Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1761 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 09 March 2014 - 01:45 PM

Първоначалната ми идея беше сходна. БОК е на 7-месеца и предполагам, че или се е разгонвала вече, или й предстои до няколко седмици. Ако беше по-малка, може би щеше да се получи...
Смятам, че дори да се разберат един ден, то БОК ще плати много висока цена. Породата е селектирана като овчар-пазител и духът й трябва да бъде буден и доминантен. Ако се предаде на кавказката, духът й ще бъде пречупен. По този начин се уврежда психиката и качествата на кучето.
Ако БОК е израстнала от бебе до кавказката може да я приеме за ментор и да започне да й подражава. Но мое лично мнение е, че дори и в такъв случай, пак би се стигнало до приперни в момент, в който БОК стане зряла (в детеродна възраст).
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)

#1762 Потребителят е офлайн   stasyli Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 May 2014 - 02:01 PM

Здравейте. И аз съм с две женски кучета. Взехме си едното от бебе - Хера, но миналата есен едни приятели търсеха дом за тяхното куче (те си знаят какви им бяха съображенията да се откажат от него при положение че са го гледали 4год. и кучето е добре възпитано при това в училище). Та така се уредихме с Хера-2 на 4год. Много се притеснявах от факта че ще съберем две женски на едно място, и двете с изграден характер. Хера-1 тогава беше на годинка. Но за моя изненада се харесаха от първия ден и двете са като завързани една за друга. От преди един месец обаче се появи проблем, и мисля че е сериозен. Не могат да си разделят мъжа ми. Ако посегне да погали Хера-2, другата направо скача върху нея и двете започват такава борба че едвам ги разтърваваме. И тези битки се случват само в негово присъствие. Веднага след като ги разтървем и той се скрие, двете пак са първи приятелки и се гушкат заедно. При мен тази ревност между двете я няма. В смисъл когато тръгна към Хера-2 другата веднага тръгва към нея и се опитва да застане като преграда между нас, но аз заставам по средата, карам ги да седнат и ги галя и двете. Тогава всичко е мир и спокойствие. Дайте мнение, как да избегнем тези битки? Какво мислите за ситуацията?

#1763 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2014 - 10:47 AM

Важно е как се държи мъжът ви в тези ситуации. Нормално е да има ревност между кучетата. Аз съм с две мъжки хъскита и ситуацията е доста подобна (без търкалите).
Трябва да има разлика между поведението на двете женски в такива ситуации. Забележете коя от Херите е по-ревнива и коя започва битката. Колкото и ужасно да прозвучи, погалете първо по-агресивната и по-ревнвата. Нека на нея да обръща повече внимание. Но задължително след това да се обърне и внимание на другата (че да не се сърди), както вие казахте, мъжът ви да е посредата и да гали двете едновременно.
Старайте се всички неща да са поравно, не само галенето и вниманието, а и лакомствата, храната и всичко.
Когато все пак се случи да се сбият, разтървете ги и нека мъжът ви да им се скара и да ги изгони в другата стая. Важно е да е той, за да разберат, че ако се карат за него и двете ще останат "на сухо".
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1764 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 07 May 2014 - 11:43 AM

Показване на мнениетоstasyli, в 06 May 2014 - 02:01 PM, написа:

Здравейте. И аз съм с две женски кучета. Взехме си едното от бебе - Хера, но миналата есен едни приятели търсеха дом за тяхното куче (те си знаят какви им бяха съображенията да се откажат от него при положение че са го гледали 4год. и кучето е добре възпитано при това в училище). Та така се уредихме с Хера-2 на 4год. Много се притеснявах от факта че ще съберем две женски на едно място, и двете с изграден характер. Хера-1 тогава беше на годинка. Но за моя изненада се харесаха от първия ден и двете са като завързани една за друга. От преди един месец обаче се появи проблем, и мисля че е сериозен. Не могат да си разделят мъжа ми. Ако посегне да погали Хера-2, другата направо скача върху нея и двете започват такава борба че едвам ги разтърваваме. И тези битки се случват само в негово присъствие. Веднага след като ги разтървем и той се скрие, двете пак са първи приятелки и се гушкат заедно. При мен тази ревност между двете я няма. В смисъл когато тръгна към Хера-2 другата веднага тръгва към нея и се опитва да застане като преграда между нас, но аз заставам по средата, карам ги да седнат и ги галя и двете. Тогава всичко е мир и спокойствие. Дайте мнение, как да избегнем тези битки? Какво мислите за ситуацията?

Добре ,че поне Вие сте съумяла да забележите напрежението в кучето и съвсем адекватно да реагирате. Хубаво би било да говорите със съпруга си и да му покажете как и той може да успокои кучката.
Важно е да разберете кога точно се отключва възбудата : дали щом той повика кучето,дали то не се приближава твърде бързо , как застават един спрямо друг,позволява ли той на кучето да изразява радостта си ( в което аз лично не намирам нищо лошо) като скача върху него . Със сигурност това ще Ви помогне .
Доколкото разбирам Вие не сте била свидетел на тези случки,нали? Ако това се повтори и Вие сте на мястото, застанете между кучетата с лице към това,което се опитва да попречи на контакта , дори можете чрез езика на тялото си ( така както го правят кучетата) тръгвайки срещу кучката да я отдалечите настрана. Наблюдавайте поведението й : тя или ще започне да се облизва или ще се изтръска или ще се отдалечи още.
Кучетата често показват "несъгласието си" към подобен вид отношения и се стараят да възстановят нормалната обстановка... И ние не трябва да се чудим защо постъпват така ,нито да се караме.
Сега,може да възникне въпроса всички кучета ли проявяват такова поведение ? И те както хората изразяват моментното си състояние различно ,затова всяка ситуация следва да се разглежда индивидуално.
Има случаи,когато куче се опитва да "поправи" дори отношенията на друг човек и кучето му,наблюдавайки бурните им ласки...
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1765 Потребителят е офлайн   Habits Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2014 - 10:32 AM

Показване на мнениетоMiSs KiSs, в 09 March 2014 - 01:45 PM, написа:

Първоначалната ми идея беше сходна. БОК е на 7-месеца и предполагам, че или се е разгонвала вече, или й предстои до няколко седмици. Ако беше по-малка, може би щеше да се получи...
Смятам, че дори да се разберат един ден, то БОК ще плати много висока цена. Породата е селектирана като овчар-пазител и духът й трябва да бъде буден и доминантен. Ако се предаде на кавказката, духът й ще бъде пречупен. По този начин се уврежда психиката и качествата на кучето.
Ако БОК е израстнала от бебе до кавказката може да я приеме за ментор и да започне да й подражава. Но мое лично мнение е, че дори и в такъв случай, пак би се стигнало до приперни в момент, в който БОК стане зряла (в детеродна възраст).

Интересно ми стана изказването ви относно пречупването на духа на едно от кучетата.
В моя случай, мъжко 2 годишно Каракачанско куче от скоро съжителства с бебе женско каракачанско куче.
Въпреки, че женската е едва на 3 месеца, тя буквално се качва на главата на мъжкия. Хапе го, дърпа го,а той не смее да й направи каквото и да било и търпи.
Единствената препирня се случва когато става въпрос за храна. Тогава мъжкия проявява агресия и доста умело "поставя" малката на мястото й без да я наранява.

Въпроса ми е такъв: Имайки предвид, че мъжкарят е доста уравновесено куче и няма агресия към женската, възможно ли е след време женската да се наложи над мъжкия и да го "смачка" ?
Като цяло съм предприел мерки и се опитвам и аз да покажа на малката, че мъжкия е преди нея в йерархията.

#1766 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 June 2014 - 06:35 PM

Въпроса между мъжки и женски е коренно различен. Борбата в природата е само между един и същи пол (женска с женска или мъжки с мъжки за територия, храна, поколение и чивтосване). Ако мъжки екземпляр нападне с агресия женска, то следва, че има генетично увреден код и не бива да бъде разплождан. Женските по-често си позволяват да напрадат мъжки, но почти винаги е от "лиготия", като при това мъжките не отговарят с лошо, а само предупреждават. Правете разлика между агресивно нападение и "предупреждение" с цел възпитание.
Във вашият случай единственото за което трябва да се притеснявате е да не се чивтосат помежду си, по време на разгонване на женската. Останалото няма да се случи, защото са противоположни полове и ще съжителстват по-скоро като семейство, не като конкуренти.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1767 Потребителят е офлайн   Habits Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2014 - 12:44 PM

Благодаря за отговора.

А защо да не им позволявам да се чифтосват, когато женската е достатъчно зряла за това?

#1768 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2014 - 01:20 PM

Показване на мнениетоHabits, в 13 June 2014 - 12:44 PM, написа:

Благодаря за отговора.

А защо да не им позволявам да се чифтосват, когато женската е достатъчно зряла за това?

Когато отговориш на въпроса "Какво ще правиш с поколението?" може би ще получиш и важен отговор на зададения от теб въпрос.

#1769 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2014 - 01:23 PM

Тук стана такъв цирк,че скоро никой няма да знае кой откъде пише , какво има предвид и какво въобще е нужно....
User's Signature

#1770 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2014 - 03:59 PM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 13 June 2014 - 01:23 PM, написа:

Тук стана такъв цирк,че скоро никой няма да знае кой откъде пише , какво има предвид и какво въобще е нужно....

Няма страшно нали ти си тук, за да създаваш ред и да носиш знание и поука.

#1771 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2014 - 05:58 PM

Ред има ,защото всеки зачита въпросите и отговаря....,но нямаше да напиша горното мнение ,ако не бях учуден от използването на думите доминиране ,отстояване ...

Нека тези,които са използвали тези думи бъдат така любезни да пояснят на потребителите (това го писах и в друга тема) защо и кога индивида доминира?

А и кой от отоварящите си направи труда (май освен Miss Kiss на едно място и то едва-едва) да подчертае,че няма как да се очакват нормални отношения между кучета ,след като средата на отглеждане ( а със сигурност и отношението към тях ) не им помагат.

Един от потребителите писа,че даже и той допълнително показвал на младото куче,че трябва да знае кой е по-по от него...

Г-н Танов , тук четат много хора,някои от които даже не са и стопани. Аз както виждате никога не съм бил ( и няма да бъда) груб с никого. Ясно ми е ,че хората ( е,поне някои ) питат и търсят отговори : едни с надеждата да научат правилното,други ( предубедени, с изградено мнение) в очакване някой да долее масло в огъня,та после с гордост да заявят – това го научих в dog.bg .

И ако има хора,които биха разбрали коментарите на Емо ( когото уважавам заради умението винаги да казва точното в точния момент,макар и да излъга за едно нещо )))))))) ) ,както и почти безразличните на вид включвания на Орлин ( когото също нямам никаква причина да апострофирам или избягвам в темите,защото той е наясно с психиката на хората) ,бъдете сигурен ,че има образи,които ще станат от РС и ще избрулят кучето си...

Нима не виждате,че всеки пише и пита ,но не си дава труда да обясни кое-как...
В духът на Емовите коментари ще запитам :
Приятели, защо като пия повръщам ?
User's Signature

#1772 Потребителят е офлайн   OLDMAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 14 June 2014 - 10:45 PM

Здравейте!
Току-що се регистрирах и в момента обикалям из форумите, търсейки мнения от последните дни.
Видях, че тук също сте въвели "новоговор"(доминантен), та се позаинтересувах - какво ли ще е туй нещо?
А то било... кой е сайбията - кучето или стопанинът му. :smile:

Както и да е.
В този сайт влязох, заради един стар раздел - "Възпитание на кучето".
Гледам, потънал е някъде.
Жалко.

#1773 Потребителят е офлайн   owl Икона

• Adopt! - Don't buy!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 June 2014 - 05:47 AM

Терминът "доминантен" не е никак нов, даже тъкмо обратното :)

В раздел възпитание на кучето има адски много за четене, дори и да не е активен точно в момента, но има доста за пресяване :)

Какво точно ви притеснява в тази връзка?

User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1774 Потребителят е офлайн   OLDMAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 June 2014 - 10:47 AM

Защо да ме притеснява нещо?
Аз съм на 64, ловджия, имал съм досега шест кучета, с които много добре съм се разбирал.
Бях се отказал, но миналата година синът ми донесе в кашон един симпатичен клепоушко, и ми каза "Действай, това е Джаро(вместо Шаро)", и аз къде да ходя - лабрадор в апартамент не се отглежда.
Няма нашийници, няма поводи - волна птица. Вършее из двора на поразия.
Но спазва чинопочитанието стриктно, щото си знае, че наказанието е страшно - един ден без шляпане в реката и бягане по поляните до каталясване. :smile:

P.S. Забравих.
Относно обучението на кучета, нямам въпроси към никого, ако вие имате някакви въпроси, моля.
Просто видях един хубав сайт

Това мнение е редактирано от OLDMAD: 15 June 2014 - 11:06 AM

#1775 Потребителят е офлайн   owl Икона

• Adopt! - Don't buy!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 June 2014 - 12:53 PM

Така прозвуча, че имате някакви притеснения относно "доминантност" на куче, затова попитах :)
лабрадор се отглежда много лесно и в апратамент, стига да получава всичко нужно, това важи всъщност почти за всяко куче :) с тях е лесно да се живее и комуникира, едва ли ще срещнете някакви особени трудности, това са мои впечатления разбира се.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1776 Потребителят е офлайн   Nera :) Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 June 2014 - 01:01 PM

Показване на мнениетоOLDMAD, в 15 June 2014 - 11:47 AM, написа:

Защо да ме притеснява нещо?
Аз съм на 64, ловджия, имал съм досега шест кучета, с които много добре съм се разбирал.
Бях се отказал, но миналата година синът ми донесе в кашон един симпатичен клепоушко, и ми каза "Действай, това е Джаро(вместо Шаро)", и аз къде да ходя - лабрадор в апартамент не се отглежда.
Няма нашийници, няма поводи - волна птица. Вършее из двора на поразия.
Но спазва чинопочитанието стриктно, щото си знае, че наказанието е страшно - един ден без шляпане в реката и бягане по поляните до каталясване. :smile:

P.S. Забравих.
Относно обучението на кучета, нямам въпроси към никого, ако вие имате някакви въпроси, моля.
Просто видях един хубав сайт

Интересно ..лабрадор в апартамент не се отглеждало :) Защото?

#1777 Потребителят е офлайн   OLDMAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 June 2014 - 01:33 PM

Цитат

Интересно ..лабрадор в апартамент не се отглеждало Защото?
Елементарно е - защото се депресира от тясна обстановка!
На 1 година ще имате съвършения глезльо, който не се подчинява никому, и припиква където му падне..
Лабрадора е волно куче, затова личната му територия трябва да е минимум 50 квадрата.
Там той сам си определя секторите за всичко - за спане(където се научи да спи, там му се слага колибата), за излежаване, за игра... и за някои други работи.

В момента го виждам, че яде малини.
Ама не само плодовете - всичко! :smile:

Добавете смяната на козината(фъндаци на рояци), и предполагам ще Ви стане ясно за какво става дума.

И да не забравя - много вода и много тичане, мин. 5-6 километра дневно, за да се предотврати затлъстяването, и най-вече - да изпълнява всичко което му кажете.
Всичко!
Включително преодоляване пътеката с препятствия, комби с плуване.

