Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#241 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 03 March 2008 - 05:33 PM

:blink: разбира се стопаните също минават курс на обучение иначе не става , а колкото по- рано се започне с възпитанието  толкова по- малко проблеми  ще има , кученцето трябва да изгради  доверие  към стопанина си и с определено отношение  да се коригират нещата в правилната посока - йоркширският териер се слави с  твърд характер и непоколебимост  , бързина  и безстрашие  - все пак е ТЕРИЕР  и подхода  към  него  е  по  специфичен.

#242 Потребителят е офлайн   sunflower_74 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 March 2008 - 05:35 PM

Това вече /за характера го разбрах/  ;D, дайте ми съвет към кого да се обърна

#243 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 03 March 2008 - 05:54 PM

:blink: виж си личните , а това са няколко линка към странички за обучение на кучета има и видео
линк 1
линк 2
линк 3

#244 Потребителят е офлайн   ralica_v Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 March 2008 - 09:18 PM

Здравейте,незнам дали някай вече е имал този проблем и е писал тук така че се извинявам ако повтарям.
Имам кученце на 53 дена.Когато набара някоя от играчките си почва да ги гризе и да им ръмжи настървено.Случва се когато й се скарам за нещо и след това я взема на ръце да й се порадвам да почва да ръмжи,аз й казвам строго "НЕ" и тя спира.Най-големият ми проблем,така мисля,е че когато й дам да яде ми ръмжи,пробвала съм да й бръкна в паничката с храна да видя дали ще ръмжи и тя наистина ръмжи.Казвам НЕ и тя спира,но на следващото хранене всичко се повтаря.
User's Signature

Качена снимка

#245 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 March 2008 - 09:25 PM

В една предна тема mil_ обясняваше за ръмженето. Цитирам по памет: трябва когато се храни да вземеш някое от любимите лакомства на кучето и да се доближиш на критичното разстояние (точно преди да започне да ръмжи) подай и лакомство и след това се отдалечи. Прави това много пъти и тя ще се научи, че ти носиш най - вкусните неща и не би трябвало повече да имаш проблем с това! Успех!  ;) Днес моя Пумба ми би "един шамар" докато се пробвах да меря строгия нашийник и треньора вече няма как да му се размине!!!
User's Signature

Качена снимка

#246 Потребителят е офлайн   yasoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 March 2008 - 03:18 PM

Здравейте,
преди известно време пак писъх в тази тема, но така и не получих отговор за съжаление :( Ще се пробвам пак защото нещата в къщи стават все по страшни ;)
Имам Кавказка овчарка на три месеца и половина, направо започвам да се плаша вече, дайте съвет какво да правя. Кучо със всеки изминал ден става все по агресивен. Докато яде само да се приближа към него и започва зверско ръмжане, пробвах с методите описани по темите (даване на лакомство докато яде) но файда няма, изобщо не обръща внимание на това което съм му подал. Още по страшно е положението като му дам кокал. Само при приближаването ми се започва с ръмжане, щом тръгна да го погаля ми се нахвърля и то адски настървено да ме хапе. Думата "НЕ" в тези случаи не я зачита, плесна ли го се хвърля с още по голяма злоба а най-лошото е ако го тръшна на земята и го притисна за минутка през цялото време се дърпа и яростно се опитва да ме нападне. Щом се поуспокои и го пусна вместо да си е взел поука той ми се хвърля с невиждана злоба. Установих че Боя не помага ама грам, напротив все повече се озлобява.

П.П. За да бъда съвсем изчерпателен и за да не бъдат задавани излишни въпроси ще отбележа, че темата "Агресия, доминантно поведение" съм я прочел и по този повод споменавам: кучо живее на двора!!! т.е. никога не се е качвал по легла, столове...; не е имал и възможност да види дори кога ние ядем та да му е давано от масата; не е имал и достъп много-много в къщата та да съм го пускал да минава преди мен през вратата.

Явно аз греша някъде та ако някой може да даде съвет как да процедирам ще съм му много благодарен.

#247 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 13 March 2008 - 04:55 PM

Цитат

.....Думата "НЕ" в тези случаи не я зачита, плесна ли го се хвърля с още по голяма злоба а най-лошото е ако го тръшна на земята и го притисна за минутка през цялото време се дърпа и яростно се опитва да ме нападне. Щом се поуспокои и го пусна вместо да си е взел поука той ми се хвърля с невиждана злоба. ...

Чета и сравнявам с моя опит до тук и подхода, който помогна. въпреки, че породите са различни ;)
Та - ако на тази "бебешка" възраст не успееш да поставиш юнака на място, после нямаш никакви шансове. Той трябва да е наясно, че правилата се определят от теб. От поведението, което описваш, оставам с впечатлението че е доста доминантен. Може да е много грубо казаното, обаче трябва да му показваш, че ти си силния, че ти си "водачът на глутницата". Като го тръшнеш на земята - не трябва да е за минутка, а докато спре да се съпротивлява. Ако след пускането те атакува - тръшкаш наново и пак държиш докато се предаде. Има характерни знаци на подчинение. С бой няма да стане.
Защо не се посъветваш с някой професионален кучешки инструктор?
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#248 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 06:56 PM

аз мисля че тук трябва да се използва боя за коригиране на поведението, за тръшкането май е късно, а кучето още е малко- на 3 месеца, ако сега не се научи, какво да кажем когато порасне. Под бой нямам предвид да го бияш много, просто го удари с весник или нещо друго

#249 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 08:32 AM

Боят с вестник, ще има истински ефект, ако във вестника има някоя по-яка арматура  B)

Да не можеш да доминираш над 3 месечно куче, е това вече ми се струва странно.

#250 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 08:38 AM

а замисли се за последствията, от сега ръмжи, после ще напада. Много бързо трябва да се действа!

#251 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 19 March 2008 - 11:07 AM

Цитат

а замисли се за последствията, от сега ръмжи, после ще напада. Много бързо трябва да се действа!

И смяташ, че правилното "действие" е бой? :mazohist: Ами след една година, когато кучето се чувства по-силно от стопанина и не му пука толкова от боя? Тогава какво ще предложиш? Кучето не трябва да се подчинява от страх, а по други причини.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#252 Потребителят е офлайн   yasoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 March 2008 - 11:45 AM

Благодаря на всички за отговорите :)
Реших да пробвам без бой да видя ще има ли резултат. В момента действам така, щом изкарам манджата го карам да седне, от там му я слагам пред муцуната и го изчаквам поне минутка докато наистина се побарка и чак тогава му подавам командата "ЯЖ". От там докато яде започвам да го галя с едната рака а с другата му бъркам в чинията, щом започне да ръмжи по силно веднага му вдигам купата заедно с едно строго "НЕ". Щом се поуспокои пак всичко се повтаря отново (седни, яж, ако ръмжи пак строго НЕ и прибиране на купата). Това го правя 3-4 пъти докато не е умел всичко. Да поясня само, че същото правя и когато давам кокал.
Резултата за тези 6-7 дена е на лице, все по малко ръмжи вече а и по скоро това не е ръмжане а нещо като, че ли си мърмори. Много по спокоен е по време на ядене от преди. А и ми се струва, че първите му няколко разходки извън двора т.е. в парка му се отразяват адски добре, изморява се хубаво и после е мирен като агънце ;) За момента продължавам така и да видим до каде ще стигнем
.

#253 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 06:59 PM

Цитат

Цитат

И смяташ, че правилното "действие" е бой? :mazohist: Ами след една година, когато кучето се чувства по-силно от стопанина и не му пука толкова от боя? Тогава какво ще предложиш? Кучето не трябва да се подчинява от страх, а по други причини.

мисля че влагаме различно значение в думата бой, аз съм изяснила какво означава за мен тя, има много "ако", аз бих казала ами ако сега не му се покаже превъзходство, какво ще стане после, така че мн има да се спори, но не съм говорила нито за системен бой, нито за силни удъри, нито за многобройни, а че правилното действие не е бой, ок, ама кучето не е редно да ти ръмжи
yasoo успех, поздравления, добър подход, радвам се че е сполучлив

#254 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 08:30 AM

Какво имаш впредвид под бой? И как мама кучка бие децата си? Как голямо куче бие малко? А повярвай ми, малкото куче много бързо се научава, че не може да ръмжи на големите.

#255 Потребителят е офлайн   didi_ed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 05:40 PM

yasoo, виждам че имаш трудности с храненето на твоето куче....
Сега прочитам и ще побързам да отговоря и ако може да помогна, ...вече второ куче храня и отглеждам по начин по който съм отглеждала първото си... и мога да кажа, че с този метод са толкова мили и не проявяват никаква агресия. Не  действай така, че да предизвикваш в кучо инстинкт за самосъхранение на храната, въпреки че това качество е вродено и неизбежно :blink:, но не го разпалвай в него, ..примерно когато му даваш храната и после да се доближаваш до него за да пробваш дали ръмжи, не го прави до момента в който знаеш, че то е спокойно и не би реагирало с ръмжене. Известно време пробвай с варианта да му държиш купичката с храна докато се нахрани. Няма да има голям избор... и след няколко дена подобна практика ще е спокойно. Няма да се притеснява когато се доближаваш до него, защото ще знае че няма да си заплаха за неговата купичка  :kuchence:

#256 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 07:25 PM

didi_ed, не говори глупости.  ;) Може някой да се подведе..
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#257 Потребителят е офлайн   didi_ed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 09:50 PM

shadoow, моля те... говоря това, което е изпитано от мен, не е фантасмагории, а и не виждам кое по-точно е глупост.... при мен това работи без грешка и то при две различни породи, така че не виждам защо трябва да ознаменуваш съвета ми за глупост...

#258 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 10:24 PM

Цитат

Не  действай така, че да предизвикваш в кучо инстинкт за самосъхранение на храната, въпреки че това качество е вродено и неизбежно :blink:,

Това не е вярно (за да не казвам глупост). Това нито е вродено, нито е неизбежно. Пазенето на храната е една от стъпките, които кучето предприема, за да ти покаже, че си по-долу в йерархията. Начинът да се пребориш с това е един и аз съм го споделила с Йасуу. Той е наясно.

Цитат

примерно когато му даваш храната и после да се доближаваш до него за да пробваш дали ръмжи, не го прави до момента в който знаеш, че то е спокойно и не би реагирало с ръмжене.

Напротив. Отивай баш, като знаеш, че ще пробва да ръмжи и да те поставя на място. И ти му покажи неговото. Иначе просто си правиш компромис, а не изкореняваш проблема. Кучето не просто си пази манджата, то ти показва, че е шефче и докато то папка, ти нямаш работа при него. Което обаче не е така.  ;)
Успех.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#259 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 20 March 2008 - 10:36 PM

По повод:

Цитат

самосъхранение на храната
едно уточнение:

самосъхранение
- защита, самозащита, запазване, самозапазване

User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#260 Потребителят е офлайн   didi_ed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 10:51 PM

Пътищата са много до успеха, важно е крайният резултат. Ако при едни действа един метод, при друг може да действа друг.
Щом сте обсъдили конкретния случай се радвам, стига да има ефект. Иначе споделих това, което при мен работи, както бих съветвала всеки друг, защото знам резултата какъв е.
Така че не искам да чепкаме строги и конкретни принципи на възпитание..  и ако се подведе някой да го пробва, то само ще има с какво да се похвали после ;)... Принципно този метод не е изпитан веднъж или два пъти...

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни