starrkopf, в 25 September 2012 - 09:20 PM, написа:
Здравейте Habits,
Много лесно мога да обясня какво става у Вас,но ми се иска преди това да поясните написаното така,че да се разбере.
1.Какво означава изразът - Аз и моята приятелка направихме грешката да разглезим кучето и да му позволим доминантно поведение.
2.После и това - За добро или зло, ние се стреснахме от това и решихме да поемем нещата в свои ръце.
3. И това - Решихме да го държим само на двора, като преустановим висенето му в къщата. Започнахме да действаме по "правилата" при доминантно поведение.
4. И това също - Обаче кутрето сякаш се озлоби, днес дори не искаше да си играе с мен и директно почна да ме ръфа по краката. Не спира да драска и блъска входната врата.
В интерес на истината нямам идея как да го озаптя, когато започне да налита и хапе. Притеснен съм, защото за момента агресията му не може физически да ми навреди, но какво ще стане когато е 60 кг...
Колко ще продължи това поведение? И по-важното: Как да успокоявам кучето когато полудее и започне да налита да хапе и драска без да упражнявам насилие?
Дано не съм прекалено любопитен...
Здравей,
Ще се опитам да съм изчерпателен:
1. Взехме кутрето на почти 2 месеца. От тогава до сега, то си живееше в къщата, спеше до нас на пода, хранен доста добре, всеки път в един и същи час по 3 пъти. Много му се радвахме, играехме си, гушкахме, галехме, мачкахме. Излизаше си на двора, когато драскаше по вратата веднага му отваряхме да се прибере. Позволихме му да ляга на дивана. От нищо не е лишаван. Малко изисквахме от него. Постепенно то се почувства водач на глутницата.
2. Четох полезна литература за възпитание на кучета, гледах едно известно предаване което предполагам всички знаете и постепенно стигнах до извода, че кучето ми реално е лидер на глутницата. Реших да взема нещата в свои ръце докато все още не е късно.
3. От два дни кучето вече не е влизало в къщата. Опитвам се да му покажа, че вътре не е неговото място вече. Има си колиба с легло!

Тази сутрин се зарадвах, като видях че е спало в колибката. Все пак разбира,че това е неговото място.
Започнахме да го храним след като ние се нахраним. Изчаквам 15-на минути. Каквото ял, ял. Вдигам купата и я прибирам. Когато започне да драска по вратата и иска да влезе, опитвам се да игнорирам. Когато вече не издържам, излизам пред вратата и заставам пред него с изправена стойка, като се опитвам да парирам опитите му да влезе вътре. Правя го с докосвания по врата му и подбутвания с крак по тялото. Кофтито е, че той се изнервя и посяга да ме хапе по краката. Наскоро му се би последната ваксина. Сутрин и вечер когато е възможно го разхождаме извън двора задължително с повод, като не му позволявам да си ходи свободно където пожелае. Целта ми е едновременно да го науча да ходи редом до мен, както и да знае, че аз го водя, а не той мен. Когато си играем с топка или пръчка се опитвам да го науча, че когато реша, играчката се взима от мен и играта спира. Общо взето се опитвам да имплементирам съветите в тази тема.
4. Вчера когато му метнах топка и го накарах да я донесе обратно, той дойде обратно с нея, но не пожела да ми я даде. Аз посегнах да я взема, без излишна агресия. Той я пусна , но тръгна да ме хапе. Опитва се да ми покаже, че не му е приятно да му пипам играчката. Когато тръгне да ме хапе, аз използвам пръстите на ръката си , като леко го сръчквам по врата (както майката прави на палетата си с уста) и му шшшт - кам. Проблемът е, че по този начин той се изнервя още повече от това и посяга по-агресивно. Тогава аз го просвам да легне като го придържам за врата. Това го подлудява. Там ми е най-големия проблем. Имам нужда от съвет за това, каква техника да използвам в такъв момент. Не искам да го бия, искам с дипломация да създам мир.
Очаквам отговора ти.
Поздрави!