не при изсвирване с пръсти.
За целта се пуска с по-старо обучено ловно куче (най-добре кучка) водач, която е свикнала на този тип повикване.
Трудно ще е, знам го от опит.

Казах вече - аз нямам никакви въпроси към участниците в този великолепен сайт - ако вие имате, моля.
[/quote]

:ab_041:

щом стана авджия и ми потрябва работно куче за лов, ще имам въпроси...за сега ми трябва семеен, възпитан, социализиран, малко лигав и послушен домашен любимец, както предполагам на повечето тук
User's Signature

Качена снимка

#1782 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 15 June 2014 - 03:57 PM

Показване на мнениетоOLDMAD, в 15 June 2014 - 02:15 PM, написа:

[Казах вече - аз нямам никакви въпроси към участниците в този великолепен сайт - ако вие имате, моля.

Аз ще се престраша и ще запитам :
1. "... много вода и много тичане ..... за да изпълнява всичко,което му кажете ...." ?
2. Повикването чрез изстрел . Нали сте ловец - ако обичате довършете следната ситуация :
Вие и кучето сте на полето и изведнъж изстрел ....
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1783 Потребителят е офлайн   OLDMAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 June 2014 - 08:55 PM

Офтопик.
Почти три дни без Интернет - това беше гадно.
Като тресна една мълния, и моя доставчик уйде на кино.
.
На Въпроса - Какво правим, ако кучо е чул изстрел от някъде си?
Ами когато сме на лов, всеки стреля.
Не сме излезли на"къра" за разходка, а да трепем пернати.
Отговорът е елементарен - лапва пъдпъдъка пред него, и после по пътечката, по пътечката, и... право при дедо. :smile:
Иначе за какво са тренировките?
.
Забравих, последният пъдпъдък(или каквото ще е там), винаги се дава за награда на кучо, все пак животинката цял ден е работила за стопанина си.

Това мнение е редактирано от OLDMAD: 16 June 2014 - 09:00 PM

#1784 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2014 - 10:35 PM

Показване на мнениетоOLDMAD, в 16 June 2014 - 08:55 PM, написа:

На Въпроса - Какво правим, ако кучо е чул изстрел от някъде си?
Ами когато сме на лов, всеки стреля.
Не сме излезли на"къра" за разходка, а да трепем пернати.
Отговорът е елементарен - лапва пъдпъдъка пред него, и после по пътечката, по пътечката, и... право при дедо. :smile:
Иначе за какво са тренировките?
.

И по тази логика ( а и според методиката Ви ) то първо ще апортира и после ще дойде до Вас,така ли ?
Ще , но ако предположим,че Вие стреляте + ако кучето е свикнало да апортира + ако е надалеч + ако сте сам ....
А сега предположете,че около Вас всеки гърми. Къде ще отиде кучето ?
Искате въпроси ,получавате ги ,а....
User's Signature

#1785 Потребителят е офлайн   blueberry_pie Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 June 2014 - 08:49 PM

Пак проблем с агресията. Накратко: преди 3 години моята джак ръселка завзе едно одеяло и, когато лежеше на него в хола, започваше да ме ръмжи като мина наблизо. Аз се ядосах и го дръпнах, а тя ме ухапа лошо. Яде бой и наказание. После изхвърлих одеялото и нямаше проблем повече. По принцип тя има доста поведенчески проблеми. Взех я вече голяма и вече имаше проблеми със социализацията, но интересното е, че ги "прилага" рядко.

Сега имам пак проблем с агресията ѝ към мен. Пак. Тя е на 6 гододини и онзи ден я кастрирахме. Разбирам, че я боли и ѝ е некомфортно, но сега лежи в хола на две възглавници и си търка операцията (има яка и не може да се ближе) и ме ръмжи като вляза. Какво да правя? В паника съм и ми е ужасно тежко и трудно... отчайвам се, че съм най-неспособният стопанин на куче. А съм имала доста кучета, но само с това е такъв проблем.

Благодаря предварително!

#1786 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2014 - 09:52 AM

Показване на мнениетоblueberry_pie, в 30 June 2014 - 08:49 PM, написа:

Пак проблем с агресията...А съм имала доста кучета, но само с това е такъв проблем. Благодаря предварително!

Пак човек с проблеми, осъзнал нещата постфактум, защото е "имал доста кучета" и защото е приемал, че кучетата са една непроменяща се даденост. Това е някакъв синдром. Точка.

Сещам се за една моя позната. Известен столичен адвокат. От оборотните. Интелигентна жена, от стар софийски род. След дълги кандърми и внесох преди години расова кучка Джак Ръсел Териер. От силен сръбски развъдник, куче със сериозен екстериор и завиден произход. То беха едни АХ и ОХ и не, няма да плодим извън клуба и не, няма да правим нещата както ние си знаем...към днешна дата кучката роди за здраве незнаен брой мелези от махленския шарен Мачо, а госпожата дори не си взе родословието от мен ...

Колко жалко.

Та това, което исках да кажа е, че вие госпожа нямате проблем с агресията. Имате единствено проблем със себе си. Милозливият ви вопъл не е за тук, а за бгмамата.

И не, не се отчайвайте, не сте единственият най-неспособен стопанин на куче. Безкрайно много ги има като вас и въпреки добрите ви намерения, сеете с усърдие заразното си невежество.

Без значение колко ви се иска да ми избодете очите или да ме обидите с най-страшните епитети за които се сещате, ще ви кажа, че истински съчувствам на вас и неразбраното ви куче.

И в стила на тази толкова трагикомична история, ще завърша със северозападното: "ХАК ТИ Е!" Качена снимка

п.п. Пиша си ей така. Без да искам да наранявам или обиждам някого. И осъзнавайки, че точно това ще се случи. Какво пък толкова. Важното е да сме любезни. Всичко останало ще ни съкруши...

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#1787 Потребителят е офлайн   Habits Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2014 - 03:04 PM

ЕвалА, Коко!

Аз виждам, че си пишеш "ей така" , леко надменно, чудейки се как може ти да знаеш толкова много за възпитанието на едно куче, пък другите да са толкова невежи.

Да те питам, според теб, пишейки си "ей така", какво очакваш като реакция от другите? Все пак като си написал някакъв коментар във тоя форум, би трябвало да очакваш реакция от другите, нали?
Ако не очакваш нищо, това значи, че си един ТРОЛ (като се замисля, дори троловете пишат с някаква цел мисля...).

Както ти каза, без обиждания и наранявания. :ba_025:

#1788 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2014 - 09:01 AM

Показване на мнениетоHabits, в 03 July 2014 - 03:04 PM, написа:

ЕвалА, Коко!

Аз виждам, че си пишеш "ей така" , леко надменно, чудейки се как може ти да знаеш толкова много за възпитанието на едно куче, пък другите да са толкова невежи.

Да те питам, според теб, пишейки
Очаквам
Както ти каза, без обиждания и наранявания. :ba_025:

Ти имаш очаквания, не аз. И да имам, те са съвсем скромни.

Не очаквам и реакция в частност. Тя идва от Егото.

Очаквам размисъл. Той идва от незнайно къде. Също идва рядко.
Чуждото невежество не е мой проблем. То само леко ме натъжава. Често ме и забавлява.
Най-често ме оставя безмълвен ... навън е доста топло , не само за доминиращи маламути и покорни хъскита.
Сутринта видях поредната обява за "изгубено" такова в полите на Витоша...
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#1789 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 08 July 2014 - 03:03 PM

:ba_025: :ab_041:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1790 Потребителят е офлайн   Habits Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2014 - 09:03 AM

Коко, покрай богатите ти познания малко си се отнесъл. Приканвам те да се върнеш обратно на земята.

Естествено, че когато се обърна към някой, очаквам реакция. Не е ли това нормалния начин на комуникация?

Хайде стига надути и напудрени коментари. Ако имаш с какво да помогнеш, пиши, ако не, размишлявай си наум.
От такива коментари като твоите, човек губи желание да се рови в тоя форум и да подбира ценната информация.
И после питате: "Ама защо не четеш?" Ами нормалните хора нямат излишно време, за да четат безмислените ви излияния.

#1791 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2014 - 08:55 AM

Показване на мнениетоHabits, в 09 July 2014 - 09:03 AM, написа:

Коко, покрай богатите ти познания малко си се отнесъл. Приканвам те да се върнеш обратно на земята.

Естествено, че когато се обърна към някой, очаквам реакция. Не е ли това нормалния начин на комуникация?

Хайде стига надути и напудрени коментари. Ако имаш с какво да помогнеш, пиши, ако не, размишлявай си наум.
От такива коментари като твоите, човек губи желание да се рови в тоя форум и да подбира ценната информация.
И после питате: "Ама защо не четеш?" Ами нормалните хора нямат излишно време, за да четат безмислените ви излияния.

Ти май си търсиш компания :)

Хубаво е, че се причисляваш към нормалните хора. Не по-малко хубаво, а и поучително е, че смяташ, че твоето разбиране
за нормалност трябва да съвпада с моето. И не, наистина не очаквам реакция на написаното от мен. Най-малкото тук.

Разумните хора не учат от форумите. Там има само насочващи бележки и съвети от хора от най-различен калибър, често с неизяснен опит в дадена област. Единствено разумните хора се досещат навреме, че трябва да се обърнат директно към избран от тях специалист в дадена област. Другото са разтягане на локуми и експерименти, често с плачевен край.

Дали, като нормален човек, ще четеш според теб едни надути и напудрени коментари, на мен не ми пука особено. Който има очи и акъл, отдавна се е досетил, че тук е пълно с хора с налудничави идеи, касаещи в общия случай ВСИЧКИ ОБЛАСТИ от живота ни.

Това, което за теб е арогантност, за мен е един ежедневен начин да предпазя людете от това да се доверят на форумните герои, с каквито е пълно тук. Малкото хора, които разбират са лесно разпознаваеми, но, за съжаление, не са мнозинство тук.

Предпочитам да не слизам на земята, освен ако нямаш някакви по-сериозни аргументи.
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#1792 Потребителят е офлайн   Habits Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2014 - 03:41 PM

Хаха, ти вярно си се взел прекалено на сериозно.

Къде видя да пиша за "нормалните хора" ?

Къде видя да пиша, че аз или другите тук "се учат от форума" ? Доста хора, които пишат в тоя форум, включително и аз, сме потърсили професионална помощ от инструктори.
Всеки един форум е създаден поради причина, ясна за всички. На теб обаче май не ти е ясна причината. Естествено, има и тролове като теб, пишейки "ей така", лаф да става.
Точно заради тролски писаници, хората, ползващи този форум, губим желание да търсим каквото и да е в него, просто защото отнема ЧАСОВЕ докато стигнем до нужната информация.
Между другото, коментарите с налудничави идеи и такива като твоите, ги слагам под един знаменател - безполезни.

Как разбра кое за мен е арогантност и кое не? Ти ме разби, още малко и психо-портрет ще ми цъкнеш през нет-а. :ab_041:

Всъщност и да имам аргументи, не искам да ти ги казвам. Стой си горе, остави ни нас "простолюдието" да си лазим по земята.

Аз повече няма да ти отговарям на поустовете, ти така или иначе не очакваш реакция :ab_041: .
На теб явно ти е хоби да си чешеш езика по форумите, аз си имам други занимавки. Достатъчно си изгубих времето с поредния форумен трол.

Жив и здрав бъди!

към Модератора: Ще прощаваш, че паднах на тролско ниво и "нацапах" темата, която не е за безмислени послания. Моля да изтриете последните ми поустове, насочени към КОКО_ко .

#1793 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 10 July 2014 - 03:45 PM

Habits
Не се хаби. Човек, който се кооперирал с бившата подлога на врага си не заслужава внимание.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#1794 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2014 - 10:26 PM

Не бях влизала отдавна в темата... останах наистина без думи... може би имам само една дума: ЗАЩО?
Кому е нужно всичкото това перчене и спорове кой е по-по-най?
Всички сте прави (визирам най-вече двамата господа, които разменят постове по-горе)... но и не съвсем.
И на мен ми е писнало хора да задават едни и същи въпроси за милионен път, защото не са си направили труда да четат. Ама си е трудно за четене, да! И то не защото някой който разбира го мързи да обясни, а предпочита да "плюе" по невежите люде. Ами и сами "невежите люде" си оакват положението взаимно, шото е по-лесно да се пише, отколкото да се чете и така стотния прави задачата на сто и първия още по-трудна.
Въпреки всичко на мен ми е жал за хайваните на тези "невежи люде". Кучетата не са виновни, че не са попаднали на "разбирачи" (които и без това са много малко в този форум). И винаги, когато видя такова запитване ми иде да оскубя перушината на "людето", дръзнал да пита... а после си мисля за хайвана му, който лежи на пода (или на дивана) до него, с мокър нос и питащи се очи "къде сгреших?". А хайвана не е виновен.

blueberry_pie, мога само да ти кажа, че ако не уважаваш - няма да получиш уважение (май това важи за всички). Опитай се да погледнеш на кучето като на куче, не като "агресивно и проблемно поведение" и може би тогава сама ще разбереш къде е проблема. Ако ли не, наистина потърси професионалист, за да ти помогне. Тук и най-добронамерените можем само хипотетично да насочваме (евентуално).
:beer:

User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)

#1795 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 12 July 2014 - 09:38 AM

MiSs KiSs
Просто повечето хора тълкуват поведението на кучето неправилно. Ей съседската кокерка ми щракна ръката, стопанката се претисни и й стана много кофти. Но кучето не е виновно - бебе е, намерила е хартия от кайма и хем я дъвче, хем идва да се закача "Виж ме, ела да ме подгониш, адски е забавно да тичат след мен". Аз я хванах и й извадих хартията от устата докато не я е погълнала, защото после... Абе да не стане беля, тези хартии за меса не са като тоалетна хартия и не се разграждат безобидно. Бебето се засегна и ритуално се опита да ме прогони с лай и щракване на зъби. Дори кръв не успя да ми пусне. Ето това не е агресия. Хранителен и игрови дразнител е един от най-силните специално за това бебе-кокерче. Но хората биха могли да го изтълкуват точно като агресия, което щеше да е погрешно. Бъркам в устата на това кутре и на съседска ротвайлерка защото ги познавам на живо, не виртуално. Обаче не бих посмяла да дам подобен съвет на неподготвен стопанин, защото аз с моята волска кожа и опита с ухапвания иди-дойди, ама ако е някой с първото си куче за когото ухапване (макар и ритуално) ще е шок? И после оле-мале каква агресия!

Отделно за питащите. На времето като говорих с инструктори, водещи курс обучение за базови команди, ги питах:
- Хора, как се справяте? Как имате сили и търпение да повтаряте едно и същото, да отговаряте на едни и същи въпроси, как издържате?
- Не питай,- това беше отговора.
Заболяха им устите на хората да повтарят едно и същото и да разбиват клишета от рода на "На седем години доберманите им пораства кост вътре в мозъка и изяждат стопаните си".

Преподаването - както и всяка друга работа с хората - никога не е било благодарен процес. И далеч не всеки човек става за това - да има огромно търпение и снизходителност години, години, години наред.

Хайде сега по темата поне хипотетично:
blueberry_pie, от това което прочетох мога да предположа че кучето ви в първия случай с одеялцето просто нямаше строго ограничени правила. А в случая с операцията - боли я, душата, то и аз след операции ръмжах по хората, макар че имах само една игла в пръста, така че нея я боли повече.
Ако тя се страхува че ще я преместите, дръпнете й възглавниците то е обяснимо да ви ръмжи. Предупреждава един вид - не ме доближавай и не ме пипай, и без това не знам на кой свят съм. Направете й гнездо, един вид "място", да има свой собствен дюшек, където НИКОЙ да не закача животното. Дори ние, хората имаме нужда от почивка или собствено място, лично пространство и да не ни закачат, с кучета е същото.
Тя знае ли командата "Място" и има ли своето кътче? Ако да - важно е да не закачате вие и други хора от семейството кучето, особено след операция сега. Ако няма свое собствено определено място където никой не я закача, то е обяснимо защо тя импровизира като търси собствено такова и го пази.
User's Signature

#1796 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2014 - 11:06 AM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 01 July 2014 - 09:52 AM, написа:

Показване на мнениетоblueberry_pie, в 30 June 2014 - 08:49 PM, написа:

Пак проблем с агресията...А съм имала доста кучета, но само с това е такъв проблем. Благодаря предварително!

Пак човек с проблеми, осъзнал нещата постфактум, защото е "имал доста кучета" и защото е приемал, че кучетата са една непроменяща се даденост. Това е някакъв синдром.

Не мога да отговарям за други,но никога не съм си позволявал да зачеркна с лека ръка едно правилно мнение .
Какво толкова ви засегна коментара на Коко ?
Че пишел "загадъчно" или ,че на фона на питането отправено от bluberry_pie , е дал съответстващ отговор ?

Всеки човек е различен ,но и за най-търпеливият идва момент, в който всичко натрупано като възпитание се променя .
Защо ли ? Защото човек не желае ( не знам по какви причини ,т.е. знам но ако ги изтъкна ще се обидят поне 70% от питащите) да съпостави едно събитие или състояние с кучешкото .

Ще се върна за момент към темата за Новата кинология - кой стопанин е вниквал в смисъла на израза комуникация и емоционално състояние между кучетата?
Като се намери някой да отговори ,тогава ще се съглася ,че резкия тон към потребители пищеши като него ( Коко) е оправдан .

А че Таня ( Фурия ) води темата в правилна посока е така ,както и Miss Kiss.. Но и те не я доизясняват напълно ,което не ми дава право да ги критикувам .

PS. Преди в една друга тема помолих Мод. да обособи раздел и който иска да плаче на рамото на другарчето и да се лъжат взаимно,да се отделят . Това естествено беше в рамките на шегата ,но и то изглежда не е повлияло никому ...
Таня , отдавна виждам откритата ти неприязън към определени потребители . Не бива да се нападат хората ,нападай разсъженията им ако търсиш истината .
User's Signature

#1797 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2014 - 11:21 AM

Краси, аз дори към хората които са ме предавали в реала нямам никаква открита или скрита или покрита неприязън. Камо ли за потребители на екрана - това са само и единствено филми в главата ти. Ако щеш вярвай, ако щеш недей. Не го пиша с негативно чувство, просто това което ти си фантазираш и четеш драстично се разминава с действителността. И мога да те посъветвам същото - виж гредата в собственото си око, преди да търсиш сламките в чуждото.
А сега по темата може ли да напишеш нещо? Ще е от полза за потребителите.
Човек каквото е повикал - това се е обадило, както пише той, така рано или късно ще отвърнат и на него. Нищо повече. И на мен ми се е случвало, нормално е. Какви ти приязни, неприязни и други драми? Всичко е много по-простичко))))
User's Signature

#1798 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2014 - 07:03 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 10 July 2014 - 03:45 PM, написа:

Habits , Не се хаби. Човек, който се кооперирал с бившата подлога на врага си не заслужава внимание.

Това ли можа да измъдриш в безсилието си да кажеш нещо по темата? Точно ти, великограмотнице, си последният човек, заслужаващ внимание, когато става дума за това как човек да научи вярно кучето си на едно или друго. С ходене по Евразии и посещаване на някакви инструктори нещата не стават.

Редно е да вметна също, че само в мозъка на един постсъветски примитив съществуват някакви "врагове". Знам, че така си научена, запасана с червения галстук. Знам също, че на същото ще научиш и клетите си дечица, за които истински ми е мъчно.

Иначе проблемът на една подлога си е само неин проблем (когото и да се опитваш да визираш), всеки да се оправя сам със съвестта си. Моята е чиста. Върша каквото има за вършене, пък да става каквото ще.

И още: желанието на четящия да възприема нечии иронично написани редове като обида, си е само негово желание и проблем. Ако иска да научи нещо, а не да се обижда, той просто ще учи и няма да се обижда. Могъл съм аз така да уча, могли са и стотици хора покрай мен да го правят, смятам, че извадката е достатъчно представителна, че да се притеснявам за тънкообидността на Мистър Сульо и Кака Пуля.

Надявам се малкото истински грамотни хора, пишещи тук, да ме разберат вярно и да не допускат дори и за миг, че не бих помогнал на човек в беда. Животът си върви. Ей така, като на шега, нямам време за другото. Вече. Качена снимка

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#1799 Потребителят е офлайн   utro77 Икона

Публикувано: 24 October 2014 - 09:28 AM

Здравейте!
От около два месеца сме собственици на куче от породата голдън ретривър. Женска. Утре става на 4 месеца.

Кучето е от едра порода, а ние имаме две деца - на 15 и на 6 години и бихме искали да го възпитаме да ни слуша. Затова аз още от началото се ровя по форуми и чета много. Купих си и ръководството на Сизър Милан, но за съжаление там за агресията не е писано почти нищо.

Избрахме породата, защото са кротки и се поддават лесно на обучение, а агресията им е минимална.

На този етап се опитваме да спазваме някои основни принципа :

1. Не даваме храна от масата. Когато се храним напълно игронираме кучето. Имаше период, в който беше захитряло и се пробваше да получи нещо като много лаеше по нас, изправяше се на задните крака, скачаше. Но ние не му давахме нищо и не му обръщахме внимание и сега вече не го прави. По време на нашето хранене е спокойна. Ако случайно все пак реши да се приближи, съвсем спокойно й казваме НЕ и опитите биват пресечени.

2. При излизане и влизане във входа и вкъщи също спазваме кучето да влезе след нас.

3. Качване по дивани и легла - в началото кучето беше малко и не можеше да се качва, после започна да го прави. По едно време се наместваше в леглата на децата да спи през нощта. Но смятаме, че не може да бъде така и от известно време сме се заели да коригираме докато не се е затвърдил навика. Има си едно меко одеало, сгънато на няколко ката, което му е отредено за спане. Местя го из всички стаи през деня, за да мога примерно като сме се настанили на дивана и гледаме тв, на кучето да му наредя да си легне на одеало вместо да иска при нас. Наблюдавам последните дни, че си ляга там доброволно. Същото е и със спането нощем. Отстраних го от детската стая. Одеалото слагам от моята страна на леглото и го карам да спи там. Често иска да се качва при нас. Като го усетя и коригирам. В началото не беше мн доволно. Но снощи примерно си спа царски на одеалото. Целта ми е като свикне да спи на одеалото, да го изместя изцяло в коридора. Тя до скоро си напишаваше одеалото, което аз разчетох като вид маркиране. От известно време наблюдавам, че не го прави, а все повече започна да си го ползва да лежане и спане. Силно се надявам тук да сме на прав път. Смятам, че ще е прекалено трудно да не се качва изобщо по диваните и леглата, но нека да го прави само когато не пречи на никого и при наше позволение. Като не сме си вкъщи, ту спи на одеолото в коридора пред входнат аврата.

4. Когато е сама вкъщи свободен достъп има само в коридора и детската стая. Другите стаи са затворени. Надявам се така да си свикне.

5. С разходките имаме малък проблем - понеже чакахме да мине време от третата ваксина, кучето съответно доста си свикна у дома. Страхуваше се да слиза и да се качва по стълби, но с времето вече го прави без проблем. В парка се разхожда приятно, но пред блока не иска особено. Живеем на булевард. Явно просто не се чувства достатъчно в безопасност. Четох за подобен случай на Сизър Милан. При нас е същото - като излезем цялото семейство, върви. Ако сам човек се опита да я разходи, почти никаква разходка не се получава. Изпишка се и се запъне и седне. Съветът беше да се излиза с повече хора на куп с кучето и постепенно то да се престраши. Въоръжили сме се с търпение и дано с времето започнем дасе разхождаме без проблем.

6. Храненето - не давам да яде преди нас. Обикновено й давам доста преди ние да седнем на масата. Примерно половин-един час преди сервирането на вечерята, докато се мотая из кухнята и готвя. Това проблем ли е? Да не би да се тълкува като ядене преди нас????

7. До този момент сме го научили да сяда при команда и винаги изпълнява, вече и без лакомство. Учим го да идва, когато в парка тича свободно. Искам да го науча и да седи мирно на едно място. Играем си на носене на играчка. То я носи всеки път, но не я пуска за сега. Взимаме му я без проблем от устата, то не се противи.

8. Агресивност - ето тук идва и конкретния ми въпрос.
Не реагира, ако й пипам храната или бъркам в устата. Дори умишлено понякога й бъркам в чинията по време на хранене, за да си свикне, че ние можем да пипаме там, когато си поискаме. Не лае, когато някой звъни на вратата. Доколкото зная, тази порода не лаят много. Нашето куче лае само, когато няма търпение да му сипем храната или просто на игра, когато иска нещо.

Проблемът е следния - не знам дали ще успея да го опиша добре. Случва се понякога да се разиграе прекалено много. Тогава започва да тича като светкавица из къщи и не слуша никого. Ако опитаме да я спрем, направо посяга да ни ухапе. Опитваме се да я водим на дълга разходка предимно надвечер. През деня понеже само един човек я извежда и тя мн не иска да върви. Когато се случи обаче да не сме успяли да се разходим пълноценно, тогава предимно се случват тези истории. Разбирам, че има нужда да хаби енергия, но се притеснявам от подобно поведение. Снощи не успях да я разходя добре. Наложи се да изляза сама с нея и съответно не стигнахме до никъде. Като се качихме вкъщи, я пуснах на балкона, тя обича да седи там. Скъсала една торба с миди и камъчета, събирани от морето и когато се опитах да й ги взема от устата подивя по описания начин. започна да ръмжи, да тича, да се опитва да ме ухапе. Скарах й се веднага супер сериозно. Дори я хванах отзад за врата. Ами да ви кажа - още повече се озлоби, вместо да успея да я укротя. държах я притисната към земята известно време, защото съм чела, че така се прави. Тя се тръшкаше, ръмжеше, опитваше се да ме ухапе. Не се ускопои особено. Оставих я на балкона известно време за наказание. Като влезе вътре все едно нищо не се беше случвало - добричка.
Случва се да ни изръмжи и да посегне да хапе и когато се опитваме да й попречим да направи нещо, което тя иска. Примерно да я свали от дивана / от леглото/. Надявам се с повече настояване тя да си научи мястото за диваните и леглата и да не се противи повече така. Обаче за спонтатнното подивяване нямам идея....

Та въпросът ми е защо прави така???? Как да реагирам в такива случаи? Какво можем да направим, за да избегнем подобни случки??? Кучето ще става едро и се безспокоя, ако така ще издивява. Както описах по-горе доста от правилата си ги спазваме, а тези които не спазваме изцало са в процес на корекция.

Имали сме навремето далматинка, която гледахме до възраст 6-7 месеца. Такова нещо никога не си спомням да е било. Очаквах, че ретривъра ще е супер безпроблемно куче, а то... Доста съм в шок.

МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ!

#1800 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 October 2014 - 05:41 PM

Желая Ви приятно съжителство !
User's Signature