#1778 Потребителят е офлайн   Nera :) Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 June 2014 - 01:48 PM

Показване на мнениетоOLDMAD, в 15 June 2014 - 02:33 PM, написа:

Цитат

Интересно ..лабрадор в апартамент не се отглеждало Защото?
На 1 година ще имате съвършения глезльо, който не се подчинява никому, и припиква където му падне..
Лабрадора е волно куче, затова личната му територия трябва да е минимум 50 квадрата.
Там той сам си определя секторите за всичко - за спане(където се научи да спи, там му се слага колибата), за излежаване, за игра... и за някои други работи.

В момента го виждам, че яде малини.
Ама не само плодовете - всичко! :smile:

Добавете смяната на козината(фъндаци на рояци), и предполагам ще Ви стане ясно за какво става дума.

И да не забравя - много вода и много тичане, мин. 5-6 километра дневно, за да се предотврати затлъстяването, и най-вече - да изпълнява всичко което му кажете.
Всичко!
Включително преодоляване пътеката с препятствия, комби с плуване.

Ми моето куче (лабрадор) е на 1.6г в перфектно състояние. Разходките са минимум по 4ч дневно.. Изпълнява и си слуша повече от перфектно. Независимо какво минава около нас (куче,котка,деца). И живее в едностаен апартамент, в който не виждам да се депресира ;)
Лабрадора е животно, което има нужда от човешка компания,а не колиба и синджир

#1779 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 June 2014 - 02:15 PM

OLDMAD

Цитат

Не е вярно. Пример: кучета-водачи на слепи хора, живеят в апартаменти. От 2-месечна възраст до 1-година се отглеждат в приемни семейства - в апартамент. социализация на макс, пълноценни разходки, отработване на базови команди до откат. След това завършват специализиран курс в училището на кучета-водачи и заминават при слепите си стопани. Масово живеят в апартаменти, освен разходки вършат доста изморителна работа: водене по определени маршрути, някои от тях със смяна на няколко превозни средства в градски транспорт (трамвай+метро, например).

И бъркате ловните кучета с други породи, които не са селектирани за работа в тандем с хора. За лабрадора или голдъна агресия към хората е брак по психика, докато за служебно куче като НОК, например, - не.

А за нашите примитивни като чау-чау какво да кажа? Те изобщо не са плюшени играчки и при неправилно поведение от страната на стопаните често ги "строяват".
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#1780 Потребителят е офлайн   OLDMAD Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 June 2014 - 02:15 PM

Цитат

Лабрадора е животно, което има нужда от човешка компания,а не колиба и синджир.
Явно не ме четете, Ваша си работа.

Да съм казал някъде синджир?
Не бива така... :ea_103:

Още като започна да изкарвам колата от гаража, той пощурява, защото знае къде отиваме.
Или в гората до реката, или на язовира.
Сам си влиза на предната седалка, без никакво подканяне, отварям му прозореца колкото "да му се вее перчема", и... напреж.
Никога не пускайте кучето в разни пасбища лятно време - пълно е с кърлежи!
Само в лавандулата, или рано сутрин в мокрия ечемик или пшеница, за да се "окъпе".

Знам че кучетата са социални животни, но засега е на 1 година, поради което трябва да бъде научен да бъде самостоятелен, и да изпълнява само моите команди.
Единственното поощрение е добрата дума, или ако е много запъхтян - вода.
Никакви лакомства - аз за какво съм го изкарал на "къра" - за да го тъпча, или за да го тренирам.

Тия дни ще го уча да идва при изстрел, а не при изсвирване с пръсти.
За целта се пуска с по-старо обучено ловно куче(най-добре кучка) водач, която е свикнала на този тип повикване.
Трудно ще е, знам го от опит.

Казах вече - аз нямам никакви въпроси към участниците в този великолепен сайт - ако вие имате, моля.

P.S. А относно колибата... малко смешно излезе. Защото го казах по-горе - където пичагата реши да спи, там му я слагам.
Още един път повтарям - Джаро досега не е виждал нашийник или синджир.

Това мнение е редактирано от OLDMAD: 15 June 2014 - 02:20 PM

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема