Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1361 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 17 October 2012 - 09:56 AM

Подкрепям Николай Атанасов- кучето си е абсолютно в ред. Онази майка нещо се е объркала в мегаломанията си, че познава кучетата и децата. Онзи ден собственото ми куче ръфна едно от собствените ми деца. Да не мислите, че отидох да го пребия. Малкия го дразнеше, докато кучето чакаше нервно за разходка, а аз се бавех по някаква причина. Кой е виновен? Кучето...мисля не. Кучето си е куче- да не искате от животните да подменят "основната си програма"? Естествено трябва да се работи за това всеки да си знае мястото, но това е в рамките на семейството и най- близките. Не може да се иска от едно куче да не гледа подозрително някой външен, който му посяга към храната. Дори да се постигне според мен ще е с нанасяне на щети върху характера на животното. Не знам дали си струва цената. По добре да се гледа овчица.

#1362 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2012 - 10:16 AM

Показване на мнениетоpetro, в 17 October 2012 - 09:56 AM, написа:

Подкрепям Николай Атанасов- кучето си е абсолютно в ред. Онази майка нещо се е объркала в мегаломанията си, че познава кучетата и децата. Онзи ден собственото ми куче ръфна едно от собствените ми деца. Да не мислите, че отидох да го пребия. Малкия го дразнеше, докато кучето чакаше нервно за разходка, а аз се бавех по някаква причина. Кой е виновен? Кучето...мисля не. Кучето си е куче- да не искате от животните да подменят "основната си програма"? Естествено трябва да се работи за това всеки да си знае мястото, но това е в рамките на семейството и най- близките. Не може да се иска от едно куче да не гледа подозрително някой външен, който му посяга към храната. Дори да се постигне според мен ще е с нанасяне на щети върху характера на животното. Не знам дали си струва цената. По добре да се гледа овчица.

Подобни въпроси, "Защо да не мога да взема храната на кучето докато яде? Защо то ми ръмжи или ме лае" се задават по целия свят.

И най-сериозният отговор винаги е бил един: "А защо да не ви ръмжи или да не ви лае"

Скоро дискутирахме тема защо кучетата скачат по стопаните си. Развиват се всевъзможни глупави теории, включително и тук по форумите:

- ами защото иска да покаже, че ви доминира;
- ами защото не е възпитано както трябва
и т.н и т.н.

а отговорите са много прости:

- ами защото се радва на срещата с вас
- ами защото просто му се скача.

Скоро четох една от поредните глупости на вземащата се на сериозно Фурия относно някакво кученце, което извършвало движения на съвкупление върху гърба на някакъв кон. Кученцето, според "знаещата" с този акт доказвало йерархия. Никаква йерархия не доказва кученцето. И затова не е нужно да се четат големи и дебели книги, а човек да се позамисли и естествено, ако има някаква база от знания (и разбирания) в главата си, ще може да си отговори.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#1363 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2012 - 10:18 AM

За съжаление условията налагат на нашите градски кучета да имат висок праг на търпимост към всякакви дразнители. Камикадзета бродат навсякъде. А когато се случи нещо, кучето е виновно по презумция.
petro, ако ти можеш да прецениш ситуацията и да да "обвиниш" детето си, представи си ситуацията, в която чуждо дете се мята с щастливи красъци на кучето. И ако кучето щипне, заръмжи или лайне - колко майки ще потърсят вината в себе си?

#1364 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 17 October 2012 - 11:49 AM

Личното ми мнение и поведение което гледам да спазвам е да държа кучето на повод там където има деца и майки, заради техните евентуални страхове и да не въвличам кучето си в ситуации в които то едва ли ще е виновно...не винаги успявам. Не мисля, че майките, както и хората със страхове трябва да бъдат обвинявани. На времето кучето ми нюф препика една детска количка с бебето вътре- изтръпнах- имах късмет да попадна на явно свежа жена, която се изхили на случката с препиканото и бебе, но това е рядкост.По- сериозният проблем който се предлага за обсъждане тук е когато майката смята, че може да подложи детето си на нормалният кучешки инстинкт и да е сигурна, че кучето, КОЕТО НЕ Е НЕЙНО, изискано ще го преодолее в името на ...незнайно какво, може би е смятала, че то някак ще трябва да приеме възгледите и- така да се каже живеем в демократично общество- длъжно е да му бъркат в гаванката, който и когато иска.

#1365 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2012 - 12:06 PM

Много ви благодаря, много ми беше важно и полезно да чуя.
Аз, разбира се, знам, че това е куче и това прави едно куче - лае и ръмжи, грухти, търкаля се в кал, а после се качва на дивана. :ab_041:
И съм съгласна, че ако искаш да е нещо друго, трябва да помислиш върху друго животно. Затова и така си споря и със себе си, защото да, това е куче, но не, не искам то да е опасност за никого.

Притесни ме най-вече това, че отсреща беше дете. А децата правят какво ли не - да го гали, докато яде е най-малкото, което може да му дойде наум, дори ако хипотетично не бяха това дете и нелепата му майка.
aldald, точно това имах предвид. Каквото и да се случи, кучето и аз ще сме виновни, а аз не искам никой да пострада. Затова предпочитам кучето да не се държи зле с непознати - аз съм там, винаги до него и винаги гледам какво се случва и мога да му помогна. И мисля, че бих се справила по-успешно в защитаването на него, отколкото в това на чужди човешки деца. Може и да не съм права?

Разбирам и че това сигурно не е точно агресия, още по-малко доминантно поведение, просто тук при вас ми се стори най-удачно. И ви благодаря.
Тогава го спрях съвсем успешно. Всъщност и друг път такива ситуации не е имало, защото друг път никой не е държал толкова много на това да му се завира, докато яде. Нужно ми беше да чуя, че е достатъчно да мога да го спра, когато ръмжи, а не никога и по никакъв повод да не допускам да изръмжи, може би в това начинание щеше да ми е наистина трудно.

GAG, именно - вкъщи също се завъртат животни на принцип приемен дом, с котчици най-добре се справям, а кучето винаги е влюбено в малките котчици, така че си прекарваме чудесно. Последните малки котета - 3 едномесечни мишоци - е, те постоянно лазеха върху него: докато спи, докато яде, докато си играе с играчка, заварихме го една сутрин да се чуди как да си изяде закуската, защото вътре в купата едно от котетата лазеше ядейки. :ab_041:
Може би и това ме накара да се чудя толкова - знам, че не ги закача, защото разбира, че са малки. (Големите ги гони винаги, когато се случи да се навъртат около него, докато яде) И смятах, че така е със всички малки, включително и човешките. Пак, от това дойде най-голямото притеснение, че героят в случката беше дете, а той въпреки това изръмжа.

Много благодаря на всички за вниманието. Ще се справим. :smile:
User's Signature

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!

#1366 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2012 - 12:28 PM

Показване на мнениетоFlashback, в 17 October 2012 - 12:06 PM, написа:

Може би и това ме накара да се чудя толкова - знам, че не ги закача, защото разбира, че са малки. (Големите ги гони винаги, когато се случи да се навъртат около него, докато яде) И смятах, че така е със всички малки, включително и човешките. Пак, от това дойде най-голямото притеснение, че героят в случката беше дете, а той въпреки това изръмжа.

Поправете ме, ако греша, но ръмженето е предупреждение. Кучето не скочило и ухапало детето - просто му е казало - ей досадо, остави ме! Вие сте викнали "не" и то е спряло. За мен няма агресия тук. Примерно, когато някое пале невръсно твърде много досажда на моя, той не го хапе - обръща се - избръмчава и се приключва.

#1367 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 17 October 2012 - 12:53 PM

Показване на мнениетоaldald, в 17 October 2012 - 12:28 PM, написа:

Показване на мнениетоFlashback, в 17 October 2012 - 12:06 PM, написа:

Поправете ме, ако греша, но ръмженето е предупреждение. Кучето не скочило и ухапало детето - просто му е казало - ей досадо, остави ме! Вие сте викнали "не" и то е спряло. За мен няма агресия тук. Примерно, когато някое пале невръсно твърде много досажда на моя, той не го хапе - обръща се - избръмчава и се приключва.

Нали Вие бяхте с кучилото Ризеншнауцери?Наблюдавайте ги и ще си отговорите на много въпроси - стига да знаете какво да гледате и как да го анализирате.И тогава обяснете на онези,които все още се интересуват - как "учи" кучето...
И молбата не е само към Вас - във форума има доста развъдчици,които много могат да помогнат.Пишете спокойно и разказвайте!
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1368 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 October 2012 - 01:07 PM

И това е така, да.
Сега ще си призная, че явно съм се стреснала повече, отколкото трябва. :smile:
Благодарна съм и оценявам, че всички ми обяснихте внимателно и адекватно.
starrkopf, аз още от миналия път запомних, че трябва да гледам кучето и да се уча да го разбирам. И явно този път се престарах :smile: , но продължавам.
User's Signature

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!

#1369 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 22 October 2012 - 04:48 PM

П О К Л О Н !!!

Качена снимка

Robert “R.K.” Anderson, a revolutionary animal behaviorist, founder of the Animalbehavior Resources Institute and co-inventor of the Gentle Leader head collar and EasyWalk harness, died Thursday night at his Falcon Heights, Minn., home.

He was 90.

Anderson, DVM, MPH, Dipl. ACVB, Dipl. ACVPM, remained active until a few weeks ago as ananimal behaviorist and as a professor emeritus at the University of MinnesotaCollege of Veterinary Medicine.

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#1370 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 October 2012 - 05:25 PM

Дано там където отива да се срещне с четириногите си приятели!!!
Светла му памет.
User's Signature

#1371 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 22 October 2012 - 05:31 PM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 22 October 2012 - 05:25 PM, написа:

Дано там където отива да се срещне с четириногите си приятели!!!
Светла му памет.

Ще !!!

Бог да го благослови. Той беше (и ще остане) голямо име.

User's Signature

Качена снимка

#1372 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 October 2012 - 05:52 PM

Ники,имам лична молба,като считам че ще ме подкрепят и други съфорумци - може ли да публикуваш кратка биография и ретроспекция на научната му дейност?

PS. Към потребителите на dog.bg - Предлагам да се открие тема за хората,допринесли за развитието на науката Кинология.Не всеки знае за тях.
User's Signature

#1373 Потребителят е офлайн   mutangi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2012 - 02:23 PM

Здравейте,
Джаро вече е на 6 месеца и всичко върви добре. Искам мнението ви по следния казус. По принцип няма проблем да му бъркам в купата с храна и да му я взимам. Вчера обаче му взех един огромен телешки кокал, сварих го и му до дадох. Видях че му хареса много и реших да тествам. Като започнах да го галя ръмжеше застрашително, а като се насочих към самия кокал излая, взе го и избяга да си го яде :Д Въпросът ми е следващия път като ми ръмжи да го ударя ли или е нормално и да оставя кучето да си се радва на кокала? Досега ми е ръмжал два пъти - и двата пъти съм го повалял на земята, докато се успокои. Но тогава ситуациите са били различни. Сега реално не ми е зор да му взимам кокала, но идеята ми е да не допуска грешка за в бъдеще.

Качена снимка

#1374 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2012 - 04:02 PM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 22 October 2012 - 05:52 PM, написа:

Ники,имам лична молба,като считам че ще ме подкрепят и други съфорумци - може ли да публикуваш кратка биография и ретроспекция на научната му дейност?

PS. Към потребителите на dog.bg - Предлагам да се открие тема за хората,допринесли за развитието на науката Кинология.Не всеки знае за тях.

Някога, преди може би 20 години успях да се свържа с него. Имахме известно време кореспонденция. Точно тогава разработваха въпросния нашийник-намордник. По-късно негови садружници ми изпратиха статии за разработката и предимството на този нашийник-намордник пред другите видове нашийници. В последствие кореспонденцията ни замря, докато преди няколко дни ми изпратиха информация, че е починал.

Колкото до предложението ти да се открие рубрика за хората, допринесли за развитието на кинологията, мисля, че няма да се получи.

Първо, защото малко са хората, които са в същината на въпроса.

Второ, в България всеки, който е имал, има или пропрочел нещо за кучетата вече се смята за кинолог.

Освен това, кинологията, макар и комплексна наука, има своите специфики. Много учени работят за кучетата, но не са кинолози. Кинологията си има конкретни измерения и области.
User's Signature

Качена снимка

#1375 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2012 - 04:03 PM

Показване на мнениетоmutangi, в 27 October 2012 - 02:23 PM, написа:

Здравейте,
Джаро вече е на 6 месеца и всичко върви добре. Искам мнението ви по следния казус. По принцип няма проблем да му бъркам в купата с храна и да му я взимам. Вчера обаче му взех един огромен телешки кокал, сварих го и му до дадох. Видях че му хареса много и реших да тествам. Като започнах да го галя ръмжеше застрашително, а като се насочих към самия кокал излая, взе го и избяга да си го яде :Д Въпросът ми е следващия път като ми ръмжи да го ударя ли или е нормално и да оставя кучето да си се радва на кокала? Досега ми е ръмжал два пъти - и двата пъти съм го повалял на земята, докато се успокои. Но тогава ситуациите са били различни. Сега реално не ми е зор да му взимам кокала, но идеята ми е да не допуска грешка за в бъдеще.

Качена снимка

А защо въобще трябва да му вземате костта от устата.
Избивате комплекси, стремейки се да докажете, че сте нещо повече от кучето ли ?!
User's Signature

Качена снимка

#1376 Потребителят е офлайн   mutangi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2012 - 05:32 PM

Показване на мнениетоmutangi, в 27 October 2012 - 02:23 PM, написа:

Сега реално не ми е зор да му взимам кокала, но идеята ми е да не допуска грешка за в бъдеще.

Иначе идеята ми беше, утре като се наложи да му взема някакъв боклук (например) да не се извърти и да ме ухапе.

#1377 Потребителят е офлайн   Salida Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2012 - 01:51 PM

Здравейте, не съм сигурна, че моят проблем е точно агресия и доминантно поведение, но реших да пиша тук.

Имам лабрадорка на 8 месеца. От време на време просто "превключва", започва да беснее, да ме бута, дърпа, хапе (на игра, но все пак не е приятно) и нищо не е в състояние да я спре. Опитвала съм всичко, да я държа по гръб докато се успокои, да я затварям в друга стая. Всеки път е едно и също - колкото и да я държа, щом я пусна - беснеенето се възражда. И това неконтролирумемо повдение ме вбесява. Моля за съвет!
User's Signature

Качена снимка

#1378 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 November 2012 - 03:35 PM

Като я затваряш сама не правиш нищо друго ,освен да я объркаш.С тръшкането по гръб - също.
Кучето ти е младо, играе му се .Ти трябва просто да не му позволяваш да се екзалтира . да спреш играта когато не ти харесва- забранителна команда своевременно и игнориране
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#1379 Потребителят е офлайн   Salida Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2012 - 04:30 PM

Показване на мнениетоagalina, в 11 November 2012 - 03:35 PM, написа:

Като я затваряш сама не правиш нищо друго ,освен да я объркаш.С тръшкането по гръб - също.
Кучето ти е младо, играе му се .Ти трябва просто да не му позволяваш да се екзалтира . да спреш играта когато не ти харесва- забранителна команда своевременно и игнориране

Не помага при нея. В това състояние не мога да й повлияя. :(
User's Signature

Качена снимка

#1380 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 November 2012 - 05:30 PM

Агалина в детайли Ви казва, че е небходимо добре да опознаете кучето си и да предусещате кога ще екзалтира и се превъзбуди, за да спрете тази емоция преди да ексалира с игнориране (това е, ако сте изградили връзка с кучето си вече и добре се познавате) или команда (но това е, ако сте обучили кучето си поне на основни команди за общо послушание).

Преди всичко запазете търпение и отделете време поне около година да свикнете и опознаете кучето си, и то - Вас. Имате младо, здраво и енергично куче. Дай Боже всекиму! Може да си зададете риторични въпроси и сами да намерите решението: Колко се натоварва физически кученцето ми? Достатъчно продължителни и/или интензивни са ежедневните ни разходки и бягания? Достатъчно ли се натоварва кучето ми емоционално и психически? Или ежедневно ли играе със себеподобни приятелчета за добрата му социализация? Всеки ден ли му отделям време да ангажирам вниманието му с упражнения за общо послушание, след като съм го изморила/-а физически? Всички ли основни команди вече знаем? Ако това е факт, то не е ли време вече да започнем със спортни, танцовални занимания или да се запишем на курс по аджилити? Когато го оставяте само у дома, има ли на разположение някакви свои играчки, кожени кокали? Ползвате ли за общото му послушание поощрителни методи вместо наказателни, като доказано нефективни според специалистите?

Измореното и възпитаното куче е уравновесено, и носи преди всичко радост и успокоение, а не ни вбесява.

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни