Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 09 March 2014 - 01:45 PM
Смятам, че дори да се разберат един ден, то БОК ще плати много висока цена. Породата е селектирана като овчар-пазител и духът й трябва да бъде буден и доминантен. Ако се предаде на кавказката, духът й ще бъде пречупен. По този начин се уврежда психиката и качествата на кучето.
Ако БОК е израстнала от бебе до кавказката може да я приеме за ментор и да започне да й подражава. Но мое лично мнение е, че дори и в такъв случай, пак би се стигнало до приперни в момент, в който БОК стане зряла (в детеродна възраст).

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)
Публикувано: 06 May 2014 - 02:01 PM
Публикувано: 07 May 2014 - 10:47 AM
Трябва да има разлика между поведението на двете женски в такива ситуации. Забележете коя от Херите е по-ревнива и коя започва битката. Колкото и ужасно да прозвучи, погалете първо по-агресивната и по-ревнвата. Нека на нея да обръща повече внимание. Но задължително след това да се обърне и внимание на другата (че да не се сърди), както вие казахте, мъжът ви да е посредата и да гали двете едновременно.
Старайте се всички неща да са поравно, не само галенето и вниманието, а и лакомствата, храната и всичко.
Когато все пак се случи да се сбият, разтървете ги и нека мъжът ви да им се скара и да ги изгони в другата стая. Важно е да е той, за да разберат, че ако се карат за него и двете ще останат "на сухо".

Публикувано: 07 May 2014 - 11:43 AM
stasyli, в 06 May 2014 - 02:01 PM, написа:
Добре ,че поне Вие сте съумяла да забележите напрежението в кучето и съвсем адекватно да реагирате. Хубаво би било да говорите със съпруга си и да му покажете как и той може да успокои кучката.
Важно е да разберете кога точно се отключва възбудата : дали щом той повика кучето,дали то не се приближава твърде бързо , как застават един спрямо друг,позволява ли той на кучето да изразява радостта си ( в което аз лично не намирам нищо лошо) като скача върху него . Със сигурност това ще Ви помогне .
Доколкото разбирам Вие не сте била свидетел на тези случки,нали? Ако това се повтори и Вие сте на мястото, застанете между кучетата с лице към това,което се опитва да попречи на контакта , дори можете чрез езика на тялото си ( така както го правят кучетата) тръгвайки срещу кучката да я отдалечите настрана. Наблюдавайте поведението й : тя или ще започне да се облизва или ще се изтръска или ще се отдалечи още.
Кучетата често показват "несъгласието си" към подобен вид отношения и се стараят да възстановят нормалната обстановка... И ние не трябва да се чудим защо постъпват така ,нито да се караме.
Сега,може да възникне въпроса всички кучета ли проявяват такова поведение ? И те както хората изразяват моментното си състояние различно ,затова всяка ситуация следва да се разглежда индивидуално.
Има случаи,когато куче се опитва да "поправи" дори отношенията на друг човек и кучето му,наблюдавайки бурните им ласки...

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 20 May 2014 - 10:32 AM
MiSs KiSs, в 09 March 2014 - 01:45 PM, написа:
Смятам, че дори да се разберат един ден, то БОК ще плати много висока цена. Породата е селектирана като овчар-пазител и духът й трябва да бъде буден и доминантен. Ако се предаде на кавказката, духът й ще бъде пречупен. По този начин се уврежда психиката и качествата на кучето.
Ако БОК е израстнала от бебе до кавказката може да я приеме за ментор и да започне да й подражава. Но мое лично мнение е, че дори и в такъв случай, пак би се стигнало до приперни в момент, в който БОК стане зряла (в детеродна възраст).
Интересно ми стана изказването ви относно пречупването на духа на едно от кучетата.
В моя случай, мъжко 2 годишно Каракачанско куче от скоро съжителства с бебе женско каракачанско куче.
Въпреки, че женската е едва на 3 месеца, тя буквално се качва на главата на мъжкия. Хапе го, дърпа го,а той не смее да й направи каквото и да било и търпи.
Единствената препирня се случва когато става въпрос за храна. Тогава мъжкия проявява агресия и доста умело "поставя" малката на мястото й без да я наранява.
Въпроса ми е такъв: Имайки предвид, че мъжкарят е доста уравновесено куче и няма агресия към женската, възможно ли е след време женската да се наложи над мъжкия и да го "смачка" ?
Като цяло съм предприел мерки и се опитвам и аз да покажа на малката, че мъжкия е преди нея в йерархията.
Публикувано: 12 June 2014 - 06:35 PM
Във вашият случай единственото за което трябва да се притеснявате е да не се чивтосат помежду си, по време на разгонване на женската. Останалото няма да се случи, защото са противоположни полове и ще съжителстват по-скоро като семейство, не като конкуренти.

Публикувано: 13 June 2014 - 01:20 PM
Публикувано: 13 June 2014 - 01:23 PM

Публикувано: 13 June 2014 - 05:58 PM
Нека тези,които са използвали тези думи бъдат така любезни да пояснят на потребителите (това го писах и в друга тема) защо и кога индивида доминира?
А и кой от отоварящите си направи труда (май освен Miss Kiss на едно място и то едва-едва) да подчертае,че няма как да се очакват нормални отношения между кучета ,след като средата на отглеждане ( а със сигурност и отношението към тях ) не им помагат.
Един от потребителите писа,че даже и той допълнително показвал на младото куче,че трябва да знае кой е по-по от него...
Г-н Танов , тук четат много хора,някои от които даже не са и стопани. Аз както виждате никога не съм бил ( и няма да бъда) груб с никого. Ясно ми е ,че хората ( е,поне някои ) питат и търсят отговори : едни с надеждата да научат правилното,други ( предубедени, с изградено мнение) в очакване някой да долее масло в огъня,та после с гордост да заявят – това го научих в dog.bg .
И ако има хора,които биха разбрали коментарите на Емо ( когото уважавам заради умението винаги да казва точното в точния момент,макар и да излъга за едно нещо )))))))) ) ,както и почти безразличните на вид включвания на Орлин ( когото също нямам никаква причина да апострофирам или избягвам в темите,защото той е наясно с психиката на хората) ,бъдете сигурен ,че има образи,които ще станат от РС и ще избрулят кучето си...
Нима не виждате,че всеки пише и пита ,но не си дава труда да обясни кое-как...
В духът на Емовите коментари ще запитам :
Приятели, защо като пия повръщам ?

Публикувано: 14 June 2014 - 10:45 PM
Току-що се регистрирах и в момента обикалям из форумите, търсейки мнения от последните дни.
Видях, че тук също сте въвели "новоговор"(доминантен), та се позаинтересувах - какво ли ще е туй нещо?
А то било... кой е сайбията - кучето или стопанинът му.

Както и да е.
В този сайт влязох, заради един стар раздел - "Възпитание на кучето".
Гледам, потънал е някъде.
Жалко.
Публикувано: 15 June 2014 - 10:47 AM
Аз съм на 64, ловджия, имал съм досега шест кучета, с които много добре съм се разбирал.
Бях се отказал, но миналата година синът ми донесе в кашон един симпатичен клепоушко, и ми каза "Действай, това е Джаро(вместо Шаро)", и аз къде да ходя - лабрадор в апартамент не се отглежда.
Няма нашийници, няма поводи - волна птица. Вършее из двора на поразия.
Но спазва чинопочитанието стриктно, щото си знае, че наказанието е страшно - един ден без шляпане в реката и бягане по поляните до каталясване.

P.S. Забравих.
Относно обучението на кучета, нямам въпроси към никого, ако вие имате някакви въпроси, моля.
Просто видях един хубав сайт
Това мнение е редактирано от OLDMAD: 15 June 2014 - 11:06 AM
Публикувано: 15 June 2014 - 12:53 PM
лабрадор се отглежда много лесно и в апратамент, стига да получава всичко нужно, това важи всъщност почти за всяко куче :) с тях е лесно да се живее и комуникира, едва ли ще срещнете някакви особени трудности, това са мои впечатления разбира се.
Публикувано: 15 June 2014 - 01:01 PM
OLDMAD, в 15 June 2014 - 11:47 AM, написа:
Аз съм на 64, ловджия, имал съм досега шест кучета, с които много добре съм се разбирал.
Бях се отказал, но миналата година синът ми донесе в кашон един симпатичен клепоушко, и ми каза "Действай, това е Джаро(вместо Шаро)", и аз къде да ходя - лабрадор в апартамент не се отглежда.
Няма нашийници, няма поводи - волна птица. Вършее из двора на поразия.
Но спазва чинопочитанието стриктно, щото си знае, че наказанието е страшно - един ден без шляпане в реката и бягане по поляните до каталясване.

P.S. Забравих.
Относно обучението на кучета, нямам въпроси към никого, ако вие имате някакви въпроси, моля.
Просто видях един хубав сайт
Интересно ..лабрадор в апартамент не се отглеждало :) Защото?
Публикувано: 15 June 2014 - 01:33 PM
Цитат
На 1 година ще имате съвършения глезльо, който не се подчинява никому, и припиква където му падне..
Лабрадора е волно куче, затова личната му територия трябва да е минимум 50 квадрата.
Там той сам си определя секторите за всичко - за спане(където се научи да спи, там му се слага колибата), за излежаване, за игра... и за някои други работи.
В момента го виждам, че яде малини.
Ама не само плодовете - всичко!

Добавете смяната на козината(фъндаци на рояци), и предполагам ще Ви стане ясно за какво става дума.
И да не забравя - много вода и много тичане, мин. 5-6 километра дневно, за да се предотврати затлъстяването, и най-вече - да изпълнява всичко което му кажете.
Всичко!
Включително преодоляване пътеката с препятствия, комби с плуване.
Публикувано: 15 June 2014 - 01:48 PM
OLDMAD, в 15 June 2014 - 02:33 PM, написа:
Цитат
На 1 година ще имате съвършения глезльо, който не се подчинява никому, и припиква където му падне..
Лабрадора е волно куче, затова личната му територия трябва да е минимум 50 квадрата.
Там той сам си определя секторите за всичко - за спане(където се научи да спи, там му се слага колибата), за излежаване, за игра... и за някои други работи.
В момента го виждам, че яде малини.
Ама не само плодовете - всичко!

Добавете смяната на козината(фъндаци на рояци), и предполагам ще Ви стане ясно за какво става дума.
И да не забравя - много вода и много тичане, мин. 5-6 километра дневно, за да се предотврати затлъстяването, и най-вече - да изпълнява всичко което му кажете.
Всичко!
Включително преодоляване пътеката с препятствия, комби с плуване.
Ми моето куче (лабрадор) е на 1.6г в перфектно състояние. Разходките са минимум по 4ч дневно.. Изпълнява и си слуша повече от перфектно. Независимо какво минава около нас (куче,котка,деца). И живее в едностаен апартамент, в който не виждам да се депресира ;)
Лабрадора е животно, което има нужда от човешка компания,а не колиба и синджир
Публикувано: 15 June 2014 - 02:15 PM
Цитат
Не е вярно. Пример: кучета-водачи на слепи хора, живеят в апартаменти. От 2-месечна възраст до 1-година се отглеждат в приемни семейства - в апартамент. социализация на макс, пълноценни разходки, отработване на базови команди до откат. След това завършват специализиран курс в училището на кучета-водачи и заминават при слепите си стопани. Масово живеят в апартаменти, освен разходки вършат доста изморителна работа: водене по определени маршрути, някои от тях със смяна на няколко превозни средства в градски транспорт (трамвай+метро, например).
И бъркате ловните кучета с други породи, които не са селектирани за работа в тандем с хора. За лабрадора или голдъна агресия към хората е брак по психика, докато за служебно куче като НОК, например, - не.
А за нашите примитивни като чау-чау какво да кажа? Те изобщо не са плюшени играчки и при неправилно поведение от страната на стопаните често ги "строяват".

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 15 June 2014 - 02:15 PM
Цитат
Да съм казал някъде синджир?
Не бива така...

Още като започна да изкарвам колата от гаража, той пощурява, защото знае къде отиваме.
Или в гората до реката, или на язовира.
Сам си влиза на предната седалка, без никакво подканяне, отварям му прозореца колкото "да му се вее перчема", и... напреж.
Никога не пускайте кучето в разни пасбища лятно време - пълно е с кърлежи!
Само в лавандулата, или рано сутрин в мокрия ечемик или пшеница, за да се "окъпе".
Знам че кучетата са социални животни, но засега е на 1 година, поради което трябва да бъде научен да бъде самостоятелен, и да изпълнява само моите команди.
Единственното поощрение е добрата дума, или ако е много запъхтян - вода.
Никакви лакомства - аз за какво съм го изкарал на "къра" - за да го тъпча, или за да го тренирам.
Тия дни ще го уча да идва при изстрел, а не при изсвирване с пръсти.
За целта се пуска с по-старо обучено ловно куче(най-добре кучка) водач, която е свикнала на този тип повикване.
Трудно ще е, знам го от опит.
Казах вече - аз нямам никакви въпроси към участниците в този великолепен сайт - ако вие имате, моля.
P.S. А относно колибата... малко смешно излезе. Защото го казах по-горе - където пичагата реши да спи, там му я слагам.
Още един път повтарям - Джаро досега не е виждал нашийник или синджир.
Това мнение е редактирано от OLDMAD: 15 June 2014 - 02:20 PM