Цитат
и при мен е така,но като я настъпя и после като си махна крака веднага скача върху мен,а тя е много голяма.НезнаМ как да я накарам да не скача по мен :rolleyes:
Това с "настъпването" го открих случайно - може и да е писано някъде във форумът. Просто при нас проработи. Но, най-важното е маймуната да е "настъпена" докато не усетиш примирение от нейна/негова страна.
Моят скромен опит с Bolt (момченце хъски на ~3.5м), който между впрочем проявява доминантна агресия, е че разтърсвания, мятания по гръбче, "настъпвания" са само върхът на айсбергът във взаимоотношеният с любимците ни.
Личните ми наблюдения са че най-същественото е цялостното
ни поведение. Например, аз се отнасям строго към правещият се на "мъж", жениа ми е на моменти - ту строга, ту го глези. Ефектът е че нея я слуша само ако има пряк интерес - гладен стомах съчетан с лакомство в нейните ръце - иначе йок. Дечко е най интересният случай - огромно желание да се обучи как да се налага над кутрето, но пък излъчва някаква вътрешна нувереност или притеснение когато се занимава с Bolt. Дивачето ги хваща тия "притеснения" и се ослушва ;D ;D ;D
Е, детенце е упорито - та и 10 пъти ще повтори "седни", докато кучето седне.
- Най интересното е че когато на кутрето му влязат бръмбари в главата и тръгне да се хапе, при мене, най-често, е достатъчно да му изсумтя, дечко като каже "Не, не се хапи, не се хапи" и нещата горе долу до тук, но жена ми обикновенно търси наща помощ ;)
Другото което съм забелязъл е че са изключително важни ритуалите - създали сме си за хранене, за излизане (вкл. врата на апартамента, асансъор, входна врата), за прибиране (входна врата, асансъор, врата, баня, пиене на вода)
- Прави ми впечатление, че именно ритуалите - най-вече тяхното постоянно спазване, "напомнят" на разбойникът, че не той ще поръчва музиката.
- Само при малко нарушение на ритуалът (напр. да го оставя да се намъкне преди мен, а не да седи чинно седнал пред вратата докато аз сменям обувките с чехли) и в рамките на 5 мин ще съм свидетел на прояви на "мъжественост" ;D ;)
cheers